Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η μαχητική ικανότητα

Ο απώτερος σκοπός της στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι ν' αποκτήσει ο στρατιώτης μαχητική ικανότητα ανάλογη των απαιτήσεων ενός σύγχρονου πολέμου, όπως τουλάχιστον προδιαγράφεται ένας τέτοιος πόλεμος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.


Αμερικανοί νεοσύλλεκτοι πεζοναύτες κάνουν έρπυση μέσα σε λάσπες, κατά τη διέλευση του στίβου εμποδίων τους στην βασική τους εκπαίδευση (Πηγή)



Αμερικανός  αλεξιπτωτιστής κατά τη διέλευση στίβου εμποδίων (Πηγή)




File:US Navy 061116-M-9827H-076 A marine with the People's Liberation Army (Navy) (PLA (N)) marine regiment, fights through a combat obstacle course at a naval base as part of a day of marine capability demonstrations.jpg
Κινέζος πεζοναύτης διέρχεται εμπόδια του στίβου μάχης (Πηγή)





Αλλά τι είναι μαχητική ικανότητα; Πολλοί χρησιμοποιούν αυτό τον όρο αλλά λίγοι εμβαθύνουν στη σημασία των λέξεων. Μαχητική ικανότητα είναι μόνο όταν έχεις στα χέρια τα πιο τέλεια και σύγχρονα υλικά; Όχι βέβαια! Τι να τα κάνει κάποιος τα σύγχρονα υλικά όταν δεν ξέρει να τα χρησιμοποιεί σωστά; Είναι σαν έχεις μια Μαζεράτι στην αυλή σου και να μην ξέρεις να την οδηγείς!


Ισραηλινοί  στρατιώτες κατά την διέλευση στίβου μάχης με πλήρη εξάρτυση (Πηγή


















Και ας υποθέσουμε ότι έχεις σύγχρονα υλικά και ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Αλλά αν δεν έχεις τη σωματική αντοχή και το ψυχικό σθένος να διεξάγεις έναν παρατεταμένο αγώνα ζωής και θανάτου διατηρώντας τη νηφαλιότητα και την ηρεμία για να σκέφτεσαι σωστά, πάλι δεν μπορείς να θεωρείσαι ότι διαθέτεις μαχητική ικανότητα.

File:US Navy 100708-N-0775Y-106 Sailors ssigned to Fleet Combat Camera Group Pacific, crawl across narrow planks of wood to navigate the Spider Wall portion of the obstacle course.jpg
Αμερικανοί ναύτες εκπαιδεύονται στην αναρρίχηση (Πηγή)

Άρα η μαχητική ικανότητα, είναι συνισταμένη πολλών ικανοτήτων ψυχικών, πνευματικών και σωματικών! Η μορφή και τα μέσα διεξαγωγής ενός μελλοντικού πολέμου, διαμορφώνουν τελικά τις απαιτούμενες ικανότητες που πρέπει να έχει ένας μαχητής. 

Η συσσωρευθείσα εμπειρία  και η πείρα των  πολέμων του πρόσφατου παρελθόντος εξάγουν τις απαιτήσεις που πρέπει να καλύπτει ένας σύγχρονος μαχητής και είναι πολλές! Περισσότερες δε για ένα μαχητή των ειδικών δυνάμεων. Αυτές όμως που προβάλουν σε πρωτεύουσα θέση είναι δύο:
Όταν οι μονάδες διασπείρωνται σε μικρά τμήματα, όταν οι αποστολές μικρών ομάδων πληθαίνουν και οι ατομικές αποστολές αποκτούν μεγάλη αξία, είναι φανερό ότι ο μαχητής για ν' αναλάβει τέτοιες αποστολές πρέπει να έχει φυσική δύναμη, ρώμη, αντοχή, ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία.

Ένας μαχητής που ξέρει ν' αναρριχηθεί σε απόκρημνους βράχους, μπορεί να περάσει κολυμπώντας ένα υδάτινο εμπόδιο, μπορεί να εκτελέσει σύντονη πορεία 10 χιλιομέτρων σε μια ώρα, είναι γνώστης της μάχης σώμα με σώμα και καλός χειριστής των υλικών του και του οπλισμού του, έχει αυτοπεποίθηση και θάρρος να αναλάβει μια μεμονωμένη αποστολή, ή μια ατομική εντολή, μέσα στην εχθρική τοποθεσία και μπορεί να τη φέρει σε πέρας!


Νέοι αξιωματικοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν διέλευση στίβου εμποδίων, σύμφωνα με τις παραδόσεις των μονάδων τους, μεταφέροντας ένα λαστιχένιο τροχό φορτηγού, σαν απεικόνιση μεταφοράς τραυματία. (Πηγή)























Ένας στρατιώτης με τα αυτά πνευματικά και ψυχικά προσόντα, αν δεν έχει σωματική αντοχή, δεν μπορεί να περάσει ένα υγρό κώλυμα ή δεν μπορεί να αναρριχηθεί σ' ένα γκρεμό, θα είναι αυτό που λένε "πνεύμα πρόθυμον αλλά σαρξ ασθενής"

Αν το επεκτείνουμε, η μαχητική ικανότητα μιας μονάδας, είναι η συνισταμένη των ικανοτήτων όλου του προσωπικού της, και ελαττώνεται από τις πράξεις και τις ενέργειες όλων των αδέξιων και ανίκανων ατόμων που ανήκουν σ΄αυτήν.

File:Defense.gov News Photo 120614-F-TR874-971 - U.S. Air Force Maj. Christopher Wright navigates through a water obstacle during a combat mission readiness evaluation the Pre-Ranger Course at Fort.jpg
Αεροπόρος Αμερικανός αξιωματικός περνάει στίβο εμποδίων κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης (Πηγή)

Είναι φανερό και σαφέστατο, ότι πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σωματικής προπόνησης που να είναι προσαρμοσμένο στις σωματικές απαιτήσεις κάθε μονάδας και να τις ικανοποιεί απόλυτα. 

Αμερικανίδα πεζοναύτης κατά τη διάρκεια διέλευσης στίβου εμποδίων μαζί με τον άνδρα συνάδελφό της. Καμία εξαίρεση (Πηγή)









Η εξειδίκευση σε ειδικότητες ανάλογα με το Όπλο ή το Σώμα, αποτελεί επίσης βασική απαίτηση, αλλά είναι σφάλμα να τίθεται πιο ψηλά και να εκπαιδεύεται ένας μαχητής σε βάρος της σωματικής του μαχητικής ικανότητας. 

Not loaded

Διέλευση υδατίνου εμποδίου κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης  Αμερικανών  πεζοναυτών με Σενεγάλους και Νιγηριανούς κομάντος (Πηγή

Στο πεδίο της μάχης, ο άριστος χειριστής ασυρμάτου, είναι άχρηστος και επιζήμιος για το τμήμα του αν δεν μπορεί ν΄ακολουθήσει, κατά τη διάρκεια μιας σύντονης πορείας.

Στίβος καταδρομών στο ΚΕΑΠ (Πηγή Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)






















Φυσική αγωγή μάχης είναι αυτό που χρειάζεται στην εκπαίδευση ενός μαχητή για ν΄αποκτήσει την απαιτούμενη σωματική μαχητική ικανότητα, όπως αναλύθηκε παραπάνω. 

Εκπαίδευση Βρετανών αξιωματικών στη Σχολή Πεζικού σε αγώνα μικρών κλιμακίων στην περιοχή εκπαιδεύσεως Brecon Beacons (Πηγή)































Αυτό όμως προϋποθέτει τη διάθεση του απαιτούμενου χρόνου. Η ορθολογική προσέγγιση και ο υπολογισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων εξάγουν την απαιτούμενη χρονική διάρκεια εκπαίδευσης και επομένως και την απαιτούμενη διάρκεια θητείας, αν πρόκειται για κληρωτούς στρατιώτες. Μικρότερη θητεία είναι αναποτελεσματική και εγκυμονεί κινδύνους.

Εδώ πρέπει αυτοί που αποφασίζουν να διαλέξουν αν θέλουν  αξιόμαχο στρατό ή όχι. Απ' ό,τι γνωρίζω,  αυτό είναι επιθυμητό στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό και  από τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί ελπίζω ότι επιθυμητό είναι και απ' αυτές. 


Ανιχνευτής
















1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος15/5/13, 1:38 μ.μ.

    Εξαιρετικό το άρθρο!
    Αφιερωμένο από μένα σε όλους τους «commando wannabe» πεζικάριων των Λ.ΕΦ.ΕΔ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.