ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

3 νέες τεχνολογίες ειδικών επιχειρήσεων

 Πολλά και ενδιαφέροντα από πλευράς στρατιωτικών υλικών, παρουσιάστηκαν  στην έκθεση της  AUSA 2013 πριν από λίγες ημέρες. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν 3 νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων μικρών κλιμακίων και περισσότερο των ειδικών επιχειρήσεων θα έλεγα.

Το Battlehawk (Γεράκι της μάχης) είναι ένα μικρό drone, μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ) δηλαδή, το οποίο λειτουργεί σαν καμικάζι! Είναι εξοπλισμένο με μια βομβίδα 40 χιλ. και με τον ανάλογο χειρισμό αφού ανιχνευθεί ο στόχος, εφορμά και τον προσβάλλει εκρηγνυόμενο επάνω σ' αυτόν. 

Είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο Switchblade και όπως φαίνεται η τεχνολογία των drones αρχίζει να γίνεται πιο προσεγγίσιμη ακόμη και σε επίπεδο ομάδας μάχης. Με τη διάθεση ενός ή περισσότερων τέτοιων φορητών ΜΕΑ σ΄αυτό το κλιμάκιο, αντί να γίνεται αίτηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης ή αντίστοιχη αίτηση πυρών όλμων ή πυροβολικού, η ομάδα μπορεί μόνη της να αποκαλύψει και να εξουδετερώσει ένα ελεύθερο σκοπευτή ή να εντοπίσει έγκαιρα μια εχθρική ενέδρα που έχει στηθεί και περιμένει στην επόμενη στροφή!

Πηγή
Το Battlehawk είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τα φτερά του μπορούν να διπλωθούν έτσι ώστε να χωράει σε σωλήνα-εκτοξευτή,  μήκους 56 εκατοστών.

Το  αεροπλανάκι που ζυγίζει 2,5 κιλά, πετάει με τη βοήθεια έλικα που κινείται με μπαταρία. Το μόνο που χρειάζεται για την πλοήγησή του, είναι ένα απλό tablet ή ένα smartphone  εξοπλισμένο με Android app.  Επάνω του ενσωματώνεται μια μικρή βιντεοκάμερα και ο χειριστής του μπορεί να παρακολουθεί οποιαδήποτε αποστολή που εξελίσσεται.

Το Battlehawk μπορεί να παρακολουθεί το στόχο του για περίπου μισή ώρα με τη βοήθεια συσκευής γεωεντοπισμού  και με επιλογή του χειριστή, μπορεί να εκτελέσει επίθεση ή να επιστρέψει πίσω ή να αυτοκαταστραφεί. Επίσης με τηλεχειρισμό από ειδική συσκευή ελέγχου, μπορεί να οπλιστεί η βομβίδα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα, η ακρίβειά του κατά την προσβολή είναι +/- 2 μέτρα (εξαρτάται από την επιδεξιότητα του χειριστή) και το συνολικό βάρος του όλου συστήματος, (αεροσκάφος, εκτοξευτής, πυρομαχικά και συσκευή ελέγχου πυρός) είναι 5 κιλά.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον έκθεμα ήταν οι ..πέτρες-κατάσκοποι! Πρόκειται για ένα σύστημα επιτήρησης τύπου "τοποθετώ και ξεχνώ" (field and forget) το οποίο περιέχει μικροσκοπικούς αισθητήρες που μοιάζουν σαν πέτρες, αλλά εκτελούν καθήκοντα ενός άγρυπνου παρατηρητή.

Το "Αυτοδύναμο δίκτυο ειδικού σκοπού" σε ελεύθερη μετάφραση ή το  (Self Powered Ad-hoc Network, SPAN) όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί που λατρεύουν τα ακρωνύμια, και τα λατινικά (ad hoc), είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων που λειτουργεί σαν αυτοδιαχειριζόμενο πλέγμα αφανούς παρακολούθησης στρατιωτικών βάσεων, συνόρων, περιοχών, ακτών κλπ.

Αλλά το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των μικροσκοπικών αυτών αισθητήρων είναι ότι αυτοδιορθώνονται, αυτοφορτίζονται και .. αυτοοργανώνονται! Η έξυπνη, προηγμένη τεχνολογία τους μπορεί να κατευθύνει μια κάμερα ή ένα drone να ερευνήσει συγκεκριμένη περιοχή.

Ένας τέτοιος αισθητήρας μπορεί να χωρέσει στην παλάμη ενός χεριού. Με μικροσκοπικά πάνελ που διαθέτει αυτοφορτίζεται με τον ήλιο και δεν χρειάζεται αλλαγή μπαταριών. Η εξωτερική του όψη μπορεί να λάβει όποια μορφή επιθυμεί ο χρήστης, για να ταιριάζει στο περιβάλλον που θα εγκατασταθεί. Ακόμη και με τη μορφή μιας πέτρας, που είναι πολύ δύσκολο ν' ανιχνευθεί σε πετρώδες έδαφος.

Καταλαβαίνετε πιστεύω, την μεγάλη χρησιμότητα και την ποικιλία εφαρμογών που μπορεί να έχει ένα τέτοιο σύστημα στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

"Τακτικό μικρο-ρομπότ εδάφους" (Micro Tactical Ground Robot, MTGR)

Ακόμη ένα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έκθεμα ήταν ισραηλινής προέλευσης: Το αναρριχώμενο ρομπότ ή αλλιώς  "Τακτικό μικρο-ρομπότ εδάφους" (Micro Tactical Ground Robot, MTGR), που μεταφέρεται από ένα άτομο, αφού έχει βάρος 10 κιλά, μπορεί να ανεβαίνει σκαλοπάτια, να κινείται με μέση ταχύτητα 3 χλμ/ώρα σε οποιοδήποτε δύσκολο έδαφος και να χώνεται σε τρύπες και τούνελ για να "βλέπει" και να ενημερώνει το χειριστή του που το τηλεκατευθύνει, για το τι υπάρχει εκεί. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση βομβών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το μικρο-ρομπότ με αυτό τον τρόπο δίνει εικόνα για τα κωλύματα που αντιμετωπίζει μπροστά του ένα τμήμα, ειδικά σε αστικές περιοχές με ακτίνα δράσης (σε οπτική επαφή) γύρω στα 500 μέτρα.

Διαθέτει 5 μικροκάμερες,  ένα εσωτερικό πομποδέκτη και καταδείκτες υπέρυθρων ακτίνων laser με τους οποίους μπορεί να καταδείξει στόχους οπουδήποτε γύρω απ' αυτό ( 360 μοίρες).


Με τον ενσωματωμένο  κρυπτασφαλισμένο πομποδέκτη του, δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ χειριστή και στρατιωτικού προσωπικού που ενεργεί στην περιοχή, προβάλλοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες ή βίντεο του στόχου, στον οποίο έχει προσανατολισθεί.

Πηγή
Η ηλεκτρονική συσκευή ελέγχου του, κατασκευάζεται από την ίδια εταιρεία με τη μορφή Android στρατιωτικών προδιαγραφών, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, διαστάσεων 20 x12,5 εκατοστά και ο χειριστής μπορεί να κινεί από απόσταση το ρομπότ,  το βραχίονα του και όλα τα μικροόργανα που διαθέτει επάνω του.

Ήδη οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι' αυτό, με προμήθεια 100 τεμαχίων.

Η τεχνολογία καλπάζει!

Ανιχνευτής
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.