Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το τάμπλετ των ειδικών δυνάμεων

Προετοιμασία για νυκτερινό άλμα ελεύθερης πτώσης. 
Έχετε κινηθεί ποτέ βράδυ με άσχημο καιρό σε άγνωστο δασωμένο και ορεινό έδαφος, με μια πυξίδα ή με ένα απλό GPS; Όσοι ξέρουν, καταλαβαίνουν την δυσκολία! 

Τώρα φαντασθείτε να πέφτετε στο κενό, βράδυ, μέσα στα πυκνά σύννεφα, από ύψος ...7 χιλιομέτρων και μετά από λίγο, να ανοίγει το αλεξίπτωτο και θα πρέπει να προσανατολιστείτε και να κάνετε νυκτερινή πορεία στον αέρα για 40 λεπτά, για να προσγειωθείτε 50 χιλιόμετρα πιο πέρα, εκεί που θέλετε και να συνεχίσετε με τα πόδια!

Σχεδόν περίπατος, φαντάζει η πρώτη κίνηση, σε σχέση με τη δεύτερη!

Προετοιμασία για νυκτερινό άλμα (Πηγή)

Μιλάμε για άλματα στρατιωτικής ελεύθερης πτώσης με πλήρη φόρτο από μεγάλο ύψος, μέχρι 25.000 πόδια! Δεν έχουν καμιά σχέση με τα "τουριστικά" άλματα αναψυχής που εκτελούνται από οποιονδήποτε, σε ύψη που φτάνουν μέχρι 10.000 πόδια.

Γι' αυτούς τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που η δουλειά τους επιβάλλει να ξέρουν να διεισδύουν από αέρα, απαιτούνται τα καλύτερα υλικά και φυσικά μέσα σ' αυτά και όργανα προσανατολισμού και τήρησης κατεύθυνσης κατά τη νύκτα, πετώντας με το αλεξίπτωτο. Υπάρχουν τέτοια υλικά; Σαφώς και υπάρχουν και όσο η τεχνολογία προχωρεί, αναβαθμίζονται συνεχώς.

Ο πλοηγός, προσαρμοσμένος επάνω στην εξάρτυση του αλεξιπτωτιστή
Ένα τέτοιο υλικό εμφανίζει η αμερικανική εταιρεία Αirborne Systems, που το ονομάζει "Pilot navaid". Για την ακρίβεια, συνεργάσθηκε με την Panasonic,  η οποία παράγει ένα πολύ καλό και ανθεκτικό τάμπλετ, το  Toughpad FZ-X1. Οι πρώτοι έβαλαν το πρόγραμμα και οι άλλοι την έτοιμη συσκευή, για να βγάλουν τελικά, ένα πολύ καλό όργανο πλοήγησης αλεξιπτωτιστών το οποίο ...μόνο καφέ δεν κάνει! 

Ο αλεξιπτωτιστής με τη χρήση αυτού του ηλεκτρονικού πλοηγού, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξέρει ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ύψος και απόσταση από το επιλεγμένο σημείο προσγείωσης. Επίσης μέσα στην οθόνη βλέπει το χάρτη της περιοχής, τη θέση του, όπως και τις θέσεις των άλλων μελών της ομάδας του, που όλοι βρίσκονται στον αέρα και κινούνται.

Ο πλοηγός, έχει σύνδεση Wi-Fi και ενσωματωμένο Σ/Α (ασύρματο), ώστε να μπορούν να συνεννοούνται τα μέλη της ομάδος μεταξύ τους.

Ο πλοηγός, όπως φαίνεται προσαρμοσμένος
επάνω στον αλεξιπτωτιστή.
Το ταμπλετάκι της Panasonic, που ζυγίζει μόνο 427 γραμμάρια, είναι φιλικό στο χρήστη και κάποιος που φοράει γάντια μπορεί να το χειριστεί πολύ εύκολα. Η οθόνη του είναι αρκετά φωτεινή, με ένταση που κάνει τον χειριστή να τη βλέπει καθαρά, ακόμη και αν έχει τον ήλιο απέναντί του.

Οι επιδόσεις του, υπερκαλύπτουν τις αμερικανικές στρατιωτικές προδιαγραφές MIL-STD-810G. Αντέχει σε πεσίματα από 3 μέτρα ύψος, είναι αντι-σοκ, αδιάβροχο, απόλυτα προστατευμένο από σκόνες και λάσπες, και μπορεί να παραμείνει βυθισμένο σε νερό βάθους 1,5 μέτρων, τουλάχιστον για μισή ώρα, σύμφωνα με τις πιστοποιήσεις ΙΡ65 και ΙΡ68. Λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -20 μέχρι 60 βαθμούς Κελσίου και η μπαταρία του διαρκεί για 14 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ενώ επαναφορτίζει σε λιγότερο από μια ώρα.

Εννοείται, ότι μετά την προσγείωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίγειες επιχειρήσεις, εξ ίσου καλά.

Το κόστος του τάμπλετ είναι γύρω στα 1200 δολάρια ΗΠΑ. Σαν σύστημα πλοήγησης ίσως να φτάνει και τα 2000 δολάρια. 

Δείτε ΕΔΩ, ένα μικρό βίντεο της χρήσης του πλοηγού,  από αλεξιπτωτιστή.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.