ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τα έξυπνα γυαλιά








Δεν ξέρω αν ξέρετε για τα «έξυπνα γυαλιά»! Πριν από 3 χρόνια περίπου, είχα γράψει ένα άρθρο για ένα νέο τύπο γυαλιών ορειβατών και σκιέρ που είχε βγει στην αγορά.

Από τον περασμένο χρόνο ήδη, μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Sony άρχισαν να εμφανίζουν τα δικά τους «έξυπνα γυαλιά».Τι κάνουν; Πολλά πράγματα! Δεν έχουν φτάσει να ..ψήνουν καφέ ακόμη!

Τα «έξυπνα» γυαλιά της Google για παράδειγμα, εμφανίζουν στο οπτικό πεδίο του χρήστη διάφορα εικονίδια με παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το δελτίο καιρού ή οδηγίες προσανατολισμού στην πόλη μέσω του Google Maps ή μια βιντεο-συνδιάσκεψη με άλλους χρήστες.
Ακόμα, ο χρήστης μπορεί με τα γυαλιά του να τραβήξει φωτογραφία αυτού που βλέπει γύρω του, να εγγράψει βίντεο, καθώς επίσης και να μοιραστεί το περιεχόμενο απευθείας μέσω e-mail ή των κοινωνικών δικτύων.

Πηγή

Όλες αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται σε ένα μικρό, ημιδιαφανές τετράγωνο, πάνω δεξιά του πεδίου όρασης του χρήστη. Για τον έλεγχο της συσκευής χρησιμοποιούνται και φωνητικές εντολές όπως "OK, Glass, take a picture".

Για χειροκίνητη λειτουργία, υπάρχει μια επιφάνεια αφής στον δεξιό βραχίονα του Google Glass, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει την συσκευή. Σύροντας με το δάκτυλο προς τα πίσω εμφανίζονται τρέχοντα γεγονότα, όπως ο καιρός και σύροντας προς τα εμπρός δείχνει προηγούμενα γεγονότα, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, φωτογραφίες, κ.ά.

Η προσαρμοσμένη στο βραχίονα των γυαλιών οθόνη είναι ανάλυσης 640x360 pixels, ωστόσο η αίσθηση θέασης είναι σαν οθόνης 25 ιντσών από τα 8 μέτρα. Τα γιυαλιά διαθέτουν κάμερα 5 Megapixels και αποθηκευτικό χώρο που φτάνει τα 16 GB. Η σύνδεση με άλλες συσκευές ή με δίκτυα μπορεί να γίνει μέσω Bluetooth και Wi-Fi.

Η φορητή τεχνολογία θεωρείται ως ο σημαντικότερος σημαντικός τομέα ανάπτυξης για τους κατασκευαστές hardware από το 2013 και στο εξής, με τις εταιρείες να κάνουν αγώνα δρόμου για το πιο εξελιγμένο επίτευγμα.

Δεν θα μπορούσε μέσα σ’ αυτή την έκρηξη της τεχνολογίας, να μην ενεργοποιηθεί και η στρατιωτική τεχνολογία ειδικών επιχειρήσεων Έτσι λοιπόν, η ΒΑΕ Systems, κατασκεύασε ένα παρόμοιο σύστημα που φέρεται επάνω στο κράνος και πoυ μπορεί να δώσει στον μαχητή μια πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης ή της ζώνης ενεργείας του.





Το σύστημα έχει πάρει την κωδική ονομασία “Q Warrior” και ως τώρα σε δοκιμές πεδίου έχει λάβει πολύ καλές κριτικές από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Η τρισδιάστατη παρουσίαση εικόνων και η ταχύτητα παρουσίασης αιτουμένων πληροφοριακών στοιχείων, κάνει τους χειριστές να κάνουν γρήγορες εκτιμήσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται να ..ανασκαλεύουν ένα πληκτρολόγιο για να βρουν αυτό που θέλουν.

Πηγή
Χάρτες, συνθηματικές παραστάσεις, βίντεο, νυκτερινή και θερμική όραση και διαλειτουργική συνέργεια με άλλα συστήματα, δορυφορικά ή ιπτάμενα ή επίγεια, επιτρέπουν στο χρήστη να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με τους άλλους συναδέλφους του, να λαμβάνει οδηγίες και να δίνει αναφορές όπου απαιτείται.

Πολύ σύντομα θ’ αρχίσει να χρησιμοποιείται επιχειρησιακά, μετά από την ολοκλήρωση των δοκιμών που είναι σε πλήρη εξέλιξη.


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.