Ιερολοχίτες σε νησί του Αιγαίου |
Στα τέλη Ιουνίου του 1944 το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων αποχώρησε από το Αιγαίο και η ευθύνη των επιχειρήσεων ανατέθηκε στον Ιερό Λόχο. Την ίδια περίοδο το Ιο Τμήμα Καταδρομών του Ιερού Λόχου, αντικαταστάθηκε από το ΙΙο Τμήμα, υπό την διοίκηση του Αντισυνταγματάρχη Τριανταφυλλάκου. Σε πρώτο χρόνο αποβιβάσθηκε στο Καστελόριζο στις 23 Ιουνίου. Στη συνέχεια ανάλογα με τις επιχειρήσεις και την κατάσταση, μετακινούνταν σε διαφορετικούς όρμους απόκρυψης, κατά μήκος των Μικρασιατικών παραλίων. Ήταν πλωτή η βάση Καταδρομών.
Λόγω της αυξημένης δύναμής του, το ΙΙο Τμήμα μετονομάσθηκε "Απόσπασμα Αιγαίου" και συνεργάσθηκε με την "Δύναμη 142", που ήταν η μικρή βρετανική καταδρομική δύναμη που παρέμεινε στην περιοχή. Προϊστάμενη αρχή, εξακολουθούσε να είναι για όλους, η βρετανική Ταξιαρχία Καταδρομών.
Για την αποτελεσματική διεξαγωγή των επιχειρήσεων, διατέθηκαν στο Απόσπασμα Αιγαίου διάφορα πλωτά μέσα, που κάλυπταν ανάγκες συντήρησης, στρατωνισμού, αποθήκευσης υλικών-εφοδίων και μεταφορών. Η πλωτή Βάση Καταδρομών, ενισχύθηκε με τριάντα αξιωματικούς και οπλίτες της Βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών και του βρετανικού Ναυτικού και προσέλαβε διακλαδικό χαρακτήρα γιατί θεωρήθηκε σαν η καλύτερη μορφή οργάνωσης για την περιοχή επιχειρήσεων του Αιγαίου.
Η σχεδίαση των επιχειρήσεων γινόταν από μικτό επιτελείο, ενώ οι πληροφορίες λαμβάνονταν από την "Δύναμη 133",τμήμα της SOE, της Μυστικής Υπηρεσία των Βρετανών, που δρούσε στον ελληνικό χώρο, το βρετανικό Ναυτικό και την βρετανική Αεροπορία. Η πρώτη επιχείρηση που σχεδιάστηκε και εκτελέσθηκε ήταν η προσβολή της Γερμανικής φρουράς της Καλύμνου.
Διασκευασμένο καΐκι σε σκάφος μεταφοράς καταδρομικών τμημάτων στο Αιγαίο, κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, που ανήκε στον Στολίσκο της Ανατολής. (Πηγή) |
Το βράδυ της 30 Ιουνίου, μία Ελληνοβρετανική καταδρομική δύναμη, που συγκροτήθηκε από διμοιρία Ιερολοχιτών (διμοιρίτης Υπολοχαγός Αυλητής) και 14 Βρετανούς SBS, 35 περίπου άτομα, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Καζακόπουλο, αποβιβάσθηκε στη θέση Βαθύ Νερό, ένα μικρό όρμο πιο βόρεια και εγκαταστάθηκε στα υψώματα, βόρεια του χωριού Βαθύ. Αποστολή τους ήταν η αναγνώριση των θέσεων των εχθρικών δυνάμεων, της αμυντικής οργάνωσης και της ακριβούς δύναμής τους και η εξουδετέρωση της φρουράς στο χωριό Βαθύ, ή άλλης της εκλογής τους, απ' αυτές που βρίσκονταν βόρεια και βορειοανατολικά του δρόμου από Πόλη Καλύμνου προς Χωριό. Η καταδρομική δύναμη, ασχολήθηκε όλη την επόμενη ημέρα, με τη συλλογή νωπών πληροφοριών.
Οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί κατά την σχεδίαση, από περίπολο αναγνώρισης, μιλούσαν για την δύναμη της Γερμανικής φρουράς που ήταν επιπέδου ενισχυμένης διμοιρίας (40 άτομα) και στρατωνίζονταν σε 6 οικίσκους στον όρμο Βαθύ. Οι οικίσκοι περιβάλλονταν με συρματόπλεγμα και προστατεύονταν όπως φαινόταν με δυο πολυβόλα, τοποθετημένα στα δύο άκρα του στρατοπέδου..
Ο απόπλους από το σημείο επιβίβασης (το ίδιο της αποβίβασης), είχε σχεδιασθεί να εκτελεσθεί το αργότερο μέχρι τις 0230 της 2 Ιουλίου, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος για αποχώρηση με πλωτά μέσα από το νησί. Μετά από την επιτόπου αναγνώριση και την διαπίστωση του δύσβατου εδάφους, αποφασίσθηκε η προσβολή να γίνει στις 2245 της 1 Ιουλίου.
Ο διοικητής της καταδρομικής δύναμης αποφάσισε την προσβολή επί τριών κατευθύνσεων, από βορρά προς νότο. Τις δύο ακραίες κατευθύνσεις τις πήραν οι Ιερολοχίτες, ενώ την μεσαία οι Βρετανοί. Όλα ξεκίνησαν σύμφωνα με το σχέδιο. Μετά από κίνηση σε πολύ δύσβατο έδαφος, έγινε αθόρυβη προσέγγιση, κόπηκε τηλεφωνικό καλώδιο που ήταν απλωμένο και το μεσαίο τμήμα των Βρετανών που κατέβηκε στο δημόσιο δρόμο, έφτασε γρήγορα το στρατόπεδο, με την υποστήριξη πυρών των άλλων δύο τμημάτων των Ιερολοχιτών.
Με χειροβομβίδες και αγώνα μάχης από πολύ κοντά, οι Βρετανοί μπήκαν μέσα στο στρατόπεδο. Τα άλλα δύο τμήματα των Ιερολοχιτών, δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν λόγω των πυκνών πυρών που άρχισαν να δέχονται από τους Γερμανούς, ενώ το έδαφος μπροστά τους ήταν απότομο και δυσχέραινε την γρήγορη και ασφαλή από πυρά κίνηση. Έτσι αναγκαστικά, υποστήριζαν μόνο με πυρά. Οι Γερμανοί άρχισαν να βάλλουν και με όλμους των 2 ιντσών.
Η αντίσταση των Γερμανών ήταν ισχυρή. Ούτε οι Βρετανοί μπόρεσαν να καταφέρουν καίριο πλήγμα και γύρω στις 2300 άρχισαν ν' αποσύρονται. Δόθηκε η εντολή αποχώρησης από τον διοικητή της δύναμης και ή συγκέντρωση στο σημείο επιβίβασης.
Δεν ήταν εφικτή η έγκαιρη συγκέντρωση όλων μέχρι τις 0330, παρά την κατά 1 ώρα παράταση του απόπλου των μεταφορικών πλωτών μέσων. Οι μισοί μπόρεσαν να φύγουν εκείνη την νύκτα. Οι άλλοι, παρέμειναν κρυμμένοι όλη την επόμενη ημέρα, και το άλλο βράδυ παραλήφθηκαν από άλλο πλοιάριο στο εναλλακτικό σημείο επιβίβασης.
Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 9 νεκροί και 12 τραυματίες. Η καταδρομική δύναμη είχε 1 Βρετανό νεκρό και 2 Βρετανούς τραυματίες. Από τους τελευταίους ο ένας ήταν βαριά τραυματισμένος και αποφασίσθηκε ότι δεν μπορούσε να μεταφερθεί. Τον άφησαν με ένα ..Αμερικανό νοσοκόμο στο Βαθύ, όπου την άλλη μέρα τους βρήκαν οι Γερμανοί και τους αιχμαλώτισαν.
Τι δουλειά είχε ο Αμερικανός νοσοκόμος; Συνεργασία με τους SBS προφανώς. Είχαν αρχίσει να οργανώνουν και αυτοί Ειδικές Δυνάμεις αμφίβιου τύπου! Μάθαιναν, θα έλεγα!
Το "Απόσπασμα του Αιγαίου" ξεκίνησε δυναμικά!
Ανιχνευτής
Πηγή: " Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) Εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.