Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η απόδραση από τη Σιέρα Λεόνε

Ένας πρώην Βρετανός Πεζοναύτης, ο απόστρατος ταγματάρχης Φιλ Άσμπι, (Ex Royal Marine Commando Major Phil Ashby) είχε αναλάβει μια δύσκολη αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Η αποστολή του ήταν ο αφοπλισμός των ανταρτών, του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου, (Revolutionary United Front) μιας οργάνωσης που τελούσε υπό τις διαταγές κάποιου Αυγουστίνου Γκμπάο ( Augustine Gbao).

Η κατάσταση όμως ξέφυγε από τον έλεγχο και έγινε πολύ εχθρική για τον Άσμπι και τους 3 συνεργάτες του αξιωματικούς. Οι αντάρτες επιτέθηκαν στο σπίτι που έμεναν και μόλις που πρόλαβαν να ξεφύγουν και να βρουν καταφύγιο σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο της Κένυα. Εκεί για αρκετές ημέρες βοήθησαν στην άμυνα του φυλακίου από τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών.

Τελικά, αποφάσισαν να διαφύγουν μέσα από τη ζούγκλα. Αντιμετωπίζοντας την αφυδάτωση και την πείνα, οι διαφεύγοντες επέζησαν από τις συνεχείς επαφές με τους αντάρτες, βοηθούμενοι και από τις τοπικές φυλές, μέχρι να διασωθούν από τον βρετανικό στρατό.

Μετά απ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διαφυγή ο Άσμπι επέστρεψε στην πατρίδα του όπου του απονεμήθηκε τιμής ένεκεν, το Βασιλικό Μετάλλιο Ανδρείας.

Παρακολουθείστε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για αυτή την πραγματική ιστορία επιβίωσης-διαφυγής.


Ανιχνευτής




1 σχόλιο :

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.