Πηγή Φωτογραφίας |
Οι μεγάλοι, δυστυχώς με τον σύγχρονο ρυθμό ζωής, ξεχνούν αυτό το αίσθημα της σωστής κίνησης. Έτσι όταν κάποια στιγμή θέλουν να τρέξουν, αρχίζουν τα προβλήματα με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, με μικροτραυματισμούς στα πόδια ή στη μέση, με αποτέλεσμα ν' αποθαρρύνονται και να τα παρατάνε.
Αφήστε που αρκετοί δεν αντέχουν ούτε 10 λεπτά συνεχούς τρεξίματος. Έτσι αρχίζουν στατική προπόνηση με βάρη ή άλλα όργανα σε κλειστά γυμναστήρια πιστεύοντας ότι γυμνάζονται. Μόνο που γυμνάζονται μονόπλευρα, γιατί η αερόβια προπόνηση για την απόκτηση αντοχής, απαιτεί τρέξιμο. Τρέξιμο, που δεν αναπληρώνεται από διαδρόμους κλειστών γυμναστηρίων.
Πηγή |
Υπάρχει και η άλλη κατηγορία αυτών, που ενώ ήταν αθλητές νεότεροι, τα παράτησαν και έχουν φτάσει στην μηδενική κατάσταση.
Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές που απευθύνονται σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν συστηματική προπόνηση για σωστότερο τρέξιμο. Είναι συμβουλές που έχουν αποτυπωθεί μέσα από εμπειρία χρόνων. Δεν είναι άκαμπτοι κανόνες, αφού σώμα από σώμα διαφέρει και έχει ιδιαιτερότητες, αλλά θα βοηθήσουν.
Όσοι νεότεροι θέλουν να καταταγούν και να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις, θα πρέπει από τώρα να ξέρουν ότι μέσα σ' αυτόν τον χώρο έχει πολύ τρέξιμο και θα πρέπει να προπονούνται από πιο μπροστά, για ν' αντέξουν.
Στάση του σώματος
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller |
Στάση κεφαλιού
Το κεφάλι είναι ίσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ούτε να είναι πεσμένο προς το στήθος, ούτε να πέφτει προς τα πίσω. Η σωστή στάση του κεφαλιού, επηρεάζει ασφαλώς και τη στάση του κορμού. Δεν βλέπουμε προς τα κάτω τα πόδια μας, αλλά εναλλάξ μπροστά στα 2 με 3 μέτρα και πιο μακριά στον ορίζοντα.
Μήκος διασκελισμού
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller |
Μην προσπαθείτε να μεγαλώσετε το μήκος του διασκελισμού, αλλά να τρέχετε κατά τέτοιο τρόπο, ΄ώστε να εξοικονομείτε κατά το δυνατό, δυνάμεις. Προσπαθείτε να χαλαρώνετε όλους τους μύες που δεν "δουλεύουν" στο τρέξιμο.
Οι κοντύτεροι και ζωηρότεροι διασκελισμοί είναι οικονομικότεροι και δεν υπάρχει φόβος να πατήσει το πόδι προς τα εμπρός.
Το πόδι πρέπει να προσγειώνεται όσο το δυνατό πιο κοντά προς το σώμα και για κανένα λόγο πιο μπροστά από το γόνατο.
Αν το πόδι προσγειωθεί όταν ακόμα το γόνατο είναι σχεδόν τεντωμένο, τότε ενεργεί σαν φρένο και η πρόσκρουση χτυπάει κατ' ευθείαν στα γόνατα και στην σπονδυλική στήλη.
Θέση του ποδιού
Το πόδι ακουμπάει με το έξω μέρος της φτέρνας και εδράζεται τελικά προς τα εμπρός. Ανεξάρτητα με τον τρόπο προσγείωσης του ποδιού, το πάτημα θα γίνει με το εξωτερικό άκρο και θα κινηθεί προς τα μέσα. Αυτό μειώνει τον κραδασμό πρόσκρουσης.
Είναι λανθασμένο το πάτημα με το μέσα μέρος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κακώσεις των τενόντων ή των συνδέσμων των αρθρώσεων.
Αν το πόδι πατάει με ολόκληρο το πέλμα, η πρόσκρουση μεταδίδεται πολύ δυνατότερα και παρουσιάζονται προβλήματα στις αρθρώσεις και στην σπονδυλική στήλη.
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller |
Σημαντικό είναι να τοποθετούμε το πόδι παράλληλα προς την κατεύθυνση του τρεξίματος. Δηλαδή τα δάκτυλα των ποδιών δεν πρέπει να βλέπουν ούτε προς τα έξω ούτε προς τα μέσα.
Κίνηση των χεριών
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller |
Τα χέρια επίσης δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα στο στήθος. Όταν δεν κινούνται τα χέρια, πρέπει να κινηθούν οι ώμοι και αυτό οδηγεί σε λάθη ισορροπίας του κορμού με μεγάλη στρέβλωση της σπονδυλικής στήλης και βέβαια με πρόκληση πόνων στη μέση.
Πηγή |
Αναπνοή
Η αναπνοή προσαρμόζεται μόνη της στο ρυθμό του διασκελισμού. Η συνηθισμένη μέθοδος είναι 3 βήματα εισπνοή - 3 βήματα εκπνοή. Αλλά και πάλι το πιο σωστό είναι να βρει κάποιος μόνος του το ρυθμό αναπνοής. Μεγάλη σημασία έχει η καλή εκπνοή. Μια ρηχή αναπνοή, εμποδίζει την πλήρη αλλαγή του αέρα. Αν αναπνέουμε με τρόπο που να μένουν μέσα στους πνεύμονες υπόλοιπα αέρα, κουραζόμαστε πολύ γρήγορα.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τρέξιμο
Πηγή |
Και εδώ ερχόμαστε στη σωστή επιλογή του αθλητικού παπουτσιού, που θα μας δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες στο τρέξιμο. Ανάλογα για τι τρέξιμο μιλάμε, από πλευράς απόστασης, εδάφους και ταχύτητας, αλλά και ανάλογα με τον σωματότυπό μας και την ιδιομορφία στο πάτημα του ποδιού μας, πρέπει να διαλέξουμε για αγορά τον αντίστοιχο τύπο παπουτσιού.
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller |
Όσο για πρόγραμμα προπόνησης που πρέπει οι αρχάριοι να ακολουθήσουν, θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Καλά τρεξίματα!
Καλά τρεξίματα!
Ανιχνευτής
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller Εκδόσεις Αλκυών
Πηγή: "Αυτό είναι το τζόκινγκ" Franz Woellzenmueller Εκδόσεις Αλκυών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.