Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το νέο Δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων

Τον Αύγουστο 2012, ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα θεσμικό κείμενο σχετικά με το  δόγμα ειδικών επιχειρήσεων, με τον τίτλο "ADP 3-05 Special Operations".(Army Doctrine Publication)

Η δημοσίευση αυτού του δόγματος, σήμανε μια σημαντική πρόοδο για το μέλλον των ειδικών επιχειρήσεων,  μέσα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως  δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, στην ετήσια σύσκεψη της ομοσπονδίας στρατού ξηράς. (Association of the United States Army,AUSA)

Έχουν ομοσπονδία οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που είναι ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπική οργάνωση και υποστηρίζει τα μέλη της και τις οικογένειές τους. Συνδικαλισμός; Ίσως λίγο! Σημασία έχει ότι είναι συσπειρωμένοι ενεργοί και απόστρατοι μαζί! Μια φωνή!

Αλλά ας συνεχίσουμε για το δόγμα! Βγήκε μέσα από τα πολλά διδάγματα  και τις εμπειρίες των τελευταίων πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα υπήρχε δόγμα για ειδικές δυνάμεις  και είχε  εκδοθεί κανονισμός για τις ειδικές επιχειρήσεις. Δόγμα όμως για ειδικές επιχειρήσεις, που είναι μια σκάλα ψηλότερα από τον στρατιωτικό κανονισμό, δεν είχε καταχωρηθεί ως τώρα στο σύνολο των λοιπών δογμάτων του αμερικανικού στρατού. Προηγήθηκε όμως ένα χρόνο πριν, το διακλαδικό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων! Μεγάλο μπέρδεμα!

Το δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, στηρίζεται σε δύο άξονες: Στην ικανότητα εκτέλεσης πληγμάτων στον αντίπαλο με χειρουργική ακρίβεια και στην εκτέλεση ανορθόδοξου πολέμου στον οποίο πλέον περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης και η δημιουργία δεσμών και σχέσεων με φιλικά κράτη. Παράλληλα εμπλέκονται και οι επιχειρήσεις πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας καθώς και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, στο όλο πλέγμα συμβατικού και ανορθόδοξου πολέμου.

Στις επιχειρήσεις εκτέλεσης "χειρουργικών πληγμάτων" όπως είναι οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μέσα για την εξασφάλιση ακριβών και επίκαιρων πληροφοριών που ελαχιστοποιούν την αβεβαιότητα στο πεδίο της μάχης. (Αυτό από παλιά το ξέραμε)

Ίσως πρέπει πλέον να αρχίσουμε να μιλάμε στην στρατιωτική επιτελική ορολογία για τρόπους ενεργείας με καθαρή πλέον χρήση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ή να το θέσω αλλιώς,  η εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων  θα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό τρόπο ενεργείας  και όχι μόνο υποβοήθηση αυτού, που εκτελείται από συμβατικές δυνάμεις.

Πολύ θα ήθελα να μάθω, τι διδάσκονται οι επιτελείς επ' αυτού, στη διακλαδική σχολή πολέμου!

Αν θέλετε, πατήστε το σύνδεσμο που ακολουθεί, για να διαβάσετε στ' αγγλικά αυτό το πολύ ενδιαφέρον δόγμα.

Ανιχνευτής

Πηγή










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.