Πολυκόμπι (Πηγή) |
Κάποιοι ίσως να το έχετε ακούσει και σαν εκουιζέτο, ή σαν κοντυλόχορτο, ή πολυτριχιά, ή πολυκόνδυλο! Η επιστημονική του ονομασία είναι: Equisetum arvense (Ιππουρίδα των αγρών). Αλογοουρά δηλαδή.. διότι, όπως λέγεται, οι αρχαίοι το έδεναν στις ουρές των αλόγων για να διώχνει τα έντομα, ή ίσως επειδή μοιάζει με ουρά αλόγου.
Είναι ένα θαμνοειδές φυτό, που φτάνει σε ύψος μέχρι 60 εκατοστά, με βελονοειδές φύλλωμα. Είναι ένα ταπεινό φυτό, αλλά εξαιρετικό βότανο, που βρίσκεται συνήθως σε αναχώματα κατά μήκος δασικών δρόμων αλλά και σε ρεματιές, και γενικά σε υγρά αμμοπηλώδη εδάφη. Άριστο αφέψημα και αντιφλεγμονώδες φάρμακο!
Το πολυκόμπι στις όχθες ρέματος στην Ναυπακτία (Πηγή) |
Σταματά την αιμορραγία πληγών και την ρινορραγία. Οι παλαιοί, το έλιωναν και επάλειφαν στις πληγές για γρήγορη επούλωση. Πίνοντας το σαν αφέψημα, βοηθάει σημαντικά και στις αναπνευστικές παθήσεις. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθώς το πολυκόμπι παρουσιάζει αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση δημιουργώντας μια πολύ καλή ασπίδα κατά των ιών και των μικροβίων!
Πολυκόμπι στο δάσος Σκηρίτιδας στην Αρκαδία (Πηγή) |
Τι περιέχει; Πολλά! Μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, κοβάλτιο, ψευδάργυρο, κάλιο και θείο. Αυτά έχει δείξει η έρευνα και το φυτό αναφέρεται σαν "αποθήκη μετάλλων". Ειδικά στο πυρίτιο, οφείλεται η μεγάλη του ευεργετική επίδραση. Το πυρίτιο συντελεί στην ανάπλαση του συνδετικού ιστού και βοηθά στην γρήγορη επούλωση πληγών. Αν χρησιμοποιηθεί σαν στοματικό διάλυμα, ανακουφίζει από λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, όπως πρησμένα ούλα, ουλίτιδα και άφθες.
Ομοίως το βότανο βοηθά σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι οι χιονίστρες, το έκζεμα και ο έρπητας, ακόμη και στην αντιμετώπιση αιμορροΐδων! Απαλλάσσει από τα σκουλήκια και τα παράσιτα των εντέρων και θεραπεύει τη διάρροια και τις δυσεντερίες!
Αλλά αν τα παραπάνω είναι οι βασικές του ιδιότητες που καλύπτουν την ανάγκη της εμπειρικής ιατρικής σε καταστάσεις επιβίωσης, υπάρχουν εξ ίσου ευεργετικές ιδιότητες και στην καθημερινή μας ζωή. Κατ' αρχήν σαν αφέψημα, έχει θετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα σε καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, φλεγμονές προστάτη αλλά και σε κατακρατήσεις υγρών. Λένε ότι κάνει καλό και σε ρευματικές παθήσεις. Βελτιώνει την μνήμη ειδικά όταν η έλλειψη πυριτίου την δημιουργεί, ενώ η νικοτίνη που περιέχει, διεγείρει τον εγκέφαλο. Ακόμη αναφέρεται για την αντικαρκινική του δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
Συλλέγουμε πάντοτε, τα υπέργεια πράσινα φύλλα του. Σαν ρόφημα,χρησιμοποιούμε μια χούφτα χλωρά φύλλα μέσα σε ένα κύπελλο και ρίχνουμε ζεστό νερό. Αφήνουμε για ένα τέταρτο περίπου και στη συνέχεια μπορούμε να το πιούμε. Σε φυσιολογικές συνθήκες που έχουμε την δυνατότητα, το αποξηραίνουμε και χρησιμοποιούμε δύο κουταλάκια βότανο σε ζεστό νερό, τρεις φορές την ημέρα.
Στο εμπόριο, το βρίσκουμε σε μαγαζιά που πωλούν βότανα και υπάρχει σε μορφή νωπού ή αποξηραμένου βοτάνου, σε κάψουλες, σε βάμμα και σε αλοιφή.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.