Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Κατάλυμα ανάγκης

Αυτοσχέδιο προσωρινό κατάλυμα  (Πηγή)
Το κατάλυμα ανάγκης, αποτελεί ένα από τα 10 απαραίτητα υλικά, τα οποία ένας πεζοπόρος, ορειβάτης ή αναρριχητής, οφείλει να έχει πάντα μαζί του για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Και δεν λέω τον αριθμό "10" τυχαία! 

Ανεξάρτητα από την όποια εμπειρία μπορεί να έχει ο καθένας μας στην διαβίωση και επιβίωση στο βουνό, έμπειροι και διεθνείς ορειβάτες, θέσπισαν αυτή την λίστα των απαραίτητων υλικών για να καλύψουν ολόπλευρα τις ανάγκες όσων εξορμούν στα βουνά για πορείες και αναβάσεις, καταγράφοντάς τα, στο ορειβατικό εγχειρίδιο:  Mountaineering: The Freedom of the Hills, (Ορειβασία: Η ελευθερία των βουνών)

Το ερωτηματικό γιατί να έχω όλα αυτά τα πράγματα μαζί μου, έχει την πολύ απλή απάντηση: Για να έχεις την δυνατότητα να αντιμετωπίσεις ένα ατύχημα ή μια έκτακτη ανάγκη που πιθανόν προκύψει και για να μπορείς να διανυκτερεύσεις έξω, αν απαιτηθεί, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή σου.

Τα τοποθετείς στο σακίδιό σου και όποτε τα χρειαστείς είναι εκεί, έτοιμα για χρήση. Ποτέ δεν ξέρεις και ..ποτέ μη λες ..ποτέ!

Ποιά είναι αυτά τα απαραίτητα υλικά; Δεν είναι ακριβώς υλικά, αλλά συστήματα υλικών θα έλεγα καλύτερα, επιτρέποντας στον καθένα να διαλέξει αυτά που του κάνουν ανάλογα με την εποχή, ή που μπορεί να βρει.

Έτσι έχουμε:

1. Υλικά προσανατολισμού και τήρησης κατεύθυνσης: Οπωσδήποτε χάρτης περιοχής και πυξίδα σε αδιάβροχη θήκη   και μετά GPS. (και ό,τι άλλο μπιχλιμπίδι θέλετε).

2. Υλικά προστασίας από ήλιο: Γυαλιά, αντηλιακές κρέμες, κρέμα τύπου κραγιόν για τα χείλη, καπέλο, μακρυμάνικα ρούχα.

3. Θερμομονωτικά ρούχα: Σκούφος, γάντια, τζάκετ, ρούχα για την αντιμετώπιση ακραίων συνθηκών κρύου, ανάλογα με την εποχή.

4. Υλικά φωτισμού: Φακός και μπαταρίες, (κατά προτίμηση LED) χημικά κεριά. 

5. Υλικά πρώτων βοηθειών και εντομοαπωθητικά.

6. Υλικά ανάμματος φωτιάς: Αναπτήρας αερίου, αδιαβροχοποιημένα σπίρτα, προσανάμματα.

7. Συλλογή εργαλείων και σηματοδοσίας : Μπατόν περπατήματος, πιολέ, μαχαίρι, πολυεργαλείο-σουγιάς, ψαλίδι, κλαδευτήρι χειρός, πένσα, κατσαβίδι, ατομικό πτυοσκάπανο, κολλητική ταινία, μονωτική ταινία. (ανάλογα με την κατάσταση), σφυρίχτρα, καθρεφτάκι, φωτοβολίδες, δορυφορικό τηλέφωνο, φορητός ασύρματος χειρός  κλπ.

8. Τροφή ανάγκης μιας ημέρας. Κατά προτίμηση ξηρά ή αφυδατωμένη τροφή

9. Νερό ανάγκης μιας ημέρας ή δύο λίτρων, επιπλέον αυτού που έχουμε για το προγραμματισμένο χρονικό διάστημα, παραμονής στο ύπαιθρο. Μαζί με αυτό, υπολογίζουμε και τις ταμπλέτες απολύμανσης νερού.

10. Κατάλυμα ανάγκης: Αδιάβροχο τύπου πόντσος, σκηνή bivy bag, κουβέρτα επιβίωσης, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, μονωτικό υπόθεμα ύπνου.

Για τους γκατζετάκιδες, τους λάτρεις των apps,  υπάρχει κάτι ανάλογο, αν θέλουν να το έχουν στο κινητό τους με οδηγίες.

Ας δούμε λίγο το κατάλυμα ανάγκης.

Το γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Από μια ξαφνική αλλαγή του καιρού, που εύκολα συμβαίνει σε μεγάλα υψόμετρα, μέχρι την μη υπολογισμένη καθυστέρηση που αναγκάζει έναν ορειβάτη στο να διανυκτερεύσει έξω. (Στο στρατό, στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, υπάρχουν και άλλοι ίσως πιο επιτακτικοί λόγοι!)

Το συνηθέστερο πρόβλημα είναι ο καιρός! Μια ξαφνική κακοκαιρία μακριά από πρόσφορο καταφύγιο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αν δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Τα καλά ρούχα, που αποτελεί το 3ο απαραίτητο υλικό στη λίστα, θα μας προστατεύσουν από το νερό και την παγωνιά. Αν μας πιάσει όμως η νύκτα πρέπει να βρούμε προστασία σε κάποιο καταφύγιο και αυτό βρίσκεται στο κατάλυμα ανάγκης.

Για τέτοιες δύσκολες ώρες και για την αποφυγή του κρύου, μια άμεση και εύκολη λύση είναι η κουβέρτα επιβίωσης με επίστρωση αλουμινίου που αντανακλά τη θερμότητα και δεν την αφήνει να διαρρεύσει από το ανθρώπινο σώμα, αν κάποιος τυλιχθεί με αυτήν. Εύκολη στη χρήση, συσκευασμένη πιάνει ελάχιστο χώρο  και μεταφέρεται εύκολα παντού. Αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα σε συλλογές επιβίωσης και σε αντίστοιχες νοσοκόμων. Στο στρατό χρησιμοποιείται μια μικρή παραλλαγή της με φαιοπράσινο χρώμα.

Όποιος την έχει χρησιμοποιήσει, θα έχει διαπιστώσει όμως, ότι αν και αδιάβροχη, δεν είναι εύκολο μόνο μ' αυτήν να στεγανοποιηθείς απόλυτα και ειδικά αν φυσάει πολύ, δύσκολα τυλίγεσαι καλά. Έχει κάποια αντοχή, αλλά τα δυνατά τραβήγματα μπορούν να την τρυπήσουν. Περισσότερο προσφέρει, όταν τελικά βρεθείς σε προφυλαγμένο μέρος και την χρησιμοποιήσεις για να ζεσταθείς. Ο συνδυασμός της με πόντσος, ή η χρήση της μέσα σε bivy bag, δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Για κάτι, πιο τακτικό, είναι ιδανική. Επειδή αντανακλά τη θερμότητα, αν κάποιος είναι καλά τυλιγμένος με αυτήν, δύσκολα ανιχνεύεται από θερμικές διόπτρες. Προσφιλής μέθοδος των Ταλιμπάν κάποτε στο Αφγανιστάν, ώστε να μην μπορούσαν ν' ανιχνευθούν από τα συμμαχικά στρατεύματα.(Δεν ξέρω αν το συνεχίζουν μέχρι σήμερα). Ας το συγκρατήσουν όσοι ασχολούνται με θέματα αναγνώρισης και ελεύθερων σκοπευτών και ας το δοκιμάσουν για να το επιβεβαιώσουν.

Πηγή
Το θρυλικό πόντσο είναι και αυτό μια λύση για την κατασκευή καταλύματος ανάγκης, εκτός από το να το φορέσεις για να προφυλαχθείς άμεσα από νερά και χιόνια και γενικά από το κρύο, σε κάποιο απάγγειο μέρος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις. Θυμάμαι κάποτε, πόσο χρήσιμο μου φάνηκε μέσα σε μια χιονότρυπα όπου αναγκάστηκα να χωθώ με το ζευγάρι μου ένα βράδυ σε χειμερινή διαβίωση με τους Αμερικανούς πεζοναύτες.

Ultralight  tarp tent  Πηγή
Η καλύτερη λύση είναι να έχεις μαζί σου ένα  bivy bag ή μια ελαφριά  τυποποιημένη τέντα ή όπως λέγεται διεθνώς ultralight  tarp tent. Πολύ καλό υλικό για την προσωπική μας συλλογή. και για άμεση λύση στο πρόβλημα καταλύματος.

Τώρα πέρα από τα τυποποιημένα υλικά, σαν λύση ανάγκης έχουμε και τ' αυτοσχέδια, με πιο πρόχειρο τις μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, αυτές που χρησιμοποιούμε για το μάζεμα φύλλων. Με δύο τέτοιες, καλύπτουμε άμεσα το πρόβλημα της υγρασίας, αλλά όχι και του κρύου. Σε συνδυασμό με την κουβέρτα επιβίωσης και ενός μονωτικού υποθέματος, κάτι μπορεί να γίνει.

Τέλος, καταλήγουμε στ' αυτοσχέδια καταλύματα, με υλικά που βρίσκουμε στο χώρο που είμαστε. Χρειάζεται βέβαια να έχουμε τη γνώση και την εξάσκηση! Δεν μαθαίνονται αυτά την τελευταία στιγμή, διαβάζοντας κάποιο εγχειρίδιο επιβίωσης.

Καλού-κακού αν θέλετε, μπορείτε να έχετε στο κινητό σας έναν οδηγό επιβίωσης που είναι νομίζω δωρεάν.

Σε πολύ χιόνι, ένα ατομικό πτυοσκάπανο θα βοηθήσει στην κατασκευή καταλύματος!


Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.