Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το σχολείο των Rangers



Όποιος επιβιώσει σ' αυτό το σχολείο, ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά του αμερικανικού στρατού διάρκειας 61 ημερών, παίρνει το όνομα και το έμβλημα "Ranger", που τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Αλλά το θέμα δεν είναι απλά να "επιβιώσεις"! Πρέπει να πετύχεις και στη διοίκηση της ομάδας ή διμοιρίας, που τίθεσαι για ένα διάστημα επικεφαλής, παρά τις πολλές, αλλά τεχνητές δυσκολίες που θέτουν οι εκπαιδευτές. Κατ' ελάχιστο ο κάθε εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει καθήκοντα ομαδάρχη ή διμοιρίτη για 2 φορές.




"Οι λάθος αποφάσεις στο πεδίο της μάχης  δεν είναι αποδεκτές, όσο ταλαιπωρημένος και αν είσαι", λένε οι εκπαιδευτές.



Το σχολείο έχει τρεις φάσεις εκπαίδευσης. Στο στρατόπεδο, (Benning) στο βουνό (Mountain) και στις τροπικές περιοχές και τους βάλτους της πολιτείας της Florida. Το σχολείο επικεντρώνεται στην τακτική μικρών κλιμακίων σε όλα τα είδη του αγώνα. Οι εκπαιδευόμενοι περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές! Πεινασμένοι και στα όρια της αντοχής τους  πρέπει πάντα να μπορούν να λαμβάνουν με ηρεμία, γρήγορες και σωστές αποφάσεις, σε κάθε ειδική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Και όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε, έχουν βγει από την πείρα των προηγούμενων επιχειρήσεων.

Στατιστικά, το 60% των υποψηφίων εθελοντών παραιτούνται την πρώτη εβδομάδα που γίνεται αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης. Το σχολείο, βάσει του αμερικανικού νόμου δεν δέχεται γυναίκες μέχρι σήμερα. Θεωρείται σχολείο μαχητών και οι γυναίκες δεν αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα ως τώρα. Οι υποψήφιοι προέρχονται κυρίως από το 75 Σύνταγμα Rangers για το προσωπικό του οποίου, θεωρείται υποχρεωτικό.  Διατίθενται όμως θέσεις σε συγκεκριμένο αριθμό  εθελοντών από άλλα όπλα και σώματα του στρατού καθώς και σε προσωπικό συμμάχων χωρών. Για να γίνει ένας υποψήφιος δεκτός στο σχολείο, πρέπει να έχει τελειώσει με επιτυχία το στάδιο ή σχολείο προεπιλογής.

Από την πρώτη ημέρα πρωί-πρωί, απαιτείται να πετύχουν 49 κάμψεις, 59 αναδιπλώσεις, 6 έλξεις στο μονόζυγο, και δρόμο αντοχής 5 μιλίων (περίπου 9,5 χλμ) σε χρόνο μικρότερο των 40 λεπτών και ...έπεται συνέχεια!



Τις πρώτες 72 ώρες αξιολογούνται στην κολύμβηση τρέχουν 3 μίλια με το ζευγάρι τους στην πλάτη, διέρχονται στίβο εμποδίων, στίβο τοπογραφίας ημέρα-νύκτα πολλών χιλιομέτρων και σύντονη πορεία 15,5 μιλίων με πλήρη φόρτο και οπλισμό σε 4 ώρες και ...αυξάνονται οι απαιτήσεις, αργότερα. Η μάχη σώμα με σώμα τους "συνοδεύει" σε όλο το σχολείο.




Οι εκπαιδευόμενοι σε κάθε φάση αξιολογούνται και όσοι δεν "πιάνουν" τις προδιαγραφές, κόβονται με δικαίωμα να προσπαθήσουν από την αρχή, για μία ακόμη φορά. Σε όλη τη διάρκεια του σχολείου, οι εκπαιδευόμενοι εκτελούν συνεχώς ασκήσεις στο πεδίο, με πολλές επιχειρήσεις περιπόλων, 3 αεραποβατικές (όσοι είναι αλεξιπτωτιστές) και πολλές αεροκίνητες ενέργειες. Κατά μέσο όρο,  εκπαιδεύονται 20 ώρες ημερησίως, τρώνε 2 γεύματα με σύνολο 2200 θερμίδων το 24ωρο και  για  ύπνο τους δίνουν μόνο 3,5 ώρες. Κινούνται πάντα με πλήρη φόρτο και οπλισμό, με συνολικό βάρος από 21 έως 41 κιλά. Τελικά όσοι "βγάζουν" το σχολείο, χάνουν σίγουρα 10 κιλά το λιγότερο.



Στην πρώτη φάση γίνεται το "ξεκαθάρισμα". Στην δεύτερη φάση, όσοι πάνε στο βουνό γι' ασκήσεις έχουν αξιολογηθεί σαν παραδεκτοί κατ' ελάχιστο, σε ατομική τακτική, τακτική περιπόλων, σχεδίαση αποστολής. Κάποιοι αποτυγχάνουν αλλά είναι λίγοι πλέον.






Στο βουνό, εκτός από τις "περιπολιακές δραστηριότητες" μαθαίνουν τεχνικές αναρρίχησης και καταρρίχησης, τις οποίες, προσέξτε, χρησιμοποιούν στις ασκήσεις!




Η τρίτη φάση που ακολουθεί, είναι ..απείρου κάλλους. Εκεί αποφασίζεται η ..απόκτηση του τίτλου! Μαθαίνουν να επιχειρούν σε δασωμένες και ελώδεις περιοχές, την χρήση πλωτών μέσων, την διέλευση υδάτινων κωλυμάτων, επιβίωση και αποφυγή δηλητηριωδών ερπετών. Τα σενάρια των ασκήσεων σε αυτή τη φάση, προσανατολίζονται περισσότερο στην καταπολέμηση ..καρτέλ ναρκωτικών μέσα στη ζούγκλα! Αυτό τους ενδιαφέρει, αυτό κάνουν! Ο καθένας κοιτάει το σπίτι του!


Στο τέλος όμως μετράει πάρα πολύ τι λένε οι συμμαθητές σου για σένα (peer evaluation). Αν είσαι αποδεκτός στην ομάδα ή όχι. Αν σε εμπιστεύονται για τις ικανότητες σου ή όχι. Αν σε θέλουν στο πλευρό τους στο πεδίο της μάχης ή όχι! Αυτό, μαζί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτών, κρίνει την απονομή του τίτλου!

Αλλά ας αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους.

Ανιχνευτής

Πηγή: Shadow Spear




2 σχόλια :

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.