ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη


Πηγή
Τον Ιούνιο 2014 στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, από δικά τους αεροπορικά πυρά που είχαν  αιτηθεί για να τους υποστηρίξουν, κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίοι τους είχαν στήσει ενέδρα.

Στην ανήσυχη περιφέρεια του Arghandab της επαρχίας Zabul, όπου κυβερνητικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιχείρηση ασφαλείας εν όψει των προεδρικών εκλογών και ενώ όλα τελείωναν το βράδυ, οι αντάρτες έστησαν την ενέδρα και με την κατάλληλη ευκαιρία κτύπησαν!

Η ομάδα ειδικών δυνάμεων που έπεσε στην ενέδρα, περιλάμβανε 5 Αμερικανούς και 1 Αφγανό. Πιεσμένοι από τα πυρά των ανταρτών, ζήτησαν εγγύς αεροπορική υποστήριξη και ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-1 έσπευσε στον χώρο. Το βλήμα εκτοξεύθηκε, αλλά κτύπησε και την δική του ομάδα. Τα πυρά ήταν αδελφοκτόνα.

Και δεν είναι  το μοναδικό περιστατικό. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους με τον ίδιο τρόπο σκοτώθηκαν 5 Αφγανοί στρατιώτες, από πυρά μη επανδρωμένου επιθετικού αεροσκάφους. Και ακόμη πιο παλιά, το 2010 πάλι από φίλια αεροπορικά πυρά σκοτώθηκαν άλλοι 5 Αφγανοί στρατιώτες. Το 2008 σκοτώθηκαν 3 Βρετανοί ενώ το τμήμα τους, είχε εμπλακεί με αντάρτες και ζητήθηκε εγγύς αεροπορική υποστήριξη. Και βέβαια αρκετές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνέβησαν τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ.

Πηγή
Όλες οι περιπτώσεις, καταλήγουν σ' ένα συμπέρασμα. Η έλλειψη ορθού συντονισμού προκάλεσε αδελφοκτόνα πυρά. Αλλά ας πούμε για όσους δεν έχουν πλήρη αντίληψη τι είναι εγγύς αεροπορική υποστήριξη (ΕΑΥ): "Είναι αεροπορική επιχείρηση εναντίον εχθρικών στόχων που βρίσκονται κοντά στις φίλιες δυνάμεις, η οποία απαιτεί λεπτομερή συντονισμό κάθε αεροπορικής αποστολής με τα πυρά και τις κινήσεις των φιλίων δυνάμεων που υποστηρίζει".

Αυτού του είδους η αεροπορική επιχείρηση, μπορεί να αναχαιτήσει και να σταματήσει εχθρικές επιθετικές ενέργειες, να δημιουργήσει ρήγματα στις γραμμές του αντιπάλου και να τον αναγκάσει να υποχωρήσει.

Παρουσιάζει όμως μεγάλη επικινδυνότητα λόγω της στενής εμπλοκής των αντιπάλων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτός που δεν έχει στη διάθεσή του αεροπορικά μέσα,  αλλά υπερτερεί σε δύναμη στην ξηρά, προσπαθεί να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντίπαλό του ώστε να του αφαιρέσει το πλεονέκτημα της ΕΑΥ, αφού ο τελευταίος δεν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει, φοβούμενος την πρόκληση απωλειών στις γραμμές του. 

Πηγή
Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος βρεθεί πραγματικά στριμωγμένος στην ξηρά δεχόμενος συνεχή πυρά, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να φέρει πυρά υποστήριξης και ειδικά αεροπλάνα, αν  άλλα μέσα πυρός δεν τον καλύπτουν, για να μπορέσει να ξεφύγει τον κλοιό.

Τελικά το παιχνίδι των αεροπορικών πυρών εγγύς υποστήριξης, "παίζεται" στον πολύ καλό συντονισμό! Και αυτό επιτυγχάνεται με την συνεχή εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση. Όσο και αν φαίνεται εύκολο το να ζητάς από ένα μαχητικό να σε υποστηρίξει, δεν είναι τόσο απλό! Από πίσω κρύβεται μια ολόκληρη διαδικασία

Στα πλαίσια των ειδικών επιχειρήσεων, όταν ένα καταδρομικό τμήμα βρίσκεται σε εχθρική περιοχή για την εκτέλεση της αποστολής του και σε αποστάσεις που δεν καλύπτονται από επίγεια πυρά υποστήριξης, το καλύτερο μέσον υποστήριξής του είναι το εναέριο μέσον είτε λέγεται επιθετικό ελικόπτερο, είτε αεροσκάφος, επανδρωμένο και μη.

 Συσκευή κατάδειξης στόχων τύπου HAMMER (Precision Targeting System). Photo: BAE Systems (Πηγή)
Το θέμα είναι να ξέρεις πως θα το καθοδηγήσεις σωστά στον στόχο που του δείχνεις. Αν πρόκειται για περίπολο αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων, μπορεί κάποιος να το κάνει με την ησυχία του, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία των καταδεικτών laser και όχι μόνο.

Αν όμως ένα τμήμα βρίσκεται ξαφνικά σε δύσκολη θέση και κάτω από εχθρική πίεση, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα γιατί η κατάσταση απαιτεί γρήγορες αποφάσεις. Για την αποφυγή του απόλυτου αιφνιδιασμού που οδηγεί συνήθως στον πανικό και στην πλήρη καταστροφή ενός τμήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή προετοιμασία του τόσο σε εκπαίδευση, όσο και σε εξοπλισμό.

Από πλευράς εκπαίδευσης για παράδειγμα, αφού μιλάμε για αιφνιδιαστικές περιπτώσεις όπως αυτή της εμπλοκής σε ενέδρα, είναι αναγκαία η εξοικείωση του τμήματος στην εκτέλεση ενεργειών άμεσης αντίδρασης, ή όπως αναφέρονται στην αγγλική στρατιωτική ορολογία "battle drills"

Είναι δηλαδή προκαθορισμένες ενέργειες που εκτελούνται μέσα σ' ένα τμήμα αυτόματα, μόλις προκύψει αντίστοιχη ειδική κατάσταση, ώστε να κερδηθεί χρόνος, χωρίς καθυστερήσεις για έκδοση εντολών και συννενοήσεις και να αντιμετωπισθεί ο αντίπαλος αποτελεσματικά, με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες σε δικό μας προσωπικό.

Για την αντιμετώπιση μιας ενέδρας, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει  να γίνουν γιατί στο παρελθόν έχουν πετύχει, είναι:
  •  Κάλυψη χρησιμοποιώντας το έδαφος. Πέφτεις κάτω και "τρως χώμα"!
  • Άμεση ανταπόδοση πυρών προς την εχθρική ενέδρα
  • Ταχεία εκτίμηση της κατάστασης και κατάδειξη στόχων με χρήση τροχειοδεικτικών ή καταδείκτη  laser (νύκτα)
  • Ρίψη  επιθετικών ή αμυντικών ή καπνογόνων χειροβομβίδων ή/και  οπλοβομβίδων προς την μεριά του αντιπάλου (ανάλογα με την απόσταση)
  • Πυρ και κίνηση εναντίον του αντιπάλου και εκτέλεση αντεπίθεσης προς το μέτωπο της ενέδρας (όχι έφοδος)
  • Αίτηση πυρών υποστήριξης ή ΕΑΥ κατά περίπτωση
  • Συντονισμένη συλλογική προσπάθεια στα πλαίσια του τμήματος
Εννοείται ότι η οποιαδήποτε άμεση ενέργεια προσαρμόζεται με την κατάσταση.

Εδώ ερχόμαστε στο 2ο σημείο της κρίσιμης εκπαίδευσης, που είναι η αίτηση πυρών υποστήριξης και ειδικότερα της ΕΑΥ. Όλοι μέσα στο καταδρομικό τμήμα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν τι να κάνουν! Επιπλέον πρέπει να υπάρχει εξοικείωση με συνεχείς συνεκπαιδεύσεις και με τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού. Αν δεν γίνει αυτό, η πιθανότητα αδελφοκτόνων πυρών είναι αυξημένη έως βέβαιη.


Αεροσκάφος τύπου A-10 Thunderbolt II που χρησιμοποιείται ακόμη στο Αφγανιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις για παροχή ΕΑΥ σε επίγεια τμήματα.
Όταν γίνεται αίτηση ΕΑΥ, το πόσο κοντά είσαι με τον αντίπαλο παίζει μεγάλο ρόλο στη χρήση των κατάλληλων μέσων και πυρομαχικών. Η επίγνωση του κινδύνου προσβολής φιλίου προσωπικού από δικά μας πυρά, λόγω εγγύτητας προς τον στόχο είναι ένα βασικό αντικείμενο που πρέπει να γνωρίζει αυτός που θα κατευθύνει τα αεροσκάφη, αναλαμβάνοντας το ρόλο του ελεγκτή αέρος και την ευθύνη προσβολής.

Η καλή παρατήρηση και η αντίληψη των θέσεων του αντιπάλου είναι ένα ακόμη σημαντικό πληροφοριακό στοιχείο για την ενημέρωση του αεροσκάφους. Μετά ακόμη ένα θέμα είναι η κατάδειξη του επιθυμητού στόχου και φυσικά η ενημέρωση για τη θέση του δικού μας προσωπικού, στοιχείο χωρίς το οποίο δεν εκτελούντια αεροπορικά πυρά.


Παράδειγμα αίτησης ΕΑΥ με την μέθοδο των 9 παραγράφων. (Πηγή)





Συνήθως σε ειδικές αποστολές, προγραμματίζεται διάθεση εξόδων μαχητικών αεροσκαφών για την υποστήριξη των καταδρομικών τμημάτων αν απαιτηθεί. Αυτό που θεωρείται βασικό και πολύτιμο μέσα σ' ένα καταδρομικό τμήμα, είναι η διάθεση κατάλληλων και πολλαπλών επικοινωνιών και έτσι ερχόμαστε στο δεύτερο σκέλος της προετοιμασίας που είναι ο εξοπλισμός, κυρίως σε μέσα επικοινωνιών.

Εάν μέσα στο τμήμα υπάρχουν κατάλληλοι ασύρματοι εδάφους-αέρος, ή όπως συνηθίζεται στο στρατό ν' αποκαλούνται τύπου UHF (Ultra High Frequency, Λίαν υψηλής Συχνότητας), είναι δυνατή η επικοινωνία με τα αεροσκάφη ΕΑΥ για συντονισμό της υποστήριξης.

Σήμερα που η τεχνολογία των επικοινωνιών έχει αναπτυχθεί, στον χώρο των ειδικών δυνάμεων χρησιμοποιούνται σταθμοί ασυρμάτου καλύτερης απόδοσης, ευρείας ζώνης συχνοτήτων και πολλαπλής διαμόρφωσης, που επιτρέπουν την διαλειτουργική επικοινωνία με όλα τα μέσα και όπλα υποστήριξης, την επίγνωση της κατάστασης, την διακίνηση ηλεκτρονικών κρυπτασφαλισμένων μηνυμάτων και την μεταφορά εικόνας και ήχου. Και βέβαια είναι ασύρματοι με μικρότερο βάρος και όγκο.

Τη νύκτα είναι πολύ σημαντικό να διατίθενται κατάλληλα μέσα κατάδειξης στόχου για τ' αεροσκάφη. Οτιδήποτε μαρκάρει τον αντίπαλο είναι χρήσιμο, αρκεί να μην μπερδεύεται με τα δικά του παρόμοια υλικά! Αν για παράδειγμα έχουν και οι δύο πλευρές καταδείκτες laser και ο ένας "φωτίζει" τον άλλο, καταλαβαίνετε τι μπέρδεμα γίνεται και πως τα βλέπει ο πιλότος!

Επιπλέον φωτιστικά, τροχειοδεικτικά, βλήματα, χημικά φώτα, συσκευές επισήμανσης beacons, και θερμικά πλαίσια, είναι κάποια από τα υλικά κατάδειξης θέσεων τη νύκτα  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με την προϋπόθεση ύπαρξης συντονισμού.

Στην περίπτωση όμως χρησιμοποίησης βομβαρδιστικών αεροσκαφών για παροχή ΕΑΥ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, οι προσβολές αεροσκαφών που πετούσαν χαμηλά, από αντιαρματικά βλήματα RPG αλλά και από φορητά αντιαεροπορικά βλήματα των ανταρτών, ρωσικής, κινεζικής, ακόμη και γιουγκοσλαβικής προέλευσης, ανάγκασε την αεροπορία να πετάει πιο ψηλά, και ποιο μακριά, εκτός βεληνεκούς των επικίνδυνων όπλων.

Ένα από τα βομβαρδιστικά που μπορούσαν να εκτελέσουν επιχειρήσεις ΕΑΥ, αλλά από ..μακριά, ήταν και τα Β-1 . Η υποστήριξη εδώ στηρίζεται σε όπλα που καθοδηγούνται με GPS, ή με σύστημα  Laser JDAM. Οι βόμβες που έχουν αυξημένη ισχύ, φεύγουν από αποστάσεις που δεν είναι ορατές στο σημείο της συμπλοκής του επίγειου τμήματος που ζητάει την ΕΑΥ, από αεροσκάφη που μπορούν και παραμένουν στον αέρα σε κατάσταση αναμονής  για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φιλοσοφία και το δόγμα ΑΕΥ αρχίζει πλέον να μεταβάλλεται. Αυτό όμως που παραμένει αναλλοίωτο είναι η ανάγκη εκπαίδευσης στην ταχεία και σωστή αίτηση ΕΑΥ, με ακρίβεια στοιχείων σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό στόχου και φιλίων τμημάτων. Αλλιώς, θρηνούμε θύματα αδελφοκτόνων πυρών.


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.