ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το σχολείο των "αεροπόρων" καταδρομέων

Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπαίδευση που υφίστανται στο βασικό σχολείο των 6 εβδομάδων, όλο το προσωπικό της αεροπορίας στρατού ΗΠΑ που επιθυμεί να υπηρετήσει στο Σύνταγμα  Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Aviation Regiment, SOAR).

Οι "Κυνηγοί της Νύκτας" όπως είναι το παρατσούκλι τους, πρέπει να μπορούν να ακολουθούν ισάξια τους συνεργάτες και συναδέλφους των ειδικών δυνάμεων. Εκεί που όλα είναι δύσκολα, αυτοί πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία της εκπαίδευσής τους για 6 εβδομάδες. Πρώτα μαχητής και μετά όλα τ' άλλα.

Ανιχνευτής










Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα χειρουργεία εκστρατείας

To 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (KIXNE) στην Καμπούλ (Πηγή: ΓΕΣ)

Επειδή μας αρέσει να αναφερόμαστε συνεχώς σε επιχειρήσεις και ηρωικά κατορθώματα, συνήθως ξεχνάμε αυτούς που ασχολούνται με την διάσωση των τραυματισμένων, ηρώων και μη.

Οι νοσοκόμοι πεδίου, οι  στρατιωτικοί γιατροί , είναι αυτοί που καλούνται κυριολεκτικά να περιμαζέψουν ότι έχει διαλυθεί σωματικά και ψυχολογικά. 

Ειδικά οι χειρουργοί στις πολεμικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν κατά κανόνα τους άτυχους τραυματίες μάχης και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους σώσουν, να τους επαναφέρουν σε ανεκτό επίπεδο ζωής. Εκεί στο πεδίο της μάχης, δίνεται μια παράλληλη και αφανής ίσως για πολλούς μάχη. Η μάχη για τη ζωή των τραυματισμένων.

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ένα ντοκιμαντέρ (σε τρία μέρη) που αναφέρεται στους στρατιωτικούς γιατρούς και νοσοκόμους στο Βιετνάμ. Βασικά είναι εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ, που απευθύνεται σε υγειονομικό στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ. 

Ιατρική περίθαλψη στο 299 ΚΙΧΝΕ (Πηγή: ΓΕΣ)
Αν και κάποιες σκηνές είναι πολύ "άγριες" για τους μη έχοντες σχέση με το αντικείμενο, εν τούτοις είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να κρύβεται, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι αρεστή.

Το συμπέρασμα που βγαίνει για όλους τους "επιχειρησιακούς" είναι ότι μόνο με επίπονη, σκληρή και προσεγμένη εκπαίδευση, αποφεύγονται οι πολλές και βαριές απώλειες. Και όταν μιλάω για εκπαίδευση, δεν την περιορίζω μόνο στο επίπεδο του μαχητή! Σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευση! Σε αυτούς που πρέπει να παίρνουν αποφάσεις, σε αυτούς που εισηγούνται επιτελικές προτάσεις, σε αυτούς που εκπαιδεύουν, σε αυτούς που ηγούνται μαχητών σε όλα τα κλιμάκια, για να φτάσουμε και στον ίδιο το μαχητή. Όποιος κάνει λάθη, δημιουργεί απώλειες που αυξάνουν ανάλογα με το επίπεδο αυτού, που έκανε το λάθος!

Τώρα για να υπάρχει και σύγκριση της ιατρικής τεχνολογίας της 10ετίας του '60 με την αντίστοιχη της τελευταίας 10ετίας, βρήκα και ένα ακόμη ντοκιμαντέρ, που περιγράφει την ιατρική υποστήριξη σε σύγχρονο βρετανικό Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Αφγανιστάν.

Μου θύμισε το αντίστοιχο δικό μας, μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν μερικά χρόνια. Θυμάμαι έντονα ακόμα την εικόνα του Έλληνα χειρουργού, να βγαίνει μετά από πολύωρες επεμβάσεις γεμάτος αίματα, κίτρινος, κουρασμένος, αλλά με μάτια που άστραφταν γιατί είχε κατορθώσει να σώσει τη ζωή ενός πολυτραυματία, διαμελισμένου από κάποια αυτοσχέδια βόμβα ή μετά από ενέδρα, σε κάποια μακρινή εχθρική επαρχία. Μεγάλη εμπειρία!

Ανιχνευτής










Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μνημόσυνο πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών στη Ρεντίνα



Όπως έγινε στο Καβούρι Βουλιαγμένης, έτσι και στη Ρεντίνα, τελέσθηκε το μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, στο Στρατόπεδο «Αντιστρατήγου. Γ. Κατσάνη», παρουσία του σεβασμιώτατου μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννη, του Διοικητού και Υποδιοικητού του Β΄ Σώματος Στρατού, του Διοικητού της 1ης Μεραρχίας Πεζικού , του Διοικητού της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστα Ψευδιώτη, αντιπροσώπων των Συλλόγων Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών» από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρευρέθησαν για να τιμήσουν την μνήμη όλων εκείνων των Καταδρομέων οι οποίοι έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι για την πατρίδα και το έθνος μας. 




Μετά την τελετή ακολούθησε κατάθεσις στεφάνων στο ηρώον των πεσόντων Καταδρομέων.

Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Φραγκούλη Φράγκου στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών





O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος εκπροσώπησε χθές την Κυβέρνηση στο ετήσιο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των Λ.Ο.Κ. στο Καβούρι Βουλιαγμένης, υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους (89 αξιωματικοί και 611 οπλίτες).

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αντώνιος Αργυρός, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.



Στεφάνι κατέθεσαν στη μνήμη των πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δημιουργία των Ειδικών Δυνάμεων. Μια ιστορική διαδρομή

Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των ειδικών δυνάμεων ξεκινώντας από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Μέσα από ιστορικά γεγονότα και καταγραφή  με το φακό πραγματικών καταστάσεων, εξιστορείται  η γένεση της ιδέας οργάνωσης ειδικών τμημάτων για την επίτευξη ειδικών στρατηγικών επιδιώξεων.

Η αξία των ειδικών δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο είναι διαχρονική. Οι ειδικές δυνάμεις, ή αν θέλετε, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, συνεχώς εξελίσσονται και θεωρούνται σαν ένα απαραίτητο συστατικό των ενόπλων δυνάμεων όλων των χωρών ανά τον κόσμο.

Είναι και θεωρούνται "η αιχμή του δόρατος". Είναι οι δυνάμεις που μπορούν να καταφέρουν πολλά, με μικρό κόστος, με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα,όμως: 
  • Πρωτίστως να υπάρχει πολιτική και στρατιωτική βούληση. 
  • Να είναι άριστα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες. 
  • Να έχουν υψηλής ποιότητας επιλεγμένο εθελοντικό προσωπικό, για το οποίο να υπάρχει ιδιαίτερα προσεγμένη μέριμνα σε όλους τους τομείς

Ανιχνευτής




Κυριακή 27 Μαΐου 2012

H καταδρομή στη Χίο


Ακόμη μια ιστορία για τους Καταδρομείς του Αιγαίου! Στις 20 Μαΐου του 1944, άρχισαν οι προετοιμασίες του Ιερού Λόχου, για την καταδρομή στην υπό γερμανική κατοχή Χίο. Είχε προηγηθεί αναγνώριση και συγκέντρωση λεπτομερών πληροφοριών.

Συγκροτήθηκε απόσπασμα 49 ανδρών με επικεφαλής τον διοικητή του Ιου Καταδρομικού τμήματος, Ανχη Καλλίνσκη, για τη πραγματοποίηση της επιχείρησης.

Το αρχικό σχέδιο ενεργείας προέβλεπε τα παρακάτω :

  • Αποβίβαση του αποσπάσματος με αφάνεια και μυστικότητα την νύκτα 28/29 Μαΐου στον όρμο Ελίντας στις δυτικές ακτές του νησιού και εγκατάσταση βάσης περιπόλου στο ύψωμα Προβατάς, βόρεια της Νέας Μονής.
  • Προσβολή Ν5/6 Ιουνίου επιλεγμένων στόχων στην πόλη και στο λιμένα Χίου. Στόχοι καθορίστηκαν οι εγκαταστάσεις του νεωρίου, τα εχθρικά πλοιάρια που βρίσκονταν στο λιμάνι της πόλης, οι κεφαλές  των υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονταν σε οικίσκο στη θέση Κοντάρι νότια της πόλης και το φυλάκιο του ακρωτηρίου Αγίας Ελένης.
  • Προσβολή από βρετανική αεροπορία την ίδια νύκτα, μεταξύ 0100 και 0130 ώρας,  εχθρικών εγκαταστάσεων και οχυρώσεων, για την διευκόλυνση της καταδρομικής ενέργειας.
Παραλία Ελίντας
Τελικά η αποβίβαση έγινε στις 3 τα ξημερώματα της 30ης Μαΐου και το τμήμα εγκαταστάθηκε στον Προβατά. Αμέσως έφυγε για την πόλη ένα ζευγάρι Ιερολοχιτών με πολιτικά, για αναγνώριση και συλλογή νεώτερων πληροφοριών. Το ενδιαφέρον του Καλλίνσκη επικεντρώθηκε στην επίτευξη αιφνιδιασμού της φρουράς του εχθρικού φυλακίου. Επέλεξε να μην έλθει σε επαφή με πολίτες του νησιού. Πλήρης αφάνεια και μυστικότητα ήταν βασικά, για την επιτυχία της αποστολής.

Στις 31 του μήνα, η βρετανική Ταξιαρχία Καταδρομών, στην οποία υπαγόταν το απόσπασμα, έστειλε σήμα με το οποίο ενημέρωνε για την ακύρωση του αεροπορικού βομβαρδισμού. Η κατάσταση άλλαξε και έγινε τροποποίηση της αρχικής σχεδίασης. Μετά τη συλλογή  και άλλων πληροφοριών, αποφασίσθηκε η εκτέλεση των προσβολών την νύκτα 4/5 Ιουνίου. Το απόσπασμα συγκροτήθηκε σε τρία τμήματα στα οποία κατανεμήθηκαν οι αποστολές:
  • 1ο Τμήμα δυνάμεως 15 ανδρών. Καταστροφή νεωρίου και πλοιαρίων
  • 2ο Τμήμα δυνάμεως 15 ανδρών: Εξουδετέρωση φρουράς φυλακίου Αγίας Ελένης
  • 3ο Τμήμα δυνάμεως 15 ανδρών: Καταστροφή καλωδίων στη θέση Κοντάρι και κάλυψη της αποχώρησης του 1ου τμήματος επί του δρομολογίου Λιμάνι Χίου-ακρωτήριο Αγίας Ελένης
Σημείο επιβίβασης του αποσπάσματος  σε σκάφη μετά το τέλος της επιχείρησης, ορίστηκε στο ακρωτήρι της Αγίας Ελένης. Ώρα επιβίβασης η 0230 ώρα της 5 Ιουνίου. 

Άρχισε η προετοιμασία.







































Με το τελευταίο φως, στις 2030 της 4 Ιουνίου,  άρχισε η κάθοδος των τμημάτων προς την περιοχή των στόχων. Στη θέση Γεφύρι Κόρης, το 1ο τμήμα, συνάντησε την προαποσταλείσα περίπολο αναγνώρισης και έλαβε τις τελευταίες πληροφορίες. Στις 2315 έφθασε στη βορειανατολική είσοδο του φρουρίου και μέσα από σκοτεινούς δρόμους, έφτασε στην προκυμαία, όπου είχε οριστεί σαν σημείο ανασυγκρότησης. 

Εκεί το τμήμα χωρίστηκε σε 4 ομάδες: 
  • Οι 1η και 2η Ομάδες ανέλαβαν την καταστροφή των πλοιαρίων στο χώρο επισκευής τους. 
  • Η 3η Ομάδα θα κατέστρεφε τα  αγκυροβολημένα πλοιάρια στην προκυμαία
  • Η 4η Ομάδα ανέλαβε την υποστήριξη με πυρά των άλλων ομάδων σε περίπτωση που θα αντιδρούσαν οι Γερμανοί.
Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης οι 1η και 2η ομάδες, έφθασαν κανονικά χωρίς απρόοπτο στους στόχους τους και άρχισαν την τοποθέτηση των εκρηκτικών γεμισμάτων. Η 3η ομάδα όμως, αντιμετώπισε, ευτυχώς χωρίς να γίνει αντιληπτή, μικτή γερμανική πεζοπόρο περίπολο, μαζί με Έλληνες χωροφύλακες. 

Επίσης υπήρχαν και μερικοί ντόπιοι πολίτες στην προκυμαία. Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η επιχείρηση και απωλεσθεί ο αιφνιδιασμός, που ήταν βασική προϋπόθεση επιτυχίας της αποστολής, η 3η ομάδα άλλαξε κατεύθυνση και ακολούθησε την 1η.

Λιμάνι της Χίου Στα βόρεια διακρίνεται το κάστρο.
Μέχρι τα μεσάνυχτα, το 1ο τμήμα είχε τοποθετήσει εκρηκτικά σε 13 πλοιάρια και ήταν έτοιμο για την καταστροφή τους. Έγινε όμως αντιληπτή η παρουσία του τελικά και έσπευσε προς το μέρος του η μικτή γερμανική περίπολος. Ακολούθησε σύντομη εμπλοκή και ανταλλαγή πυρών. Οι Έλληνες χωροφύλακες αφοπλίστηκαν ενώ οι Γερμανοί που αντέδρασαν με πυρά, σκοτώθηκαν. 

Ακολούθησαν οι εκρήξεις και η ανατίναξη των πλοιαρίων, ενώ με φόντο το πυρανάλωμά τους, οι Ιερολοχίτες, αποχωρούσαν προς Κοντάρι, για να συνενωθούν με το 2ο τμήμα, το οποίο είχε ήδη σχεδόν την ίδια ώρα ανατινάξει τον οικίσκο με τα καλώδια.

Το 3ο τμήμα στο ακρωτήρι της Αγίας Ελένης στάθηκε απρόσμενα ..τυχερό! Δεν υπήρχε εχθρική φρουρά! Η επιβίβαση του αποσπάσματος στα πλοιάρια, έγινε σύμφωνα με τη σχεδίαση. 

Δεν άνοιξε η παραμικρή μύτη και όλα είχαν πάει καλά! Η καταδρομή ήταν επιτυχής. Το νεώριο καταστράφηκε, 13 πλοιάρια καταστράφηκαν, και 4 κεφαλές καλωδίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας.  Εκτός από τους 2 της περιπόλου, σκοτώθηκε άγνωστος αριθμός Γερμανών στρατιωτών από τις εκρήξεις του νεωρίου. Τα σκάφη της προκυμαίας γλύτωσαν όπως φαίνεται. 

Αφού δεν είχαν αναμιχθεί πολίτες, οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να επιβάλουν αντίποινα. Προκαλεί όμως εντύπωση η ελλειπής λήψη μέτρων ασφαλείας εκ μέρους τους. 

Δεν ήταν μέχρι τότε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εγχειρήματα στο Αιγαίο. Άρχισαν να μαθαίνουν με παθήματα!

Εδώ για μια ακόμα φορά επαληθεύτηκαν τρεις από τις βασικές αρχές των καταδρομικών επιχειρήσεων: 
  • Ο αιφνιδιασμός είναι το άπαν. Αν δεν τον "έχεις", η καταδρομική επιχείρηση πρέπει να αναβάλλεται ή να ματαιώνεται
  • Η μυστικότης είναι πάντα υπέρ των καταδρομέων. Αποφυγή επαφής με ντόπιους
  • Ακριβείς και σαφείς πληροφορίες είναι απαραίτητες, αναγκαίες για την σωστή σχεδίαση καταδρομής σε τόπο και χρόνο. 
Εδώ δεν υπήρχε φρουρά στο φυλάκιο. Αν υπήρχε όμως, ίσως τα πράγματα να μην ήταν και τόσο ευχάριστα για το απόσπασμα και μάλιστα αφού είχε επιλεγεί σαν σημείο επιβίβασης ακτή, κοντά στην περιοχή. Δεν ξέρουμε τι είδε και τι κατέγραψε η περίπολος αναγνώρισης. 

Μια άλλη φορά θα μιλήσουμε για μια τέτοια περίπτωση κακής πληροφόρησης που οδήγησε στην αποτυχία.

Στη Χίο, όλα πήγαν καλά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Ανιχνευτής

Πηγή: "Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή 1941-1945" Εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ











Βασικό Σχολείο Μαχητού της ΠΕΝΕΦΥΟ



Οι έφεδροι της ΠΕΝΕΦΥΟ, συνεχίζουν ακούραστοι τις δικές τους εκπαιδευτικές ενασχολήσεις και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την προσπάθειά τους.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωσή τους:

"Στο πλαίσιο του εν εξελίξει Βασικού Σχολείου Μαχητού της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. συνεχίζεται η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των υποψηφίων σε αντικείμενα όπως ο Προσανατολισμός, οι Τακτικές Ομάδος ΠΖ, οι Πορείες, η Ατομική Τακτική κ.ά. 




Σκοπός του Σχολείου είναι να εφοδιάσει τους Εθελοντές Εφέδρους που προέρχονται από διαφορετικούς Κλάδους, Όπλα και Σώματα με τις βασικές γνώσεις και ικανότητες που πρέπει να διαθέτει κάθε μαχητής, ανεξαρτήτως Κλάδου ή ειδικότητος. 




Με την ολοκλήρωση του Σχολείου που αναμένεται εντός του θέρους, κάθε απόφοιτος θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντα του Μαχητή Πεζικού."

Δείτε και άλλες φωτογραφίες στην ενδιαφέρουσα  ιστοσελίδα τους.


Καλή συνέχεια παιδιά!

Ανιχνευτής












ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (1942-2012)




Ένα πολύ ενδιαφέρον και επετειακό βιβλίο για τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις κυκλοφορεί, του οποίου συγγραφέας είναι ο κ. Σάββας Βλάσσης, παλιός κομάντος και γνωστός για τις ωραίες του εκδόσεις σε περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από ιδρύσεως της πρώτης ελληνικής μονάδας Ειδικών δυνάμεων,  ο εκδοτικός οίκος "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" τιμώντας  την  ιστορία των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, παρουσιάζει αυτή την επετειακή έκδοση με τον τίτλο: "ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (1942-2012)". 

Μέσα από τις 100 σελίδες του έργου, παρουσιάζεται συνοπτικά αλλά με πληρότητα, η ιστορική πορεία από την συγκρότηση του Ιερού Λόχου το 1942, η δράση των Δυνάμεων Καταδρομών την περίοδο 1946-1949 που δημιούργησε τον θρύλο των ΛΟΚ και η εξέλιξη προς τις σημερινές Ειδικές Δυνάμεις του 21ου αιώνα. 


Αναφέρεται πληθώρα στοιχείων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Θα έλεγα ότι συμπληρώνει και αναπληρώνει την ιστορία των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, σε μια ολοκληρωμένη ιστορική μελέτη, μέχρι τη σημερινή εποχή.

Το ότι εισαγωγικά χαιρετίζει ο Α/ΓΕΣ και ο Διευθυντής ΔΕΔ, δεν είναι μόνο συμβολική πράξη, αλλά και ουσιαστική, αναγνωρίζοντας την ποιότητα εργασίας του κ. Βλάσση. 

Μπράβο κομάντος!

Ήδη έχει αρχίσει η κυκλοφορία του. Αν θέλετε όμως και άλλες πληροφορίες και λεπτομέρειες, απευθυνθείτε εδώ: www.doureios.com


Ανιχνευτής



Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η σημαία ψηλά κυματίζει

Έλληνες Αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων σε επίδειξη άλματος ελεύθερης πτώσης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (φωτογραφία ΓΕΕΘΑ)

SAS - Survival Secrets: Behind Enemy Lines





Εξαιρετικά ντοκιμαντέρ σχετικά με την εκπαίδευση περιπόλων. Πολύ καλό υλικό για εκπαίδευση

Ανιχνευτής

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Εφέδρων





Μία ευχάριστη είδηση ήταν και αυτή!. Τελικά με την φροντίδα της ΔΕΔ υποστηρίχθηκε η οργάνωση και η εκτέλεση βολής εφέδρων των Ειδικών Δυνάμεων του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ στο ΚΕΕΔ.

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή τους που ακολουθεί,οι έφεδροι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την όλη υποστήριξη.

Μπράβο σε όλους!

Ανιχνευτής





                                                      Δελτίο τύπου ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ


Το Σάββατο 19 Μαϊου 2012 στο πεδίο βολής του ΚΕΕΔ διεξήχθησαν οι Στρατιωτικοί Σκοπευτικοί Αγώνες Εφέδρων Καταδρομέων που διοργάνωσε ο ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ. 

Αυτοί δεν ήταν μόνο αγώνες ήταν πραγματική εορτή, γιορτή του αθλητισμού, του εθελοντισμού, του καταδρομικού πνεύματος, της πατριωτικής προσφοράς όταν και όπου χρειαστεί . 

Έφεδροι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, και καταδρομείς, καθηγητές Πανεπιστημίου, διδάκτορες, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, έμποροι, βιοτέχνες, δημόσιοι υπάλληλοι , στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και άνεργοι ήταν όλοι τους εκεί, οι ενεργοί πολίτες – οπλίτες της Ελλάδας. 

Απόλυτα και ενσυνείδητα πειθαρχημένοι όπως ο ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ επιτάσσει έδειξαν στην ιεραρχία την αξία του ανθρώπινου δυναμικού που έχει την τιμή και ευθύνη να διαχειρίζεται στην ειρήνη και τον πόλεμο αν ποτέ χρειαστεί. 





Ένας λόχος μείον είχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί στο Μ16 Α2 τυφέκιο και πραγματοποιήσει βολές αξιολόγησης 3 στάσεων πρηνηδόν γονυπετώς και ορθίως κάτω από αντίξοες ριπές ανέμου 25 μιλίων/ω.(ξεριζώθηκαν οι σκηνές διοίκησης και της οργανωτικής επιτροπής). Στους αγώνες έλαβαν μέρος μαζί μας και ομάδα της Λέσχης Καταδρομέων κ Ιερολοχιτών και της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων, με εξαίρετη πειθαρχία και ικανοποιητικές βολές. 

Το 85% διαγωνίσθηκε γνωρίζοντας και κάνοντας βολή για πρώτη φορά με το Μ16 Α2 το αποτέλεσμα;;; 

70,5% ποσοστό επιτυχίας στα 30 φυσίγγια, ενώ στο πιστόλι 0,45 για πρώτη φορά 76%!!! 




Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν οι παλιοί έφεδροι Commandos, συνάντησαν τους παλιούς λοχαγούς τους, σήμερα συνταγματάρχες, τον άξιο διοικητή του ΚΕΕΔ Σχη Χρ. Σίμο και τον Σχη της ΔΕΔ Κων. Παπαβλασόπουλο , που πραγματοποίησε βολή αποδεικνύοντας με το άριστο αποτέλεσμά του ότι είναι μάχιμος καταδρομέας στη ψυχή και στο σώμα. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Διευθυντής Εφέδρων του ΥΠΕΘΑ Ανχης (ΠΖ) Απόστολος Δεληγιάννης για την άριστη βολή του με το Μ16 Α2 και την φυσική του κατάσταση. Την ψυχή του έδωσε για την επιτυχία των αγώνων, ο Ταγματάρχης του 3ου Γραφείου Γκρινιάρης Δημήτριος, λαμπρός Commando, άριστος εκπαιδευτής παθιασμένος καταδρομέας με πολλές δυνατότητες… καθώς και οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί εκπαιδευτές και οι καταδρομείς του ΚΕΕΔ...































           

SAS The Sabre Squadron


Πολύ καλό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που δείχνει την σχεδίαση προπαρασκευή και εκτέλεση καταδρομικής ενέργειας από περίπολο των SAS.

Ανιχνευτής 




Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η απόλυτη ενέδρα!



Τον Οκτώβριο  του 1967, στο Βιετνάμ, δύο λόχοι Πεζικού του στρατού των ΗΠΑ, ενώ εκτελούσαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον ανταρτών, έπεσαν σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Βιετκόνγκ και αποδεκατίστηκαν. Ήταν οι "Α" και "Δ" Λόχοι του 2ου Τάγματος του 28 Συντάγματος Πεζικού, που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Συμμετείχαν στην επιχείρηση "Shenadoah II"

Η μάχη εξελίχθηκε στην περιοχή Λάι Κε βορειοδυτικά της τότε Σαϊγκόν. Η αμερικανική δύναμη προχωρούσε σε σχηματισμό φάλαγγας κατ' άνδρα σε μια πυκνόφυλλη έκταση ζούγκλας, όταν δέχτηκαν πυρά από τρία σημεία, ακόμη και από πάνω, από τα ψηλά δένδρα.

Ήταν η τέλεια ενέδρα! Ίσως κάτι περισσότερο! Οι Βιετκόνγκ είχαν οργανώσει αριστοτεχνικά την παγίδα τους, με ισχυρή δύναμη που προερχόταν από το 271 Σύνταγμα της της 9ης τους Μεραρχίας. Σχεδόν οργανωμένη τοποθεσία με ορύγματα μάχης και διασταυρούμενους άξονες βολής. Άφησαν τους Αμερικανούς να πλησιάσουν πολύ κοντά, σχεδόν στα 100 μέτρα και άρχισαν να βάλουν από παντού!



Η στενή εμπλοκή δεν επέτρεπε την χρήση πυρών υποστήριξης πυροβολικού και αεροπορίας στα οποία υπερτερούσαν οι Αμερικανοί! Έγινε σφαγή.  Τα σώματα των νεκρών δεν μπορούσαν ούτε καν να μεταφερθούν από τους συναδέλφους τους και για πρώτη φορά στην ιστορία της 1ης Μεραρχίας έμειναν νεκροί και τραυματίες έξω, για 24 ώρες. Πάνω από 60 Αμερικανοί στρατιώτες έμειναν επί τόπου. Η αναφορά της μάχης βγήκε στη δημοσιότητα το 1991.

Ήταν μία από τις πιο αιματηρές μάχες του αμερικανικού στρατού, σχεδόν άγνωστη σε πολύ κόσμο. Τα διδάγματα που βγήκαν ήταν αρκετά! Τα κυριότερα που άφησε αυτή η μάχη ήταν:

  • Ποτέ δεν υποτιμάμε τον αντίπαλο
  • Η έρευνα περιοχής απαιτεί καλά μελετημένο σχέδιο πυρών υποστήριξης
  • Πρέπει να υπάρχουν τυποποιημένες ενέργειες άμεσης αντίδρασης. Βασικές Οδηγίες Ενεργειών!
  • Όταν εντοπίζεται αντίπαλος, και εφόσον πρόκειται για εκκαθαριστική επιχείρηση, δεν αφήνουμε τα πλευρά μας ακάλυπτα και κάνουμε ορθή  χρήση πυρών υποστήριξης

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το τι αναφέρουν μαχητές και των δύο πλευρών για τη μάχη. Τι τεχνικές ακολούθησαν και τι λύσεις έδιναν στο πεδίο της μάχης!

Ανιχνευτής














Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Επίδειξη αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης

Φωτογραφίες από Thrakinea.gr

Επίδειξη από επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», με συγκριμένο και ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση σενάριο. 

Την επίδειξη παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό μαθητές της ΣΤ΄ τάξης δημοτικών σχολείων της περιοχής, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Γεωργίας Νικολάου– Μαυρανεζούλη, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, του Αερολιμενάρχη κ. Στυλιανού Ζαντανίδη, εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι 53 αλεξιπτωτιστές κάνοντας πτώση από ύψος 12.000 ποδιών, ήτοι 4.000 μέτρα, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους, επιβεβαίωσαν το αίσθημα ασφάλειας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, κι ενθουσίασαν τους μικρούς θεατές.

Στο τέλος της εκδήλωσης ανταλλάχτηκαν δώρα προς ανάμνηση της πραγματοποιηθείσας ρίψης αλεξιπτωτιστών, η οποία, όπως ευχήθηκε η κ. Νικολάου, θα επιχειρηθεί να γίνει θεσμός.

«Το μοναδικό και φαντασμαγορικό θέαμα προκάλεσε το θαυμασμό όλων μας. Για ακόμη μια φορά αισθανθήκαμε περήφανοι για τον Ελληνικό Στρατό, τα παιδιά μας, για τις δεξιότητες και ικανότητές τους, την πειθαρχία τους, την αποτελεσματικότητά τους. Ήταν μια εμπειρία εποικοδομητική τόσο για τους μαθητές και μαθήτριες, όσο και για μας.

Υπάρχει προοπτική να επαναληφθεί σε ευρύτερο και μεγαλύτερο ηλικιακά κύκλο μαθητών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν περισσότεροι αυτό το θέαμα. Ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Αερολιμενάρχη κ. Ζαντανίδη, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές και να νιώσουν περήφανοι και υπεύθυνοι για τον τόπο τους», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

ΑΣΚΗΣΗ PHOENIX EXPRESS 2012




Από τις 07 έως 18 Μάιου 2012 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) η εν όρμω φάση της πολυεθνικής άσκησης «PHOENIX EXPRESS 12» που περιλάμβανε εκπαίδευση σε αντικείμενα ναυτικής αποτροπής και αντικείμενα ιατρικής κατάρτισης αναφορικά με την παροχή Α΄ Βοηθειών Μάχης. Το ΚΕΝΑΠ επιλέχτηκε να παρέχει την εκπαίδευση σε όλους του συμμετέχοντες ως το πλέον σύγχρονο, εξειδικευμένο και άρτια οργανωμένο Κέντρο Εκπαίδευσης.




Η άσκηση Phoenix Express είναι ετήσια ναυτική άσκηση που σχεδιάζεται και οργανώνεται από τις ΗΠΑ (Διοίκηση Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής), και συμμετέχουν κατόπιν προσκλήσεως χώρες της Μεσογείου που είναι μέλη ή συνεργάζονται (PfP , Mediterranean Dialogue) με το ΝΑΤΟ.




Στην «PHOENIX EXPRESS 12» συμμετέχουν εκτός των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λιβύη, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Τυνησία. Η διεξαγωγή της άσκησης πραγματοποιείται στη Μεσόγειο Θάλασσα από τις 07 έως 30 Μαΐου και χωρίζεται σε δύο φάσεις, στην εν όρμω και στην εν πλω. Σκοπός της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής σύμπραξης στο θαλάσσιο περιβάλλον, προσανατολισμένη σε επιχειρήσεις θαλασσίου ελέγχου.




Η εν πλω φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου από 21 έως 28 Μαΐου και θα περιλαμβάνει σενάρια που θα επιδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το θάλαμο επιχειρήσεων (Combined Maritime Operations Center - CMOC), που εδρεύει στο Οράν της Αλγερίας και διευθύνεται από Τυνήσιο Πλοίαρχο, στοχεύοντας στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εν πλω ναυτικών Δυνάμεων.




Η χώρα μας συμμετέχει με μία Φρεγάτα του ΠΝ με το οργανικό της ελικόπτερο και μια Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού.


Πηγή: ΓΕΕΘΑ











Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η μάχη της Κρήτης

Η Κρήτη βρίσκεται στο μέσο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, επάνω στο σταυροδρόμι των αεροπορικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών από τα ανατολικά προς τα δυτικά και από τα βόρεια προς τα νότια ή και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό αποτελεί εξαίρετη βάση αεροναυτικών επιχειρήσεων προς κάθε κατεύθυνση και εξασφαλίζει σε αυτόν που την κατέχει τον έλεγχο όλων των συγκοινωνιών στη Μεσόγειο. Τα χαρακτηριστικά αυτά της προσδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. απόρροια της οποίας, ήταν να βρεθεί η Κρήτη, από τις αρχές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των Βρετανών, όσο και του Χίτλερ.

Στο τέλος Απριλίου του 1941, τη Διοίκηση των Βρετανικών και Ελληνικών Δυνάμεων Κρήτης ανέλαβε ο Διοικητής της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας Υποστράτηγος Φρέϊμπεργκ. Η συνολική στρατιωτική δύναμη της Κρήτης, μετά από ενίσχυσή της και από δυνάμεις που μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα, ανερχόταν περίπου σε 11.500 Έλληνες και 31.500 Βρετανούς. Μειονεκτούσε όμως, σοβαρά σε θέματα εξοπλισμού, αφού ο οπλισμός, τα πυρομαχικά και τα άλλα εφόδια βρίσκονταν πολύ κάτω της παραδεκτής αναλογίας. Καθόσον οι Βρετανοί δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους περί παροχής ατομικού και βαρέως οπλισμού. Πέρα απ' αυτό, αεροπορία στη νήσο δεν υπήρχε, ενώ τα διατιθέμενα πυροβόλα και άρματα κρίνονταν τελείως ανεπαρκή.

Το σύνολο των γερμανικών δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος στην επίθεση κατά της Κρήτης ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, 1.370 αεροπλάνα και 70 πλοία. Την επιχείρηση θα υποστήριζε και μικρός αριθμός ιταλικών αντιτορπιλικών και τορπιλακάτων, ενώ ένα ενισχυμένο ιταλικό σύνταγμα, ύστερα από αίτηση του Μουσολίνι, θα αποβιβαζόταν από τη Δωδεκάνησο στις ανατολικές ακτές της νήσου. Η ενέργεια αυτή, τελικά, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν η τύχη της νήσου είχε ήδη κριθεί.

Η γερμανική επίθεση από τον αέρα κατά της Κρήτης άρχισε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941. Μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, πολυάριθμα σμήνη μεταφορικών αεροσκαφών άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή Χανίων-Μάλεμε. Ταυτόχρονα άρχισε και η προσγείωση ανεμοπλάνων με αερομεταφερόμενα τμήματα. Επακολούθησε σκληρός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε σύσσωμος ο Κρητικός λαός ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας με τον πενιχρό οπλισμό που διέθετε. Κατά τη διάρκεια της υπόψη επιχείρησης, οι Γερμανοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μικρό προγεφύρωμα στα ανατολικά του Ταυρωνίτη ποταμού και να θέσουν υπό τα πυρά τους το αεροδρόμιο Μάλεμε και το ύψωμα 107, από το οποίο ελέγχονταν η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Στις περιοχές Ρέθυμνου και Ηρακλείου η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας. Οι αλεξιπτωτιστές σε αυτές τις περιοχές υπέστησαν τρομακτικές απώλειες και δεν μπόρεσαν να σημειώσουν καμία επιτυχία.

Η αντεπίθεση που εκτοξεύτηκε για ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε και του υψώματος 107 δεν ήταν έγκαιρη και για αυτό απέτυχε. Ύστερα από αυτή την αποτυχία και την προώθηση των συνεχώς ενισχυόμενων γερμανικών δυνάμεων προς τα βορειοανατολικά, οι εκεί βρετανο-ελληνικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν τη νύχτα 23/24 Μαΐου σε νέα τοποθεσία ανατολικότερα. Από την ημέρα αυτή η πρωτοβουλία των επιχειρήσεων περιήλθε στους Γερμανούς, ενώ η τύχη της νήσου είχε πλέον κριθεί. Παρ'όλα αυτά, ο αγώνας συνεχίσθηκε σκληρός μέχρι την 29η Μαΐου, οπότε άρχισε η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές δυνάμεις, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος ολοκληρώθηκε το βράδυ της 31ης Μαΐου.

Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές υπήρξαν πολύ σοβαρές. Ο Διοικητής του ΧΙ Γερμανικού Σώματος Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Στούντεντ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η Κρήτη υπήρξε «ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών». Αυτό είχε ως συνέπεια να μη τολμήσουν οι Γερμανοί μέχρι το τέλος του πολέμου παρόμοια επιχείρηση.

Έτσι, μετά από αγώνα δέκα ημερών, έληξε η μάχη της Κρήτης, με επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων, παρά τη γενναιότητα με την οποία πολέμησαν οι εκεί βρετανο-ελληνικές δυνάμεις και την πείσμονα αντίσταση του ηρωικού Κρητικού λαού, του οποίου το θάρρος, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας υπήρξαν ανυπέρβλητα και προκάλεσαν τον θαυμασμό τόσο των Ελλήνων, όσο και όλων των Συμμάχων. Η μάχη της Κρήτης αποτελεί την τελευταία πράξη της πολεμικής τριλογίας με την οποία συντελέσθηκε η κατάληψη ολόκληρης της Ελλάδας από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα. 

-Ελλήνων: Νεκροί 426 και μεγάλος αριθμός τραυματιών και αιχμαλώτων. Βλέπε ΓΕΣ/ΔΙΣ, Επίτομη Ιστορία του Ελληνοιταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου 1940 -1941, Αθήνα,1985, σελ. 260
-Βρετανών: Νεκροί 1.742, τραυματίες 1.737 και αιχμάλωτοι 11.835. Επίσης βυθίστηκαν 2 καταδρομικά, 6 αντιτορπιλικά και απωλέσθηκαν πάνω από 2.000 αξιωματικοί και ναύτες.

-Γερμανών: Νεκροί 1.990, αγνοούμενοι 1.995 και σοβαρός αριθμός τραυματιών. Συνολικά οι απώλειες του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών ξεπέρασαν τους 8.000 άνδρες. Οι απώλειες σε αεροσκάφη ανήλθαν σε 220 τελείως κατεστραμμένα και 150 περίπου με σοβαρές ζημιές. Αυτό είχε ως συνέπεια να μη τολμήσουν οι Γερμανοί μέχρι το τέλος του πολέμου παρόμοια επιχείρηση.

Βλέπε ΓΕΣ/ΔΙΣ,Αγώνες και Νεκροί 1940 - 1945,Αθήνα, 1990, σελ. 15



Οι Λοκατζήδες και οι Σαμποτέρ

Ελληνες καταδρομείς με αγγλικό οπλισμό και τζάκετ τύπου "Αλάσκα" (Πηγή)
Μία ακόμη καταδρομική επιχείρηση που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, ήταν αυτή που εξελίχθηκε τον Απρίλιο του 1948, στο χωριό Μαστρογιάννη Αγράφων, γνωστό με τη σημερινή του ονομασία Αμάραντος .

Η Γ' Μοίρα Καταδρομών διατέθηκε τότε, στο Τακτικό Στρατηγείο Εθνοφρουράς Καρδίτσας (ΤΣΕΚ) για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του ΔΣΕ που είχαν κατορθώσει να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της περιοχής, να εκτελούν προσβολές φυλακίων του εθνικού στρατού και σταθμούς χωροφυλακής. Η κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας, θυμίζει πολύ το Αφγανιστάν σήμερα!

Τμήμα του ΔΣΕ (πηγή)
Η προτεραιότητα δόθηκε στην εξουδετέρωση των ανταρτών της περιοχής Αγράφων. Γι'αυτό το σκοπό, η Μοίρα είχε πλήρη πρωτοβουλία ενεργειών. Αφού έγινε εκτίμηση της κατάστασης, η διοίκηση της Μοίρας αποφάσισε να προσβάλει τους αντιπάλους της στη βάση τους, παρά να αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πεδιάδα της Καρδίτσας.

Σχεδιάστηκε κατόπιν αυτού καταδρομική επιχείρηση με σκοπό την προσβολή ενός Λόχου Σαμποτέρ του ΔΣΕ, που από τις συγκεντρωθείσες πληροφορίες, είχε εγκατασταθεί γύρω από το χωριό Μαστρογιάννη. Ποιοί ήταν και τι εκπαίδευση ελάμβαναν οι Σαμποτέρ; Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο διοικητή τους, μακαρίτης τώρα, Αντώνης Βρατσάνος.

Ήταν οι επίλεκτοί τους, οι δικοί τους καταδρομείς, που σε συνδυασμό με τους ελεύθερους σκοπευτές τους, κτυπούσαν τον αντίπαλό τους ενεδρευτικά, ή οργάνωναν εκρηκτικές ενέδρες, με παγιδεύσεις εκρηκτικών υλών και προκλήσεις καταστροφών και δολιοφθορών. Η συγκρότηση του ΔΣΕ, περιελάμβανε και μια Ταξιαρχία σαμποτέρ,.

H καταδρομική επιχείριση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, διότι στ' Άγραφα είχαν συγκεντρωθεί εκτός από τη ταξιαρχία του Αμάρμπεη (τρία τάγματα)  ακόμα έξι τάγματα του Αρχηγείου της Ρούμελης τα οποία είχαν διαφύγει από τον κλοιό της επιχείρησης "ΧΑΡΑΥΓΗ" του Α' Σώματος Στρατού.

Μετά από λεπτομερή προετοιμασία της Μοίρας και παρά την επιδημία γρίπης από την οποία  είχε προσβληθεί  το προσωπικό, η καταδρομική δύναμη ξεκίνησε τη διείσδυσή της, τη νύκτα 12/13 Απριλίου από το χωριό Καλλιφώνι ,  κάτω από δυνατή βροχή και ισχυρό κρύο. Ακολουθήθηκε ένα απίθανο δρομολόγιο, σχεδόν διπλάσιο του κανονικού, προκειμένου να μη γίνει η δύναμη αντιληπτή από υπάρχοντα φυλάκια και παρατηρητήρια των ανταρτών. Πριν από πρώτο φως της 13 Απριλίου  έφθασαν αφανείς στα υψώματα, γύρω από το Μαστρογιάννη.

Οι Καταδρομείς έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εγγύς ασφάλειας και εγκαταστάθηκαν παρατηρητές σε κατάλληλα,  αλλά απίθανα σημεία. Όλη η δύναμη κρύφτηκε μέσα στη θαμνώδη έκταση της περιοχής. Καλή παραλλαγή για την εποχή τους, αφού δεν υπήρχαν τα σημερινά όργανα νυκτερινής παρατήρησης και οι θερμικές διόπτρες. Μέτραγε όμως η πειθαρχεία θορύβων, κινήσεων και φώτων το βράδυ.

Μετά το πρώτο φως, διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 300 μέτρων, από τις θέσεις της Μοίρας, υπήρχαν αντάρτες παρατηρητές. Αυτή η διαπίστωση, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί ύπαρξης του Λόχου Σαμποτέρ σ' εκείνο το σημείο. Αποφασίσθηκε η συνεχής παρακολούθηση των κινήσεων των ανταρτών κατά την ημέρα για εξακρίβωση της ακριβούς θέσης τους και για συγκέντρωση και άλλων πληροφοριακών στοιχείων, για την εκτέλεση της καταδρομής τη νύκτα 13/14 Απριλίου.

Κατά τις 11 το πρωί, τα παρατηρητήρια ανέφεραν για κίνηση μικρο ομάδων ένοπλων ανταρτών, που κινούνταν κοντά στα υψώματα όπου είχε κρυφτεί η Μοίρα. Αμέσως κινήθηκαν ομάδες Καταδρομών με έρπυση και εγκαταστάθηκαν ενεδρευτικά σε κατάλληλα σημεία.

Χωρίς ούτε ένα πυροβολισμό, οι αντάρτες υφαρπάχτηκαν, αφοπλίστηκαν και οδηγήθηκαν στο σταθμό διοίκησης της Μοίρας. Κατά την ανάκριση που ακολούθησε, τα είπαν όλα! Έτσι, οι απαραίτητες πληροφορίες υπήρχαν για την λεπτομερή σχεδίαση της προσβολής.

Το μεσημέρι όμως της ίδιας ημέρας, παρατηρητές ανέφεραν ότι δύναμη 40 ανταρτών με λίγα μεταγωγικά ζώα κατέβαιναν προς την πεδιάδα, κινούμενοι επάνω σε μονοπάτι που πέρναγε  κοντά από τις θέσεις των Καταδρομέων. Τότε έγινε αντιληπτό ότι οι συλληφθέντες ήταν η πλαγιοφυλακή της δύναμης των Σαμποτέρ, που κατέβαινε πάλι στην πεδιάδα της Καρδίτσας για νέα επιδρομή και σαμποτάζ. Φαντασθείτε πόσο σίγουροι ήταν για τον εαυτό τους που ξεκίναγαν μέρα μεσημέρι χωρίς μέτρα ασφάλειας. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι περίπολος τους αιχμαλωτίστηκε  και κανένας δεν ανησύχησε μετά από ώρα!

Δύο Λόχοι Καταδρομών, έλαβαν εντολή να επιτεθούν στο Λόχο Σαμποτέρ. Τα σχέδια άλλαζαν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Υπήρχε  ευελιξία! Οι Λόχοι κινήθηκαν από καλυμμένο δρομολόγιο σχεδόν τροχάδην, για να  προλάβουν την ανταρτική δύναμη σε μειονεκτική θέση. Επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους Σαμποτέρ. Η μάχη είχε σύντομο τέλος. Όσοι αντάρτες δεν σκοτώθηκαν, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Κάποιοι διέφυγαν. Όλο το υλικό τους που ήταν φορτωμένο στα ζώα, κατελήφθη άθικτο.

Όσο παρέμεινε η Μοίρα στην περιοχή δεν εμφανίστηκαν Σαμποτέρ στον κάμπο. Είχε χαθεί πλέον το αίσθημα της ασφάλειας για τους αντάρτες, γιατί δεν γνώριζαν πότε και που θα συναντούσαν τους λοκατζήδες! Μία επιτυχής καταδρομή επέφερε την αβεβαιότητα.

Η καταδρομική ενέργεια στοίχισε στους αντάρτες 17 νεκρούς (ευρεθέντες) και 10 αιχμαλώτους. Δεν εξακριβώθηκε ο αριθμός τραυματιών και ίσως νεκρών που παραλήφθηκαν από τους διαφυγόντες.


Ανιχνευτής

Πηγή "Η Ιστορία των Μονάδων Καταδρομών του ΓΕΣ"




















Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η SOFEX και το διεθνές δίκτυο Ειδικών Δυνάμεων



Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της  SOFEX 2012, στην Ιορδανία, οργανώθηκε στις 7 Μαΐου  και ένα συνέδριο διοικητών Ειδικών Επιχειρήσεων, με εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα που παρουσιάσθηκαν από επίσης ενδιαφέροντες ομιλητές.


Αυτό που όμως προκάλεσε ιδιαίτερη προσοχή ή και προβληματισμό ήταν η πρόταση που "πέταξε" ο Αμερικανός ομιλητής Ταξίαρχος Μαλχόλαντ, μέχρι πρότινος υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της SOCOM και από τώρα διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Νότου, που έχει σαν ζώνη ενεργείας την νότια Αμερική. 

Στην ομιλία του με θέμα "οι Ειδικές Επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον", πρότεινε την ίδρυση περιφερειακών διασυμμαχικών συντονιστικών κέντρων ειδικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κατά γεωγραφική περιοχή, εθνικών διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων των συμμαχικών χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει διεθνής συνεργασία μεταξύ τους, για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η γεωγραφική περιοχή βέβαια θα μπορούσε να ταυτιστεί με την αντίστoιχη γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος των αμερικανικών διοικήσεων ανά τον κόσμο.

"Άνθρωποι που έχουν την ίδια επιχειρησιακή αντίληψη και τις ίδιες ιδέες, μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον" είπε.


Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την Κεντρική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, (US Special Operations Command Central, USSOCCENT) που υπάγεται στην μεγάλη διακλαδική Κεντρική Διοίκηση  (US Central Command, USCENTCOM). Αυτή η Διοίκηση περιλαμβάνει μέσα στην περιοχή ενδιαφέροντός της, Αίγυπτο, αραβική χερσόνησο και κεντρική Ασία. Αν θέλετε να δείτε  τις αμερικανικές διοικήσεις στις οποίες κατανέμεται γεωγραφικά όλος ο πλανήτης, πιέστε: Διακλαδικές Διοικήσεις ΗΠΑ 

Δεν είναι κάτι νέο! Από το 2007 που άρχισε να υλοποιείται το Κέντρο Συντονισμού Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, με τον τότε Διευθυντή του, Ναύαρχο Μακ Ρέιβεν, ξεκίνησε αυτή η φιλοσοφία πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των χωρών-μελών της συμμαχίας, για αντιμετώπιση επιχειρήσεων σε διάφορα ανοικτά μέτωπα. Ειδικά στο Αφγανιστάν. Ο λόγος απλούστατα ήταν να μοιραστεί το βάρος των ειδικών επιχειρήσεων σε περισσότερους εταίρους, επιχειρησιακά και ...οικονομικά!.


Θυμάμαι ακόμη και πιο παλιά, από το 2002, είχε ξεκινήσει η συζήτηση! Επειδή οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, έχουν σε κάθε χώρα την πιο μεγάλη εθνική διαβάθμιση, συνήθως αποφευγόταν ανοικτά να συζητούνται σε βάθος στοιχεία και πληροφορίες ειδικών δυνάμεων που θεωρούνταν εθνικά απόρρητες, και κάθε χώρα κοίταζε να καλύπτει τις δραστηριότητές της. Πάντοτε όμως οργανώνονταν πολυεθνικές ασκήσεις και υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν, για να αλληλοενημερώνονται επί των εξελίξεων σε όλους τους τομείς.

Στο συνέδριο της SOFEX ακούστηκαν και άλλες φωνές όμως. "ποιός είναι εχθρός και ποιός φίλος;" όπως ρώτησε ο Λιβανέζος εκπρόσωπος. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των χωρών. Αυτούς που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες, άλλοι τους βλέπουν απλά σαν αντάρτες που αντιστέκονται για τα δίκαιά τους. Μήπως έτσι επιδιώκεται ο διαχωρισμός του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου;


Οι οικοδεσπότες Ιορδανοί, εκφράστηκαν ευγενικά, λέγοντας ότι είναι πολύ προωθημένη σκέψη η  δημιουργία διεθνούς συντονιστικού κέντρου ειδικών επιχειρήσεων επί του παρόντος. Αρκούνται στην εκτέλεση διασυμμαχικών ασκήσεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως αυτή με την επωνυμία "Eager Lion" (Πρόθυμος Λέων) στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 στρατός. Δεν προσκλήθηκαν όμως οι Ισραηλινοί!

Το λεοντάρι στ' αραβικά, λέγεται "Άσαντ", αλλά έσπευσαν να δηλώσουν ότι η άσκηση δεν έχει καμιά σχέση με τη Συρία, και τον πρόεδρό της! Η ονομασία είχε βγει πριν από τα συριακά δρώμενα. Ατυχής σύμπτωση ή όχι;

Ανιχνευτής

Πηγή


Περιμένοντας για άλμα

Αλεξιπτωτιστές διαφόρων εθνικοτήτων μέσα σε αεροσκάφος C-17 σε αναμονή άλματος κατά την διάρκεια της άσκησης "Eager Lion"

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η τεχνική των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης



Παράξενος ο τίτλος, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα! Αναφέρομαι στο  αμερικανικό στρατιωτικό εγχειρίδιο εκστρατείας, που "ανέβηκε" πρόσφατα στο διαδίκτυο  και είχε μαζική θέαση! Το "κατέβασαν" μέχρι στιγμής, 237.000 άτομα! 

Αν πατήσετε στον σύνδεσμο: FM 3-39.40 Internment and Ressetlement Operations" (Επιχειρήσεις Κράτησης και Μετακίνησης) θα "κατεβάσετε" 326 σελίδες  που αναλύουν την τεχνική οργάνωσης στρατοπέδων συγκέντρωσης και μεταφοράς κρατουμένων από την στρατιωτική αστυνομία του στρατού των ΗΠΑ. 

Για ένα στρατιωτικό δεν θεωρείται καινοφανές, δεδομένου ότι σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων δημιουργείται η ανάγκη οργάνωσης χώρων συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου. Εδώ όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Το στρατιωτικό εγχειρίδιο δεν αναφέρεται μόνο σε περιόδους πολέμου, αλλά και σε ειρηνική περίοδο, αν προκύψουν μεγάλες αναταραχές ακόμη και εντός των ΗΠΑ! Αυτό προκάλεσε  πολλά και έντονα σχόλια σε όλο το φάσμα του αμερικανικού πολιτικού κόσμου. 

Βέβαια καλύπτει την περίπτωση εσωτερικών ταραχών και εξεγέρσεων στις ΗΠΑ, σαν αποτέλεσμα μειζόνων φυσικών ή άλλων καταστροφών και μιλάει για χώρους συγκέντρωσης αστέγων  και παθόντων.

Όπως όμως φαίνεται, αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά, το εγχειρίδιο ασχολείται κυρίως με καταστάσεις πολεμικών επιχειρήσεων και ανταρτοπόλεμου και συμπεριλαμβάνει τα διδάγματα του 2ου ΠΠ, των πολέμων Κορέας, Βιετνάμ και  από τις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν και διεξάγουν πρόσφατα  οι Αμερικανοί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Συμπληρώνει ένα τομέα των πολιτικών υποθέσεων ή αν θέλετε την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία.

Εκεί που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων είναι το σημείο που περιγράφει την κράτηση από στρατιωτικές αρχές, προσώπων ακόμη και Αμερικανών πολιτών  που θεωρούνται ύποπτοι τρομοκρατικών πράξεων με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα  με τον πρόσφατο νόμο τους. Ο "μεγάλος αδελφός" είναι που φοβίζει!

Ανιχνευτής


Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ετήσια Εκδήλωση Υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι Βουλιαγμένης

Μνημείο ΛΟΚ στο Καβούρι


"Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 και ώρα 11:00, θα τελεσθεί με μέριμνα της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Ηρώο των Λ.Ο.Κ. στο Καβούρι Βουλιαγμένης, μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων."

Ιερολοχίτες επιθεωρούνται από τον Βρετανό διοικητή Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, Στρατηγό Πάντζετ, κατά την τελετή αποχώρησης και επαναπατρισμού του Ιερού Λόχου  τον Ιούνιο '45. Δεξιά στη φωτογραφία, διακρίνεται  ο διοικητής του Ιερού Λόχου, τότε Συνταγματάρχης  Χριστόδουλος Τσιγάντες (Φωτογραφία από το αρχείο της βρετανικής Commando Veterans Association)

Με αυτά τα λιτά λόγια ανακοινώνεται από το ΓΕΣ για μια ακόμη φορά, η τέλεση του μνημοσύνου των πεσόντων Καταδρομέων στους αγώνες του έθνους του περασμένου αιώνα, ξεκινώντας από τους Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο. Μία παράδοση που συνεχίζεται  έως σήμερα. 

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία, να κάνω μια ιστορική αναδρομή για το θέμα. Το πρώτο μνημόσυνο έγινε στο Καβούρι, που ήταν και το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) και έγινε  για τους πεσόντες  των ΛΟΚ.  Τελέσθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου του 1950,  ένα χρόνο μετά από τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, που άφησε πολλές πληγές και από τις δύο πλευρές.

Ο ένοπλος αγώνας ξεκίνησε εναντίον τίνος; Υπάρχουν άπειρα όμορφα ή άσχημα, κομψά ή άκομψα λόγια και κείμενα για να το περιγράψει και να το δικαιολογήσει κάποιος. Όσα λόγια όμως και αν ειπωθούν, όσα κείμενα και αν γραφτούν, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Θάνατος, Καταστροφή, Απελπισία, Χαμένοι κόποι, Χαμένα Όνειρα, Φτώχεια, Δυστυχία, Μίσος και Διχόνοια. Η τελευταία μας ακολουθεί ακόμα δυστυχώς.

Η φτωχολογιά χτυπήθηκε, η μεσαία τάξη χτυπήθηκε, το έθνος χτυπήθηκε, η πατρίδα μας χτυπήθηκε,  τα παιδιά της αλληλοχτυπήθηκαν! Αποδείχτηκε ότι ήταν άσκοπη σπατάλη πολύτιμων ψυχών. Τα παθήματα άραγε έγιναν μαθήματα ή ξεχάστηκαν; Με αυτά που ακούω τώρα τελευταία, αρχίζω να ανησυχώ. 

Τμήμα ΛΟΚ κινούμενο σε ορεινή τοποθεσία (Πηγή φωτογραφίας)

Οι Καταδρομείς ή  όπως έγιναν τότε γνωστοί σαν Λοκατζήδες, παίρνοντας αυτό τ' όνομα,  από τα αρχικά γράμματα των πρώτων Λόχων Ορεινών Καταδρομών που δημιουργήθηκαν, έδωσαν τον δύσκολο  και ηρωικό αγώνα τους και πέτυχαν σχεδόν σε κάθε μάχη που έδιναν. Αυτό δεν νομίζω ότι το αμφισβητούν ούτε οι αντίπαλοί τους. Άλλωστε έτσι βγήκε η φήμη τους.

Ο αείμνηστος Στρατηγός Καλλίνσκης, ο Ιερολοχίτης αξιωματικός και  ιδρυτής των Μονάδων Καταδρομών, ήταν αυτός που μίλησε στο πρώτο μνημόσυνο των ΛΟΚ. Διηγήθηκε σε συντομία τότε, έχοντας νωπά τα γεγονότα των μαχών, όλες τις ενέργειες των Μοιρών Καταδρομών.

"Πάτησαν με το φτερωτό τους πόδι όλες τις ψηλότερες κορυφές των βουνών της Ελλάδος. Τον Παρνασσό, την Οίτη, την Γκιώνα, την Όρθρυ και το Πήλιο! Τα Άγραφα και την Πίνδο! Τον Πάρνωνα,τον Ταΰγετο! Πάτησαν την πιο ψηλή κορυφή του Γέρο-Ολύμπου και το δοξασμένο Σούλι! Και πάνω ψηλά  στα σύνορα το Αλή-Μπουτούς και το Καϊμακτσαλάν!"

Έδωσε έτσι το εύρος του χώρου δράσης που ήταν όλη η Ελλάδα.

Σε ένα άλλο σημείο τονίζει χαρακτηριστικά:

" Και όταν το βόλι το εχθρικό τους έριχνε κάτω, όταν μαζί με την ψυχή τους ξέφευγε το όπλο απ' το χέρι, βρισκόταν δίπλα τους, πιστός και γενναίος σύντροφος να τους κλείσει ευλαβικά τα μάτια, να πάρει στο χέρι το όπλο και να συνεχίσει...."

δίνοντας το στίγμα του "πνεύματος των Καταδρομών". Γιατί πολέμησαν όμως;

" Γιατί αυτοί που έπεσαν κι' αυτοί που συνέχισαν τον αγώνα, πίστευαν βαθιά μέσα τους στο Θεό και στην Ελλάδα"

Η παραίνεσή του στους νέους Καταδρομείς:

"Σεις νέοι στρατιώτες, που σε λίγο θα υπηρετήσετε στους δοξασμένους ΛΟΚ προσέξτε καλά τα λόγια μου. Τα όπλα που κρατάτε στα χέρια σας είναι όπλα ιερά. Είναι τα όπλα που κρατούσαν Εκείνοι, που τώρα ακούσατε τα ονόματά τους και που μόνο ο θάνατος μπόρεσε να τους τα πάρει από τα χέρια. Κρατάτε τα σφιχτά και καν'τε όρκο φοβερό ποτέ να μη τα ντροπιάσετε τα όπλα τα ιερά."

Αν και θα περίμενε κάποιος, μετά από τη δύνη του εμφύλιου πολέμου να υπάρχει το τεράστιο μένος κατά του αντίπαλου, ακούστηκαν λόγια διαφορετικά:

"Κανείς από μας, από το μέρος το δικό μας δεν θέλει Πόλεμο.
Θ' αφήσουμε τους χειρότερους εχθρούς μας, ακόμη κι' εκείνους που βγήκαν απ' τα σπλάγχνα τα δικά μας, να ζήσουν ήσυχοι, αν θέλουν."

Είπε όμως ο μπαρουτοκαπνισμένος Στρατηγός, πολεμιστής όλων των ελληνικών πολέμων της σύγχρονης ιστορίας μας, που είχε πάθει από τον εθνικό διχασμό του 1916 :

"Κι' αν ποτέ τολμήσουν αυτοί ή όποιοι άλλοι να πειράξουν πάλι την Ελλάδα μας, πέστε το από τώρα, βροντοφωνείστε το παντού. Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό! Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις στα χωριά και στ' ακρογιάλια! ..."

Αυτό είναι και το μήνυμά του: Κανένας συμβιβασμός, καμιά υποχώρηση όταν πρόκειται για την πατρίδα. Καρτερία και πίστη στον δίκαιο αγώνα. Ενωμένοι θα νικήσουμε! Ίσως αυτό πρέπει να το συγκρατήσουμε όλοι μας στη σημερινή δεινή κατάσταση της χώρας μας.

Το μνημόσυνο τελείται επάνω στο λόφο που δεσπόζει στην περιοχή, όπου ανεγέρθηκε το 1952 κατόπιν πρωτοβουλίας του Στρατηγού Καλλίνσκη και με προσφορές ανδρών των ΛΟΚ αλλά και ιδιωτών, ένα λιτό  μαρμάρινο μνημείο. Έκτοτε θεσπίστηκε η τέλεση του μνημοσύνου κάθε χρόνο,  την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Εκεί συγκεντρώνονται   οι λίγοι Ιερολοχίτες που  έχουν απομείνει και όλοι όσοι μπορούν από τους παλιούς και νέους Καταδρομείς. Τόπος μνήμης και ανανέωσης δεσμών φιλίας. Όχι όμως και ποτέ τόπος πολιτικής ή άλλης αντιπαλότητας!

Στο Βορρά, μαζεύονται στη Ρεντίνα στο ΚΕΑΠ.

Εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Λόχου και κατ' επέκταση των Ειδικών Δυνάμεων. Οπότε και το μνημόσυνο θα έχει μια διαφορετική χροιά, εκτιμώ. Έγιναν, γίνονται και θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις γι΄αυτό.

Είδα, ότι  κυκλοφορεί και ειδική επετειακή έκδοση για την ιστορία των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Πολύ καλή ενέργεια και πιστεύω να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και των πιο δύσκολων αναγνωστών.

Ανιχνευτής