ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Δραστηριότητες εφέδρων μαχητών

Πηγή
Τον περασμένο Ιούλιο, οργανώθηκαν με μέριμνα του ΠΣΕΚ (Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων), στρατιωτικοί-αθλητικοί αγώνες με την ονομασία "ΟΝΗΣΙΛΟΣ", με σκοπό πρωτίστως την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες και (δυστυχώς ακόμη) αγνοούμενους καταδρομείς των επιχειρήσεων στην Κύπρο το 1974.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το είδος των αγώνων στην πολύ προσεγμένη ιστοσελίδα τους, από την οποία διαφαίνεται η καλή σχέση μεταξύ της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας και των εφέδρων. Στους ίδιους αγώνες, συμμετείχαν και έφεδροι "Ελλαδίτες" μέλη της ΛΕΦΕΔ. Δεν γνωρίζω τι και ποίας έκτασης υποστήριξη έλαβαν, από την κυπριακή εθνοφρουρά.

Δεν θα περιγράψω αυτή την στρατιωτικο-αθλητική δραστηριότητα, που απ' ό,τι διαβάζω είχε επιτυχία, αφού πολλά ιστολόγια αναδημοσίευσαν το γεγονός. Για τις δραστηριότητες αυτών των λεσχών, πολλά έχουν γραφτεί, που μάλλον παραπληροφορούν.

Θα κάνω όμως μια δειγματοληπτική σύγκριση με παρόμοια συμβάντα που οργανώθηκαν σε άλλες χώρες, με μέριμνα εθνικών και διεθνών φορέων.

Ας ξεκινήσουμε πάλι από την Κύπρο, όπου τον Μάιο του 2014 οι Βρετανοί οργάνωσαν μια άσκηση εφέδρων εντός της νότιας βάσης τους, όπου τους χορήγησαν ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει αυτή τη στιγμή ο βρετανικός στρατός. Βέβαια ήταν πρόσκληση εφέδρων εντεταγμένων σε επιστρατευόμενη μονάδα πεζικού.

Το αναφέρω όμως, γιατί στην συνέντευξη που έδωσε ο υπεύθυνος οργανωτής, διατύπωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Είπε, ότι για την διατήρηση των εφέδρων σε καλή κατάσταση, δεν είναι απαραίτητη μόνο η στρατιωτική εκπαίδευση. Αρκεί και η οργανωμένη περιοδική ενασχόλησή τους με άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες ή ορειβασίες, ποδηλατοδρομίες, αναρριχήσεις, θαλάσσια σπορ και γενικά "περιπετειώδεις δραστηριότητες".

Γι' αυτό και ο βρετανικός στρατός διαθέτει ανάλογα κονδύλια, και κάθε καλοκαίρι ενεργοποιεί κάποιες μονάδες της εφεδρείας, με προγραμματισμένο αριθμό εφέδρων και τους στέλνει για "περιπέτεια" ένα σαββατοκύριακο ή μερικές ημέρες! Η Κρήτη, για παράδειγμα, είναι ένας προσφιλής προορισμός, για μονάδες που προσανατολίζονται για εδάφη Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, οι Βρετανοί οργανώνουν και διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες εφέδρων σε ετήσια βάση, οι οποίοι αποσκοπούν σε σύσφιξη σχέσεων αλλά και στη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας. Οι 13 σύνδεσμοι εφέδρων τους, κατανεμημένοι στις αντίστοιχες εδαφικές περιφέρειες, είναι όχι απλά αναγνωρισμένοι με ψήφισμα της βουλής τους, αλλά ενσωματωμένοι και ελεγχόμενοι από το βρετανικό ΥΕΘΑ, αφού μέσω αυτών οργανώνονται οι έφεδροι, και δραστηριοποιούνται σε κάθε είδους εκδηλώσεις. Άρα κάθε σχόλιο για παραστρατιωτικές οργανώσεις σταματά, πριν καν ξεκινήσει.

Άλλωστε έχουν θέσει σαν σκοπό μέχρι το 2020, να έχουν οργανώσει λίγες και καλές εφεδρικές δυνάμεις όλων των όπλων και σωμάτων οι οποίες θα έχουν το ίδιο επίπεδο μαχητικής ικανότητας με ενεργές και θα μπορούν να αναπτύσσονται όπου και όποτε χρειαστούν. Έχουν δε επενδύσει γύρω στα 1,8 δισ. λίρες Αγγλίας γι' αυτό. Οι σύνδεσμοι εφέδρων τους, βοηθούν πολύ σ' αυτό!

Αν πάμε στη Γερμανία, υπάρχει κάτι ανάλογο, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση της ομοσπονδίας εφέδρων τους, που έγινε στις Βρυξέλλες το 2013, σε σύσκεψη της "Διασυμμαχικής Συνομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών" (Interallied Confederaration of Reserve Officers, CIOR) την προεδρία της οποίας αυτή τη χρονιά και μέχρι το 2016, την ανέλαβαν οι Βούλγαροι. (Ημείς άδομεν;)

Και βέβαια, έγιναν και οι ανάλογοι στρατιωτικοί αγώνες εφέδρων μέσα στον Ιούλιο, στην πόλη Φούλντα της Γερμανίας. Άρα ούτε και εδώ εμπεριέχονται "παραστρατιωτικοί",  αφού τους καλύπτει το ΥΕΘΑ τους.

Και οι Τσέχοι  κάνουν ακριβώς το ίδιο! Ομοίως και οι Ρώσοι έφεδροι αναβαθμίζονται και προετοιμάζονται, μέσα από το δικό τους σύστημα παρακολούθησης της εφεδρείας!

Και όλοι αυτοί, δεν αντιμετωπίζουν το είδος της απειλής που "αγγίζει" τη χώρα μας! Είναι άραγε όλοι στρατοκράτες; Δεν νομίζω! Δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος μας και δεν είναι αγγελικά πλασμένος!

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα εδώ είναι, ότι μέσα από τις ομοσπονδίες εφέδρων, οι οποίες θα πρέπει ν' αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται από την στρατιωτική υπηρεσία, είναι εφικτή η διατήρηση κατάλληλα εκπαιδευμένης εφεδρείας για την ταχεία πλαισίωση συγκεκριμένων και επιλεγμένων μονάδων σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου.

Η αναγνώριση αυτών των συνδέσμων, λεσχών ή ομοσπονδιών εφέδρων, με την ανάλογη αναδιάρθρωσή τους, εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την διατήρηση της εφεδρείας σε επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας, συμπληρώνοντας το σύστημα επιστράτευσης.

 Σταματά δε την κινδυνολογία περί ..ακραίων πολιτικών φαινομένων, αφού θα ελέγχονται από επίσημες αρχές, όπως είναι για παράδειγμα το ΥΕΘΑ. Έτσι διαχωρίζεται και η ήρα από το στάρι, δηλαδή από παραστρατιωτικούς, οποιασδήποτε προέλευσης.

"Τροφή" για σκέψη!


Ανιχνευτής




1 σχόλιο:

  1. Η αναγνώριση και εποπτεία των σωματείων ή ακριβέστερα όσων πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι μία από τις πολλές προτάσεις που έχουμε υποβάλει, ώστε να έχουμε όλοι το κεφάλι μας ήσυχο και να ασχολούμεθα με την ουσία.
    Αφενός έτσι θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, αφετέρου το στράτευμα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα σωματεία των Εφέδρων τα οποία θα αναγνωρίσει και θα εποπτεύει (π.χ. ενεργή σύνδεση στη σελίδα του ΓΕΕΘΑ ή ΓΕΣ που θα παρέπεμπε στους ιστοτόπους των εποπτευομένων σωματείων προφύλασσοντας και το στράτευμα και όσους πραγματικά επιθυμούν να γίνουν ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΙ από "κακοτοπιές").
    Επίσης, ζητάμε συνεχώς τη συμμετοχή μας σε ΤΑΜΣ, πιστεύοντας ότι αν παρακάμπτονταν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις (γνωρίζουμε ότι αν θέλουν, μπορούν να το κάνουν) θα εδίδετο στους στρατευσίμους ένα άλλο πρότυπο για τον Έλληνα Έφεδρο Οπλίτη ανανοηματοδοτώντας τη στρατιωτική θητεία. Παραφράσοντας το "Διοικείν δια του παραδείγματος" θα λέγαμε "Παρακινείν ή Συγκινείν δια του παραδείγματος".
    Αλλά, εις μάτην. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.