Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Χειροβομβίδες ειδικών δυνάμεων

Ξέρουμε όλοι (τουλάχιστον όσοι έχουν κάνει παλιά στις ειδικές δυνάμεις) για τις επιθετικές χειροβομβίδες. Έκρηξη δυνατή, ελάχιστη θραυσματοποίηση, ψυχολογικό κυρίως αποτέλεσμα! Ονομάζονται επιθετικές, γιατί χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη κατά την διάρκεια επιθετικών ενεργειών όπου δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τραυματισμούς από θραύσματα σε δικό μας προσωπικό που βρίσκεται γύρω μας και ειδικά βράδυ.

 Σε κλειστό χώρο, καλύτερα να μη βρίσκεσαι μέσα! Σου σπάει τα τύμπανα και η βίαιη έκλυση των αερίων,  προκαλεί φθορές παντού.

Συναρμολογούμενη επιθετική χειροβομβίδα της εταιρείας ΝΑΜΜΟ.  (Πηγή)
Αλλά και έξω σε ανοικτό χώρο, αν είσαι "τυχερός" και σου πέσει κοντά πριν προλάβεις να φυλαχτείς, τότε μοιάζεις σαν ...τις φιγούρες των κινούμενων σχεδίων όταν πέφτουν σ' έκρηξη! Μαλλιά ορθωμένα, μάτια γουρλωμένα απ' το σοκ, αυτιά βουλωμένα και το χειρότερο τύμπανα σπασμένα, με αίμα να κυλάει απ' αυτά και από τη μύτη και πολύ πιθανόν και καμιά επιφανειακή πληγή από τα ψιλοθραύσματα! 

Δεν τα φαντάζομαι αυτά που λέω! Τα έχω δει!

Τι γίνεται με τέτοια έκρηξη επί δύο ή επί τρία; Γκρεμίζεις σπίτι έτσι και γίνει  μέσα! Τέτοιες λοιπόν επιθετικές χειροβομβίδες, που μπορούν να βιδώνουν και να συνδέονται μέχρι τρεις στη σειρά, κυκλοφορούν εδώ και μερικά χρόνια στο χώρο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. 

Πηγή
Μοιάζουν σαν μικρές τορπίλες Bangalore, στα χέρια του προσωπικού και χρησιμοποιήθηκαν πολύ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, από τις ειδικές δυνάμεις, για την διάνοιξη εμποδίων κυρίως σε κατοικημένες περιοχές (πόρτες, παράθυρα, συρματοπλέγματα κλπ) αλλά και για την καταστροφή χώρων μέσα σε οικήματα, με πρόκληση ισχυρής έκρηξης και εκτόνωσης αερίων, χωρίς να περιέχονται  θραύσματα, όπως συμβαίνει με την περίπτωση αμυντικών χειροβομβίδων.

Περιέχουν περίπου 113 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης σύνθεσης "Β", έναντι των 180 γραμμαρίων που έχουν συνήθως οι χρησιμοποιούμενες μέχρι σήμερα αμυντικές χειροβομβίδες, όπως είναι οι Μ 67 αλλά τρεις μαζί με τον ίδιο βέβαια πυροδοτικό μηχανισμό, κάνουν ζημιά!

Τώρα αν θέλετε να μάθετε πώς γίνεται η σωστή στρατιωτική εκπαίδευση σε χειροβομβίδες, πιέστε ΕΔΩ.


Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.