Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η στρατιωτική τεχνολογία του μέλλοντος

Επισκέπτες παρακολουθούν την επίδειξη του συστήματος ενίσχυσης δύναμης του στρατιώτη για την αποφυγή  υπερκόπωσης, τραυματισμών μυών και αρθρώσεων με την μεταφορά μεγάλου βάρους. Το σύστημα αυτό ανήκει στο πρόγραμμα Warrior Web του χερσαίου τομέα  τεχνολογίας (Πηγή)
Στις 11 Μαΐου 2016, η Υπηρεσία Μελετών-Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ,  η γνωστή "DARPA" (Defense Advanced Research Project Agency) είχε την Ημέρα Επίδειξης (Demo Day) εντός του αμερικανικού Πενταγώνου,  όπου παρουσίαζε στους επιλεγμένους και διαβαθμισμένους επισκέπτες της, την τεχνολογία της και τα προγράμματα που "τρέχουν" για το μέλλον στον αμυντικό τομέα. Ίσως όχι για όλα, αφού είναι κατανοητό ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα μπορούσαν μερικά  να δημοσιοποιηθούν.

Κατά διαστήματα, εμφανίζονται στα ΜΜΕ  κάποια δικά της προγράμματα που διεγείρουν το ενδιαφέρον των στρατιωτικών κύκλων διεθνώς. Άλλωστε, αυτά τα προγράμματα σχεδιάζονται, μετά από επιχειρησιακές ανάγκες που "εγείρονται" στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων  κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων  επί του πεδίου.

Την "Ημέρα Επίδειξης" λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που ασχολούνται με  νέες τεχνολογίες και προμήθεια υλικών για τις υπηρεσίες τους, να δουν από κοντά τις προτεινόμενες εφαρμογές και να συμβάλλουν στην χρηματοδότησή τους για μαζική παραγωγή και προμήθεια.

Οι τομείς στρατιωτικής τεχνολογίας με τους οποίους ασχολείται η DARPA, (συνεργαζόμενη με εγχώριες εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας) είναι ο αεροπορικός, ο βιολογικός, ο αντιτρομοκρατικός, ο κυβερνοχώρος, ο χερσαίος, ο ναυτικός, ο ηλεκτρονικός, ο φυσικοχημικός, ο διαστημικός και ο ηλεκτρομαγνητικός. Σε όλους τους τομείς υπάρχουν προγράμματα για την υποστήριξη του μαχητή στο έδαφος, ξεκινώντας από τη στολή και την εξάρτυσή του, μέχρι την βελτίωση του ανοσολογικού του συστήματος.

Οι διόπτρες ENVG III/FWS-I (Enhanced Night Vision Goggle III and Family of Weapon Sight-Individual), που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στον αμερικανικό στρατό το 2017 (Πηγή φωτογραφίας)
Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στον ηλεκτρονικό τομέα, έχει να κάνει με τις διόπτρες νυκτερινής όρασης πολλαπλής χρήσης 3ης γενεάς, για τις οποίες είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο.  

Η κάμερα τύπου ΡΙΧΝΕΤ  που παρουσιάσθηκε στην επίδειξη της DARPA Demo Day. Παρουσιάζει μικρό όγκο και βάρος, ενώ δουλεύει ασύρματα (Πηγή)
Το πρόγραμμα έχει την ονομασία "PIXNET" (Pixel Network for Dynamic Visualization) και στοχεύει στην δραστική μείωση μεγέθους, όγκου και κατανάλωσης ενέργειας των διοπτρών, ενώ παράλληλα θα προσφέρει όραση στον μαχητή σε οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες ορατότητας, με τη χρήση πολλαπλών ζωνών  φάσματος φωτός και θερμότητας. 

Με απλά λόγια, οι φορητές διόπτρες που ξέραμε μέχρι σήμερα, επί του κράνους μικραίνουν πολύ και λειτουργούν ασύρματα, είτε σαν παθητικές, είτε σαν θερμικές, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να βιντεοσκοπούν και να επικοινωνούν και να μεταδίδουν έγχρωμες εικόνες σε κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, σε άλλες παρόμοιες φορητές διόπτρες και σε υπολογιστές, εντός κοινού δικτύου! Δηλαδή ό,τι βλέπει ένας μαχητής σε μια ομάδα, θα μπορούν να το βλέπουν και όλοι οι άλλοι, με την ανάλογη ρύθμιση λειτουργίας. Απίθανα πράγματα που κάποτε τα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Εικόνα που που αναπαριστά, πώς θα φέρεται μελλοντικά  η ΡΙΧΝΕΤ (ENVG IV) επί κράνους. Η μπαταρία θα βρίσκεται στο πίσω μέρος. (Πηγή)
Προς το παρόν, κυκλοφορούν οι διόπτρες 2ης γενεάς (ENVG ΙΙ)  ενώ αναμένεται στον αμερικανικό στρατό η διάθεση των διοπτρών 3ης γενεάς,  από το 2017. Η ΡΙΧΝΕΤ 4ης γενεάς, ίσως να είναι η διόπτρα του 2025.

Σχηματική παράσταση των 4 στόχων του προγράμματος Squad X της DARPA. Έξυπνα όπλα και πυρομαχικά ακρίβειας,  "μη κινητική εμπλοκή", αισθητήρες αντίληψης περιβάλλοντος και αυτονομία είναι οι τέσσερεις πολλαπλασιαστές ισχύος επάνω στους οποίους στηρίζεται η έρευνα. (Πηγή)
Πώς θα ενεργεί η ομάδα πεζικού στο μέλλον; Τι μέσα θα έχει για αυτοπροστασία, ειδικά μέσα σε εχθρικό αστικό περιβάλλον; Αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας του προγράμματος Squad X  που και αυτό ανήκει στον τομέα τεχνολογίας χερσαίων επιχειρήσεων. Όπλα υψηλής ακρίβειας, αισθητήρες για ανίχνευση αντιπάλου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, αυτονομία κίνησης με μη επανδρωμένα μέσα μεταφοράς, συστήματα ενδοεπικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης και "μη κινητική" εμπλοκή  (αποδιοργάνωση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης το αντίπαλου, χρήση μη επανδρωμένων μέσων, μη θανατηφόρα όπλα, ψυχολογική επιβολή κλπ) θ' αποτελούν τους  πολλαπλασιαστές ισχύος της μελλοντικής ομάδας μάχης του πεζικού, για την οποία θ' αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Η προστασία του στρατιώτη από βιολογικές προσβολές και η ενίσχυση του οργανισμού του στην άμυνα εναντίον ασθενειών, αποτελεί ένα επίσης ενδιαφέρον πρόγραμμα έρευνας με την ελληνική ονομασία : "Προφητεία. Ήττα της Παθογένειας" (Prophecy. Pathogen Defeat).

Ο " Άνδρας Ζ" (Z-Man) είναι ένα ακόμη πρόγραμμα που ανήκει στον τομέα της τεχνολογίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αφορά στην τεχνολογία αναρρίχησης ακόμη και σε κάθετες  λείες επιφάνειες, για την προσέγγιση του αντίπαλου από απίθανες (μέχρι τώρα προσβάσεις) χωρίς καθυστέρηση, κόπο και χρήση πολλών αναρριχητικών υλικών.

Αρκεί η χρήση ειδικών γαντιών και υποδημάτων ή άλλων φορητών συσκευών που κυριολεκτικά κολλάνε και γαντζώνονται στις επιφάνειες, με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζουν τα διάφορα αραχνοειδή (και όχι μόνο) έντομα  που κυκλοφορούν παντού χωρίς πρόβλημα. Βιομιμητική τεχνολογία!

Το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ελπίζω όχι οδυνηρές!


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.