Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Η «ταυτότητα» των Ειδικών Δυνάμεων



Φωτ. αρχείου
Υπό την κάλυψη του σκότους ξεκίνησε η καταδρομική δύναμη, τη διείσδυσή της εντός της εχθρικής περιοχής, από δύσβατο, ορεινό δρομολόγιο.

Ο ΑΝΣΚ (Αντικειμενικός Σκοπός) της καταδρομικής δύναμης, ήταν βάση ανταρτών-τρομοκρατών που είχαν εντοπισθεί από την Υπηρεσία Πληροφοριών, κοντά στα σύνορα , εντός της εχθροκρατούμενης περιοχής. 

Πριν από ένα μήνα περίπου, σώμα ανταρτών, εξορμώντας από αυτή τη βάση, είχε επιτεθεί αιφνιδιαστικά σε στρατιωτικό φυλάκιο της κοντινής παραμεθόριας πόλης και είχε σκοτώσει τη φρουρά, συνολικά 14 στρατιώτες.

Η έγκριση για την υλοποίηση αυτής της επιχείρησης, δόθηκε απ’ ευθείας από τον πρωθυπουργό της χώρας, για λόγους αντεκδίκησης, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι αντάρτες, ενεργούσαν κάτω από την «ανοχή» και καθοδήγηση της γείτονος χώρας, με την οποία οι σχέσεις δεν είναι καθόλου φιλικές. 

Η επιλογή του προσωπικού και η συγκρότηση της καταδρομικής δύναμης έγινε από δύο επίλεκτες μονάδες Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, εφαρμόζοντας την αρχή «προσαρμογή προσωπικού και υλικού στον στόχο».

Η καταδρομική δύναμη που συγκροτήθηκε για την συγκεκριμένη αποστολή, οργανώθηκε σε τρία τμήματα κρούσεως και ένα τμήμα υποστηρίξεως με πολυβόλα, φορητούς όλμους και φλογοβόλα.

Τα τμήματα ήταν των 24 ανδρών, υποδιαιρούμενα αντίστοιχα σε δύο ομάδες των 12 ανδρών. Συνολικά η όλη δύναμη ήταν των 100 ανδρών. 

Η διείσδυση προς την εχθρική περιοχή έγινε επί τεσσάρων δρομολογίων, ώστε να μην γίνει εύκολα αντιληπτή η δύναμη. Παράλληλα, μονάδες πυροβολικού, της περιοχής, έβαλαν κατά εχθρικών στόχων, για να καλύψουν τον θόρυβο της κίνησης και να εκτρέψουν την προσοχή των εχθρικών φυλακίων, που υπάρχουν κατά μήκος της μεθορίου των 250 χιλιομέτρων.

Γύρω στα μεσάνυχτα άρχισε η διείσδυση, με τη χρήση διοπτρών νυκτερινής όρασης και σκοπευτικών νύκτας, επάνω στα τυφέκια Tavor. 

Όταν προσέγγισαν τους απόμακρους ορεινούς οικισμούς που «φιλοξενούσαν» τη βάση ανταρτών, αφού απομόνωσαν την περιοχή, έκαναν βίαιη προσβολή κάνοντας χρήση πυρών και φλογοβόλων, για να κατακάψουν όλα τα υλικά που διέθεταν οι αντάρτες. Τα φλογοβόλα τύπου RPO7, προκάλεσαν θερμοκρασίες που φτάνουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου, λιώνοντας και κάνοντας στάχτη   τα πάντα!

Συνολικά κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των 5 ωρών, πέντε εγκαταστάσεις, και εξουδετέρωσαν περίπου 50 αντάρτες!

H αποχώρηση και η επιστροφή της καταδρομικής δύναμης στην φίλια περιοχή, έγινε από τα ίδια δρομολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν και οι αντάρτες για να κινούνται προς αυτήν. 

Ένα πολύ καλό σενάριο για άσκηση ειδικών επιχειρήσεων, το οποίο όμως είναι μια απόλυτα αληθινή ιστορία που συνέβη πριν από λίγες ημέρες, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ! Εκεί που πιθανόν να ξεσπάσει πάλι ο αδυσώπητος πόλεμος.

Ινδοί κομάντος-αλεξιπτωτιστές (φωτ. αρχείου)
Τα κράτη είναι η Ινδία και το Πακιστάν. Οι αντάρτες ήταν πακιστανικής «επιρροής». Η καταδρομική δύναμη ήταν ινδική, από τις μονάδες 4ο και 9ο Κομάντο-αλεξιπτωτιστών του ινδικού στρατού. και διείσδυσαν από τις περιοχές Κελ, Τουτμαρί, Γκάλι, Τεκρί και το φυλάκιο Μπάαλνοϊ στον τομέα Μεντάρ. Και όλα αυτά, γραμμένα στον τύπο!

Ο τρόπος αποδέσμευσης όλων αυτών των πληροφοριών  στα ΜΜΕ, προφανώς για πολιτικούς σκοπούς, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στους ινδικούς στρατιωτικούς κύκλους, θα μπορούσε να πει κάποιος, δικαιολογημένα. Αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης ειδικών τμημάτων, η τεχνική που ακολουθούν, τα υλικά τους και ο εξοπλισμός τους. Καθόλου άγνωστο σε μας!

Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, που πρέπει κανείς να σκεφθεί, ότι η ασφάλεια προσωπικού και πληροφοριών, είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία μιας ειδικής επιχείρησης. Οι βασικοί κανόνες που πρέπει ΠΑΝΤΑ να τηρούνται για τις ειδικές δυνάμεις είναι:
  • Ανωνυμία
  • Αποφυγή φωτογράφησης προσωπικού και υλικών
  • Χαμηλό προφίλ ασκήσεων
  •  Τήρηση μυστικότητας σε ακολουθητέα τακτική και τεχνική
Το μόνο που επιτυγχάνεται, αναλύοντας υλικά και ασκήσεις δικών μας μονάδων, ασκώντας δημόσια κριτική σε τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις, βγάζοντας στον αέρα νέο εξοπλισμό και φωτογραφίες προσωπικού, είναι να δίνεται μασημένη τροφή στα ενδιαφερόμενα όργανα πληροφοριών (εχθρικά και μη) και να ωφελούνται οικονομικά κάποια μέσα ενημέρωσης με την πρόκληση ενδιαφέροντος του κοινού τους, ενώ εκτίθενται τελικά σε μεγάλο κίνδυνο δικές μας μονάδες και προσωπικό.

Η ταυτότητα των Ειδικών Δυνάμεων πρέπει πάντα να μένει μυστική! Μένει; Η απάντηση δυστυχώς βρίσκεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο!


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.