Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Υλικά για "υπαίθριες δραστηριότητες"..


Τα νέα υλικά για υπαίθριες δραστηριότητες παρουσιάστηκαν και αυτή τη χρονιά στην μεγάλη έκθεση "Outdoor" που οργανώνεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη Friedrischhafen στη νότια Γερμανία. 960 εκθέτες από 40 χώρες παρουσίασαν τα υλικά τους για κάμπινγκ, ορειβασία, αναρρίχηση, κανό, καγιάκ και άλλα σπορ.

Σε τέτοιες εκθέσεις, πραγματικά εμφανίζονται πρωτότυπες και έξυπνες επινοήσεις κατασκευής υλικών, που πέραν της μόδας, διαθέτουν μεγάλη αντοχή και πολύ μικρό βάρος, κάτι που όλοι αναζητούν, εκτός και εντός στρατεύματος.

Και τώρα τελευταία, με την μεγάλη ευαισθησία στο περιβάλλον  παρουσιάζονται προϊόντα υψηλής ανθεκτικότητας μη τοξικά, κατασκευασμένα από ανακύκλωση πλαστικών υλικών.

Αυτά που είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα ήταν τα αθλητικά παπούτσια ανωμάλου δρόμου που ζυγίζουν μόνο 300 γραμμάρια, ή το πλαστικό κάθισμα που μπορεί να βοηθήσει να κάτσει κάποιος στα πιο απίθανα μέρη, οι αιώρες με στρώμα, ή ακόμα το κατάλυμα με δίχτυ που ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό  και χωράει σε τσέπη ή  το πτυσσόμενο κανό που χρειάζεται μόνο 10 λεπτά για να αναπτυχθεί. 

Είναι εργαλεία για "ψαγμένους", απ' αυτούς που ασχολούνται με τέτοια και έχουν μεγάλες απαιτήσεις, όπως συμβαίνει στις ειδικές δυνάμεις. Όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, οι ειδικές δυνάμεις ατενίζουν το μέλλον με προσδοκίες από την υψηλή τεχνολογία

Θέλουμε στολές ελαφριές και προστατευτικές στο μεγάλο ψύχος, που να μπορούν να θερμαίνονται μόνες τους και να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας του χρήστη. Παράλληλα να είναι κατασκευασμένες από υδρόφοβο υλικό, που να στεγνώνει γρήγορα αν βραχεί ολοσχερώς, ενώ παράλληλα να είναι ανθεκτικές σε τριβές και γδαρσίματα, δηλαδή να μην σκίζονται εύκολα από βράχια και σκληρούς θάμνους ή αγκάθια.

Με άλλα λόγια αναζητούνται στολές, που να ακούν, αισθάνονται, βλέπουν, επικοινωνούν, αποθηκεύουν ενέργεια, ρυθμίζουν την θερμοκρασία, παρακολουθούν την υγεία, αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον και ίσως ακόμα περισσότερα, όπως να δημιουργούν ..τείχος προστασίας από βλήματα και θραύσματα!

Επιστημονική φαντασία; Όχι θα έλεγα, αν διαβάσετε τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας τον περασμένο Απρίλιο σε σχετικό συνέδριο που έλαβε χώρα στο ΜΙΤ. Το Πεντάγωνο διαθέτει 75 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την έρευνα σε ειδικά υλικά και υφάσματα, που θα χρησιμοποιούν την νανοτεχνολογία και την ενσωμάτωση κυκλωμάτων και λογισμικών συστημάτων.

Άλλωστε, οι Αμερικανοί "ειδικοδυναμίτες", πρωτοστάτησαν, συμμετέχοντας σε μια πολύ καλή κίνηση του ΥΕΘΑ τους, να ιδρύσει ένα κονσόρτσιουμ, κατασκευαστών και ερευνητών πανεπιστημίων, για την δημιουργία τεχνολογιών του μέλλοντος, επάνω σε ειδικά υφάσματα στολών και όχι μόνο! Η επένδυση στην έρευνα είναι το κέρδος του μέλλοντος. (Μια αναιμική κίνηση έγινε και σε μας πρόσφατα, για την επαφή με τον πανεπιστημιακό χώρο, που ελπίζω να μην σβήσει στην αποτυχία).

Από αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου και της τακτικής κατάστασης, οι απαιτήσεις είναι με ψηλά τον πήχυ: Επικοινωνία με όλους, ανταλλαγή, αναζήτηση και εύρεση πληροφοριών, προσδιορισμός σημείων  και ταχύτατη επισήμανση στόχων! Και όλα αυτά με ...ένα ζευγάρι γυαλιά, όπως αυτά που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω.

Ειδικά γυαλιά αντίληψης της τακτικής κατάστασης, όπως τα φαντάζονται οι ερευνητές του αμερικανικού στρατού , για τον μαχητή του (εγγύς) μέλλοντος. Το σύστημα θα αποτελείται από μια διαφανή διοδική οθόνη εκπομπής φωτός, υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, που θα προστατεύεται από αντιβαλλιστικούς φακούς.  Θα υπάρχει ενσωματωμένη κάμερα,  και ηλεκτρονικοί αισθητήρες, με δυνατότητα λειτουργίας επί 24ώρου βάσεως. Θα συνεργάζεται με λογισμικά συστήματα επικοινωνιών, που θα φέρει επάνω του ο μαχητής. (Πηγή)


Αν  δείτε την ταινία "Minority Report", θα καταλάβετε τι εννοώ!


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.