Μια σουηδική εταιρεία, κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα συστήματα ταχείας αναρρίχησης-καραρρίχησης, που κυριολεκτικά λύνουν πολλά προβλήματα, σε αυτούς που λόγω δουλειάς είναι υποχρεωμένοι σε διάφορες περιπτώσεις να ανεβοκατεβαίνουν με σκοινιά, αιωρούμενοι στο κενό.
Σουηδικό σύστημα αναρρίχησης-καταρρίχησης Τ1-16 που προορίζεται για στρατιωτική χρήση (Πηγή) |
Ένα από τα συστήματά της το Τ1-16 (Tactical Assault Ascender), το προορίζει για στρατιωτική ή/και αστυνομική χρήση και όπως φαίνεται, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού στο πελατολόγειό της περιλαμβάνονται και οι ειδικές δυνάμεις διαφόρων στρατών.
Όπως αναφέρεται στις προδιαγραφές της εταιρείας, το σύστημα είναι πολύ εύκολο στη χρήση και ένας χειριστής μπορεί να το μάθει να το χειρίζεται μέσα σε 2 ώρες το πολύ.
Η ταχύτητα αναρρίχησης φτάνει τα 100 μέτρα/λεπτό ενώ στην κατάβαση η ταχύτητα είναι γύρω στα 145 μέτρα/λεπτό. Το καλό με την συσκευή είναι ότι έχει μια χειρολαβή καθοδήγησης και ελέγχου, που δουλεύει με το ένα χέρι και μπορεί κάποιος να ελέγχει την ταχύτητά του με ακρίβεια, ρυθμίζοντάς την από 1 έως 100 μέτρα ανά λεπτό, ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζει.
Όσο μικρότερη ταχύτητα έχει, τόσο πιο αθόρυβη γίνεται, μέχρι και μηδενικό θόρυβο παράγει η συσκευή, που ζυγίζει γύρω στα 17 κιλά με τις μπαταρίες της.
Η φόρτιση των μπαταριών της αρκεί για μια συνεχή ανάβαση 500 μέτρων. Μετά, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας, απαιτείται φόρτιση που διαρκεί 45 λεπτά περίπου Όλα αυτά είναι σχετικά διότι στην ουσία εξαρτάται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τον τρόπο χρήσης του συστήματος.
Πηγή |
Ένα άλλο καλό χαρακτηριστικό που έχει είναι ότι είναι αδιάβροχη και λειτουργεί ακόμη και σε βάθος 10 μέτρων, ενώ παραμένει αβύθιστη στα 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, πράγμα πολύ καλό για τους βατραχανθρώπους οι οποίοι αν την χρησιμοποιοήσουν, θα επιβαρυνθούν μόνο με 4 κιλά παραπάνω, γιατί τόσο γίνεται το βάρος της στο νερό.
Η ανυψωτική ικανότητα του συστήματος είναι 150 κιλά, δηλαδή ένας μαχητής με πλήρη φόρτο, αλλά μπορεί να διπλασιασθεί με την προσθήκη τροχαλίας, αν πρόκειται για την ανύψωση διασώστη και τραυματία ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούνται νάυλον σχοινιά πάχους 9 έως και 13 χιλιοστών, ανάλογα με την περίπτωση.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα που διαθέτει είναι ο τηλεχειρισμός της αλλά εκτός νερού. Με τηλεχειριστήριο, μπορεί κάποιος ακόμη και από απόσταση 100 μέτρων και χωρίς οπτική επαφή
να χειριστεί το σύστημα, ειδικά όταν πρόκειται για διάσωση.
Πριν από λίγες ημέρες, στην διεθνή έκθεση SOFEX 2014, που διοργανώνεται στο Αμμάν, υπό την αιγίδα του βασιλιά της Ιορδανίας, μια άλλη εταιρεία, αμερικανική αυτή τη φορά παρουσίασε το δικό της σύστημα ταχείας αναρρίχησης-καταρρίχησης που έχει την ονομασία ΑΡΑ-5.
ΑΡΑ-5 (Πηγή) |
Ζυγίζει με τις μπαταρίες του λιγότερο από 10 κιλά (22 lbs), διαθέτει μέγιστη ανυψωτική ικανότητα 272 κιλά (600 lbs) και έχει ταχύτητα ανύψωσης μέχρι 1,5 μέτρα/δευτερόλεπτο (5 ft/sec) δηλαδή η ταχύτητά του φτάνει μέχρι και 90 μέτρα/λεπτό. Με τη μονάδα ελέγχου και καθοδήγησης, πάλι ο χειριστής με το ένα χέρι ρυθμίζει την ταχύτητά του και ελέγχει την ανάβαση ή την κατάβασή του.
ΑΡΑ 5 (Πηγή) |
Φαίνονται καλά "εργαλεία" για πολλές περιπτώσεις! Πάντως, ανεξάρτητα από τα υποστηρικτικά συστήματα, καλό είναι να γνωρίζουμε και τις κλασσικές μεθόδους αναρρίχησης και καταρρίχησης, τα σχοινιά και τους κόμπους αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Άλλωστε οι αναρριχήσεις κάνουν καλό και στην υγεία!
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.