Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η αποχώρηση του ΡΚΚ;

PKK guerrillas in the mountains of northern Iraq (file photo) (AFP)
Κούρδοι αντάρτες σε περιοχή του Β. Ιράκ (Πηγή)

Έπειτα από δεκαετίες μαχών για την ανεξαρτησία τους, οι αντάρτες του ΡΚΚ θα αρχίσουν την αποχώρηση από την Τουρκία στις 8 Μαΐου.

Την ανακοίνωση έκανε ο διοικητής του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Μουράτ Καράγιλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του ειρηνευτικού διαλόγου, που άρχισε πριν από έξι μήνες. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει έρθει σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο κελί του στο Ιμραλί. 

Στόχος να βρεθεί κοινός τόπος για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ΡΚΚ, οι αντάρτες θα αποσυρθούν στο Βόρειο Ιράκ.

Κατά πληροφορίες, η όλη διαδικασία θα χωριστεί σε τρεις φάσεις: 
  • Η πρώτη είναι η αποχώρηση. 
  • Η δεύτερη είναι εκείνη κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για την επίλυση του κουρδικού. 
  • Η τρίτη φάση, τέλος, περιλαμβάνει την αποφυλάκιση στελεχών του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Πηγή



Θα είναι έτσι; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η επίλυση τέτοιου θέματος απαιτεί ανεξαρτησία, πολιτική και οικονομική. Θα δημιουργηθεί άλλο "κράτος" ή μερικώς αυτονομημένη περιοχή μέσα στο τουρκικό κράτος κατά τα πρότυπα Βάσκων στην Ισπανία ή ακόμα και των Καταλανών; Μάλλον το δεύτερο είναι το πιο εφικτό επί του παρόντος. Είναι σίγουρο ότι οι αντάρτες δεν θα καταθέσουν τα όπλα. 

Το ΡΚΚ θα υπάρχει με διαφορετικό ίσως πολιτικό προσανατολισμό. Ο μυστικός στρατός δεν θα πάψει να λειτουργεί.

Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.