Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η αυτοθεραπεία..

Πηγή φωτογραφίας
O Οργανισμός Αμυντικών Ερευνών-Μελετών Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΠΑ, γνωστός στ' αγγλικά σαν DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), έχει αρχίσει να ερευνά σε βάθος την περίπτωση αυτοθεραπείας του ανθρωπίνου σώματος με νανοτεχνολογία.

Έτσι έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, που ονομάζεται ElectRx, (Electrical Prescriptions) δηλαδή "Πρόγραμμα Ηλεκτρικών Εντολών", το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας βιοϊατρικής θεραπευτικής τεχνολογίας  προς βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Ο στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη ενός "κλειστού κυκλώματος" περίθαλψης και θεραπείας ασθενειών του σώματος, με την ρύθμιση της δραστικότητας των περιφερικών νεύρων. Το ανθρώπινο σώμα, διαθέτει μια καταπληκτική ικανότητα να διορθώνει προβλήματα στο σύστημά του. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τέτοιων έμφυτων δυνατοτήτων αυτοθεραπείας και η DARPA επιδιώκει με τη συγκεκριμένη έρευνα να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες με την μέθοδο ElectRX.

Για να γίνει πιο κατανοητή η φιλοσοφία  αυτής της θεραπευτικής τεχνολογίας, σκεφθείτε λίγο για τον βηματοδότη που χρησιμοποιούν οι καρδιοπαθείς. Τι κάνει ο βηματοδότης; Διοχετεύει ηλεκτρικούς παλμούς στους μύες τι καρδιάς, ώστε να συσφίγγονται και να διαστέλλονται, δημιουργώντας έτσι φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς με κανονικούς παλμούς.

Τώρα φαντασθείτε μια παρόμοια συσκευή, αλλά πολύ μικρότερη, τόσο μικρή, που να μπορεί να διοχετεύεται μέσω βελόνας μιας σύριγγας στο ανθρώπινο σώμα. Μια νανομηχανή δηλαδή. Αυτή η μικροσκοπική συσκευή, θα μπορούσε να είναι ρυθμισμένη, ώστε να παρακολουθεί συγκεκριμένη λειτουργία μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να επεμβαίνει για να διεγείρει συγκεκριμένες νευρικές οδούς ώστε να προκαλεί τη σωστή λειτουργία του αντίστοιχου σωματικού μηχανισμού αντίδρασης, όταν αυτός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει σωστή λειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού. Με αυτή την νέα δυνητική τεχνολογία, θα μπορούσε ν' ανιχνευθεί έγκαιρα αυτή η αρρυθμία σε σάκχαρο και να διεγερθεί το πάγκρεας για να απελευθερώσει γλυκαγόνη ή ινσουλίνη ανάλογα με την περίπτωση και να δοθεί λύση.

Η τεχνολογία ήδη έχει προχωρήσει στον συγκεκριμένο τομέα, μόνο που οι νευροτροποποιητές που κυκλοφορούν, είναι μεγέθους χονδρικά, μιας τράπουλας και απαιτείται εγχείρηση για την εμφύτευσή τους. Το μεγάλο τους μέγεθος, δεν επιτρέπει την ακριβή στοχοποίηση νεύρων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Πηγή 
Το πρόγραμμα ElectRX στοχεύει ακριβώς στην κατασκευή μικροσκοπικών νευροτροποποιητών και στην ανίχνευση των δυνατών παρεμβάσεων με εξαιρετική ακρίβεια. Μερικά παραδείγματα του είδους της έρευνας που διεξάγεται στο εν λόγω πρόγραμμα είναι:

  • Διερεύνηση της δυνατότητας θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με άμεση ενεργοποίηση του σπλήνα ή άλλων οργάνων.
  • Διερεύνηση θεραπείας της κατάθλιψης με έλεγχο  φλεγμονών του εγκεφάλου, καθόσον όλο και περισσότερες ενδείξεις παρουσιάζουν ότι η κατάθλιψη ενδέχεται να προέρχεται και από το υπερβολικό επίπεδο φλεγμονωδών βιομορίων.
  • Διερεύνηση της θεραπείας μετατραυματικού στρες ή άλλων  διαταραχών ψυχικής υγείας με χειρισμό των νευροχημικών εντολών που ρυθμίζουν την μάθηση και τη μνήμη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
  • Διερεύνηση της θερμικής ενεργοποίησης των επινεφριδίων .
  • Διερεύνηση της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου για την πρόκληση νευρικής πλαστικότητας προς θεραπεία του μετατραυματικού στρες
Εννοείται ότι καμιά στρατιωτική υπηρεσία δεν θα ξόδευε 80 εκατομμύρια δολάρια για κάτι που δεν θα είχε δελεαστική δυνητική αξία στο πεδίο της μάχης. Η έγκαιρη διαχείριση φλεγμονών, ειδικά σε τραύματα νωτιαίου μυελού, κάνουν την διαφορά μεταξύ ανάνηψης και αναπηρίας γιατί το πρήξιμο είναι αυτό που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά και όχι τόσο το αρχικό τραύμα. Τέτοιας φύσης τραύματα που προκαλούνται στο πεδίο της μάχης ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις υγειονομικές στρατιωτικές υπηρεσίες.

Αλλά ας  δούμε αυτή τη μέθοδο και από άλλη οπτική γωνία. Με τέτοιες νανομηχανές εμφυτευμένες μέσα στο σώμα στρατιωτών και ρυθμισμένες έτσι ώστε να τους κάνουν ν' αντέχουν σε κακουχίες και πόνο, ή να βοηθούν στη αυτοθεραπεία παθήσεων ειδικά όταν βρίσκονται σε μακρινές και απομονωμένες περιοχές, δημιουργούμε "υπέρ-μαχητές". Και βέβαια τέτοιοι μαχητές χρειάζονται πρωτίστως στον χώρο των ειδικών δυνάμεων. 

Αυτό θυμίζει το φιλμ "Παγκόσμιος Στρατιώτης"

Από την άλλη πλευρά, με εμφύτευση τέτοιων νανομηχανών, με τη μέθοδο του αεροζόλ, σε στρατιώτες του αντιπάλου, αλλά προγραμματισμένες να προκαλούν αδράνεια κινήσεων ή συναισθηματική χειραγώγηση  για παράδειγμα, οδηγούν σε αναίμακτες νίκες! 

Πολύ μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει η νάνο βιοϊατρική! Και μάλιστα ανοίγει με τη σημαντική συμβολή μιας Ελληνίδας, ερευνήτριας της DARPA








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.