Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 20 χρόνια της Ζ’ ΜΑΚ

 
Μια από τις πιο παλιές φωτογραφίες εκπαίδευσης των πρώτων ανιχνευτών-βατραχανθρώπων της Ζ' ΜΑΚ, το 1997. Προσομείωση  εξόδου στην ακτή και εξασφάλιση σημείου προσγειάλωσης (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Το 2016 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων Μονάδων Καταδρομών! Γεγονός που θα πρέπει με κάποιο, όχι πολυδάπανο και εξεζητημένο τρόπο να γιορτασθεί, για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Το 2016, συμπληρώθηκαν και τα 20 χρόνια από την ίδρυση της νέας και δυναμικής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων, της Ζ’ ΜΑΚ. Πριν από λίγες ημέρες, με μια απλή και λιτή τελετή γιορτάσθηκε το γεγονός με την παρουσία όλου του προσωπικού, αλλά και προσκεκλημένων παλαιών στελεχών μεταξύ των οποίων και παλαιών διοικητών και εφέδρων οπλιτών.

Εκπαίδευση προσωπικού Ζ' ΜΑΚ σε τεχνικές αυτοάμυνας, με εξάρτυση μάχης "Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις". Τα πρώτα μαθήματα, του 1996! Όλοι συμμετείχαν ανεξάρτητα από βαθμό. (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Ήταν πολύ ευχάριστη συγκέντρωση μπορώ να πω, διότι παραβρέθηκα σαν προσκεκλημένος και μπόρεσα να δω πολλούς από τους παλιούς φίλους και συνεργάτες!

Οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν για μένα το σπίτι μου, αλλά στη Ζ’ ΜΑΚ αισθάνομαι, όπως αισθάνεται κάποιος μέσα στο δικό του δωμάτιο στο σπίτι του! Εκεί που φτιάχνει τα πράγματά του με τη σειρά που θέλει!

Εκπαίδευση σε βασικές τακτικές ομάδος, το 1997. Το σήμα κατατεθέν ήταν ο μάλλινος σκούφος της Ζ' ΜΑΚ. (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Βλέποντας τους νεώτερους, η μνήμη μου με πήγαινε πάλι στα παλιά, τότε που πολύ μικρότεροι ρουφούσαν κυριολεκτικά κάθε τι καινούργιο που γινόταν, με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό. Όσο για τους πιο παλιούς, πολλά είχαμε να θυμηθούμε, που τώρα σαν αναμνήσεις έρχονταν με τόνο αστειότητας για να ανταλλαγούν πειράγματα μεταξύ μας!

Όλοι οι κομάντος της μονάδας, έδειχναν ολοκληρωμένοι επαγγελματίες, και η εμπειρία τους φαινόταν ακόμη και από την εμφάνισή τους! Μόνο και μόνο στους κολυμβητικούς στρατιωτικούς αγώνες που έγιναν για την ημέρα των γενεθλίων, έβλεπες από τον τρόπο που ενεργούσαν, ότι έχεις να κάνεις με μεστωμένους ανθρώπους γεμάτους αυτοπεποίθηση, που ξέρουν τι θέλουν και τι κάνουν!

Έκδοση διαταγής ομαδάρχου σε αμμοδόχο. Χειμώνας του 1997. Στολή τύπου Gortex, ατομικό σωσίβιο και ο μάλλινος σκούφος, με διακριτικά νύκτας στο πίσω μέρος. (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος μας όταν ξεκινήσαμε το 1996! Η εκπαίδευση που άρχισε τότε, είχε τέσσερεις βασικές αρχές:

· «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν απ’ όλα», γιατί έτσι εύκολα αναπληρώνονται θέσεις και καθήκοντα.

· «Οι σφαίρες δεν αναγνωρίζουν βαθμούς», που σήμαινε ότι όλοι ανεξάρτητα από βαθμό και θέση για να επιβιώσουν σε ένα πεδίο μάχης, πρέπει καθημερινά να εξασκούνται σωματικά, και να προπονούνται σε ατομική τακτική και βολές, παράλληλα με γνώσεις και άλλα καθήκοντα! 

· «Προετοιμάσου για απρόβλεπτες καταστάσεις», γιατί τίποτα δεν γίνεται σε πεδίο μάχης όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί αρχικά! Επομένως πρέπει να υπάρχει πρωτοβουλία σε όλους! Και αυτό επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εκπαίδευση. 

· «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καποια εξήγηση.

Κλασσική φωτογραφία της Ζ' ΜΑΚ! Ημερήσια δοκιμή εξόδου στην ακτή, κατά την προετοιμασία άσκησης, το 1997. Δύο ανιχνευτές , από αυτούς που ασφάλισαν την ακτή συγκρατούν τη βάρκα για να βγει το πλήρωμα (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Όσο για υλικά και εξοπλισμό, τα καλύτερα από τότε, βελτιωμένα σήμερα, όπως διαπίστωσα στην επίδειξη που μας έγινε! Μέσα στο διαδίκτυο, λέγονται και γράφονται πολλά και δεν ξέρω αν κάνουν καλά! 

Σ΄ένα αναμνηστικό λεύκωμα που επιδόθηκε κατά την τελετή, στο οποίο αναφέρεται συνοπτικά η ιστορία γένεσης της μονάδας μεταξύ των άλλων γράφει:

«.......  Τον Ιούνιο του 1996 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κύρωσε την οργανωτική Δγή της Ζ΄ ΜΑΚ και το ΓΕΣ/ΔΕΔ εξέδωσε τις διαταγές για την αρχική επάνδρωσή της.

Το προσωπικό της Μοίρας με τον επαγγελματισμό του, υπό την καθοδήγηση των Διοικητών της, καταξίωσε τη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών στη συνείδηση των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, ως Μονάδα πρότυπο, εφάμιλλη αντίστοιχων Μονάδων του εξωτερικού. 

Η Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών   ......ικανή να διεξάγει Ειδικές Επιχειρήσεις όπου και όποτε απαιτηθεί

Ένας από τους πρώτους αναρριχητές της Ζ' ΜΑΚ. Φωτογραφία του 1997. (Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Προσθέτω και εγώ κάτι ακόμα: Να διεξάγει με επιτυχία Ειδικές Επιχειρήσεις, γιατί το ζητούμενο είναι η νίκη! Και όπως συνηθίζαμε παλιά να απαντάμε στους κομάντος της Μοίρας που κατά την εκπαίδευση και τις αξιολογήσεις μας ρωτούσαν αν είναι καλύτεροι από τις άλλες Μοίρες Καταδρομών: 
«Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε καλύτεροι από τις άλλες Μοίρες, αλλά να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο!»

Και ναι! Παραδώσαμε την σκυτάλη στους επόμενους άξιους συνεχιστές! Πώς αλλιώς η μονάδα θα έφτανε μέχρι εδώ που έφτασε!


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.