ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στη μνήμη των πεσόντων ΚΔ της μάχης της Βλάστης

Εκεί στο χωριό Βλάστη, κάτω από το Σινιάτσικο, τον Νοέμβριο του 1948 έλαβε χώρα μια αιματηρή μάχη, (εκ συναντήσεως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί) μεταξύ των ανδρών της Α' και Β' Μοίρας Καταδρομών και των ανταρτών του ΔΣΕ.

Για τη μάχη αυτή, που άφησε συνολικά 23 νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες ΚΔ και 25 τραυματίες,  είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο

Μετά από πολλά χρόνια,  το 1986, με πρωτοβουλία των συγγενών, και των  εν ζωή συμπολεμιστών τους, έγιναν τα εγκαίνια της ανέγερσης ενός μνημείου, αφιερωμένου στους πεσόντες ΚΔ, για να παραμένει η μνήμη της θυσίας τους, ανεξίτηλη από το χρόνο.

Μνημείο Πεσόντων ΚΔ στο χωριό Βλάστη (Πηγή)
Επάνω στο μνημείο υπάρχει σκαλισμένο το έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών και από κάτω η επιγραφή:

IEΡΗ ΜΝΗΜΗ
ΠΡΟΣ 
ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΑΞΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΑΣ ΤΩΝ Α'-Β' ΜΚ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ
ΒΛΑΣΤΗΣ
21-23 ΝΟΕ 1948

Στη συνέχεια απαριθμούνται τα ονόματα των νεκρών που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πιο κάτω, ακολουθεί μεταγενέστερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα άλλων τεσσάρων καταδρομέων, προφανώς, τραυματιών που υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα.

Το μνημείο  διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ κάθε χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι γύρω στις 20 Ιουλίου, σε συνδυασμό με την εορτή του Προφήτη Ηλία, τελείται επιμνημόσυνη δέηση, με την παρουσία παλαιών καταδρομέων και τοπικών αρχών.

Ας είναι καλά οι κομάντος που το φροντίζουν!

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Κολομβία!

Oι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει το απόλυτο χάος στην Κολομβία. Μια ομάδα Ειδικών Δυνάμεων των H.Π.Α. στέλνεται στην περιοχή για να διασφαλίσει την επικράτηση της ειρήνης κατά τη διάρκεια κορυφαίας συνάντησης των δύο μαχόμενων παρατάξεων. 

Η συνάντηση παρεκτρέπεται όταν άγνωστοι εισβάλλουν στο χώρο και δολοφονούν τους αρχηγούς και των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθεί η ομάδα των Αμερικανών κομάντος.

Μην έχοντας την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και όντας παγιδευμένοι σε εχθρικά εδάφη, η ομάδα των στρατιωτών πρέπει να βρει τις αποδείξεις που θα τους απαλλάξουν από τις κατηγορίες, αλλά και να αποτρέψει την επέκταση του βίαιου πολέμου, πέρα από τα σύνορα.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ
Και αν θέλετε ελληνικούς υπότιτλους, κατεβάστε τους από ΕΔΩ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πιστόλι για ειδικές δυνάμεις

Αμερικανός πεζοναύτης της Force Recon  εξασκείται με πιστόλι  M45 CQBP (Πηγή)
Όλα τα πιστόλια είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς! Τουτέστιν να έχεις κάνει "άπειρες" βολές και να έχεις συνηθίσει όλες τις θέσεις βάλλοντος. Και βέβαια να εξασκείσαι, αν η δουλειά σου απαιτεί κάτι τέτοιο.

"Ό,τι αφήνεις σε ..αφήνει" είναι ένας διαχρονικός κανόνας που ισχύει και για το πιστόλι.Και αυτό το λέω, έχοντας προσωπική εμπειρία για το θέμα. Πριν από κάποια χρόνια, ετοιμαζόμουν όπως και άλλοι, να συμμετάσχω στη δύναμη της ISAF (όχι με την ΕΛΔΑΦ) στο Αφγανιστάν. Λόγω της δουλειάς, (πολύ κακώς), είχα αφήσει το πιστόλι λίγο πίσω, δηλαδή είχα κάμποσους μήνες να εξασκηθώ, παραμένοντας στις ..δάφνες του παρελθόντος.

Πλησίαζε η ώρα όμως της αξιολόγησης και θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε (μεταξύ των άλλων) τουλάχιστον παραδεκτή βαθμολογία στη βολή με πιστόλι, πριν την αναχώρηση. Ξεκίνησα λοιπόν την πρακτική εξάσκηση με την Beretta 9mm, γιατί αυτό το πιστόλι θα είχαμε μαζί μας, στα πλαίσια του φορητού οπλισμού.

Στήθηκα  στο σκοπευτήριο, και με την σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει τι κάνει, άρχισα τις πρώτες βολές! Αμ δε!! Το πιστόλι το ήξερα θεωρητικά και στη λύση αρμολόγηση, αλλά βολή, έκανα πρώτη φορά με αυτό. Είχα συνηθίσει το "υπάκουο" Glock και όχι αυτό το "δύστροπο" πιστόλι που πέταγε το χέρι μου πάνω δεξιά! 

Έτσι οι σφαίρες διασπείρονταν δεξιά αριστερά, χωρίς να πετυχαίνω καλή συγκέντρωση, όπως πίστευα ότι θα είχα, έστω σε κάποιο σημείο του στόχου, συνηθισμένος από τότε που κτυπούσα τα κουτάκια κόκα κόλας από τα 30 και τα 40 μέτρα μακριά.

Μου "έπεσαν" τα μούτρα βλέποντας το αποτέλεσμα. Ακόμη περισσότερο, όταν έβλεπα τον διπλανό μου, έναν Ούγγρο, να τα πηγαίνει θαυμάσια! Με πλησίασε ο Ιταλός εκπαιδευτής, ξέροντας ότι ήμουν των ειδικών δυνάμεων, με απορία ζωγραφισμένη στο δικό του πρόσωπο "Μα πώς; Εσύ των ειδικών δυνάμεων;" Ήταν σαν να με κάρφωνε με μαχαίρι! Ξέρετε κάτι τέτοια, που δείχνουν επίπεδο εκπαίδευσης, διαδίδονται πολύ γρήγορα σε διεθνές περιβάλλον! Και αν γίνει αντιληπτό ότι είσαι ατζαμής, κανείς δεν θέλει μετά να πηγαίνει μαζί σου σε αποστολές, όποιας φύσεως! Έξω στο πεδίο δεν μετράνε ούτε γνωριμίες, ούτε πολιτικά μέσα! Οι ατομικές ικανότητες μετράνε για να είσαι αποδεκτός από τους άλλους!

Έδωσα μια δικαιολογία! (πάντα βρίσκουμε δικαιολογίες) "Έχω συνηθίσει με Glock!" του είπα. Τότε αμέσως τράβηξε από τη θήκη  που είχε στη μέση του, ένα Glock 17 που ήταν το δικό του, μου έδωσε και σφαίρες για να γεμίσω τις γεμιστήρες και μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού "Για να σε δω λοιπόν!"

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, κάπως ξαλάφρωσα, γιατί είχα στα χέρια μου ένα γνώριμο "φίλο" από τα παλιά. Μπορεί να είχα πολύ καιρό να τον δω, αλλά δεν τον είχα ξεχάσει ολότελα. Πήγα πολύ καλύτερα στις επιδόσεις και ο "φίλος" μου με ξελάσπωσε!

Έπρεπε όμως να πιάσω φιλίες και με τη Beretta. Ξεκίνησε η "φροντιστηριακή" προπόνηση στο σκοπευτήριο με 100 φυσίγγια κάθε φορά και για 10 "συνεδρίες" επί 50 Ευρώ (παρακαλώ) τη φορά, γιατί ήταν προσωπική μου υπόθεση και έπρεπε να την καλύψω μέχρι την αξιολόγηση. Υπηρεσιακά έγιναν δύο μόνο προπονήσεις, των 50 φυσιγγίων κάθε φορά.

Τελικά, μπόρεσα και την συνήθισα τη Beretta, με πολύ καλή επίδοση στο τέλος της αξιολόγησης. Αλλά δεν ήταν μόνο η αξιολόγηση! Φάνηκε η χρησιμότητα της προετοιμασίας που έγινε, στην πράξη, εκεί, στο Αφγανιστάν.

Εξάσκηση στη βολή μάχης πιστολίου, από ελληνικό προσωπικό ειδικών δυνάμεων (Πηγή ΓΕΣ)
Το δίδαγμα είναι ότι όσοι (εν ενεργεία) ασχολείστε με άλλες δουλειές, εκτός από "ασκήσεις-πορείες-βολές", μην αμελείτε την εξάσκησή σας και στο πιστόλι, γιατί ποτέ δεν ξέρετε, πότε θα χρειαστεί! Όποιο πιστόλι και αν έχετε χρεωθεί, μάθετέ το καλά!

Ας δούμε όμως για το νέο πιστόλι των ειδικών δυνάμεων, που ξεκινά από τους Αμερικανούς. Οι προδιαγραφές του το θέλουν να είναι πιστόλι που να μπορεί να μετατρέπεται κατ' αρχήν από πλευράς διαμετρήματος, σε .45, από 9 χιλ. και αντιστρόφως, με αλλαγή κάννης και κλείστρου. Επιπλέον:
  • Να είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.
  • Να επιτυγχάνεται καλή συγκέντρωση στην απόσταση των 50 μέτρων, με 90% δυνατότητα συγκέντρωσης σε κύκλο διαμέτρου 4 ιντσών (10 εκατοστών) καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του.
  • Να έχει εργονομική κατασκευή, ώστε να ελαχιστοποιείται η δύναμη οπισθοδρόμησης και να ελέγχεται η διασπορά βολίδων.
  • Να είναι συμβατό για χρήση με πρόσθετα όργανα βολής, όπως τακτικούς φακούς φωτισμού, lasers και σιγαστήρες.
  • Να μπορεί να το χειρίζεται  ένας αριστερόχειρας.
  • Να λύνεται και να δένεται γρήγορα, χωρίς τη χρήση εργαλείων.
  • Η δύναμη πρόσπτωσης της βολίδας να είναι τέτοια, που (ανεξάρτητα με διαμέτρημα) να μπορεί να διαπερνά βαλλιστική γέλη πάχους 35,5 εκατοστών, σε απόσταση 50 μέτρων.
  • Να αντέχει σε πιέσεις αερίων κατά 20% περισσότερο από τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου Κατασκευαστών Όπλων και Πυρομαχικών.  (SAAMI
  • Να έχει μέσον όρο εμπλοκών τη βολή των 2.000 φυσιγγίων, μέσο όρο βλαβών εξαρτημάτων τη βολή των 10.000 φυσιγγίων και όριο ζωής τα 35.000 φυσίγγια.
Έτσι ψάχνουν το κατάλληλο πιστόλι που έχει την κωδική ονομασία  MHS (Modular Handgun System) δηλαδή περιφραστικά: "Σύστημα πιστολίου προσθαφαιρούμενων απαρτίων". Το θέμα διαμετρήματος αφήνεται ανοικτό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, ανάλογα με την κατάσταση και το είδος της επιχείρησης. Ο χρόνος εισαγωγής στο σύστημα προμηθειών του αμερικανικού στρατού προσδιορίζεται στο 2018.

Αν και γνωστές εταιρείες κατασκευής όπλων, προσπαθούν να προσεγγίσουν την "πίτα", οι ειδικοδυναμίτες ήδη έχουν κατασταλάξει ποιό πιστόλι προτιμούν, μετά από το HK Mk 23 .45, το  Sig Sauer P226 και  το Beretta Μ9. Το πιστόλι Glock και περισσότερο το αμφίβιο Glock 17! Δηλαδή τον παλιό "φίλο" μου! Βέβαια, το πιο ανανεωμένο, το Glock 17 Gen 4 (4ης γενεάς).

Έτσι, αφού γύρισε ο τροχός του χρόνου, διαπιστώθηκε ότι η επιλογή των ελληνικών ειδικών δυνάμεων για απόκτηση του πιστολίου Glock 17 την 10ετία του '90, ήταν μια πολύ καλή απόφαση! Θυμάμαι την εντύπωση που προκαλούσε με την εκτέλεση βολής, αμέσως μετά το νερό, με σιγαστήρα και γεμιστήρα των 33 φυσιγγίων.

Στη συνέχεια βγήκαν και άλλες πατέντες με παρεκτάματα, που μετέτρεπαν το Glock σ' ένα μικρό υποπολυβόλο, όπως παρουσιάστηκε σε παλαιότερο άρθρο. Επίσης για στρατιωτική χρήση και μόνο, προστέθηκε στην αριστερή πλευρά του πιστολίου στο πίσω μέρος της θήκης του κλείστρου, ένας μοχλός πυρός και ασφαλείας, που ρυθμίζει βολή κατά βολή και βολή κατά ριπάς!

Κατασκεύασαν και γεμιστήρα τύπου τυμπάνου, που παίρνει πάνω από 30 φυσίγγια και κάνει το πιστόλι ..."αστροπελέκι", όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω!

Ποιό είναι το καλύτερο πιστόλι: Αυθόρμητη ερώτηση, που βγαίνει εύκολα, από το στόμα, κυρίως από άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με όπλα.

Η απάντηση είναι όλα τα πιστόλια είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα χειρίζεσαι σωστά με αρκετή εξάσκηση! Εξαρτάται τι ζητά κάποιος από το πιστόλι. Οι ειδικές δυνάμεις, διάλεξαν το Glock, γιατί στην πράξη διαπίστωσαν, ότι προς το παρόν, αυτό ταιριάζει καλύτερα στη δουλειά τους!

Όσο για το διαμέτρημα, πάλι θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καλό, ή καλύτερο! Εξαρτάται για τι δουλειά το θέλεις! Και εκεί, αποφασίζεις ποιό πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

Αχρείαστα νά' ναι, αλλά, .."Si vis Pacem, para Bellum"


Ανιχνευτής


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Το σαμποτάζ στη γέφυρα Ασωπού

Πηγή
22 Νοεμβρίου ! Ημέρα της εθνικής αντίστασης! Κάθε χρόνο συνηθίζεται να μνημονεύεται αυτή τη μέρα, η επιχείρηση "Χάρλινγκ" , δηλαδή  η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942.

Και αυτό γιατί ήταν η μοναδική φορά που ανταρτικά σώματα, αντίπαλης ιδεολογίας, ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, (με συνδετικό κρίκο  Βρετανούς κομάντος) για να εκτελέσουν από κοινού το μεγάλο αυτό εγχείρημα! Όπως έγραψε αργότερα σε βιβλίο του  ο Κρις Γουντχάουζ, ένας από τους τότε Βρετανούς σαμποτέρ : 

"Τὸ ἀποτέλεσμα ἦταν μία κοινὴ ἐπιχείρηση, ποὺ ἲσως ποτὲ δὲν θὰ γινόταν ἂν δὲν ἦταν ὁ Ζέρβας καὶ δὲν θὰ σημείωνε ἐπιτυχία ἂν δὲν ἦταν ὁ Ἂρης Βελουχιώτης…"

Ο Ζέρβας σέρνει τον χορό και ακολουθεί ο Βελουχιώτης, γιορτάζοντας την καταστροφή της γέφυρας Γοργοποτάμου. (Πηγή)
Το πρώτο και τελευταίο ενωτικό πατριωτικό σαμποτάζ κατά των κατακτητών! Μετά άρχισε (ως συνήθως) πάλι η "πατριωτική" πολιτικο-ιδεολογική φαγωμάρα, που κατέληξε στα γνωστά αποτελέσματα.

Υπήρξε όμως και η καταστροφή μιας ακόμη γέφυρας της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής, της γέφυρας του Ασωπού, που έγινε αποκλειστικά από τους Βρετανούς. Η καταστροφή έγινε μερικούς μήνες μετά, τον Ιούνιο του 1942, για να ολοκληρώσει τη μεγάλη ζημιά και να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το ρεύμα διοικητικής μέριμνας των Γερμανών μέσα στην Ελλάδα με τρένο. 

Γι' αυτήν την επιχείρηση, γράφει επίσης ένας άλλος Βρετανός. Θα έλεγα αυτός, τον οποίο αντικατάστησε ο Κρις Γουντχάουζ, στα καθήκοντα του αξιωματικού συνδέσμου με τους Έλληνες αντάρτες. Ο αντισυνταγματάρχης Μηχανικού, Έντι Μάγιερς! Αντικαταστάθηκε γιατί όπως λέγεται,  έδειξε εύνοια περισσότερο στον ΕΛΑΣ, απ' ό,τι στα άλλα ανταρτικά σώματα.

Ο Μάγιερς, έγραψε κι' αυτός ένα δικό του βιβλίο, με τον τίτλο: "Η ελληνική περιπλοκή", αναφερόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες, με την ελληνική αντίσταση. Στον πρόλογο του βιβλίου του γράφει κάτι πολύ χαρακτηριστικό, αναφερόμενος στον ελληνικό λαό: 

"Το βιβλίο δημοσιεύεται εν μέρει γιατί μπορεί να περιέχει στοιχεία που να συμβάλλουν στην ιστορική τοποθέτηση των γεγονότων και εν μέρει για ν” αποτίσει, καθυστερημένα έστω, φόρο τιμής στους ανθρώπους που εργάστηκαν κάτω από τις διαταγές μου και σε πολλούς ιπποτικούς Έλληνες αντάρτες της ελληνικής Αντίστασης. Κυρίως όμως δημοσιεύεται για ν” αποτίσει φόρο τιμής στους άλλους, τους μεγαλύτερους ίσως, ήρωες της ελληνικής Αντίστασης: τον άοπλο λαό των βουνών· το λαό που άντεξε στην φοβερή τρομοκρατία των αντιποίνων του εχθρού, το λαό που δεν έβγαλε προδότες, το λαό που ανάμεσά του κινούμαστε πάντα ελεύθερα και που μας προμήθευε με τροφή, στέγη, οδηγούς και πληροφορίες για τον εχθρό. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι χωρίς την υποστήριξη αυτού του λαού, χωρίς το σχεδόν απίστευτο ψυχικό του σθένος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποφασιστική Αντίσταση."

Γέφυρα Ασωπού (Πηγή)
Γράφει λοιπόν ο Μάγιερς για τη γέφυρα Ασωπού:

"Προς το τέλος του Γενάρη, είχαμε μάθει ότι τα τραίνα περνούσαν πάλι από τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Κατασκευάζοντας, βιαστικά, ξύλινα «φατνώματα», οι Ιταλοί κατάφεραν να βάλουν πάλι σε λειτουργία τη γέφυρα έξι βδομάδες μετά την ανατίναξή της.

Είχαμε λυπηθεί πολύ μαθαίνοντας ότι ο εχθρός είχε συλλάβει δεκατρείς αθώους Έλληνες από τη Λαμία, τους οποίους οδήγησε στη γέφυρα και τους εξετέλεσε, λίγες μόνο μέρες μετά την επίθεσή μας της 25ης Νοεμβρίου. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Οι Ιταλοί είχαν συλλάβει και τον Κώστα Πιστόλη, τον δάσκαλο από τη Λαμία, που μας είχε φανεί τόσο χρήσιμος με τις πολύτιμες πληροφορίες που είχε μαζέψει για την αμυντική κατάσταση του εχθρού γύρω απ” τη γέφυρα. Ποτέ δεν ανακάλυψα αν τον είχαν προδώσει, αν είχε προδοθεί από την ίδια την απομάκρυνσή του από τη Λαμία ή αν είχε παραδοθεί μονάχος του για να σώσει τη ζωή των αθώων Ελλήνων. Πάντως, ενώ βρισκόταν στα χέρια της Γκεστάπο στην Αθήνα, είχε προφανώς ομολογήσει την ενοχή του, γιατί, παρά την προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, είχε εκτελεσθεί. Άφησε μια χήρα και δυο παιδιά για τους οποίους άκουσα λίγο μετά το τέλος του πολέμου και στους οποίους — χαίρομαι που το λέω — κανονίστηκε να δοθεί κάποια βοήθεια.

Μ” αυτό τον τρόπο πέθαναν πολλοί γενναίοι Έλληνες που υπηρετούσαν την πατρίδα τους και την Συμμαχική υπόθεση. Ήταν μια τραγική συνέπεια της Αντίστασης. Αλλά πριν να καταδικάσει κανείς τον ανταρτοπόλεμο για τα εχθρικά αντίποινα που προκαλούσε, θα πρέπει να λάβει υπόψη του την υλική και ηθική συνεισφορά του προς τη νίκη και να σκεφθεί ακόμα ότι ο πόλεμος, αναπόφευκτα, δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πολίτες και στρατιώτες. Το μακελειό που προκάλεσαν οι βάρβαροι βομβαρδισμοί του Γκαίρινγκ στον άμαχο πληθυσμό της χώρας μας, έχει το αντίστοιχό του στα εν ψυχρώ αιματηρά αντίποινα που υπέστησαν οι αθώοι κάτοικοι των καταχτημένων χωρών, εξαιτίας της γενναίας Αντίστασής τους προς τον Άξονα. Και τα δυο ήταν τρομερά, αλλά και τα δυο αποτελούσαν μέρος του τιμήματος για την τελική νίκη.

Στα μέσα του Φλεβάρη, άκουσα ότι οι Γερμανοί έπαιρναν σιγά – σιγά στα χέρια τους τη φρούρηση των γεφυρών από τους Ιταλούς. Σκεφτόμουν πως θάπρεπε να καταστρέψουμε μια ακόμα από τις μεγάλες γέφυρες της Ανατολικής Ρούμελης, όσο ακόμα φυλάγονταν από δευτέρας κατηγορίας Ιταλούς, γιατί ήξερα πως όταν θα τις αναλάβαιναν οι Γερμανοί, οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ λιγότερες για μας. Το Κάιρο είχε επιδοκιμάσει την ιδέα και πριν ακόμα λάβουμε τις νέες οδηγίες για το συνδυασμένο σαμποτάζ του καλοκαιριού, ο Άρθουρ Έντμοντς είχε προσφερθεί να κάμει το εγχείρημα με τη βοήθεια των ανταρτών του Άρη. Ο στόχος που διαλέξαμε ήταν η γέφυρα του Ασωπού."

Την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Επίσης ένας Γερμανός ασχολήθηκε με την ιστορία της καταστροφής και της ανακατασκευής της γέφυρας Ασωπού τότε, ο Χέρμαν Φρανκ Μάγερ. Αξίζει να διαβαστεί το άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό "THETIS" το 1997. Διαβάστε το ΕΔΩ


Ανιχνευτής






Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ανάμεσα σε Καταδρομείς


Ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, στο ΚΕΑΠ, όπου παρέστη στην παράδοση της πολεμικής σημαίας στη μονάδα και απένειμε πτυχία στους απόφοιτους του 98ου Σχολείου Καταδρομών (Πηγή ΥΠΕΘΑ)

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Διασυλλογική Κινητοποίηση Εφέδρων. «Προσφέρουμε για τα Παιδιά των σχολείων της Πάτρας.»

(Αναδημοσίευση ανακοίνωσης κατόπιν αιτήματος)

Σε συνέχεια του από 10.11.2015 δημοσιεύματος της κας Κ. Παλαιολόγου στο patrastimes.gr με τους 1050 μαθητές των σχολείων της Πάτρας, που βρίσκονται στα κατώτατα όρια υποσιτισμού,, οι Σύλλογοι των Εφέδρων (και όχι μόνον) σε όλη την Ελλάδα ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση.

Aπό 18 Νοεμβρίου και μέχρι τις 02 Δεκεμβρίου 2015, θα βρισκόμαστε σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Πειραιά, Χαλκίδα, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα όλων όσοι θέλουν να προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά. 

Τα τρόφιμα που υπάρχει ανάγκη σύμφωνα με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων είναι:

Γάλα εβαπορέ των 410 gr
Δημητριακά 500 gr σακούλα
Μαρμελάδα πολτός-τάπερ 0,450 kg
Φρυγανιές μεγάλη συσκευασία 4 πακέτων 125gr ( σταρένια ).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, είτε μεμονωμένα είτε Συλλογικά να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ώστε να προσφέρουμε όσο περισσότερα γίνεται σε αυτά τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων


Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών, Συλλόγου Κρητών Μελισσίων, Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης, ΛΕΦΕΔ Εύβοιας, ΛΕΦΕΔ Αττικής, Σωματείου «Κέντρου Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων», Συλλόγου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής, Εθελοντικού Τμήματος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών, Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων, Αθλητικού Συλλόγου Χρωματοσφαίρισης «Werewolves».

Επικοινωνία με Συλλόγους και Πληροφορίες Σημείων Συγκέντρωσης Τροφίμων:

ΑΤΤΙΚΗ

Σημεία Συγκέντρωσης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών (www.hellenicmarines.com ) θα συγκεντρώνει τρόφιμα σε δύο σημεία

Στα γραφεία του, Σάμου 16 στα Μελίσσια, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη κάθε απόγευμα 18:00-20:00, (Τηλ. Επικοινωνίας: 694 000 2671 και 6932 237 329)

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων (https://Facebook.com/groups/synelva/) θα συγκεντρώνει τρόφιμα στα παρακάτω σημεία

– Στα γραφεία του στη πλαζ Φρεαττύδα στον Πειραιά (Τηλ. Επικοινωνίας 210-4287838 και κιν. 6932786383)
– Στα γραφεία μέλους του Συνδέσμου στην Αθήνα – Κάνιγγος 33 (Τηλ Επικοινωνίας 210 3300990)
– Στα γραφεία μέλους του Συνδέσμου στην Παλλήνη – Ελ. Βενιζέλου 18 (Τηλ Επικοινωνίας, 2106666658-2106630930)

H ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ ( http://www.lefed-attica.gr/) θα συγκεντρώνει τρόφιμα στα γραφεία της στο Χαϊδάρι (Τηλ Επικοινωνίας, 6974424113)

Ο Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (www.ssae.gr )θα συγκεντρώνει τρόφιμα στα γραφεία του στη Δάφνη (Τηλ Επικοινωνίας, 6947352223)

Το Σωματείο «Κέντρο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» (https://www.facebook.com/groups/541715515892182/
θα συγκεντρώνει τρόφιμα στα γραφεία μέλους του στην Αθήνα – Λεωφ. Κηφισίας – Μετρό Πανόρμου (Τηλ Επικοινωνίας : 2106990062, 6977420100)

Όποιος επιθυμεί να δώσει τρόφιμα εντός Αττικής μπορεί να επικοινωνήσει με τους συλλόγους που παρατίθενται παρακάτω αλφαβητικά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ (Αττική)

Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (τηλ. 6977293157, penefyo.blogspot.com)

Σύλλογος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής. (τηλ. 6944641080. https://el-gr.facebook.com/…/
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ–ΕΦΕΔΡΩΝ–ΕΝΟΠΛΩΝ– ΔΥΝΑΜΕΩΝ–ΑΤΤΙΚΗΣ…/150020241722647 )
Αθλητικό Σύλλογο Χρωματοσφαίρισης Werewolves (τηλ. 6944777556, a-s-x-werewolves.blogspot.com)

Σύλλογος Κρητών Μελισσίων (τηλ. 694 000 2671.https://kritesmelissiwn.wordpress.com/)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να επικοινωνείτε με τη μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης (τηλ. 6944756661. www.lefed.gr)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Στο Βόλο, Ερμού & Γαμβέτα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών στα γραφεία συναδέλφου πεζοναύτη (Τηλ. Επικοινωνίας 6947906191.www.hellenicmarines.com)

ΕΥΒΟΙΑ

Στη Χαλκίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη ΛΕΦΕΔ ΕΥΒΟΙΑΣ (τηλ. 693672991. https://el-gr.facebook.com/LescheEnoplonDynameonEuboiasLephed/)

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Στην Κόρινθο, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εθελοντικό Τμήμα Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, τηλ. 6937262139, eteedkorinthias.blogspot.com)



Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η νέα εξάρτυση του βρετανικού στρατού

Το σύστημα εξάρτυσης Virtus, όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση. Αναμένεται να εισαχθεί στον βρετανικό στρατό το 2016.  ( Πηγή)
Μια νέα στρατιωτική εξάρτυση εμφανίσθηκε στην διεθνή  Έκθεση Αμυντικού Υλικού που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο 2015 (Defense and Security Equipment International , DSEI, Expo).

Η ισραηλινή εταιρεία, SourceTactical Gear, παρουσίασε μια "σπονδυλωτή" εξάρτυση με την κωδική ονομασία Virtus (Αρετή)! Ελκυστικό όνομα! Το ξεχωριστό με αυτό το είδος εξάρτυσης, που αποτελείται συνολικά από 90 απάρτια, είναι ότι διαθέτει στη ράχη σπονδυλωτό σύστημα προσαρμογής στις διαστάσεις του χρήστη-μαχητή, με αποτέλεσμα να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος του ατομικού φόρτου επί της  εξάρτυσης αλλά και του μπέργκιν, μεταξύ γοφών και ώμων.

Η ράχη της εξάρτυσης με το σπονδυλωτό σύστημα (Πηγή)
Έτσι ο μαχητής δεν καταπονείται και επομένως αυξάνει η δυνατότητα ευχερούς κίνησης και επιμηκύνεται η αντοχή του! Η νέα εξάρτυση, όπως και άλλες σύγχρονης τεχνολογίας, δίνει τη δυνατότητα της εύκολης προσθαφαίρεσης θηκών  και της μεταφοράς μόνο όσων υλικών  απαιτούνται για την αποστολή. Ήδη έχει υιοθετηθεί από τον βρετανικό στρατό.

Επίδειξη ευκινησίας του μαχητή με την νέα εξάρτυση. Η πράξη θα δείξει! (Πηγή)
Μαζί με την εξάρτυση, προσφέρονται σαν σετ, γυλιού διαφόρων διαστάσεων, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα ελαφρύτερο αντιβαλλιστικό κράνος με προσθαφαιρούμενη προστατευτική προσωπίδα, ειδικό υποσιάγωνο και μηχανισμό ταχείας απελευθέρωσης.  

Μπορείτε να δείτε την περιγραφή αυτής της εξάρτυσης σε διαφημιστικό βίντεο ΕΔΩ!


Ανιχνευτής











Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ασυνήθιστη γενναιότητα

Μερικά χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ, ένας απόστρατος αξιωματικός βεβαιώνεται ότι ο γιος του κρατείται σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κάπου στο Λάος.

Συγκροτεί ομάδα από βετεράνους κομάντος και ετοιμάζει μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση διάσωσης.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Θερμά Συλλυπητήρια..



Θερμά Συλλυπητήρια για τους αθώους νεκρούς του Παρισιού! 


Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Οι αμφίβιοι..


Φωτογραφία από άσκηση τύπου ΠΟΣΕΙΔΩΝ στο Αιγαίο  (Πηγή)













 Νύχτα, η μηχανή μουγκρίζει θυμωμένα, η βάρκα τραντάζεται καθώς η καρίνα της σκίζει την κοιλιά της θάλασσας και η προπέλα ανακατεύει τα σωθικά της, που στριφογυρίζουν λαμπυρίζοντας και κυλάνε μακριά πίσω..

Οι κομάντος στριμωγμένοι και σκυμμένοι δέχονται στο πρόσωπό τους τ' αλμυρά πιτσιλίσματα του νερού, έχοντας πάνω τους δεμένο το σωσίβιο, και μπροστά τους το μπέργκιν και το όπλο τους.

Ο πλοηγός ξέρει που πάει και δείχνει την κατεύθυνση με το GPS. Οι βάρκες η μία πίσω από την άλλη γλιστράνε εμπρός, με προορισμό κάπου στον μακρινό ορίζοντα, σε κάποιο νησάκι. Εκεί όπου θα βγουν. Κάποιοι θα κολυμπήσουν για να πλησιάσουν αθέατοι την ακτή, να την ασφαλίσουν και να υποδεχτούν τους άλλους με τις βάρκες.

Όλοι θα συνεχίσουν μέσα στο σκοτάδι πάνω στο νησί, για να βρουν και να διώξουν τους παρείσακτους..


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Από τ' ΑΒΑΚ ορμούν οι πεζοναύτες..

Βρετανικές ΑΒΑΚ, κατευθύνονται προς την ακτή στην περιοχή Τρόια της Πορτογαλίας (Πηγή)
Έτσι αρχίζει το εμβατήριο των Ελλήνων πεζοναυτών, όπως το τραγουδούσαμε κάποτε, στο Τάγμα..

Εδώ όμως θα δούμε τις ΑΒΑΚ (ΑποΒατικές ΑΚάτους) άλλων, των Βρετανών βασιλικών πεζοναυτών, όπως παρουσιάστηκαν στην άσκηση του ΝΑΤΟ "Trident Juncture 2015", που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία και Ισπανία.

"Συμβολή Τρίαινας", παράξενη ονομασία άσκησης, για να δηλώσει ίσως την κοινή συμμαχική αποβατική (και όχι μόνο) ενέργεια, Αμερικανών, Βρετανών, Ισπανών  Πορτογάλων και άλλων πεζοναυτών. 

Το δόγμα των αμφίβιων επιχειρήσεων είναι κοινό στο ΝΑΤΟ (κατά βάση αμερικανικό) με διαφοροποιήσεις ίσως λόγω διαφορετικού εξοπλισμού, υλικού, και μεταφορικών μέσων.

Για να φτάσει ένας πεζοναύτης να πατήσει στην άμμο, πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλές άλλες διαδικασίες και ενέργειες, που για να τις αναλύσουμε θα πάρει πολλή ώρα. Πολύ συνοπτικά και απλά όσο γίνεται, μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή αμφιβίων επιχειρήσεων απομονώνεται από θάλασσα και αέρα! Φαντασθείτε ένα τεράστιο σωλήνα να περιλαμβάνει την όλη περιοχή! Ή καλύτερα ένα τεράστιο θόλο να την καπακώνει! (όπως στο σήριαλ "Under the Dome") Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά με ναυτική και αεροπορική υπεροχή!

Ελικόπτερα Wildcat συνοδεύουν το κύμα των βρετανικών ΑΒΑΚ (Πηγή)
Στην συνέχεια ξεκινούν οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα (αν έχουμε ναυτικό πυροβολικό) και από αέρα, ( και από ξηρά, αν είναι κοντά η απέναντι ακτή) για να "μαλακώσει" ο στόχος! Δηλαδή να διαλυθεί τελείως, αν είναι εφικτό, κάθε αμυντική δυνατότητα του αντίπαλου! Σοκ και Δέος! Και μετά ξεκινούν οι φουσκωτές βάρκες για να πιάσουν τις άκρες της ακτής απόβασης (αν απαιτείται) και να τις ασφαλίσουν, ενώ ταυτόχρονα με ελικόπτερα (αν έχουμε) αερομεταφέρονται τμήματα για να πιάσουν στενωπούς, διαβάσεις και κομβικά άλλα σημεία (εδάφη τακτικής σημασίας), στο εσωτερικό της ξηράς, που θα απομονώσουν τις ακτές και τους αιγιαλούς απόβασης από οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης του αντίπαλου. Έτσι εξασφαλίζεται το προγεφύρωμα.

Εσωτερικό βρετανικής ΑΒΑΚ. Παίρνει 30 άτομα! Δεν κάνουν οι πεζοναύτες απόβαση ντυμένοι όπως τους βλέπετε βέβαια! Πρόκειται μάλλον για διαφημιστική φωτογραφία. Μπορούμε όμως να δούμε πέραν του φορητού οπλισμού και το είδος του σωσιβίου που χρησιμοποιούν. Τα πράσινα μπερέ "κλέβουν την παράσταση"
Μετά, αρχίζουν οι ΑΒΑΚ φορτωμένες, από πεζοναύτες που έχουν ήδη κατεβεί από τα αρματαγωγά ή άλλα πλοία και στριφογυρίζουν στη θάλασσα περιμένοντας σινιάλο, να κινούνται προς τη στεριά, στους αιγιαλούς που έχουν κατανεμηθεί. 

Μπορεί όμως αν έρχονται από κοντινή ακτή να ξεκινήσουν απ' ευθείας από εκεί. ( όπως κάνουν οι πρόσφυγές με τις βάρκες  ..για παράδειγμα, για να μην πω όπως θα  ήθελαν ή θέλουν άλλοι...)

Αποβατική ενέργεια Βρετανών πεζοναυτών
Και ..ορμούν οι πεζοναύτες προς την ακτή! Προσπαθούν να κινηθούν γρήγορα έξω από ανοιχτές περιοχές, να βρουν προκάλυμμα, να συγκροτηθούν, να ανασυνταχθούν και να χτυπήσουν συντονισμένα, αντιστάσεις.

Κάποιοι βγαίνοντας από τις πρώτες ΑΒΑΚ, στο 1ο κύμα, κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά κάθε λογής και κυριολεκτικά τα πετάνε στην άμμο, τρέχοντας προς τα μέσα! Είναι πυρομαχικά ομαδικών όπλων, πολυβόλων, όλμων κυρίως! Και το κάνουν αυτό για να "χτίσουν" τα πρώτα αποθέματα για ομαδικά όπλα που ακολουθούν. 

Αν το "μαλάκωμα" έχει πετύχει, η δουλειά θα γίνει πιο εύκολα, με τη βοήθεια και της αεροπορικής και ναυτικής υποστήριξης με πυρά! Εδώ οι παρατηρητές ναυτικού πυροβολικού και οι ελεγκτές αέρος, είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι! Αν υπάρχουν ισχυρά σημεία αντίστασης, τα πράγματα εξελίσσονται πιο αργά και πιο δύσκολα! Οι ισχυρές αντιστάσεις παρακάμπτονται και απομονώνονται για να χτυπηθούν από άλλους πιο ξεκούραστους που ακολουθούν!

Πορτογάλοι πεζοναύτες εκτελούν τη δική τους αποβατική έφοδο, από τις δικές τους ανοικτές ΑΒΑΚ κατά τη διάρκεια της άσκησης "Trident Juncture".
Και αυτό συνεχίζεται, μέχρι να εξασφαλιστεί το προγεφύρωμα, δηλαδή να ελέγχεται από τα αποβατικά στρατεύματα, που έχουν πιάσει λιμάνια ή/και αεροδρόμια και να μη μπορεί ο αντίπαλος να επέμβει ούτε με δυνάμεις ούτε με πυρά στο ξεφόρτωμα των δυνάμεων που ακολουθούν! 

Ξεφορτώνονται άρματα, πυροβόλα, βαριά οχήματα, μπουλντόζες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί, Ανοίγονται δρομολόγια, και συσσωρεύονται  αποθέματα σε υλικά και εφόδια, για να σχηματιστεί, όπως λέγεται στρατιωτικά, η περιοχή ΔΜ (διοικητικής μέριμνας). 

Μετά το προγεφύρωμα και αφού έχουν έλθει πιο βαριές δυνάμεις, ολοκληρώνεται η κατάληψη της περιοχής που έχει καθοριστεί. (για παράδειγμα ολόκληρο νησί)

Και οι ειδικές δυνάμεις; Πού βρίσκονται και τι κάνουν; Αυτοί έχουν προηγηθεί πιο νωρίς! Οι ειδικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσον και τρόπο τουλάχιστον 24 ώρες ενωρίτερα, για να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα! (Οι βάτραχοι κάνουν τη δουλειά τους προς την παραλία, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να καταστρέψουν εμπόδια.)

Οι ειδικές δυνάμεις στα πλαίσια των αμφιβίων επιχειρήσεων, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον Διοικητή της Αμφίβιας Δύναμης Επιχειρήσεων (ΔΑΔΕ). Του παρέχουν ακριβείς και νωπές πληροφορίες περί του εχθρού και ειδικότερα των στόχων που έχουν τεθεί, μετά από λεπτομερή μελέτη και επεξεργασία, τη γνωστή "Στοχοποίηση".

Η στοχοποίηση, είναι απόρροια της στρατιωτικής εκτίμησης κατάστασης κατά την οποία εξάγονται τα "κέντρα βάρους", τα "αποφασιστικά σημεία" και τελικά, τα "τρωτά σημεία"  του αντιπάλου. Οι ειδικές δυνάμεις, εκτελούν ειδική αναγνώριση και ενδεχομένως να προβούν σε άμεσες επιθετικές ενέργειες, με προτιμότερη, την προσβολή στόχων από ελεύθερους σκοπευτές.

Με άλλα λόγια, δεν πάνε οι ειδικές δυνάμεις τυχαία "μέσα" και δεν έχουν στοχοποιήσει μόνο εγκαταστάσεις, μονάδες, υλικά, αλλά και άτομα! Δηλαδή στελέχη-χειριστές εξειδικευμένων οργάνων, μέσων, υλικών και οπλικών συστημάτων των οποίων η αναπλήρωση είναι πολύ δύσκολη, μέχρι και διοικητές μονάδων και σχηματισμών και άλλα δημόσια πρόσωπα πολιτικών αρχών. Γι' αυτό ας προσέχουν όλοι!


Τμήμα ισπανικών ειδικών δυνάμεων μόλις έχει προσγειωθεί από αμερικανικό αεροσκάφος κάθετης προσγείωσης απογείωσης
CV-22 Osprey (Πηγή)
Έτσι με την ανάλογη βαρύτητα το ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε και εκπαίδευσε τις ειδικές δυνάμεις στην άσκηση. Έδωσαν μεγάλη σημασία στην διακλαδική συνεργασία και την διαλειτουργικότητα, μεταξύ ειδικών δυνάμεων και των υπολοίπων κλάδων, πρωτίστως όμως με τις τμηματικές διοικήσεις (χερσαία, αεροπορική και ναυτική)

Τμήματα ειδικών δυνάμεων από διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδάς, Ολλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία που συμμετείχε σαν εταίρος) δύναμης χιλίων ανδρών συνεργάσθηκαν και συνεκπαιδεύτηκαν. Πόσο καλά, ξέρουν αυτοί που συμμετείχαν!


Ανιχνευτής





Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Αναμνήσεις ενός Ιερολοχίτη  Β' Μέρος

Αναδημοσίευση από το περιοδικό "Εθνικές Επάλξεις"
Αφήγηση: Αντγος ε.α. Κόρκας Κων/νος
Επιμέλεια – Ιστορική Καταγραφή: Υπό Υπτγου ε.α. κ. Σπύρου Μπελεγράτη,




Ένα είδος ιστιοφόρου (Καΐκι) που χρησιμοποιούσαν για μεταφορά προσωπικού  του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο.
«…..Την 3η Σεπτεμβρίου 1943, ανακοινώθηκε ότι έγινε μεταστροφή της Ιταλίας, οπότε οι Γερμανοί έλαβαν κατάλληλα περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας, στα οποία περιλαμβάνονταν και εν ψυχρώ εκτελέσεις μεγάλων τμημάτων του Ιταλικού Στρατού, όπως στην Κεφαλονιά (περί τις 10.000 θύματα βομβαρδισμών και εκτελέσεων) και στον Ισθμό της Κορίνθου όπου ερίφθησαν περί τους δέκα συρμούς τραίνων, με επιβαίνοντες Ιταλούς. 

Στην Κρήτη παράλληλα, βασικό πλέον ορμητήριο των Γερμανών στην Μεσόγειο, ήταν ή έδρα της 22ας Γερμανικής Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (airborne division), ενώ Δκτής στην περιοχή ήταν ένας άκαμπτος, αδίστακτος και σκληρός Αξκός, υπό το όνομα Αντγος Friedrich-Wilhelm MüllerΟ υπόψη Δκτής έλαβε την εντολή από την ανωτάτη Γερμανική Διοίκηση, για ανακατάληψη της Δωδεκανήσου, η οποία ως γνωστό μέχρι τότε τελούσε υπό Ιταλική κατοχή, ενώ Αγγλικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει επίκαιρα σημεία στο ανατολικό Αιγαίο, όπως οι νήσοι Σάμος, Λέρος Κάλυμνος μέχρι την Νάξο και την Πάρο. 

Εν τω μεταξύ, είχε πραγματοποιηθεί και η απόβαση των συμμάχων στη Σικελία (10η Ιουλίου του 1943) και στη συνέχεια στην Ιταλική χερσόνησο (Καλαβρία), με αποτέλεσμα την απαίτηση επί πλέον ενισχύσεων στο συγκεκριμένο Θέατρο Επιχειρήσεων. 

Επί του πρακτέου όμως, ο Τσόρτσιλ(32) επιθυμούσε η απόβαση να πραγματοποιηθεί για την απελευθέρωση της Ελληνικής χερσονήσου, προκαλώντας την ισχυρότατη αντίδραση του Στάλιν, ο οποίος εξέδωσε και ανακοίνωση για ευνόητους λόγους, στην οποία τόνιζε ότι:

 “…οποιαδήποτε συμμαχική ενέργεια επί της χερσονήσου του Αίμου, θα θεωρηθεί ενέργεια εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας”…»

«…..O Τσόρτσιλ όμως είχε ήδη εκδώσει διαταγή για προετοιμασία αποβατικής δύναμης, η οποία θα άνοιγε νέο μέτωπο στα Δωδεκάνησα… Για διασύνδεση με το περιβάλλον της μάχης και απ’ ευθείας επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, η δύναμη αυτή, θα χρειαζόταν και Ελληνική συμμετοχή, η οποία μετά την σφοδρή αντίδραση των Ιταλών, καθορίσθηκε σε μόνο μια Δρία του Ιερού Λόχου, υπό Αγγλικά διακριτικά. Η Δρία αυτή οργανώθηκε με Δκτή τον Ανχη Μεσσηνόπουλο Φώτιο, αλλά ουσιαστικό Δρίτη τον Υπλγό Αντώνιο Ρήγα. Η δύναμή της αριθμούσε περί τα 45 άτομα, ενώ ομαδάρχης της 1ης ομάδας, ήταν ο υποφαινόμενος. 

Ολόκληρη η αποβατική δύναμη συγκεντρώθηκε στην περιοχή της Ισμαηλίας, Πορτ Σάϊδ, Σουέζ και Καμπρίτ, απαρτιζόμενη από 3 περίπου Μεραρχίες, δυνάμεις Καταδρομών, Μονάδες Γκούρκας και ειδικό κατά βάση εξοπλισμό…»

«…..Την 1η Σεπτεμβρίου 1943, επιβιβαστήκαμε σε αποβατικά πλοία, χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό μας (Δρία Μεσσηνόπουλου), ενώ κατά τον πλου μάθαμε ότι είναι η νήσος Ρόδος και η αποστολή μας αφορούσε την εκκαθάριση τμημάτων επάκτιων πυροβόλων, που στήριζαν την άμυνα της νήσου. Ακριβώς όμως εκείνη την στιγμή, εδόθη εντολή από τον Αρχιστράτηγο των Συμμαχικών δυνάμεων Αϊζενχάουερ, για διάθεση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου της Μεσογείου, αλλά και αεροσκαφών μακράς ακτίνας δράσης, στο μέτωπο της Ανατολής που επιέζετο, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η αποστολή μας…. Έτσι έληξε άδοξα η σχεδιασθείσα επιχείρηση απόβασης στη Ρόδο και εμείς επιστρέψαμε στην Παλαιστίνη…».

Ιερολοχίτες κατά τη διάρκεια της μάχης της Νάξου. Αρχείο Κόρκα Κ.





«…. Στα Δωδεκάνησα όμως παράλληλα, είχαν αρχίσει προσπάθειες των Άγγλων κυρίως δια του Λόρδου Τζορτζ Τζέλικο, να προσεταιρισθούν μυστικά τις εκεί ευρισκόμενες Ιταλικές δυνάμεις του Ναυάρχου Καμπιόνι, με το μέρος των συμμάχων. Παράλληλα η Γερμανική Διοίκηση της Κρήτης, εξέδωσε άμεσα διαταγή επιχειρήσεων για κατάληψη ολόκληρου του τμήματος των Δωδεκανήσων, ενώ στη Ρόδο είχαν ήδη εισρεύσει περί τις 4-5000 Γερμανικές Δυνάμεις. Ταυτόχρονα, Βρετανικές δυνάμεις Καταδρομών και της 234 Ταξιαρχίας Μάλτας, κατέλαβαν τα νησιά Καστελόριζο, Σύμη, Κώ, Λέρο, Πάτμο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Σάμο, Λειψοί, Φούρνοι κ.α. 

Υπόψη, ότι Δκτής των ευρισκομένων στην Κρήτη Γερμανικών Δυνάμεων, Γερμανός Στρατηγός Friedrich Müller, ορισμένος από τον ίδιο το Χίτλερ μετά την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε, με απ’ ευθείας μετάθεσή του από το μέτωπο πλησίον της Μόσχας στην Κρήτη, ήταν ο επονομασθείς «χασάπης της Σεβαστουπόλεως», ήταν εκείνος που διέταξε την εκθεμελίωση της Κανδάνου, ήταν εκείνος που διέταξε πλήθος ωμοτήτων κατά του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης και ήταν εκείνος που πριν την αποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων από την Βαλκανική, ορίσθηκε και Στρατάρχης ολόκληρης της Χερσονήσου του Αίμου. 

Χαρακτηρίσθηκε από την χώρα μας εγκληματίας πολέμου, εδικάσθη μετά την επικράτηση των συμμάχων στην Ευρώπη, οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών την 21η Μαΐου 1948, ως εγκληματίας πολέμου…Υπό τις εντολές του συγκεκριμένου Γερμανού Στρατηγού, ξεκίνησε το 1943 και ολοκληρώθηκε, η ανακατάληψη από τις Γερμανικές Δυνάμεις υπό τον Στρατηγό Φόν Κλέεμαν, της Κάσου, της Καρπάθου (6.000 αιχμάλωτοι), της Ρόδου (22.000 αιχμάλωτοι), της Σύμης της Λέρου, της Κω (6.000 αιχμάλωτοι), της Καλύμνου κλπ, όπου δηλαδή είχαν επικρατήσει Ιταλικές και Αγγλικές δυνάμεις….».

«…. Εν τω μεταξύ, ο Ιερός Λόχος πραγματοποίησε πολεμικό άλμα στη Σάμο (33), για απελευθέρωση του νησιού. Ταυτόχρονα στην Λέρο ενεργούσε και ομάδα Καταδρομών του Ιερού Λόχου (ομάδα Ζαχαράκη)34, η οποία κατά τις ενέργειες για κατάληψη της νήσου από τους Γερμανούς, διέφυγε προς τις Μικρασιατικές ακτές, χάρις στην επινοητικότητα του Λόρδου Jellico επικεφαλής του SBS (Special Boat Service), ο οποίος ως ιδιαίτερα γλωσσομαθής, παρέστησε τον Γερμανό Αξκό. Παράλληλα και πριν την κατάληψη της νήσου και αφού έγινε γνωστός ο κώδικας συνεννόησης των Γερμανών, εδόθη εντολή για να σπεύσει βοήθεια από την Σάμο, προς της Λέρο.

Ο Ιερός Λόχος επιβιβάστηκε σε δύο αντιτορπιλικά και έσπευσε προς το νησί. Όταν όμως φθάσαμε κοντά στην είσοδο του λιμένα Λακίου της Λέρου, εδόθη επείγουσα διαταγή από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, για άμεση επιστροφή μας στη Σάμο, λόγω της επικείμενης πλήρους κατάληψης της νήσου από τους Γερμανούς….»

«…..Κατά το χρονικό διάστημα 12-16 Νοε 1943, διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις στη Λέρο, ενώ στις 19 Νοε 1943 άρχισε και ο βομβαρδισμός της Σάμου. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί από την θάλασσα επί σκαφών επιφανείας, μετεβίβαζαν με ηχητικά συστήματα δια ζώσης την εντολή, για παράδοση των Ιταλικών και Συμμαχικών Δυνάμεων του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του Ιερού Λόχου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προέβαιναν σε άμεση δήωση του νησιού. Λόγω της ευρύτερα διαμορφωμένης κατάστασης στο Θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, ο Άγγλος Αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουίλσον, έδωσε εντολή εκκένωσης του νησιού. 

Ο Τσιγάντες όμως με τον Ιερό Λόχο, δεν μπορούσε να εγκαταλείψει Εθνικό Έδαφος… Μόνο κατόπιν διαταγής της κυβέρνησης Τσουδερού από την Μέση Ανατολή, εγκαταλείψαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την Σάμο, διαφεύγοντας με πλοιάρια προς τις Μικρασιατικές ακτές, στην περιοχή Κουσάντασι, όπου μείναμε για 10 περίπου ημέρες. Μαζί μας διέφυγαν 800 αντάρτες, 8000 περίπου Ιταλοί και 12.000 πρόσφυγες. Οι Ιερός Λόχος μεταφέρθηκε στη συνέχεια με τραίνο στην περιοχή Ελ Λατζούν της Παλαιστίνης, όπου ενισχύθηκε για δεύτερη φορά με 500 περίπου Αξκους, με αποτέλεσμα να οργανωθεί ως Σύνταγμα (35). Έτσι η δύναμή του, από τα 80 έως 100 στελέχη της αρχικής του συγκρότησης, έφθασε στις 1200 περίπου ψυχές περίπου, ενώ παράλληλα αρχίζει η εντατική αναδιοργάνωση και η επιπλέον εκπαίδευσή του…»

«… Την 24η Σεπτεμβρίου του έτους 1943 και μετά την μεταστροφή της Ιταλίας (6 Σεπ 1943), επισυνέβη ένα σημαντικό γεγονός στην όλη εξέλιξη των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Γερμανική Καγκελαρία, στην οποία ήταν παρόντες όλοι οι Στρατάρχες και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Το θέμα ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την επικράτηση των συμμάχων, σε μεγάλο μέρος της Ιταλικής Χερσονήσου.

Η επικρατέστερη θέση του Γερμανικού επιτελείου, ήταν η σύμπτυξη όλων των Γερμανικών δυνάμεων της Βαλκανικής, επ’ ωφελεία άλλων μετώπων, στα οποία η Γερμανική Διοίκηση αντιμετώπιζε δυσκολίες. Υπόψη ότι στην Βαλκανική, η Γερμανία διέθετε τότε, περί τις 38 Μεραρχίες, ενώ μετά την μάχη του Στάλινγκραντ (36), είχε ήδη ξεκινήσει η Ρωσική αντεπίθεση. Ο Χίτλερ, ενώ το ίδιο βράδυ συμφώνησε, το επόμενο πρωί φώναξε τους επιτελείς του και τροποποίησε την εντολή του, απαιτώντας την απόσυρση μέρους των Γερμανικών δυνάμεων από την χερσόνησο του Αίμου, κυρίως του τότε Γιουγκοσλαβικού εδάφους. Στην Ελλάδα οι Γερμανοί διέθεταν εκείνη την περίοδο 9 Μεραρχίες(37), από τις οποίες διέταξε να μην αποσυρθούν σε κάθε περίπτωση από την χώρα δύο, εκείνες δηλαδή που είχαν έδρα την Κρήτη και την Ρόδο, με την εντολή να παραμείνουν στη θέση τους, έστω και αν το Βερολίνο κατελαμβάνετο, για τους εξής λόγους: 

α. Αν δεν υφίσταντο Γερμανικές Δυνάμεις στην Βαλκανική, οι σύμμαχοι θα πραγματοποιούσαν ταχεία μεταφορά δυνάμεων στη χώρα μας και στη συνέχεια θα προσέβαλλαν το μαλακό υπογάστριο των Γερμανικών δυνάμεων, κατά το πρότυπο του Μακεδονικού Μετώπου, στον Α΄ Π.Π. 

β. Οι Αεροπορικές βάσεις των συμμάχων στην Μέση Ανατολή, εύκολα και ταχύτατα θα μεταφέρονταν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι σύμμαχοι να αποκτήσουν στρατηγικά σημεία, από τα οποία θα απειλούσαν την Γερμανική βιομηχανία. 

γ. Οι σύμμαχοι θα γίνονταν κύριοι ή θα απειλούσαν σύντομα πλουτοπαραγωγικές πηγές στη Βαλκανική, όπως τα Ρουμανικά πετρέλαια.

δ. Η Τουρκία (επιτήδειος ουδέτερος) με 46 Μεραρχίες, ήταν δυνατό να προσεταιρισθεί εύκολα από τους συμμάχους

ε. Το σπουδαιότερο όμως γεγονός ήταν, ότι το 80% σε μερικά κύρια μεταλλεύματα που απαιτούσε τότε η Γερμανική βιομηχανία (κυρίως κασσίτερος και αλουμίνιο), μετά την εξέλιξη των επιχειρήσεων, αποστέλλονταν από την Ελλάδα και την Τουρκία. 

Η ακολουθία των γεγονότων στη συνέχεια, κατέδειξε αυτήν ακριβώς την διάσταση, κυρίως βέβαια μετά την δημιουργηθείσα κατάσταση, από την συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία (06 Ιουν 1944), αλλά και την πίεση των Συμμάχων στην Στρατιά του Κέσσερλιγκ, που ενεργούσε στην Ιταλική χερσόνησο. Έτσι μετά την εισβολή των συμμάχων στα Γερμανικά εδάφη και την κατάληψη του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς, τα γεγονότα πήραν μορφή χιονοστιβάδας…..»

Την 12η Οκτ 1944, οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα και τον Ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας, αλλά διατηρούν ακόμα δυνάμεις στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στις 14 Οκτ 1944 εισήλθε στην Αθήνα το πρώτο τμήμα του Ελληνικού Στρατού της Μέσης Ανατολής, δηλαδή η Β΄ Μοίρα του Ενισχυμένου πλέον Ιερού Λόχου. 

Ακολούθησε σειρά Καταδρομικών και άλλων επιχειρήσεων από το σύνολο σχεδόν του Ιερού Λόχου, για να επιτευχθεί η σταδιακή απελευθέρωση της πλειοψηφίας των νήσων του Αιγαίου, πλην ορισμένων Γερμανικών φρουρών των Δωδεκανήσων και της Κρήτης, οι οποίες παρεδόθησαν στους Συμμάχους και τον Ελληνικό Στρατό (Ιερός Λόχος), με την λήξη του Πολέμου για τον Ευρωπαϊκό χώρο, τον Μάιο του επομένου έτους (1945). 

Στο Αιγαίο, ο Ιερός Λόχος εξετέλεσε 33 καταδρομικές επιχειρήσεις και 207 περιπολίες. Σοβαρές καταδρομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις νήσους Σύμη, Τήλο, Νάξο, Μήλο, Λήμνο, Σάμο,
Μυτιλήνη και τέλος στη Ρόδο.

 Πίνακας επιχειρήσεων Ιερού Λόχου στο Αιγαίο (1943-1945)

  1. Απόβαση και παραμονή στη Σάμο (31 Οκτωβρίου μέχρι 19 Νοεμβρίου 1943)
  2. Καταδρομική επιχείρηση στη Σάμο (7 έως 18 Μαρτίου 1944)
  3. Καταδρομική επιχείρηση στα Ψαρά (30 έως 31 Μαρτίου 1944)
  4. Καταδρομική επιχείρηση στη Λέσβο (3 έως 4 Απριλίου 1944)
  5. Καταδρομική επιχείρηση στην Ίο (Ν27/28 Απριλίου μέχρι 28 Απριλίου 1944)
  6. Καταδρομική επιχείρηση στην Αμοργό (29/30 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου 1944)
  7. Καταδρομική επιχείρηση στην Πάρο (9/10 Μαΐου μέχρι 18 Μαΐου 1944)
  8. Δεύτερη καταδρομή στη Σάμο (15 Μαΐου μέχρι 16 Ιουνίου 1944)
  9. Καταδρομική επιχείρηση στη Χίο (27 Μαΐου μέχρι 5 Ιουνίου 1944)
  10. Ειδική καταδρομική επιχείρηση εναντίον Λαγκάδας Χίου (9 έως 19 Ιουνίου 1944)
  11. Ειδική καταδρομική επιχείρηση στο κόλπο Γέρας Μυτιλήνης (20/21 Ιουνίου μέχρι 21 Ιουνίου 1944)
  12. Καταδρομική επιχείρηση στην Κάλυμνο (29 Ιουνίου μέχρι 2/3 Ιουλίου 1944)
  13. Καταδρομική επιχείρηση στη Σύμη (Ν12/13 Ιουλίου μέχρι 14 Ιουλίου 1944)
  14. Καταδρομική επιχείρηση στην Κάρπαθο (23 έως 25 Αυγούστου 1944)
  15. Καταδρομική επιχείρηση στη Σαντορίνη (27 έως 31 Αυγούστου 1944)
  16. Καταδρομική επιχείρηση στην Κω (6 Σεπτεμβρίου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 1944)
  17. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Χίου (8 Σεπτεμβρίου 1944)
  18. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Μυκόνου (25 Σεπτεμβρίου μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 1944)
  19. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Σάμου (4 Οκτωβρίου 1944)
  20. Είσοδος δύναμης Ιερού Λόχου στην απελεύθερη από τους Γερμανούς Αθήνα (14 Οκτωβρίου 1944)
  21. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Νάξου (13 Οκτωβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 1944)
  22. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Λήμνου (16 Οκτωβρίου μέχρι 17 Οκτωβρίου 1944)
  23. Καταδρομική επιχείρηση, κατάληψη και απελευθέρωση της Μήλου (23 Οκτ 1944 και παραμονή μονάδας μέχρι 9 Μαΐου 1945)
  24. Καταδρομική επιχείρηση, στη Τήλο (27 Οκτωβρίου μέχρι 28 Οκτωβρίου 1944)
  25. Καταδρομική επιχείρηση, στη Νίσυρο (1 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου 1945)
  26. Καταδρομική επιχείρηση, (δεύτερη), στη Τήλο (1 Μαρτίου 1945)
  27. Ειδικές καταδρομικές επιχειρήσεις, στη Ρόδο (1 Μαΐου μέχρι 2 Μαΐου 1945) 

Καθώς το ρολόι της Ιστορίας τρέχει ασταμάτητα, γράφοντας νέες σελίδες δόξας για τον ιερό Λόχο στις απαρχές του έτους 1945, φθάνουμε ουσιαστικά στην λήξη του Β΄ Π.Π.

Προσωπικό του Ιερού Λόχου στην Κάλυμνο το 1945. Αρχείο Κόρκα Κ.
«..Έτσι στις 29 Απριλίου 1945, υπογράφεται η παράδοση της Στρατιάς Κέσσερλινγκ στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια στις 5 Μαΐου 1945 υπογράφεται η παράδοση των Γερμανικών Στρατιών του βορρά στον Μοντγκόμερι και αντίστοιχα στις 07 Μαΐου 1945, η παράδοση των αντιστοίχων του νότου στον Αϊζενχάουερ. Η υπογραφή του τέλους του πολέμου στην Ευρώπη, γίνεται και από τους Σοβιετικούς, τις πρωινές ώρες της 9ης Μαΐου 1945, στο Βερολίνο (Στρατάρχης Ζούκοφ). 


Υπογραφή παράδοσης Δωδεκανήσων στη βρετανική διοίκηση, από τον Γερμανό Στρατηγό Βάγκνερ. (Πηγή)
Παράλληλα και ακριβώς μια ημέρα πριν στην νήσο Σύμη, δηλαδή την 8η Μαΐου 1945 παρόντος και του υποφαινόμενου(38), υπογράφεται η παράδοση των Γερμανικών φρουρών των νήσων της Δωδεκανήσου, που δεν είχαν απελευθερωθεί ακόμη από τον Ιερό Λόχο και ανήκαν βέβαια στην Γερμανική Μεραρχία, με έδρα την Ρόδο. Πρόκειται για τις Γερμανικές φρουρές Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Λέρου, και Μήλου, οι οποίες παρεδόθησαν άνευ όρων. Το σκηνικό στην Σύμη διαγράφεται ως ακολούθως: 

Ο Ταξίαρχος Μόφατ υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης των Γερμανών, παρουσία του Βρετανού ναυτικού διοικητή πλοιάρχου Λεγκ , του υποδιοικητού του, Σχη Μπάιρντ και του διοικητή του Ιερού Λόχου, Σχη Τσιγάντε (δεξιά) (Πηγή)
Παρόντες ήταν ο Ταξίαρχος Μόφατ (James Moffat) εκ μέρους του Αγγλικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ο Σχης Τσιγάντες Χριστόδουλος, ένας Γάλλος και ένας Βρετανός Σχης. 

Από την Ρόδο έρχεται ο Γερμανός Δκτής της 999 Γερμανικής Μεραρχίας Στγος Βάγκνερ (F.H.C. Wagner) και αφού ανέγνωσε το πρωτόκολλο παράδοσης, το υπέγραψε. Στη συνέχεια παρέδωσε και τον ατομικό του οπλισμό (πιστόλι) και αναχώρησε για Στρατόπεδο αιχμαλώτων, στη βόρειο Αφρική. 

Ο Άγγλος Ταξίαρχος Μόφατ, στραφείς προς τον Χριστόδουλο Τσιγάντε παρέδωσε το πιστόλι του Γερμανού Στρατηγού, με την εξής φράση “…αυτό το τρόπαιο, ανήκει στον Iερό Λόχο, τον απελευθερωτή των νήσων του Αιγαίου…” 

Στις 22.30 της ίδιας ημέρας, υπογράφεται στην βίλα Αριάδνη της Κνωσού στην Κρήτη και η τελευταία παράδοση των Γερμανών του Β΄Π.Π., δηλαδή της εκεί ευρισκομένης Γερμανικής Μεραρχίας, που αριθμούσε τότε περί τις 20.000 άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν προφανώς κατόπιν συμφωνίας, σε δύο οπλιταγωγά στην περιοχή της Σούδας και αναχώρησαν για την Βόρειο Αφρική (Στρδο Αιχμαλώτων)….»

«…. Στις 10 Μαΐου 1945 άρχισαν να συνεδριάζουν στο Παρίσι οι Υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των Μεγάλων Δυνάμεων, ώστε μαζί με τους αντιστοίχους των νικητών, να καθορίσουν το μέλλον των Ευρωπαϊκών Χωρών και της Ευρώπης γενικότερα. Η Ελλάδα ως γνωστό εζήτησε την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου, της νήσου Σάσωνος κοντά στο Δυρράχιο, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα. 

Για την Κύπρο που τότε ήταν υπό Αγγλική κατοχή, διαμηνύθηκε στη χώρα μας ότι ήταν «διμερές» θέμα, ενώ για τις λοιπές απαιτήσεις της, συνάντησε την σθεναρή αντίδραση των Σοβιετικών κυρίως. 

Ένα χρόνο περίπου μετά, με την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μολότοφ, υπεγράφη η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη χώρα μας, τα οποία βέβαια είχε απελευθερώσει ο Ιερός Λόχος… Τον Ιούλιο του έτους 1945 ο Ιερός Λόχος επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και στη συνέχεια την 15η Σεπ 1945 αποσυγκροτήθηκε, με απόφαση της τότε Κυβέρνησης..»

«… Η προσφορά του Ιερού Λόχου προς την πατρίδα, είναι σίγουρα μεγάλη. Ως κυριότερα όμως στοιχεία της συνεισφοράς του, θα μπορούσαν να νοηθούν τα εξής:

 α. Συμμετοχή στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας και ιδιαίτερα των νήσων του Αιγαίου αλλά και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων 

β. Απετέλεσε τον κύριο παράγοντα για την δημιουργία των μετέπειτα μονάδων Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών και του δόγματος Ανορθόδοξου Πολέμου.

γ. Τα υφιστάμενα μνημεία στις νήσους του Αιγαίου από τη δράση του, παραμένουν η κύρια παρακαταθήκη, αλλά και συμβόλαια τιμής για την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, θυμίζοντας τους αγώνες για την ελευθερία της….»

Επίμετρο

Ο ιστορικός μελετητής των σελίδων της ιστορίας που εγράφησαν με τη δράση του Ιερού Λόχου κατά τον Β΄ ΠΠ, είναι σίγουρο ότι αισθάνεται δέος και συγκίνηση. Αναγνωρίζει μέσα στην τρίχρονη περίπου πορεία του στα θέατρα επιχειρήσεων του Αιγαίου και του βορειοαφρικανικού μετώπου, την τόλμη, την δίψα για ελευθερία, την αυταπάρνηση, την φιλοπατρία την ανδρεία και τέλος την ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα, όλων εκείνων που πύκνωσαν τις τάξεις του ως απλοί στρατιώτες του έθνους (κυριολεκτικά), όταν η πατρίδα ήταν υπό κατοχή και σήμανε προσκλητήριο. 



Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές, ότι ο ηρωικός «Ιερός Λόχος» του Β΄ Π.Π., απετέλεσε και τον πρόδρομο των σημερινών Ειδικών Δυνάμεων, ήτοι Μονάδων με επιθετικό πνεύμα, ατσαλένια ορμή και υψηλό ηθικό. Προς τούτο και δικαιωματικά, στο όνομα της ιστορικής αλήθειας, απενεμήθησαν στην Πολεμική Σημαία του στις 07 Αυγούστου 1945, ο Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας και ο Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως, για την εξαίρετη τριετή πολεμική δράση του (1942-45).

Η διαπίστωση αυτή, μας υποχρεώνει παράλληλα να συμπεράνουμε για μια ακόμα φορά, ότι το ωραιότερο ιδανικό, το ιδανικό της ελευθερίας, δεν μας το χάρισαν. Το κατακτήσαμε με αγώνες και αίμα. Προς τούτο μέσω αυτής της στήλης, στρέφουμε ευλαβικά το μυαλό μας, στους τάφους των επιφανών και αφανών ηρώων του Ιερού Λόχου, που μας έδωσαν μαζί με την ελευθερία και την ευτυχία μιας περήφανης ζωής σήμερα, καταθέτοντας τίμιο και αμάραντο στεφάνι, στο όνομα της αιώνιας μνήμης τους.

Παραπομπές

32 Τελικά οι σύμμαχοι αφού προώθησαν παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν επικείμενη απόβαση στην Ελλάδα (Επιχείρηση Κιμάς), προκειμένου να παραπλανηθεί ο εχθρός, την 10η Ιούλιου του 1943, διενήργησαν αποβατική ενέργεια στην Σικελία.

33 Την Ν30/31 Οκτ 1943, διακόσιοι δύο (202) Ιερολοχίτες πραγματοποίησαν πολεμικό άλμα στην περιοχή Βλαμαρής Σάμου, συμπεριλαμβανομένου του τότε Ανθστή τότε Κόρκα Κωνσταντίνου, αλλά
και Σχη Τσιγάντε που ήταν ανεκπαίδευτος ως αλεξιπτωτιστής. Άλλοι 114 Ιερολοχίτες αποβιβάσθηκαν με πλοία.

34 Ο τότε Άγγλος τοπικός διοικητής ταξίαρχος Τίνλευ έχοντας αντιρρήσεις, εισηγήθηκε αρμοδίως και το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Έτσι στάλθηκε συμβολικά ομάδα 6 Ιερολοχιτών υπό τον υπολοχαγό Ζαχαράκη Μανώλη και μέλη τους ανθυπολοχαγούς Μπίσια και Δημητριάδη τον ενωμοτάρχη Μίχο, τον λοχία Αδάμ και τον στρατιώτη Μουρμούρη  (Εφημερίδα των Ειδικών Δυνάμεων)

35 Στις 17 Σεπ 1944 ο Ι. Λ. ονομάστηκε Ιερό Σύνταγμα.GSR ( Greek Sacred Regiment).

36 Η μάχη του Στάλινγκραντ διεξήχθη από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943, ενώ μετά την μάχη και συντριβή των Γερμανών στο Κουρσκ (4-17 Ιουλ 1943), άρχισε η πλήρης εξέλιξη της αντεπίθεσης του Κόκκινου Στρατού.

37 Μία ορεινή Μεραρχία στα Ιωάννινα, μία γραμμών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, ανά μία Μερ/χία ΠΖ με έδρα στη Λάρισα, Αγρίνιο (104), Πειραιά(111), Πελοπόννησο (117), Μία ΤΘ Μεραρχία στη Πελοπόννησο, την 22 Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στην Κρήτη και την 999 Μεραρχία ΠΖ με έδρα τη Ρόδο.

38 Του τότε Ανθλγού ΚΔ Κόρκα Κωνσταντίνου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (Ενδεικτική)

ΒΛΑΧΟΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Ιερός Λόχος 1942-1945 Αθήνα 2006 (Ελεύθερη Σκέψη)

ΜΑΝΕΤΑΣ Ι. Αντγος ε.α.: «Ιερός Λόχος 1942-1945» - Αθήνα, Εκδόσεις Λογοθέτης 1996

ΜΠΕΡΔΕΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Υπτγος ε.α.: «Αναμνήσεις ενός Ευέλπιδος του 1940» Εκδόσεις ΓΕΣ/ΤΥΕΣ, Αθήνα 2007

ΣΑΜΑΡΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ: «Λέρος η Μάλτα του Αιγαίου» Έκδοση Ε.Ο. Λέρου, Λέρος 2001

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΧΡΗΣΤΟΣ Αντγος ε.α.: “1828 -1998 Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων” Έκδοση ΓΕΣ/7οΕΓ Αθήνα 1998.

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Αντγος ε.α.-ΠΕΡΙΣΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Υπτγος ε.α.-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υπτγος ε.α.: «Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο)». Αθήνα 1995, εκδ. ΓΕΣ/ ΔΙΣ.

ΓΕΣ/ ΔΙΣ: Η Μάχη της Κρήτης, Αθήνα 1982.