Κυριακή 5 Απριλίου 2020

H "άτυχη" περίπολος μάχης

Χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας (Πηγή)

Μια βρετανική περίπολος μονάδας κομάντος, προετοιμάζεται στη βάση της, σε κάποιο νησί του Ειρηνικού, στις Νέες Εβρίδες για να εκτελέσει καταδρομή σε ιαπωνικό σταθμό επικοινωνιών για να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του.

Με την καταστροφή του σταθμού επιδιώκεται να αποκοπεί η ενημέρωση των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων για 24 ώρες τουλάχιστον, σχετικά με την κίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να επιτευχθεί αιφνιδιασμός για την προσβολή ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην περίπολο προσκολλάται και ένας Αμερικανός αξιωματικός διερμηνέας της ιαπωνικής γλώσσας, ο οποίος έχει σαν αποστολή να μιλήσει στον ιαπωνικό ασύρματο και να δώσει το σήμα "Όλα Καλά" πριν η περίπολος τον καταστρέψει. Η τακτική αναφορά κατάστασης δίνεται καθημερινά τα μεσάνυκτα από τους Ιάπωνες. Επομένως η ώρα προσβολής είναι ανελαστική. Το σήμα "Όλα Καλά" πρέπει να δοθεί τότε.

Έτσι ξεκινά η επιχείρηση. Η προπαρασκευή της περιπόλου, οι ενέργειες άμεσης αντίδρασης, η ενημέρωση του προσωπικού, η λήψη αποφάσεων του λοχαγού περιπολάρχη, αποτελούν ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Η σωρεία λαθών οδηγεί στην αποτυχία και στον αφανισμό της περιπόλου, από τους Ιάπωνες.

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε αν παρακολουθήσετε μια παλιά ταινία της 10ετίας του '60 στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο τότε νεαρός, Μάικλ Κέιν. Πιέστε τον τίτλο της "To Late the Hero" και καλή παρακολούθηση.

Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.