Πηγή |
Η ιδέα προήλθε όχι από κάποια ερευνητικά στρατιωτικά κέντρα όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά από μια μικρή ερευνητική ομάδα νέων επιστημόνων, που έχει έδρα τη Μπογκοτά της Κολομβίας, τη χώρα που δυστυχώς μαστίζεται ακόμη από εμφύλιο πόλεμο και από συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.
Εκεί που πολλοί αγρότες κυρίως, έχουν πέσει θύματα ναρκών μέσα στον πόλεμο ανάμεσα σε αντάρτες, κυβερνητικό στρατό και εμπόρους ναρκωτικών. Από το 1990 μέχρι σήμερα στην Κολομβία έχουν 10.000 θύματα ναρκών! Μόνο στο Αφγανιστάν υπήρξαν περισσότερα αν συγκρίνουμε σε διεθνές επίπεδο. Στο διεθνές παρατηρητήριο ναρκών, θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ας επιστρέψουμε όμως στην εφεύρεση που αν αρχίσει και πραγματοποιείται στην πράξη, θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε πολίτες που ζουν σε επικίνδυνες περιοχές. Οι πάτοι "SaveOneLife" (Σώσε μια ζωή), όπως ονομάσθηκαν από τους εφευρέτες τους, στηρίζονται στην αρχή λειτουργίας ενός ανιχνευτή μετάλλων. Ο κάθε πάτος είναι κατασκευασμένος από αγώγιμο υλικό, πάνω στο οποίο εντυπώνεται κυριολεκτικά ένα επίπεδο πηνίο, που παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
Όταν ο χρήστης περπατά σε απόσταση περίπου 2 μέτρων μακριά από νάρκη που περιέχει μεταλλικά μέρη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο διαταράσσεται και αυτή η διαταραχή ανιχνεύεται από ένα μικροεπεξεργαστή που και αυτός ενσωματώνεται στον πάτο του παπουτσιού, παίζοντας το ρόλο του ραδιοπομπού. Ο πομπός στέλνει σήμα σ' ένα δέκτη που φέρεται σαν ρολόι χεριού από τον χρήστη και διαθέτει οθόνη, επάνω στην οποία εμφανίζεται η θέση μετάλλου σε σχέση με τον χρήστη, ενώ ταυτόχρονα ηχεί ένα προειδοποιητικό σφύριγμα.
Η εφεύρεση αυτή που όπως είπαμε είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο λόγω οικονομικής ..δυσχέρειας, παρουσιάσθηκε στο διεθνή διαγωνισμό καινοτόμων ανθρωπιστικών εφευρέσεων 2013-2014 (World Design Impact Prize) και επιλέχθηκε μέσα στις 26 εφευρέσεις που διαγωνίζονται για το βραβείο.
Παλιά, θυμάμαι, οι Αμερικανοί, μετά την οδυνηρή εμπειρία του Βιετνάμ, είχαν ενσωματώσει μέσα στη σόλα των αρβύλων που χρησιμοποιούνταν σε περιβάλλον ζούγκλας μεταλλικό έλασμα, ώστε να μη τρυπάνε, αν ο στρατιώτης πατούσε παγίδες με αιχμηρά καρφιά, που προκαλούσαν τραυματισμούς. Και αυτό ήταν όλο.
H εφεύρεση που συζητάμε εδώ, σίγουρα θα μπορεί να προστατεύσει κυρίως από τυποποιημένες νάρκες κατά προσωπικού που έχουν μεταλλικά μέρη. Δεν μπορεί όπως να ανιχνεύσει τις πλαστικές νάρκες ή παρεμφερείς αυτοσχέδιες, που είναι και οι πιο επικίνδυνες. Eκεί υπάρχει άλλη μέθοδος ανίχνευσης. Πάντα χρειάζεται να ξέρει κάποιος τις κλασσικές μεθόδους προστασίας και πρόληψης από νάρκες.
Ανιχνευτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.