Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η νευροφυσική προπόνηση

Πηγή φωτογραφίας
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων, εμφανίσθηκε ένα άρθρο σχετικά με το ντοπάρισμα των αθλητών, που έχει γίνει η "γάγγραινα" του αθλητικού κόσμου!

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, η αναφορά γίνεται σε μια άλλη μέθοδο "ντοπαρίσματος" που δεν χαρακτηρίζεται σαν τέτοια, ή τουλάχιστον όχι ακόμη!

Η καλπάζουσα τεχνολογία στον τομέα της νευροφυσικής, παρουσίασε το σύστημα "Halo", το οποίο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυξάνει τη διεγερσιμότητα των κινητικών νευρώνων και σε συνδυασμό με την σωματική προπόνηση, επιταχύνει και αυξάνει τη δύναμη και τις δεξιότητες.

Το θέμα της νευροφυσιολογίας δεν είναι βέβαια κάτι νέο, αφού ήδη από την 10ετία του '70 είχε απασχολήσει τους επιστήμονες. Μάλιστα υπάρχει και τρόπος νευροβικής εκγύμνασης. Το διαφορετικό έγκειται στην χρήση ενός ειδικού εξαρτήματος, που μοιάζει πολύ με σετ ακουστικών.

Πηγή φωτογραφίας
Μη φαντασθείτε βελόνες και ηλεκτρόδια που προσαρμόζονται στο κρανίο του "ασθενούς"! Δεν υπάρχει ασθενής, αλλά αθλούμενος και  20 λεπτά πριν από την προπόνησή του, φοράει τα ακουστικά Halo (έτσι όπως φοράει οποιαδήποτε ακουστικά), ενώ στο κεφάλι του αγγίζουν οι άκρες ενός μαλακού αφρολέξ, εσωτερική επένδυση των ακουστικών, που παίζουν τον ρόλο των ηλεκτροδίων. Τα ακουστικά συνδέονται με το κινητό, στο οποίο είναι περασμένη η αντίστοιχη εφαρμογή και ..καλή προπόνηση!

Έτσι, με την εκπομπή  παλμών ενέργειας, αρχίζει η διέγερση του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, που με την αντίστοιχη νευρωνική διεγερσιμότητα,  επιτρέπει τον συνολικό και ταυτόχρονο ερεθισμό των νευρώνων-ρυθμιστών της κίνησης των μυών. Αυτή η διαδικασία επιφέρει καλύτερα και πιο αποδοτικά αποτελέσματα της γύμνασης του σώματος, ώστε τελικά να επιτυγχάνονται υψηλότερες επιδόσεις.

Πηγή φωτογραφίας
Πηγή φωτογραφίας
Η φιλοσοφία του συστήματος είναι η εξής: Με την συνήθη προπόνηση, τα σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο του αθλούμενου προς τους μύες, είναι κατά κανόνα υποδεέστερου συντονισμού και δύναμης, ειδικά όταν ο αθλούμενος είναι ήδη κουρασμένος. (Φωτο αριστερά) Έτσι η απόδοση σταδιακά πέφτει.

Με την χρήση του συστήματος Halo, η "σηματοδότηση" που στέλνεται από τον εγκέφαλο, είναι πιο ισχυρή και συντονισμένη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται και να γυμνάζονται περισσότερες μυικές ίνες. (Φωτο δεξιά) Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα, ας επισκεφθεί την ιστοσελίδα τους.

Απ' ό,τι φαίνεται τ' ακουστικά έγιναν ανάρπαστα και δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα, αν και η τιμή τους φτάνει τα 750 δολάρια ΗΠΑ.

Αλλά δεν τα μνημονεύουμε τυχαία! Μπορεί η εταιρεία κατασκευής να κερδίζει πολλά, ειδικά μέσα από την αθλητική πελατεία, η ιδέα όμως δεν είναι απόλυτα δική της! Η διέγερση των νευρώνων κίνησης και γενικά η όλη διαδικασία, προέρχεται από έρευνες του στρατού, ο οποίος χρησιμοποίησε πειραματικά τέτοιες μεθόδους για την αύξηση της απόδοσης προσωπικού ειδικών δυνάμεων, ελευθέρων σκοπευτών και πιλότων.

Μάλιστα, κατά δήλωση της εταιρείας, επιτεύχθηκε απόδοση κατά 50% περισσότερο στις δεξιότητες των ελευθέρων σκοπευτών! Ο Αμερικανός ΥΕΘΑ, ήδη έχει ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεργαστούν στενά με την εταιρεία για την περαιτέρω αξιοποίηση της μεθόδου στην αύξηση της επίδοσης του στρατιωτικού προσωπικού!

Οι Βρετανοί SAS, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται επίσης και εξετάζουν την μέθοδο πιο προσεκτικά. Γιατί, εκτός από την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, επιτυγχάνεται και η καλύτερη αφομοίωση και συγκράτηση γνώσεων, με άλλα λόγια βελτιώνεται η μάθηση!

Παρ' όλα αυτά, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση της "μαγικής λύσης", πρέπει να διευκρινίσουμε ότι χωρίς προσπάθεια από τον χρήστη, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει!

Παρεμπιπτόντως, μιλώντας για ελεύθερους σκοπευτές, ανακοινώθηκε  ότι οι δικοί μας δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την 1η φάση των στρατιωτικών αγώνων που οργανώθηκαν στην Ρωσία. όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο! Δεν ξέρω τους λόγους, αλλά πιθανόν να μην ήταν τόσο εξοικειωμένοι με τον ρωσικό εξοπλισμό ελευθέρου σκοπευτού, γιατί όπως έγινε γνωστό χρησιμοποιήθηκαν μόνο ρωσικά όπλα. Είχαν χαμηλή επίδοση!

Πρώτοι βγήκαν οι Καζακστανοί, δεύτεροι οι Ρώσοι και τρίτοι οι Λευκορώσοι στους αγώνες ελευθέρων σκοπευτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να συμμετέχουμε αφού έχουμε προετοιμασθεί κατάλληλα! Η χασούρα όμως κάνει και καλό γιατί μας προσγειώνει στην πραγματικότητα!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.