Ένα από τα πιο σοβαρά μαθήματα επιβίωσης είναι να μάθεις να βρίσκεις νερό! Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τις πιο πολλές περιοχές του κόσμου. Σ' ένα ξένο ιστολόγιο, εξηγεί πολύ ωραία, κάποιους τρόπους! Αλλά και στο εγχειρίδιο του βουνού, το οποίο δανείζεται στοιχεία από αντίστοιχα στρατιωτικά εγχειρίδια, θα βρείτε τους δύο βασικούς!
Δεν υπήρξαν ασκήσεις και εκπαιδεύσεις που να μην είχαμε όλοι προβληματιστεί για το νερό και την αναπλήρωσή του. Και δεν ήταν μόνο να το βρεις αλλά και να το απολυμάνεις! Στις ειδικές επιχειρήσεις, όπου το ρεύμα ανεφοδιασμού δεν είναι πάντα σίγουρο και εύκολο, το προσωπικό πρέπει να είναι προετοιμασμένο για ακραίες καταστάσεις.
Και καλά όταν βρίσκεσαι σε φυσικό περιβάλλον που μπορείς να μαζέψεις με κάποιο τρόπο νερό! Τι γίνεται όταν βρίσκεσαι σε περιοχή όπου είναι "κρανίου τόπος"; Σε άνυδρα βουνά, ή έρημο ή ακόμη σε ξερονήσι που μπορεί μεν να περιβάλλεσαι από θάλασσα, αλλά δεν έχεις τα μέσα και τ' ανάλογα φίλτρα για να συλλέξεις νερό; Τα πράγματα δυσκολεύουν!
Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η δίψα σε άνυδρες περιοχές; Αυτός ο προβληματισμός απασχόλησε πολύ τους επιστήμονες την τελευταία τουλάχιστον 10ετία και όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς. Μια ομάδα, επινόησε ένα τρόπο για να συλλέγεται νερό από την ατμόσφαιρα, μιμούμενη τον τρόπο που χρησιμοποιεί ένα.. σκαθάρι!
Στην έρημο Ναμίμπια της Αφρικής -την πλέον αφιλόξενη περιοχή της Γης, καθώς η θερμοκρασία του αέρα την ημέρα μπορεί να φτάσει 60 βαθμούς Κελσίου και οι ταχύτητες του ανέμου προσεγγίζουν τους θυελλώδεις– ζει ένα σκαθάρι, το "σκαθάρι της ομίχλης" το Stenocara (Οnymacris unguicularis ), που αξιοποιεί για τις ανάγκες το νερό που προέρχεται από τα υδροσταγονίδια της ομίχλης, που είναι σύνηθες φαινόμενο εκεί κατά τις πρωινές ώρες.
Έτσι, καθώς η ομίχλη σαρώνει την επιφάνεια της ερήμου, αυτό το σκαθάρι που έχει και μακριά ψηλόλιγνα πόδια, ανεβαίνει και στέκεται στις παρυφές των εκεί αμμόλοφων. Με το κεφάλι του να το τοποθετεί προς την προσήνεμη πλευρά, απλώνει τα εξωτερικά σκληρά φτερά του προς τον υγρό αέρα. Συγχρόνως, το σώμα του βρίσκεται σε γωνία σαράντα πέντε μοιρών από το έδαφος. Έτσι, στα υδρόφιλα εξογκώματα των φτερών του τα οποία περιβάλλονται από κηρώδεις, υδρόφοβες κοιλότητες, συλλαμβάνει λεπτά σταγονίδια νερού από την ομίχλη.
Τα σταγονίδια αυτά είναι τόσο μικρά -κατά μέσο όρο, μόλις 15-20 μικρόμετρα σε διάμετρο- που συχνά δεν πέφτουν προς τα κάτω από την επιφάνεια της πανοπλίας του σκαθαριού. Αλλά, συσσωρεύονται και συμπυκνώνονται σε μεγαλύτερα σταγονίδια-5 χιλιοστά σε διάμετρο- οπότε υπερνικούν με το βάρος τους την ηλεκτροστατική έλξη του νερού, αλλά και κάθε αντίθετη δύναμη του ανέμου. Τότε οι σταγόνες του νερού αρχίζουν να κυλούν από την πλάτη του σκαθαριού προς το στόμα του.
Βλέποντας αυτό, ο σχεδιαστής Pak Kitae (βραβείο σχεδιασμού IDEA, 2010) ανέπτυξε μια έξυπνη και φτηνή συσκευή συλλογής νερού από τη νυχτερινή δρόσο, το ονόμασε "Τράπεζα Δρόσου" (Dew Bank) και μπορεί να προσφέρει ενυδάτωση σε εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται την πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
Η συσκευή αυτή αποτελείται από ένα θόλο με ανοξείδωτο ατσάλι που ψύχεται από το νυχτερινό άνεμο και έτσι υγροποιούνται τα υδροσταγονίδια της ομίχλης ή της νυχτερινής δρόσου τα οποία γλιστρούν επάνω στο θόλο και οδεύουν προς τη βάση της συσκευής, όπου και αποθηκεύεται το συλλεγόμενο νερό.
Πολύ καλή ιδέα ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς! Ξερονήσια, απομακρυσμένα φυλάκια, έρημοι και ξερά βουνά!
Μια άλλη μικτή επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης, σχεδιάζει άλλη πλαστική κατασκευή με βάση την ίδια αρχή.
Φαντασθείτε λοιπόν μια εξάρτυση μαχητή που θα έχει αυτή την δυνατότητα συλλογής υδρατμών και συγκέντρωσης σε ειδικό υδροδοχείο ενώ ο μαχητής κινείται με το τμήμα του! Επιστημονική φαντασία; Ίσως όχι για πολύ γιατί ήδη έχει ετοιμαστεί πρωτότυπο "αυτοδύναμο υδροδοχείο" και δοκιμάζεται!
Η διαφορά με το προηγούμενο, της "Τράπεζας Δρόσου" είναι ότι ο αέρας θα συλλέγεται και θα συμπυκνώνεται από τη συσκευή, για να παράγεται και ν' απολυμαίνεται το νερό! Θα μπορεί να συλλέγει από μισό μέχρι τρία λίτρα νερό την ώρα, ανάλογα με τις τοπικές καιρικές συνθήκες! Πολύ καλό! Για να το δούμε!
Πάντως ή τεχνολογία για εναλλακτικές πηγές εύρεσης νερού, προχωρεί με σταθερά βήματα.
Ανιχνευτής
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.