ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Κεφαλοκυνηγοί..

Πηγή
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και ταυτόχρονα παρουσίαση ενός βιβλίου απόστρατου Αμερικανού ελεύθερου σκοπευτή  των βατραχανθρώπων, του Κρις Κάιλ, του πιο φονικού όπως λένε στο Ιράκ,  μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ο Κάιλ, μακαρίτης πλέον, σκοτωμένος από χέρι συναδέλφου του με ψυχολογικά προβλήματα από τον πόλεμο, αποκαλύπτει κομμάτια από την εκπαίδευση και τις "μαύρες" επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σήμερα, μετά την χαώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους φανατικούς ισλαμιστές, δημιουργείται ξανά ο "αντίποδας". Δηλαδή αρχίζει η οργάνωση ¨κεφαλοκυνηγών". Δηλαδή επαναδημιουργείται η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα "μαύρων επιχειρήσεων"! Δηλαδή συγκροτείται ειδική δύναμη επιχιερήσεων με σκοπό την ανεύρεση και "εξουδετέρωση" καπεταναίων και αρχηγών του Ισλαμικού Κράτους!

Προσωπικό της αμερικανικής "Δύναμης Δέλτα", των SAS και των βατραχανθρώπων της DEVGRU, μαζί με επιλεγμένους Ιρακινούς, ίσως από την παλιά καλή αντιτρομοκρατική μονάδα των "Αποστόλων" (Apostles) σχηματίζουν ή μάλλον έχουν επανασχηματίσει την "Μαύρη Δύναμη Επιχειρήσεων" (Task Force Black).

Αποστολή τους, θα είναι η "σίγηση" των εντολέων μέσα στην παράταξη των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ. Πρώτος στόχος προτεραιότητας ο βρετανοτραφής μάλλον Πακιστανός ισλαμιστής "Τζον", ο εκτελεστής του Αμερικανού δημοσιογράφου. Και υπάρχει τρόπος να τον βρουν, όπως έκαναν και παλιά!

Αυτό προϋποθέτει βεβαίως πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πληροφοριών για να ανταπεξέρχεται στο παρόμοιο, αντίπαλο. Εδώ έχουν ρόλο οι SAD/SOG της  CIA, οι οποίοι θα συλλέγουν πληροφορίες με ό,τι καλύτερο μέσον της σύγχρονης τεχνολογίας υπάρχει.

Αναμένεται με ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον η συνέχεια.


Ανιχνευτής

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Φώτα επισήμανσης

Σήμανση Ζώνης Προσγείωσης (ΖΠ) ελικοπτέρου (Πηγή)
Χρησιμοποιούνται παντού, σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Από την απλή οδήγηση αυτοκινήτου, μέχρι και την διακυβέρνηση σκαφών και αεροσκαφών. Επομένως είναι αυτονόητο ότι χρησιμοποιούνται και για στρατιωτικές δραστηριότητες. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι σε περίπτωση στρατιωτικής χρήσης, υπεισέρχεται ο παράγοντας της τακτικής χρησιμοποίησης, που απαιτεί μεγάλη εμβέλεια σε ορατό και υπέρυθρο φάσμα, χαμηλό ίχνος παρουσίας, μακρά διάρκεια ζωής, αντοχή, μικρό βάρος όταν πρόκειται για φορητά μέσα, εύκολη και ταχεία χρήση και το σημαντικότερο, δυνατότητα πολλαπλής χρήσης σε διάφορους τομείς.

Παλιά  είχαμε το φακό σαν μέσο για να διαβάζουμε χάρτη και πυξίδα το βράδυ, σκεπασμένοι με ένα αδιάβροχο πόντσος για να μην γινόμασταν ορατοί από μακριά το βράδυ και με το ένα μάτι κλειστό, για να μη χάνουμε την όρασή μας μετά, στο σκοτάδι. 

Οι φακοί τύπου "L", που υπήρχαν σε πρώτη ζήτηση την 10ετία του '80 στις μονάδες ειδικών δυνάμεων, χρησιμοποιούνταν εκτός των άλλων και σήμανση ζωνών ρίψεως ή προσγειώσεως και διέθεταν χρωματιστές πλαστικές επιφάνειες, με τις οποίες μπορούσε κάποιος  να αλλάξει το"τζάμι", για να έχει διαφορετικούς χρωματισμούς στο φως για επισήμανση. Έκαναν τη δουλειά τους, αν και ήταν άβολοι λόγω όγκου. Αποτελούσαν  βασικό εξάρτημα στο φόρτο του μαχητή. 

Συνήθως όμως για σημάνσεις ΖΡ ή ΖΠ, 'η ακόμη και μέσα στο βυθό, υπήρχαν οι τυποποιημένοι σημαντήρες στροβοσκοπικού φωτός οι γνωστοί "Marker Lights" που οι ανιχνευτές τοποθετούσαν στην ζώνη, ανάλογα με τον άνεμο που επικρατούσε, και οι βατραχάνθρωποι για να επισημαίνουν σημεία του βυθού, ή υλικά. 

Ακόμη υπήρχαν και οι αυτοσχέδιοι τρόποι σήμανσης ζωνών ρίψεως ή προσγείωσης, με κουτάκια μισογεμάτα με χώμα εμποτισμένο με πετρέλαιο ή βενζίνη, που άναβαν την κατάλληλη στιγμή για τη σήμανση και έσβηναν αμέσως μετά, για την αποφυγή εντοπισμού.

Μετά βγήκαν τα χημικά κεριά, που έλυσαν κυριολεκτικά τα χέρια μέχρι σήμερα, από πολλές μπαταρίες, βάρος και δύσκολη χρήση και με διάρκεια ζωής 12 ωρών. Το μειονέκτημά τους είναι το ότι από τη στιγμή που ανάβουν δεν σβήνουν και είναι μιας χρήσεως. Αποδείχτηκαν πολύ καλά για χρήση στον αέρα για τη σήμανση αλεξιπτωτιστών και φόρτων, στο βυθό για τους βατραχανθρώπους και φυσικά στο βουνό για ορειβάτες. Κατάλληλα για επείγουσες καταστάσεις οπουδήποτε.

Τα χρόνια πέρασαν και η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά, στον τομέα αυτό. Μια μικρή φορητή συσκευή για όλα. Ποιά είναι αυτά τα "όλα"; Ας απαριθμήσουμε κάποιες βασικές χρήσεις
  • Αναγνώριση ταυτότητος μεταξύ φιλίων τμημάτων και μεταξύ ανδρών στο ίδιο τμήμα (ΙFF). Συνήθως γίνεται ως τώρα με φορητούς ανακλαστήρες.
  • Σήμανση προτεραιότητας ασθενών κατά τον διαχωρισμό των απωλειών μάχης, στην διαλογή (triage)
  • Σήμανση χώρων συγκεντρώσεως προσωπικού
  • Φωτισμός σκηνών
  • Σήμανση ζωνών ρίψεως προσωπικού και εφοδίων,  ζωνών προσγειώσεως ελικοπτέρων και αεροσκαφών, ακτών, εδαφικών σημείων ελέγχου
  • Σήμανση αλεξιπτωτιστών και φόρτων
  • Σήμανση βατραχανθρώπων
  • Νυκτερινή σηματοδοσία μάχης, αλλά και διάσωσης σε επείγουσες καταστάσεις.
Για το τελευταίο, υπάρχει ένας γρήγορος και απλός τρόπος, για να κάνει κάποιος ορατή την παρουσία του στο έδαφος, ή και στη θάλασσα ακόμη το βράδυ, από αεροπορικά μέσα έρευνας και διάσωσης. Η μέθοδος ονομάζεται "Buzz shaw" και πρακτικά είναι ένα χημικό κερί ή ένα στροβοσκοπικό φως δεμένο στην άκρη μιας αρτάνης, μήκους ενός μέτρου. 

Ο χρήστης το γυρνάει κυκλικά πάνω από το κεφάλι του, όταν ακούει ή βλέπει το αεροπορικό μέσο.Δημιουργείται έτσι ένας φωτεινός κύκλος, διαμέτρου 2 μέτρων που είναι έντονα ορατός από μακριά και εντοπίζεται εύκολα από τους διασώστες.

Ατομικός φακός πολλαπλής χρήσης τύπου Sidewinder HHFL των Αμερικανών πεζοναυτών
Ένας φορητός φακός πολλαπλών χρήσεων! Οι Αμερικανοί πεζοναύτες τυποποίησαν κάπως έτσι τον ατομικό φακό τύπου LED  που χορηγούν στο μάχιμο προσωπικό τους. Ζυγίζει μόλις 140 γραμμάρια, διαστάσεων 12 Χ 3 Χ 6 εκατοστά και παίρνει 2 μπαταρίες ΑΑ. Μπορεί να εκπέμπει 20 διαφορετικά χρώματα καθώς και υπέρυθρο φωτισμό. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αναλάμπων φακός για σήμανση ζωνών, αλλά και για κατάδειξη θέσεων φιλίων τμημάτων, αφού η κεφαλή του στρέφεται κατά 180 μοίρες.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε κράνος, και σε εξάρτηση, οπότε τα χέρια μένουν ελεύθερα για άλλες δουλειές. Αν ο κάθε μαχητής έχει από έναν, καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μπορεί ν' αξιοποιηθεί.

Κυκλοφορούν επίσης και φώτα πολύχρωμα LED που μοιάζουν ελαφρώς σαν τα χημικά κεριά, αλλά λειτουργούν με μικρές μπαταρίες και ελέγχονται, που πιθανόν να είναι πιο οικονομική λύση.

Από φώτα σήμανσης ΖΡ και ΖΠ, υπάρχει μεγάλη γκάμα στην αγορά, όπως υπάρχει και για υποβρύχιες δραστηριότητες. Ακόμη υπάρχει και συλλογή φώτων για οργάνωση ΖΡ και ΖΠ που ελέγχονται ασύρματα από κεντρική κονσόλα για καλύτερο συντονισμό. 

Επομένως θα πρέπει να ξέρει κάποιος τι χρειάζεται και σε τι αποστολές ή εργασίες θα απαιτείται τακτικός φωτισμός επισήμανσης, ώστε να επιλέξει τον καταλληλότερο. Ακόμη περισσότερο, πρέπει να υπάρχει τυποποίηση στην κάλυψη αυτής της στρατιωτικής επιχειρησιακής ανάγκης, ώστε να μην αγοράζει ο καθένας ό,τι θέλει, γεγονός που οδηγεί στον κακό συντονισμό. Κάπως έτσι δούλεψαν και 


Ανιχνευτής

















Στο βυθό..

Εκπαίδευση βατραχανθρώπων του Στρατού ξηράς, στην κατάδυση με αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές ανοικτού κυκλώματος, κατά τη διάρκεια του 11ου Σχολείου. (Πηγή)

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ατομική υγιεινή επιβίωσης

Ψάχνοντας παλιά μου πράγματα, βρήκα ένα μνημόνιο που είχα γράψει σημειώσεις όταν υπηρετούσα στην Μοίρα Καταδρομών, σχετικά με καταδρομικά αντικείμενα.

Ξεφυλλίζοντάς το, έπεσε το μάτι μου στην επικεφαλίδα: "Ατομική υγιεινή σε εκστρατεία". Ένα θέμα που συνήθως δεν αποσπά την προσοχή μας γιατί δεν δημιουργείται η ανάγκη σε καθημερινή βάση, με τις τόσες ανέσεις που έχουμε στον "πολιτισμένο" μας κόσμο.

Στην ερώτηση, αν πρέπει να σκέφτεται κανείς  κανόνες ατομικής υγιεινής σε κατάσταση επιβίωσης ή μάχης, η απάντηση είναι ναι!

"Χωρίς τη λήψη  μέτρων και την εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρης κόπωσης. Η κόπωση προκαλεί χαλάρωση ενεργειών και αντιδράσεων του σώματος και το κάνει δεκτικό σε αρρώστιες. Η θέληση για μάχη ή η προσπάθεια επιβίωσης εξασθενίζει και τελικά επέρχεται η πλήρης κατάρρευση και ενδεχομένως σε ακραίες περιπτώσεις ο θάνατος", γράφει ο πρόλογος του μνημονίου μου στο θέμα αυτό.

"Η διατήρηση του σώματος και του ιματισμού μας καθαρού σε συνθήκες εκστρατείας ή επιβίωσης, προστατεύει από μολύνσεις και ασθένειες, διατηρεί την υγεία σταθερή και το ηθικό ακμαίο, για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων", συνεχίζει.

Για ένα μαχητή, σε περίπτωση μακροχρόνιας διαβίωσης στην  ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής αποκτούν μεγάλη βαρύτητα. Περισσότερο στον χώρο των ειδικών δυνάμεων, που λόγω φύσης αποστολής, πιθανόν ν' απαιτηθεί  παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού και Διοικητικής Μέριμνας.

Θυμάμαι με τη Μοίρα Καταδρομών στη δεκαετία του '70, ζούσαμε πάνω από μήνα  στο βουνό και επομένως ήταν βασική ανάγκη η τήρηση κανόνων υγιεινής. Βέβαια δεν είχαμε την άνεση να κάνουμε το καθημερινό μας μπάνιο, αλλά πάντα σε στιγμές ανάπαυλας μετά από πολύωρες πορείες, περιποιούμαστε τα πόδια μας και πλενόμασταν τμηματικά, στα "απόκρυφα" σημεία, στις μασχάλες, στα πόδια, εκμεταλλευόμενοι τις πηγές και τις ρεματιές.

Σε περίπτωση περιπόλων μάχης ή αναγνώρισης τι γίνεται; Και εκεί πρέπει ν' ακολουθούνται  βασικοί κανόνες ώστε οι μαχητές να διατηρούν τις δυνάμεις τους. Βέβαια πάντα υπάρχει μέτρο. Όχι υγιεινή εις βάρος της τακτικής, ούτε τακτική εις βάρος της υγιεινής. Το να παραμείνεις για παράδειγμα πολλές ημέρες χωρίς να καθαρίζεις τα δόντια σου, μπορεί να σου προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα αν προσβληθεί κάποιο δόντι σου από τερηδόνα και αρχίζει να σε πονάει! Και μιλάω για μια απλή και συνηθισμένη περίπτωση.

Το αντίθετο, η εξεζητημένη περιποίηση με αρωματικά σαπούνια ή απορρυπαντικά στην ερημιά, θα προκαλέσει στα σίγουρα την προσοχή και τον εντοπισμό σου. Κάποτε ένας εκπαιδευτής, συνήθιζε να λέει περιπαικτικά, "η καλύτερη υγιεινή στο πεδίο της μάχης, είναι η υπεροχή πυρός" και δεν είχε άδικο με την έννοια της διατήρησης της ζωής σου.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για αυτούς τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής κατά τη διαβίωση στην ύπαιθρο, που μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε οποιονδήποτε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση

α. Διατήρησε τα χέρια σου καθαρά


Πηγή
Βρώμικα χέρια μπορούν να μολύνουν τροφές και τραύματα. Μετά από δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και πιάνουμε πράγματα που πιθανόν να έχουν μικρόβια ή αρρώστους, πρέπει οπωσδήποτε να τα πλένουμε ή/και να τ' απολυμαίνουμε πριν αρχίσουμε να τρώμε. Τα νύχια τα διατηρούμε πάντα κομμένα γιατί είναι εστίες βρωμιάς και μόλυνσης.

β. Διατήρησε τα μαλλιά σου καθαρά

Μία είναι η λύση όπως ξέρετε! Κοντό μαλλί! Τα μαλλιά, ειδικά αν είναι μακριά, αποτελούν των παράδεισο των ψύλλων και άλλων παρασίτων! Δεν θα το 'θελε κανείς να γίνει "παροικία" ψύλλων, ή ψειρών, πιστέψτε με! Και βέβαια πλύσιμο μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.

γ. Διατήρησε το σώμα σου καθαρό.

Σίγουρα σε τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορείς να κάνεις με την άνεσή σου το μπάνιο σου. Αλλά αν δεν θέλεις να γεμίσεις ψείρες ή άλλα βακτήρια πρέπει να επιδιώκεις την καθαριότητά σου, έστω και τμηματικά. Με ένα μικρό σφουγγάρι ή πανί, ένα κομμάτι πράσινο σαπούνι,(πράγματα που πρέπει να έχουμε πάντα στο σακκίδιό μας) και λίγο νερό, έστω από το παγούρι, γίνεται η "δουλειά" μας πολύ καλά. Πλένονται οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, και όλες οι "σκοτεινές" περιοχές που αποτελούν τις οάσεις των βακτηρίων και των παρασίτων τα οποία αποζητούν τέτοια σκοτεινά, υγρά και ζεστά μέρη!

δ. Διατήρησε τα ρούχα σου στεγνά και καθαρά.

Τα ρούχα μας είναι η ασπίδα για το κρύο ή τη ζέστη του περιβάλλοντος χώρου. Ρούχα γεμάτα λίγδα, προσφέρουν ελάχιστα στην προστασία μας, αφού έτσι βρώμικα χάνουν την όποια μονωτική ιδιότητα έχουν. 

Οι θύλακες αέρος, που δημιουργούν και την μόνωση μεταξύ των νημάτων του υφάσματος των ρούχων, εξαφανίζονται από την ύπαρξη των μορίων της βρωμιάς. Οι ίνες αρχίζουν να φθείρονται λόγω της τριβής τους με τα μόρια της βρωμιάς και τα ρούχα μετά από κάποιο διάστημα, σκίζονται εύκολα.

Βρώμικα ρούχα και υγρά, από βροχή ή άλλη αιτία, σε κρύο περιβάλλον, αντί να προστατεύουν, επιδεινώνουν την κατάσταση και επιταχύνουν την υποθερμία και τα κρυοπαγήματα των άκρων.

Αντίθετα, ρούχα βρώμικα και υγρά  σε ζεστό περιβάλλον, γίνονται πόλος έλξης βακτηρίων και μικροβίων. Αν φοράμε ρούχα βρώμικα και στεγνά, πολύ σύντομα μουσκεύουν από τον ιδρώτα με την οποιαδήποτε καταβολή προσπάθειας και έτσι πηγαίνουμε πάλι σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Συμπέρασμα: Σε κάθε ευκαιρία αλλάζουμε ρούχα (πρέπει να έχουμε εφεδρικά) και προσπαθούμε όπου μπορούμε να πλένουμε και να στεγνώνουμε τα ρούχα. Εννοείται ότι αν πρόκειται για αποστολή περιπόλου, κινούμαστε όπως είμαστε και όσο αντέχουμε, εφόσον ο χρόνος της όλης επιχείρησης είναι συγκεκριμένος. 

Αλλά αν πρόκειται να επιβιώσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη ρουτίνα μας. Πλένουμε ό,τι μπορούμε, όπου και όταν μπορούμε. Στην χειρότερη περίπτωση και εφόσον έχει ήλιο, αφήνουμε τα υγρά βρώμικα ρούχα μας να στεγνώσουν κάτω από τις ακτίνες του, για να σκοτωθούν τα μικρόβια και τα ξαναφοράμε.

Τα εσώρουχα απορροφούν τον ιδρώτα και τα λίπη που εκκρίνονται από το σώμα και γι' αυτό χάνουν τις μονωτικές τους ικανότητες. Γι' αυτό πρέπει να τα αλλάζουμε συχνά. Αν φοράμε μάλλινα εσώρουχα μπορούμε να αποφεύγουμε τη συχνή αλλαγή τους, αν κάτω από αυτά, σε επαφή με το δέρμα, φοράμε ελαφρό εσώρουχο που πλένεται εύκολα.

Αν δεν υπάρχουν ευκολίες για συχνό πλύσιμο του σώματος, αλλάζουμε εσώρουχα, αφού πριν σκουπίσουμε καλά το σώμα με πετσέτα ή με παλιά εσώρουχα. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε ψειρόσκονη (ακόμα κάτι για το σακίδιο) για να προστατευόμαστε από τα έντομα αυτά.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι ένα αδιάβροχο τύπου Πόντσος ή ακόμη καλύτερα, στολή τύπου Goretex διατηρεί τα ρούχα μας στεγνά. 

ε. Διατήρησε τα δόντια σου καθαρά

Το στόμα και τα ούλα είναι ευπαθή σημεία στη διάρκεια παραμονής στην ύπαιθρο. Πλύσιμο του στόματος και βούρτσισμα των δοντιών έστω και με νερό μόνο αν δεν υπάρχει οδοντόκρεμα, μια φορά τη μέρα είναι απαραίτητα. Εννοείται ότι σε κατάσταση περιπόλου δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με γεύσεις και αρώματα, για λόγους ασφαλείας! Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογής μας και να μην την αποχωριζόμαστε ποτέ. Στην ανάγκη σπάμε το χερούλι της και την μεταφέρουμε πιο εύκολα σε κάποια τσέπη μας.

Αν για οποιοδήποτε λόγο μείνουμε χωρίς οδοντόβουρτσα, μπορούμε να κατασκευάσουμε μια αυτοσχέδια, κόβοντας ένα χλωρό κλαδί και μασώντας την μια του άκρη. Οι μασημένες ίνες σχηματίζουν ένα βουρτσάκι που μας βοηθά στο πλύσιμο των δοντιών. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νήμα καθαρισμού. Αν έχουμε λίγο αλάτι τα τρίβουμε και τα καθαρίζουμε με το δάκτυλό μας. Ακόμη και με ένα πανάκι μπορούμε να τρίψουμε και να καθαρίσουμε τα δόντια, ενώ κάνοντας μια μικρή οδοντογλυφίδα καθαρίζουμε

Τι γίνεται αν έχουμε σάπιο δόντι; Κατ' αρχήν σε τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε ειδική αποστολή. Πρέπει να έχει κάνει τις προληπτικές του εξετάσεις και να έχει καλύψει την ανάγκη του πριν από την αποστολή. Το ίδιο ισχύει και αν πρόκειται για ταξίδι ..αναψυχής!

Αν όμως  είμαστε  έξω και τύχει να μας πιάσει πονόδοντος, μπορούμε προσωρινά, αφού το καθαρίσουμε καλά, να γεμίσουμε την τρύπα με κερί, ή ασπιρίνη μέχρι να βρεθούμε σε χώρο για καλύτερη περίθαλψη. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε να μην τρίβουμε την ασπιρίνη στα ούλα μας, γιατί θα προκαλέσουμε έγκαυμα και θα πονάμε περισσότερο. Αν το δόντι αρχίζει να πρήζεται, χρειάζεται αγωγή με αντιβίωση, που πρέπει να υπάρχει στην ατομική συλλογή μας, πρώτων βοηθειών.

στ. Περιποιήσου τα πόδια σου







Η περιποίηση των ποδιών είναι πολύ σπουδαία εργασία, ειδικά για έναν πεζοπόρο. Πρέπει να αρχίζει την ημέρα του με καθαρές και στεγνές κάλτσες, που να τις αλλάζει το μεσημέρι, αν έχει βαδίσει πολύ. Τα πόδια διογκώνονται την ημέρα, ειδικά στην πορεία, γι αυτό δεν πρέπει να φοράει παραπάνω ζευγάρια κάλτσες, αλλά να φοράει τόσα, ώστε να αισθάνεται άνετα και να μην προξενεί στενότητα, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Δεν πρέπει να φοράει σκισμένες ή άσχημα επιδιορθωμένες κάλτσες, γιατί προξενούν φουσκάλες.

Όταν αλλάζει κάλτσες, να στεγνώνει καλά τα πόδια του με το πάνω μέρος του  προηγούμενου ζευγαριού, τρίβοντας καλά τα μέρη ανάμεσα στα δάχτυλα· μετά να φορέσει το καινούριο ζευγάρι, τεντώνοντας τις αναδιπλώσεις. Όταν φοράει παραπάνω από ένα ζευγάρι κάλτσες, να αλλάζει το εσωτερικό, δηλαδή αυτό που ακουμπάει στο πόδι του. Θα πρέπει επίσης πάντα να έχει (εφεδρικό) πρόχειρο ένα ζευγάρι κάλτσες. Εννοείται ότι και το φορεμένο υγρό, πρέπει να το στεγνώνει! Πώς; Μία απλή μέθοδος κατά την κίνηση είναι να δένεις τις φορεμένες υγρές κάλτσες εξωτερικά στο σακίδιό σου και να τις αφήνεις μέχρι να στεγνώσουν

Τα πόδια πρέπει να τηρούνται πάντα στεγνά ενώ τα νύχια πρέπει να κόβονται οριζόντια, ώστε οι άκρες τους να μην μπαίνουν μέσα στη σάρκα, σε πολύωρες πορείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει ανά μία ώρα να σταματάμε για ξεκούραση και να εξετάζουμε την κατάσταση των ποδιών μας.

Πριν την πορεία-βολή γινόταν παλιά στην Μοίρα, κυριολεκτικά εξονυχιστική επιθεώρηση. Όλοι έβγαζαν τ' άρβυλα και έδειχναν τις κάλτσες και τα γυμνά τους πόδια για να διαπιστωθεί ότι έχουν νύχια κομμένα, πόδια καθαρά και "πουδραρισμένα" και κάλτσες χωρίς τρύπες και εξογκώματα.

Αν σε κάποιον δημιουργηθούν φουσκάλες πρέπει να τις αντιμετωπίσει σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού. Κάποιες οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Να χρησιμοποιεί ποδόσκονη (σημειώστε για το σακίδιο) για να μην ιδρώνουν υπερβολικά τα πόδια και να προλαβαίνει τις φουσκάλες. Να μη χρησιμοποιεί αλοιφές, λάδια ή φάρμακα χωρίς ιατρικές οδηγίες γιατί πολλά απ' αυτά τα είδη, έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν το δέρμα και να το κάνουν να ιδρώνει περισσότερο.

Να προλαβαίνει τους κάλους,  φορώντας καλά υποδήματα στα σωστά μέτρα. Αν αποκτήσει κάλους αντιμετώπιση με σωστό τρόπο . Τα πόδια κινδυνεύουν πολύ, όταν ο καιρός είναι κρύος, βροχερός ή υγρός, γιατί, αν παραμείνουν υγρά ή κρύα για μεγάλο χρονικό διάστημα, .τότε η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται κανονικά ή σταματάει τελείως, δημιουργώντας μία κατάσταση γνωστή σαν κρυοπάγημα. Στην αρχή τα πόδια είναι ζαρωμένα. Αργότερα δεν αισθάνονται το άγγιγμα. Μετά πρήζονται και πονούν. Αυτό είναι το επικίνδυνο στάδιο. Επειδή είναι δύσκολο να διορθωθεί η βλάβη στην κυκλοφορία, τα πόδια παθαίνουν γάγγραινα και μετά δυστυχώς, ακολουθεί ακρωτηριασμός.

Οι Τέσσερις  κανόνες που προφυλάσσουν απ' τα κρυοπαγήματα

  (1) Κίνηση των Ποδιών

Η κίνηση διατηρεί την κυκλοφορία. Αν ο στρατιώτης στέκεται σε λασπωμένο έδαφος για αρκετό χρόνο, να κινεί τα δάχτυλα του μέσα στα υποδήματα του και να λυγίζει τα πόδια του από τους αστραγάλους.

(2) Ευρύχωρα Άρβυλα και Κάλτσες

Αν τα υποδήματα είναι σφιχτά να λύνει τα κορδόνια τους, έτσι που να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος.

(3) Στεγνά Πόδια

Να χρησιμοποιεί ποδόσκονη και να φοράει στεγνές κάλτσες. Αν είναι αδύνατο να διατηρεί πάντα τα πόδια του στεγνά πρέπει να προσπαθεί να καλυτερεύσει, όσο γίνεται, τις συνθήκες διαβίωσης του περιορίζοντας την υγρασία.

(4) Μακριά από τη Φωτιά

Αν βρισκόταν έξω δεν πλησιάζει αμέσως τα πόδια του στη φωτιά για να τα ζεστάνει, αλλά περιμένει να ζεσταθούν μόνα τους, γιατί η απότομη ζέστη, προκαλεί διαστολή του αίματος και σπάσιμο των αγγείων, που δεν είναι έτοιμα να το δεχτούν.


ζ. Φρόντιζε την ανάπαυσή σου

Η κούραση προκαλεί χαλάρωση των ενεργειών και αντιδράσεων του σώματος και το κάνει δεκτικό σε αρρώστιες, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως. Γι' αυτό ένας πεζοπόρος και περισσότερο ένας μαχητής, πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για ανάπαυση. Στις στάσεις που γίνονται στη διάρκεια πορείας, να βγάζει το φόρτο του. να ξαπλώνει και να χαλαρώνει το σώμα του, όποτε μπορεί.

Πηγή
Να προσπαθεί να κοιμάται στις περιόδους αναμονής. Να μη φοράει στενά άρβυλα ή ρούχα που ερεθίζουν το δέρμα, γιατί αυτό μεγαλώνει την κούραση.  Αν πρόκειται να κοιμηθεί πάνω στο έδαφος, να το καθαρίσει πριν από τις πέτρες και σκληρά αντικείμενα και να φροντίζει την θέση του ύπνου ώστε να μπορεί ξαπλώνει τελείως και άνετα. Αν δε γίνει αυτό η κυκλοφορία του αίματος θα είναι κακή και επομένως η ανάπαυση δε θα είναι τέλεια με αποτέλεσμα την πρόωρη κούραση, την επόμενη ημέρα. Όπως έχουμε ξαναπεί, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς.

η. Καθάριζε το νερό που πίνεις

Άλλη φροντίδα είναι η διατήρηση νερού. Το στομάχι του ανθρώπου δεν είναι ψυγείο, έτσι που αν γεμίσει με κρύο νερό, θα δροσίσει ολόκληρο το σώμα. Γι' αυτό ένας πεζοπόρος, δεν πρέπει να πίνει απότομα, μεγάλη ποσότητα νερού στις πορείες, ακόμη και αν ο καιρός είναι ζεστός. Το νερό πίνεται με μικρές γουλιές σε συχνά διαστήματα. Πολύ κρύο νερό προκαλεί αηδία και πολύ ιδρώτα, που αφαιρεί τα άλατα από το αίμα κι έτσι προκαλείται εξάντληση από τη θερμότητα (θερμοπληξία).

Η θερμοπληξία αναγνωρίζεται από τη χλομάδα και τον ιδρώτα του ασθενή καθώς και απ' την αδυναμία και τη ζαλάδα του. Γι' αυτό κάποιος πρέπει να πίνει μόνο όσο νερό έχει ανάγκη, κρατώντας το λίγο στο στόμα του πριν το καταπιεί, καταπραΰνοντας έτσι καλύτερα τη δίψα του.

Αν πίνει περισσότερο από ενάμιση λίτρο νερό τη μέρα, πρέπει να παίρνει και δύο κάψουλες αλατιού, για κάθε υδροδοχείο, εξισορροπόντας τους ηλεκτρολύτες που χάνει με τον ιδρώτα. Ίσως το αλάτι να προκαλέσει κάποια αίσθηση καύσης στο στομάχι, γι αυτό πριν το πάρει πρέπει να το διαλύει σε λίγο νερό και μετά να πίνει και λίγο νερό. Το νερό που δεν ελέγχεται και δεν φιλτράρεται, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Τα μικρόβια δεν φαίνονται κι όμως μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια απ' αυτά. Αν το νερό δεν έχει ελεγχθεί πρέπει να αποστειρώνεται, πριν να χρησιμοποιηθεί, είτε με βρασμό, είτε με χάπια χαλαζόλης. Σε κάθε μπουκάλι ή υδροδοχείο ρίχνονται δύο χάπια, και μετά 30 λεπτά το νερό είναι έτοιμο για πόση. Πριν να πιούμε καθαρίζουμε το στόμιο με λίγο νερό.

Πηγή
Υπάρχουν και άλλοι αυτοσχέδιοι τρόποι για μετατροπή νερού σε πόσιμο, ανάλογα με το περιβάλλον που ενεργούμε. Το νερό πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία, γιατί σπατάλη νερού, μπορεί να προκαλέσει λίγο αργότερα δίψα. Το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο! Προσοχή όμως και στην αφυδάτωση!


θ. Πρόσεχε την τροφή σου

Οι ωμές τροφές είναι επικίνδυνες, γιατί είναι φορείς μικροβίων εξαιτίας της επαφής τους με τα διάφορα έντομα. Σε πολλά μέρη χρησιμοποιούνται σαν λίπασμα, και ανθρώπινες ακαθαρσίες ακόμη, πράγμα που προκαλεί μολύνσεις, ιδίως στους ξένους, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές συνθήκες.

Το νωπό κρέας μπορεί να προκαλέσει μόλυνση αν δεν ψηθεί καλά. Η φυματίωση και ο αφθώδης πυρετός μεταδίδονται με το γάλα μολυσμένων ζώων, ακόμα και με το βούτυρο και το τυρί που έχει κατασκευαστεί από αυτό. Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένα, γι αυτό πλένονται καλά με νερό.

Στην περίπτωση διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων, χορηγούνται ειδικές κονσερβοποιημένες ή αφυδατωμένες  τροφές μάχης, που καλύπτουν τις θερμιδικές και θρεπτικές απαιτήσεις του μαχητή. Αλλά και στο εμπόριο κυκλοφορούν παρόμοιες τροφές για πεζοπόρους και ορειβάτες.

 Επειδή η θερμότητα και η ενεργητικότητα που δίνει ένα ζεστό φαγητό ή ρόφημα είναι αναγκαίες, οι τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται κρύες. Πρέπει να τις ζεσταίνουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και στα καμινέτα «τσέπης», που αρκούν  για την ετοιμασία ζεστού ροφήματος. Αν χρησιμοποιούμε αγγεία  φαγητού, θα πρέπει να τα διατηρούμε πάντα καθαρά, καθώς και τα κουταλάκια, μαχαίρια κτλ. Οι ακαθαρσίες προκαλούν μολύνσεις.

Επομένως πέρα από την ξηρά τροφή που υπό κανονικές συνθήκες μεταφέρουμε στον φόρτο μας, μαζί με κάψουλες βιταμινών, ανάλογα με τη διάρκεια της παραμονής μας σε ύπαιθρο, σε καταστάσεις επιβίωσης θα πρέπει να εφαρμόζονται οι βασικοί κανόνες απολύμανσης τροφών που συλλέγουμε, με βράσιμο ή καλό ψήσιμο. Δεν "σαβουριάζουμε" ό,τι βρούμε, όπως κάνει ο Bear Grylls στα ντοκιμαντέρ του (εκ του ασφαλούς, βεβαίως!)


Σε περίπτωση υπαίθριου καταυλισμού ένα άλλο σημείο προσοχής είναι η κατασκευή χώρου τουαλετών, που θα πρέπει να εγκαθίσταται τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από σημεία υδροληψίας, για την αποφυγή μολύνσεων.

Αν μιλάμε όμως για ένα μικρό πεζοπόρο τμήμα στο βουνό, ένα ατομικό πτυοσκάπανο είναι αρκετό για να σκάψουμε μικρό λάκκο και να "ενεργηθούμε" μέσα, καλύπτοντας μετά με χώμα το ..περιεχόμενο. Και αυτό προς αποφυγή μολύνσεων!

Αν όμως μιλάμε για περιπόλους, τότε η τακτική υπερισχύει της υγιεινής! Όλα τα κάνουμε σε πλαστικές σακούλες και τα κουβαλάμε ..επάνω μας, μέχρι να βγούμε από την επικίνδυνη περιοχή! Αλλιώς τα ίχνη μας θα βρεθούν και μαζί μ' αυτά, θα ..βρεθούμε κι' εμείς σε δυσάρεστη κατάσταση!


Ανιχνευτής









Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η Παναγία και οι Γερμανοί

Πηγή

Ίσως είναι η μοναδική εικόνα στον κόσμο που δείχνει την Παναγία να τα βάζει με τους Γερμανούς! 

Αυτή η μοναδική εικόνα της Παναγίας της Σκριπούς, που εικονίζεται με τανκς και Γερμανούς βρίσκεται στη ομώνυμη μονή  κοντά στον Ορχομενό της Βοιωτίας και κρύβει μια παράξενη ιστορία όχι γνωστή στο ευρύ κοινό. Συνέβη  το Σεπτέμβριο του 1943, μέσα στη "νύκτα" της κατοχής! 

Αξίζει ημέρα που είναι, να την μάθουν περισσότεροι. Διαβάστε την ΕΔΩ!

Χρόνια Πολλά και η Παναγιά μαζί μας πάντα!

Ανιχνευτής






Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Τάδε έφη Φαήλος..

"Ο Παπαδημούλης, αδέρφια, ενοχλείται σφόδρα από τα άγρια και πολεμοχαρή τραγούδια και τα συνθήματα των λοκατζήδων της θρυλικής 35 Μοίρας Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου. Ενοχλείται, διότι του χαλάνε την αυτοσυγκέντρωση, όταν μιλάει με τον λογιστή του για την απόδοση των μετοχών και των καταθέσεών του. Διότι, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, θυμίζω, ο ευαίσθητος αγωνιστής της Αριστεράς και η συμβία του «έχουν δυναμικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού με συνολική αξία κτήσης 830.600 ευρώ.

 Το χαρτοφυλάκιο των 14 τίτλων του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως διεθνή προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει τοποθετήσεις στις αγορές Ευρώπης, Ασίας και Ινδίας. Το ζεύγος Παπαδημούλη διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό 454.378 ευρώ, ενώ ο βουλευτής είναι συνδικαιούχος σε ακόμα οκτώ βιβλιάρια με το συνολικό ύψος των ποσών αυτών να είναι της τάξης των 499.000 ευρώ» (Δεξί εξτρέμ). Τα έχει γράψει όλος ο Τύπος. Και επειδή τα λεφτά πάνε στα λεφτά, ως ευρωβουλευτής στο τέλος της θητείας του θα έχει παντελονιάσει μερικές κατοσταριές χιλιάδες ευρώπουλα επιπλέον, πέραν της ταλαίπωρης βρυξελλιώτικης ζωής του με κρύο φουά γκρα και ενοχλητικές μπουρμπουλήθρες στη σαμπάνια.

Η τρυφερή αντιρατσιστική ψυχή του έμεινε με ανοιχτό το στόμα στην πληροφορία ότι οι καταδρομείς τραγουδάνε μοβόρικα τραγούδια και συνθήματα. Παλιά στην καθοδήγηση, φαίνεται, τους λέγανε ότι στα ΛΟΚ πρέπει να μαθαίνουν κοπανέλι και να τραγουδάνε το «Τ’ αγόρι μου, τ’ αγόρι μου, τ' αγόρι μου, γλυκό και τραγανό σαν καραμέλα».

Τα άγρια πολεμοχαρή τραγούδια και τα συνθήματα είναι άγραφος νόμος και κανόνας σε όλες τις ειδικές δυνάμεις όλου του κόσμου. Δεν τα προβλέπει κανένας κανονισμός, αλλά είναι «δευτέρα φύση» του καταδρομέα. 

 Δεν υπάρχει στα τέσσερα μήκη και πλάτη του ορίζοντα μονάδα Καταδρομέων κι εν γένει των ειδικών δυνάμεων, από τις ΗΠΑ ως τον Κόκκινο Στρατό, που να τραγουδάει το «Ενα φράγκο η βιολέτα, τσιγκολελέτα». Για αίμα μιλάνε και ξεφτιλίζουν τον πιθανό εχθρό, που έχει πάντα όνομα. 

Μπορεί στις πολύ σκληρές μονάδες, εκεί όπου υπηρέτησαν προοδευτικά σερνικά σαν τον Παπαδημούλη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να τραγουδάνε μόνο Κραουνάκη, διότι τέτοιους βαρβάτους προοδευτικούς δεν πρέπει να τους πωρώνεις κι άλλο. Αμα τους αγριέψεις κι άλλο, πάρ' τα κάτω τα Χειμερινά Ανάκτορα στο πιτς φιτίλι.

Λοιπόν, ευαίσθητοι σύντροφοι και συντρόφισσες, θα σας πω μερικά μυστικά, αλλά μην τα μαρτυρήσετε παραπέρα. Η Τριάντα Πέντε -στην Κύπρο για τις Μοίρες Καταδρομών κατά περίεργη παράδοση δεν λες η Τριακοστή Πέμπτη αλλά η Τριάντα Πέντε- είναι η ενδοξότερη Μοίρα. Είναι η παλιά Α΄ Μοίρα Καταδρομών, που τον Ιούλιο του 1974 με διοικητή τον Παπαμελετίου πήγε νύχτα με τα Νοράτλας (Επιχείρηση «Νίκη») από το Μάλεμε στην Κύπρο και κράτησε το αεροδρόμιο και τη Λευκωσία, μαζί με την ΕΛΔΥΚ και το Τάγμα του Αλευρομάγειρου.

Οταν θα γραφτεί η Ιστορία του αγώνα της Κύπρου, ο Παπαμελέτης, όπως τον αποκαλούν οι άνδρες του, αυτός ο σεμνός πολεμιστής από τα Δερβενοχώρια, θα λάβει θέση δίπλα στον Καραϊσκάκη. Αντρες του ήταν ο ταγματάρχης Μανουράς, που ξεφτίλισε τους Τούρκους νικώντας τους στο αεροδρόμιο, ο Κοϊμτζόγλου και ο Μπικάκης, που τσάκισαν τα τανκς κι ένα Τάγμα Πεζικού στον Δεύτερο Αττίλα στη μάχη της Σχολής Γρηγορίου, γλιτώνοντας τη Λευκωσία από ολική κατάληψη.

Αυτή η μονάδα έμεινε στην Κύπρο και μετονομάστηκε σε 35 Μ.Κ., ενώ η Α΄ Μ.Κ. ανασυγκροτήθηκε στην Ελλάδα. Τα παιδιά που είναι εκεί, «εγγόνια» του Παπαμελετίου, είναι όλοι εθελοντές στις καταδρομές και πολλοί εθελοντές στην Κύπρο. Βλέπουν το ασπράδι των ματιών των στρατιωτών του Αττίλα. Αν ποτέ γίνει κάτι, το περιθώριο αντίδρασής τους είναι λίγα λεπτά της ώρας, όσο θέλει ο Παπαδημούλης να πιει τον εσπρέσο του στο Φίλιον ή στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών. Η μονάδα έχει ένα κατεβατό πεσόντες. Μια ολόκληρη διμοιρία, με επικεφαλής τον ΔΕΑ (ΠΖ), ήδη λοχαγό μετά θάνατον, Δημήτριο Τσαμκιράνη από τις Ελευθερές Καβάλας, έπεσε υπέρ πατρίδος όταν καταρρίφθηκε το Νοράτλας πάνω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Οι καταδρομείς, οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες κι οι βατραχάνθρωποι είναι επίλεκτοι πολεμιστές, ως τέτοιοι εκπαιδεύονται κι όχι ως προοδευτικές μπαλαρίνες. Δεν είναι μπιζιμπόντηδες του Κολωνακίου, δεν είναι προοδευτικοί ταβλαδόροι των Εξαρχείων ούτε αριστεροί επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες όπως ο Παπαδημούλης. Είναι οι άγρυπνοι προκινδυνεύοντες φύλακες του έθνους. Είναι όλοι εθελοντές, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. 

Ο τελευταίος από αυτούς έχει προσφέρει και προσφέρει πολύ περισσότερα στην πατρίδα απ’ ό,τι ο Παπαδημούλης και οι συν αυτώ. Οπως σε όλους τους στρατούς του κόσμου, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης Ιστορίας, τα τραγούδια και τα συνθήματά τους είναι πολεμοχαρή, όχι… χρυσαυγίτικα, προσωποποιούν τον εχθρό, μιλάνε για αίμα, θάνατο, είναι άγρια και προκλητικά. 

Τα τραγουδάμε στο στρατόπεδο και στο βουνό, δεν είναι για μόστρα και κατανάλωση, κι ανόητος αυτός που το κοινοποίησε. Αυτοί που τα τραγουδούν όμως είναι προορισμένοι, αν χρειαστεί, να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, να πάνε εκεί όπου δεν τολμούν οι πολλοί, σε συνθήκες που τρέμουν οι πολλοί, και να μην κάνουν βήμα πίσω. Το έχουν κάνει πολλοί στο παρελθόν και τα ονόματά τους θα τα βρουν οι «σύντροφοι» χαραγμένα στο μάρμαρο.

Ετσι είναι, Παπαδημούλη μου, τα τραγούδια των πολεμιστών μιλούν για αίμα. Γιατί ήθελες να μιλούν; Για καρότα;

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης"



Σοφόν το σαφές! Σαφή δ’ ακούεις εξ ελευθεροστόμου γλώσσης.

Ανιχνευτής

Εκδηλώσεις για τη μνήμη του Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη.

Το Πατριωτικό Μέτωπο/Πολιτικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, οργανώνει την ετήσια εκδήλωση μνήμης για τον μακαρίτη καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη, στις 31 Αυγούστου 2014 Κυριακή, το απόγευμα. Διαβάστε την ανακοίνωσή τους παρακάτω:

Πηγή
" Ο καταδρομέας Μπικάκης, δείχνει το δρόμο…

Δύναμη και ελπίδα από τον τελευταίο Έλληνα ήρωα, τον Καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη θα ζητήσουμε, όλοι εμείς που θα βρεθούμε την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 2 το απόγευμα, στο μνήμα του, στον Αμύγδαλο, στα Νότια του Ηρακλείου της Κρήτης.

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιούμε όσοι δεν ξεχνάμε αυτούς στους οποίους χρωστάμε τη λευτεριά και την αξιοπρέπειά μας, αυτή τη χρονιά, τα παλληκάρια του Ρεθύμνου, έχουν κανονίσει ένα ολάκερο Κρητικό πανηγύρι.

Έτσι, μαζί με τον Γιώργο Αντωνογιαννάκη με τη λύρα του, τις κοπελιές και τα κοπέλια της Ερωφίλης του Ρεθύμνου με τους χορούς τους, θα σιγοτραγουδήσουμε το «εμέ δε με φοβίζουνε του κάτω κόσμου οι τόποι», θα καλέσουμε τους νεκρούς καταδρομείς που έδωσαν τη ζωής τους στον άνισο αγώνα της Κύπρου του '74 και θα πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι και ζωντανοί, στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε.

Δίπλα στον τάφο του Λιονταριού της Κρήτης, θα αποθέσουμε μπρούτζινη πλάκα με τα ονόματα των συμμαχητών του, για να τους έχει συντροφιά ο Παλλήκαρος Μανώλης, ο Καταδρομέας που εξολόθρευσε μόνος του, ένα ολάκερο τούρκικο τάγμα και έξι τεθωρακισμένα, στην Κύπρο του '74.

Φεύγοντας από το μνήμα του, και αφήνοντας τον να κοιμάται ήσυχα σήμερα στους ουρανούς, συντροφιά με τον Ισαάκ και τον Σολωμού, θα ορκιστούμε στο λόγο του ποιητή, στη πράξη των ηρώων μας πως, τα όνειρα, θα πάρουν εκδίκηση".

Υ.Γ. Από το Ρέθυμνο, θα ξεκινήσει λεωφορείο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνούν με τον εκπρόσωπο του Κινήματος στο Ρέθυμνο κ. Δημήτρη Τσιγδινό, στο τηλ. 6987231812.

Πατριωτικό Μέτωπο
Πολιτικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας
Συνδεδεμένο Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης

Γραφεία Αθηνών:
Διδυμοτείχου 15-17,
10444, Κολωνός, Αθήνα
Τηλ. 2105141413, Φαξ: 2105141442
Τηλ. Προέδρου: 6980292626
http://www.pamet.gr
pametopo@gmail.com

https://www.facebook.com/pametopo


Τον περασμένο μήνα, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και ένα βίντεο, αντίγραφο εκπομπής του καναλιού extra 3 σχετικά με την ιστορία του Μπικάκη, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Αυτό που δεν ξέρω να σας πω, είναι ποιά στάση τήρησε ο σύλλογος "Κομάντος '74" μετά από την εκπομπή του καναλιού, αλλά και ποιά θέση παίρνει στην εκδήλωση για τον Μπικάκη.


Ανιχνευτής

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η επιχείρηση Barras

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει με λεπτομέρειες για αυτή την τόσο περίεργη και αιματοβαμμένη επιχείρηση των SAS.

Βρήκα ένα ντοκιμαντέρ που αναπλάθει  την επιχείρηση, μέσα από σκηνοθετημένες εικόνες, με βάση την μαρτυρία όσων έζησαν από κοντά αυτή την περιπέτεια.

Συμπληρώνει όσα έχουν περιγραφεί ως τώρα!


Ανιχνευτής




Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ειδικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

Χαρακτηριστικό σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει την κατάσταση στο Ιράκ και την εκτέλεση βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους εναντίον ανταρτών, ή/και ανεφοδιασμό με τρόφιμα αμάχων, με κατάδειξη από ομάδες ειδικών δυνάμεων. (Πηγή)
Μετά από όσα γίνονται στο Ιράκ, με την δημιουργία χάους και πανικού από τους ισλαμιστές τους ΙS (Islamic State) και την γενοκτονία της εθνοθρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι στα βόρεια της χώρας, οι Βρετανοί σκέπτονται τελικά, να συμμετάσχουν στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σε πρώτο χρόνο,  οι Αμερικανοί, προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Ιράκ, αρχίζουν τους βομβαρδισμούς θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών, παράλληλα με τον ανεφοδιασμό απ' αέρος των δύσμοιρων προσφύγων κατοίκων του βόρειου Ιράκ (Χριστιανών και Γεζίντι).

Το σενάριο του πολέμου, αρχίζει να έχει νέα πλοκή. Οι ειδικές επιχειρήσεις εισάγονται με πρώτη προτεραιότητα την εκτέλεση αναγνωρίσεων, εντοπισμό και κατάδειξη στόχων, έτσι όπως είχε αναφερθεί  σε προηγούμενο άρθρο. "Κάλιο αργά παρά ποτέ"!

Ομάδες SAS και  SBS έχουν  προφανώς  ήδη προωθηθεί  προς τα βόρεια για συνεργασία με τις αμερικανικές και ιρακινές ειδικές δυνάμεις και τους Κούρδους Πεσμεργκά. 

Επιστροφή στα παλιά ..λημέρια!

Οι ειδικές επιχειρήσεις, που αφήνουν "μικρό αποτύπωμα" στο έδαφος και έχουν μικρότερο οικονομικό κόστος, ενώ παράλληλα αποτελούν καλύτερη επιλογή σε περιβάλλον αναταρτοπολέμου, αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανάμεσα στους επιτελείς σχεδιαστές των σύγχρονων στρατών.

Η αποτελεσματικότητα των ειδικών επιχειρήσεων αποδεικνύεται διαχρονική. Χρειάζεται όμως ισορροπημένη χρήση, γιατί μπορεί το οικονομικό κόστος να είναι μικρό, αλλά το πολιτικό κόστος από λάθος κίνηση, μπορεί να γίνει τεράστιο.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι  οι ειδικές επιχειρήσεις συμπληρώνουν και δεν υποκαθιστούν, ούτε "ανταγωνίζονται" τις συμβατικές επιχειρήσεις! Απαιτείται απόλυτη συνεργασία και συντονισμός με τις συμβατικές δυνάμεις όλων των κλάδων.



Ανιχνευτής

















Βατραχανθρώπων ανάβαση..

Εκπαίδευση προσωπικού των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην αναρρίχηση από ανεμόσκαλα, επάνω σε ελικόπτερο Chinook. (Πηγή)

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Επιβιώνοντας από πυρκαγιά στο δάσος

Πηγή
Δύσκολη, πολύ δύσκολη περίπτωση! Το δάσος αποτελεί χώρο αναψυχής και ξεκούρασης! Είναι πηγή ζωής για τους κατοίκους του, τετράποδους και ..δίποδους! Αλλά πρέπει ο οποιοσδήποτε επισκέπτης του να το σέβεται.

Κακά τα ψέμματα, αυτός που έχει σαν σκοπό να βάλει φωτιά, αυτό που ..σέβεται είναι τα λεφτά που θα "πάρει" μετά από την πυρκαγιά. Δεν θα πρέπει βέβαια να αφήνω απ' έξω και τους ανόητους που για να κάνουν το κέφι τους ψήνοντας μπριζολάκια και λουκάνικα μέσα στο δάσος κατακαλόκαιρο, αμελούν την φωτιά που λίγο θέλει για να πάρει τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι περιηγητές και οδοιπόροι που τους αρέσει να περπατούν και να διανυκτερεύουν στα δασωμένα βουνά, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμα και γι' αυτήν την ακραία περίπτωση.

Τα προληπτικά μέτρα προστασίας, ξεκάθαρα περιλαμβάνουν την αποφυγή του ανάμματος φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο, όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά, λόγω των καιρικών συνθηκών. Εγώ θα έλεγα και κάτι άλλο! Με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα, προγραμματίζουμε τις κινήσεις στο βουνό και αν απαιτείται αναβάλλουμε την περιήγηση στο δάσος, σε χρονικές περιόδους αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς!

Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο βρισκόμαστε ήδη μέσα στη δασωμένη περιοχή, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε κάποιες βασικές οδηγίες άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παρόμοιες οδηγίες, με αυτές που χρησιμοποιούν περίπολοι μάχης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε μετεωρολογικά δελτία της περιοχής και οπωσδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας με τοπικές αστυνομικές ή δασικές αρχές, ώστε να έχουμε, ή να δώσουμε άμεση ενημέρωση, για ό,τι συμβεί. Κάποιοι πρέπει να ξέρουν ότι θα κινηθούμε μέσα στην περιοχή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να γνωρίζουμε την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου που επικρατεί στην περιοχή της κινήσεώς μας, ώστε  να προγραμματίζουμε ανάλογα τις κινήσεις μας, με τη βοήθεια του χάρτη που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μαζί μας, παράλληλα με την πυξίδα μας. Τα τονίζω, γιατί χωρίς αυτά, εάν κάποιος κινείται στην ερημιά, είναι σαν "ξυπόλητος στ' αγκάθια".

Και τα GPS καλά είναι, αλλά πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας το χάρτη και την πυξίδα μας, που δεν μένουν ποτέ από ..μπαταρία!

Το δρομολόγιο κίνησης, (μιλάω κυρίως για πεζοπόρους) το "σπάμε" σε κομμάτια, ανάλογα με το μήκος  και τη δυσκολία της  διαδρομής, επισημαίνοντας και προκαθορίζοντας στάσεις, συνδυαζόμενες όπου είναι εφικτό, με σημεία που υπάρχει νερό. Παράλληλα, κατά μήκος του δρομολογίου μας, καθορίζονται σημεία "ανασυγκρότησης", που παρέχουν σχετική ασφάλεια, αν συμβεί το ανεπιθύμητο συμβάν της πυρκαγιάς, όπως για παράδειγμα ρεματιές με νερό, λίμνες, μεγάλα ανοίγματα του δάσους, γυμνές πλαγιές, μεγάλες σπηλιές κλπ.


Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιά σημεία του δρομολογίου μας δεν υπάρχει πρόσβαση κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εξοπλιστούμε ανάλογα με άλλα μέσα ασύρματης επικοινωνίας. Καλόν είναι να γίνεται πάντα λεπτομερής εκτίμηση και σχεδίαση επικοινωνιών, ώστε κατά την επιλογή σημείων στάσεων, να λαμβάνεται υπόψη και η δυνατότητα επικοινωνίας.

Τα στοιχεία του δρομολογίου μας και τους χώρους διαμονής μας ανά ημέρα (αν πρόκειται να μείνουμε μερικές ημέρες στο βουνό και στο δάσος) πρέπει να δίνονται στις αρμόδιες αρχές της περιοχής. Ποτέ μην το παραμελείτε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, ώστε να είναι εύκολη η αντίδρασή μας σε απρόοπτη κατάσταση.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνση του ανέμου. Η ταχύτητα της φωτιάς είναι ανάλογη με την ένταση του ανέμου και μπορεί να ξεπεράσει και τα 16 χιλιόμετρα την ώρα! Όπου και αν βρισκόμαστε, εμείς πρέπει να φύγουμε το ταχύτερον δυνατό από το "δρόμο" της.

Κινούμαστε αν είναι δυνατόν προς τα πλευρά της, αποφεύγοντας το μέτωπό της. Έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σωθούμε. Αν έχουμε επικοινωνία, μπορούμε να λάβουμε καλύτερες πληροφορίες προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούμε! Πάντως πρέπει να κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή του ανέμου και μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν κινδυνεύουμε μόνο από τη φωτιά αυτή καθ' αυτή, αλλά και από τη στάχτη και τον καπνό (διοξείδιο του άνθρακα) που προκαλείται. Η εκλυόμενη μεγάλη θερμότητα ξεραίνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα και δυσκολεύει την αναπνοή. Ένα μαντήλι βρεγμένο με νερό από το παγούρι μας και δεμένο μπροστά στο πρόσωπό μας, μας εξασφαλίζει καλύτερη αναπνοή χωρίς την βλαβερή αιθάλη που αιωρείται στον αέρα. Το διοξείδιο του άνθρακα όμως, σκοτώνει! Πρέπει να απομακρυνόμαστε το δυνατόν περισσότερο, από την επικίνδυνη περιοχή.

Ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν η φωτιά πάρει διαστάσεις είναι να προκαλεί κενό αέρα, "καταβροχθίζοντας" τον περιβάλλοντα κρύο αέρα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται και σφαιρικά δημιουργώντας μεταφορικά ένα μανιτάρι γύρω της, παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει σε μια ισχυρή έκρηξη. Τότε τα πράγματα  δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο! Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει μόλις αρχίζει να εκδηλώνεται το μέτωπό της, να κινηθούμε γρήγορα μακριά απ' αυτό. 
Τα ζώα προσπαθούν να σωθούν από τη φωτιά μπαίνοντας μέσα στο νερό. (Πηγή)
Αν υπάρχει κοντά μας περιοχή με νερό, κατευθυνόμαστε προς τα εκεί, προσπαθώντας να το εκμεταλλευθούμε όσο μπορούμε περισσότερο, για να σωθούμε. Βρέχουμε τα ρούχα μας, το σώμα μας, μπαίνουμε μέσα σ' αυτό και στις λάσπες για να γλυτώσουμε.

Τώρα αν προκύψει η περίπτωση να έχει περάσει η φωτιά από το χώρο μας, αφήνοντας αποκαΐδια και καρβουνιασμένα δέντρα, πρέπει να ξέρετε ότι και απ' αυτά εγκυμονεί κίνδυνος μέχρι να βγείτε από την περιοχή! Αν περπατάτε ανάμεσα από καμμένα δέντρα πρέπει να προσέχετε μη σας πέσει κανένα μεγάλο κλαδί στο κεφάλι, ή ακόμη και ο κορμός, αν το δέντρο έχει απανθρακωθεί!

Μόνο με πολύ καλή προετοιμασία, μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον μεγάλο αντίπαλο, τη φωτιά! Πάντως η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση!

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν πολύ καλές οδηγίες για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, γι' αυτούς που μένουν σε καταυλισμούς ή σε σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές και ειδικότερα αναφέρονται στοιχεία για την δημιουργία μιας μικρής αντιπυρικής ζώνης γύρω από χώρους διαμονής.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθεί κανείς σε τέτοια δεινή θέση, αλλά "το προνοείν κάλλιον του θεραπεύειν"!



Ανιχνευτής





Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η "έρημος" του Αγίου Όρους

Πηγή
Ένα μήνυμα ενός φίλου αναγνώστη, με παρακίνησε να αναρτήσω λίγες γραμμές για το μοναδικής ομορφιάς τοπίο του Αγίου Όρους,  ενός χώρου με  ειδικό καθεστώς διακυβέρνησης,  που αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος εκεί και να περιπλανηθεί μέσα στην φύση του.


"Η πολιτιστική κληρονομιά του Αγ. Όρους δεν περιορίζεται μόνο στα θαυμάσια αρχιτεκτονήματα και τα μοναδικά κειμήλια των Ι. Μονών, Σκητών και Κελίων αλλά εκτείνεται και στο απαράμιλλο και επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, που περιβάλλει τις Ι. Μονές. 

Χαρακτηριστικό του Αγίου Όρους είναι η μεγάλη ποικιλία ειδών φυτών και ζώων καθώς και μορφών βλάστησης. Αυτό οφείλεται στη σχετική απομόνωση της Χερσονήσου του Άθω, στη γεωγραφική της θέση, στην ποικιλία των πετρωμάτων, στο πολυσχιδές ανάγλυφο της περιοχής και στο μεγάλο σχετικά υπερθαλάσσιο ύψος του κυρίως 'Αθω, ο οποίος ανορθώνεται απότομα, ως κώνος, από την επιφάνεια της θάλασσας, για να φθάσει σε οριζόντια απόσταση ολίγων χιλιομέτρων το υπερθαλάσσιο ύψος των 2.033 μέτρων, αλλά και στην ποικιλία των τοπικών κλιμάτων που δημιουργούνται με το συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων και τα οποία εκδηλώνονται στην εμφάνιση του μωσαϊκού της βλάστησης. 

Ενός μωσαϊκού που περιλαμβάνει τύπους βλάστησης από τους ημιερημικούς των βραχώδων ακτών με τη δενδρώδη εφόρβια, τους ευμεσογειακούς τύπους βλάστησης της αγρελιάς, του σχίνου, του φιλυκιού, της αριάς, της φράξου, της δάφνης, της κουμαριάς, ερείκης κ.λ.π. του ηποηπειρωτικούς της δρυός και της καστανιάς, της μαύρης πεύκης και της ελάτης, τους μεσοευρωπαϊκούς - ηπειρωτικούς της οξιάς και των σφενδαμνιών μέχρι τους υπαλπικούς και αλπικούς τύπους".

Δείτε πιέζοντας ΕΔΩ, ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό! Όσοι δεν έχετε πάει, χάνετε!


Ανιχνευτής

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Όλοι Καταδρομείς..




Μια φωτογραφία από το μνημόσυνο της περασμένης Κυριακής, των πεσόντων καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο,  αναδεικνύει την ..εποχή των Καταδρομέων στον ελληνικό στρατό. Ο Α/ΓΕΣ,  προερχόμενος από τον χώρο των ειδικών δυνάμεων, χαιρετίζει το προσωπικό της 1ης ΜΑΛ, φορώντας τον τιμημένο πράσινο μπερέ, όπως κάνει και ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Όλοι Καταδρομείς!