Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Το Φυλάκιο Korangal


Η κοιλάδα Κορανγκάλ, όπως ήταν το 2009 (Φωτ. Αρχείου)


Στην επαρχία Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, υπάρχει μία στενή λωρίδα πράσινου ανάμεσα σε αφιλόξενα βουνά, η κοιλάδα Κορανγκάλ. Εκεί υπήρχε ένα απομονωμένο φυλάκιο του αμερικανικού στρατού, για να ελέγχει τα δρομολόγια επικοινωνιών των ανταρτών που έρχονταν από το Πακιστάν.


Τον Μάιο του 2009, δύο ελικόπτερα  Black Hawk προσγειώθηκαν νύκτα πριν ν' ανατείλει η σελήνη σε  ένα ξέφωτο και οι στρατιώτες αποβιβάσθηκαν γρήγορα μέσα στο χιόνι και την πυκνή βλάστηση. Αποστολή τους ήταν η έρευνα περιοχής και εύρεση κρυπτών ανταρτών με όπλα και πυρομαχικά.

 Πάνω από 100 στρατιώτες έψαχναν με σύστημα, για δύο ημέρες τις χαράδρες και τα γύρω βουνά  μέχρι υψόμετρο που ξεπερνούσε τα 3000 μέτρα για ν' ανακαλύψουν κρύπτες, χωρίς όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί; Πολύ απλό. Εφαρμοζόταν μία αναλλοίωτη αρχή του ανταρτοπόλεμου:

 " Όταν ο εχθρός προχωρεί, ο αντάρτης υποχωρεί. Όταν ο εχθρός συγκεντρώνεται, ο αντάρτης διασπείρεται".

Έτσι επέστρεψαν πίσω στο φυλάκιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν βάση εξορμήσεως για τις εκατοντάδες περιπολίες τους, τις τελευταίες ημέρες. Ο απολογισμός, ένας νεκρός από εκρηκτική παγίδα.

Οι αντάρτες με τους παρατηρητές τους  παρακολουθούσαν  κάθε στιγμή τις κινήσεις των Αμερικανών και αποτύπωναν τις συνήθειές τους, έτοιμοι να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία που θα τους δινόταν. Δεν πολεμούσαν όταν ο αντίπαλος ήταν δυνατός και έτοιμος ν' αντιδράσει. Την επόμενη μέρα ένας σκοπός παρατήρησε κινήσεις στο απέναντι ύψωμα που μετά από έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ομάδα ανταρτών. Η αίτηση πυρών όλμων και πυροβολικού ήταν άμεση ,όπως και η εκτέλεση. Το βουνό γέμισε φλόγες και καπνούς.

Μόλις η καπνιά καταλάγιασε, ήλθε η απάντηση από το ίδιο σημείο με ρουκέτες αντιαρματικές και οπλοβομβίδες 30 χιλ.με σημασία καθαρά συμβολική, ότι "εδώ είμαστε, δεν μας πειράξατε". Η ανταπάντηση ήταν βομβαρδισμός από αεροσκάφη Α-10  με βόμβες 500 λιβρών. Όλα ησύχασαν στην κοιλάδα. Νικήθηκαν οι αντάρτες; Κανείς δεν κατάλαβε αμέσως. Λίγες ημέρες μετά, άρχισαν πάλι οι παρενοχλήσεις. Ο αγώνας τριβής συνεχίστηκε.

Η εγκατάσταση φυλακίων σε τόσο απομονωμένες  περιοχές σε αγώνα ανταρτοπόλεμου, χωρίς δυνατότητα απόλυτου ελέγχου της περιοχής τους, είτε με προσωπικό, είτε με πυρά, δεν αποδίδει. Οι αμερικανοί  απέσυραν το Φυλάκιο "για οικονομία δυνάμεων", όπως είπαν. Για νίκη μιλούσαν οι Ταλιμπάν, που το χρησιμοποιούσαν σαν βάση τους.  

Δείτε ένα βίντεο περιπολίας από διμοιρία πεζικού στην κοιλάδα Κορανγκάλ και την εμπλοκή της με αντάρτες, όπως την κατέγραψε η κάμερα πολεμικού ανταποκριτού που τους συνόδευε. Πατήστε τη λέξη: Κorangal 

 Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.