Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Κάποια μαθήματα επιβίωσης

Ασφόδελος
Πόσοι ξέρουν καλά, τα χρήσιμα και βρώσιμα φυτά  ας πούμε του ελληνικού χώρου;  Σε όλα τα στρατιωτικά και μη, εγχειρίδια επιβίωσης μπορεί κανείς να βρει αρκετά στοιχεία για τα φαγώσιμα φυτά. 

Εμπεριστατωμένα, συγκεντρωμένα και εικονογραφημένα αρχεία ιδιαίτερα για τον ελληνικό και κατ' επέκταση μεσογειακό χώρο όμως, δεν έχω δει ως τώρα. 

Όποιος προετοιμάζεται για επιβίωση, θα πρέπει να είναι σίγουρος για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να επιβιώσει. "Η εκπαίδευση είναι η μητέρα της μάθησης"!

Ανιχνεύοντας λοιπόν στο διαδίκτυο,  βρήκα πάρα πολλές πληροφορίες, σε ..απίθανα ιστολόγια!

Θέλετε να μάθετε για τα φαγώσιμα άγρια χόρτα; Πιέστε το σύνδεσμο: Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας.

Πρέπει  να ξέρετε και πώς τα μαζεύουν. Πιέστε το σύνδεσμο: Μαζεύω άγρια χόρτα.

Για βότανα, πηγαίνετε στο σύνδεσμο: Πού βρίσκουμε βότανα.

Βρήκα μάλιστα και μια εμπεριστατωμένη μελέτη σπουδάστριας των ΤΕΙ,  ειδικά για την Κρήτη.

Το θυμάρι στο..μικροσκόπιο!
Θυμάρι
Ένα άλλο εγχειρίδιο επιβίωσης, που έχει συνταχθεί από Έλληνες ορειβάτες και αναφέρεται σε πολλά και χρήσιμα αντικείμενα, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση . 


Πολλά από αυτά που γράφονται είναι ίσως σε πολλούς γνωστά. Αυτό που το διακρίνει, είναι ότι περιέχει και μια αναλυτική παρουσίαση των διαφόρων φυτών με την αντίστοιχη χρησιμότητά τους. 

Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό βοήθημα για τους λάτρεις της υπαίθρου, ή γι' αυτούς που ..θέλοντας και μη, εργάζονται και λειτουργούν έξω! Δείτε και διαβάστε το εγχειρίδιο επιβίωσης.

Για τα φυτά γενικά πάντα ακολουθούσα την παλιά και χρήσιμη συνταγή : 

"Μην τρως αν δεν δοκιμάσεις!" 


Γράφει μέσα στο Εγκόλπιο του προσωπικού  των Ειδικών Δυνάμεων: 
  • Τα φυτά τα οποία τρώγονται από πτηνά και ζώα είναι φαγώσιμα. Μην τρως άγνωστα, τα οποία είναι γλοιώδη ή με γαλακτώδεις χυμούς.
  • Κόψε ένα τμήμα - εάν μυρίζει πικραμύγδαλο ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ.
  • Τρίψε ελαφρά λίγο από το χυμό σε ευαίσθητο σημείο του σώματος, εάν υπάρξει ενόχληση (εξάνθημα, φλεγμονή) ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ.
  • Μην τρως στάχυα δημητριακών που έχουν μαύρα σημάδια στους σπόρους. 
  • Τα δηλητηριώδη μανιτάρια είναι επικίνδυνα, το μαγείρεμα δεν καταστρέφει το δηλητήριο.
  • Τα μη δηλητηριώδη μανιτάρια της χώρας μας έχουν ένα δακτύλιο στο άνω μέρος του κοτσανιού. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται γενικώς τα μανιτάρια.
  • Οι περισσότερες ρίζες είναι φαγώσιμες αρκεί να βράσουν καλά.
  • Οι φτέρες και η χλόη είναι φαγώσιμες.

Βρήκα όμως και  πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τεστ βρωσιμότητας φυτών, που  αναφέρονται  στον κανονισμό επιβίωσης των SAS όπως και σε  ένα  ειδικό ιστολόγιο , που ασχολείται με θέματα επιβίωσης!

Αν θέλετε να μάθετε και για τα φυτά σε άλλα μέρη του κόσμου, θα πρέπει να "μπείτε" στο αντίστοιχο παράρτημα του κανονισμού επιβίωσης SAS.

Για τους "αρχάριους" στην επιβίωση, προσθέτω και ένα Μάθημα προσανατολισμού χωρίς πυξίδα, από το ιστολόγιο του Ορειβατικού Σύλλογου Καβάλας. Μην μείνετε όμως στη θεωρία μόνο! Θέλει και εξάσκηση!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.