ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Επιχείρηση "Καμάκι"

Η επιχείρηση "Καμάκι", ήταν αυτή που ίσως ενέπνευσε τον σκηνοθέτη της ταινίας "Και οι 12 ήταν καθάρματα".

Τον Μάρτιο του 1943, η συμμαχική υπηρεσία πληροφοριών, είχε "βάλει στο μάτι" τον στρατάρχη Ρόμελ. Πράκτορες και κατάσκοποι, παρακολουθούσαν συνεχώς τις κινήσεις του και τις συνήθειές του. Γίνονταν εκτιμήσεις για την δυνατότητα προσέγγισής του με σκοπό τη σύλληψή του ή ακόμη και την εκτέλεσή του.

Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, οι σύμμαχοι συναντούσαν στο εσωτερικό της Γαλλίας ισχυρή αντίσταση των γερμανικών δυνάμεων, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Ρόμελ ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσει την εντολή του Χίτλερ περί σθεναρής αντίστασης.

Οι συμμαχικές απώλειες συσσωρεύονταν χωρίς αποτέλεσμα και γι' αυτό, ο αντίπαλος στρατάρχης Μοντγκόμερι, συμφώνησε στην πρόταση σχεδίασης απαγωγής ή εξουδετέρωσης του Ρόμελ, ώστε ν' απαλλαγεί από τον πολύ σοβαρό και δύσκολο αντίπαλό του, θέτοντάς τον εκτός μάχης.

Έτσι σχεδιάστηκε η επιχείρηση "Gaff" ή στα ελληνικά "Καμάκι", η οποία ανατέθηκε σε ομάδα των SAS. Επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας, τέθηκε ένας Γάλλος λοχαγός που ανήκε στους SAS. Ο χώρος που προσδιορίστηκε σαν το στρατηγείο του Ρόμελ, (γιατί εκείνη την ανώμαλη πολεμική περίοδο, γινόταν αγώνας για διατήρηση της αφάνειας και μικρού ίχνους στρατηγείων) ήταν ένα αρχοντικό σπίτι  στο χωριό La Roche-Guyon.

Μετά από τη σχετική προετοιμασία, η ομάδα έπεσε με αλεξίπτωτο το βράδυ της 18 Ιουλίου 1943 στην περιοχή της Ορλεάνης, για να διαπιστώσει, ότι ο Ρόμελ την προηγούμενη ημέρα είχε τραυματισθεί άσχημα, όταν το αυτοκίνητό του κτυπήθηκε από μαχητικό της βρετανικής  βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, της γνωστής RAF και είχε αντικατασταθεί από άλλον Γερμανό στρατηγό.


Το αυτοκίνητο του Γερμανού στρατάρχη Ρόμελ, χτυπημένο από την βρετανική πολεμική αεροπορία στις 17 Ιουλίου 1943 (Πηγή)
Οι αεροπόροι χωρίς να το γνωρίζουν είχαν θέσει προσωρινά εκτός μάχης τον Γερμανό στρατάρχη. Η ομάδα των κομάντος δεν είχε πλέον αποστολή. Παρά την απρόοπτη κατάσταση, ξεκίνησαν πεζοί την επάνοδό τους στις φίλιες γραμμές, ενώ καθ' οδόν κτυπούσαν στόχους ευκαιρίας, με ενέδρες σε γερμανικά τμήματα και προκαλώντας δολιοφθορές. Έκαναν τον δικό τους πόλεμο επιστρέφοντας σώοι στις 12 Αυγούστου του 1943.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που σχεδιάστηκε η εξουδετέρωση του Ρόμελ. Η πρώτη απόπειρα έγινε δύο χρόνια πιο μπροστά στη Βόρειο Αφρική,  τον Νοέμβριο του 1941, από αμφίβιους καταδρομείς. Η επιχείρηση τότε είχε πλήρη αποτυχία, όπως θα πούμε άλλη φορά.

Και αυτή η ιστορία επίσης παρουσιάζεται σε ταινία για τη ζωή του Ρόμελ που μπορείτε να δείτε εδώ!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.