Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Μικρο ΜΕΑ στην υπηρεσία των Ειδικών Δυνάμεων

Μικρο ΜΕΑ κατ ατη διάρκεια δοκιμών (Πηγή)



Για τη μικροσκοπικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, τύπου «Black Hornet» (Μαύρη Σφήκα) τα γνωστά με την αγγλική λέξη «drones» έχουμε μιλήσει και σε παλαιότερα άρθρα.

Ήλθε όμως η εποχή της 2ης γενεάς, αυτής που δεν χρειάζεται GPS ούτε way points ούτε τηλεχειρισμό!

Δεν ξέρω αν έχετε δει ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ με τον ελληνικό τίτλο «Αόρατος Εχθρός» και στ’ αγγλικά «Eye in the sky» (Μάτι στον ουρανό), όπου αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν μικρο ΜΕΑ τύπου εντόμων για να μπουν σε σπίτια τρομοκρατών και να συλλέξουν πληροφορίες, τις οποίες το σφαιρικό μάτι των πολύ μεγάλων «αρπακτικών» Predators, δεν μπορούν να το κάνουν από πολύ ψηλά.

Βρέθηκε λοιπόν μια εταιρεία η ShieldAl, η οποία χρηματοδοτήθηκε τον περασμένο μήνα με ένα ενα εκατομύριο δολάρια, από την Υπηρεσία Ερευνών και Καινοτομίας της Ναυτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, για να τελειοποιήσει ένα πρωτότυπο, αυτόνομο μικρο ΜΕΑ, που θα κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά την οποία με φαντασία, παρουσιάζει το φιλμ! Η φαντασία πάντα προηγείται της πραγματικότητας!

Με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτό το μικρο ΜΕΑ πετάει μέσα σε κτίρια, καταγράφει και «χαρτογραφεί» αυτόνομα τον χώρο χρησιμοποιώντας κάμερες lasers και αισθητήρες αδράνειας και υπερήχων, χωρίς GPS και προπαντός χωρίς τηλεχειρισμό!

Χωρίς να υπεισέρχονται σε τεχνικές λεπτομέρειες οι κατασκευαστές, τονίζουν την διαφορετικότητα του δικού τους δημιουργήματος έναντι των άλλων, ισχυριζόμενοι ότι το drone τους μπορεί να πετάξει άνετα μέσα από πυκνά δέντρα, ή να μπει σε κτίριο και να ανιχνεύσει χωρίς καμιά απολύτως καθοδήγηση, εκεί που δεν μπορεί να δουλέψει GPS γιατί δεν υπάρχει δορυφορική κάλυψη! Άρα κατάλληλο για ειδικές επιχειρήσεις!

Η όλη στρατιωτική έρευνα προς αυτό τον τομέα, «πυροδοτήθηκε», όπως συμβαίνει πάντα, από την επιχειρησιακή απαίτηση της αποδέσμευσης και αυτονόμησης από χρήση GPS, ώστε να μην υπάρχει τέτοια εξάρτηση στις επιχειρήσεις, που μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμη από έναν τεχνολογικά προηγμένο αντίπαλο. Το 2014 εκδόθηκε από την Υπηρεσία Αμυντικής Τεχνολογίας και Ερευνών των ΗΠΑ (DARPA) ένα τέτοιο πρόγραμμα εύρεσης αλγορίθμων, για κατασκευή μικρο ΜΕΑ που θα κινούνται σαν μικρά πουλιά ή έντομα, οπουδήποτε με πλήρη αυτονομία. Το 2015, ο στρατός προχώρησε σε έκδοση προκήρυξης για συμμετοχή εταιρειών σε διαγωνισμό προτεινομένων τεχνικών προδιαγραφών και ..αναμένονται τα αποτελέσματα.


Σχέδιο της DARPA για την κατασκευή μικρο ΜΕΑ που να προσομοιάζουν σε έντομα, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Fast Lightweight Autonomy» (Πηγή)
Αλλά... δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει σε επίπεδο που να μπορεί ν’ αντιγράφει με επιτυχία τη φύση! Οι τεχνικοί συναντούν μεγάλη δυσκολία προς το παρόν, να ενσωματώσουν όλα τα απαιτούμενα όργανα, μικρουπολογιστές, κάμερες κλπ στο σώμα ενός μικρού πουλιού! Δεν μπορούν να αντιγράψουν την ..υπερφυσική τεχνολογία που επιτρέπει σ’ ένα νεογνό μόλις γεννιέται ν’ αντιλαμβάνεται χώρο και να βλέπει τα πάντα! 

Πάντως, ...προσπαθούν! Και όσο η τεχνολογία προχωρεί στον τομέα των smart phones με τις μικροσκοπικές κάμερες και τους αισθητήρες, μπορούν να επωφεληθούν με με το χαμηλότερο κόστος κατασκευής και σμίκρυνσης πλατφορμών για εναέριες δραστηριότητες και αυτόνομες πλοηγήσεις. Αυτοί που σίγουρα θα ωφεληθούν σε τελική ανάλυση, θα είναι οι ειδικές δυνάμεις!

Κατά τ’ άλλα στη δική μας πραγματικότητα, οι γείτονες Τούρκοι, εκτοξεύουν νέο δορυφόρο παρατήρησης σε λίγους μήνες, για να εκτελούν παρατήρηση στο νοτιο-ανατολικό τους τμήμα και να συλλέγουν πληροφορίες για τους Κούρδους αντάρτες, που τώρα τελευταία έκαναν και προσβολή στρατοπέδου και κατέστρεψαν ελικόπτερα! Βέβαια, ο δορυφόρος μπορεί να παρατηρεί και άλλα πράγματα, αν εννοείτε τι εννοώ!


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.