ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Οι οδηγίες των αντιπάλων

Ο ιδρυτής των Δυνάμεων Καταδρομών,στρατηγός Ανδρέας 
Καλλίνσκης
Από το 1946 ξεκίνησε να εμφανίζεται πλέον και στην ύπαιθρο ο εμφύλιος   ανταρτοπόλεμος στην Ελλάδα, για να κλιμακωθεί πολύ περισσότερο το 1948 και το 1949, όπου και έληξε με την συντριπτική ήττα του ΔΣΕ. Δύσκολα, πολύ δύσκολα χρόνια, πολύ πιο δύσκολα από τα χρόνια που ζούμε την οικονομική κρίση σήμερα.

Οι πρώτες ανταρτικές ομάδες δεν ήταν τυχαίες. Αποτελούνταν από παλιά και πεπειραμένα στελέχη του ΕΛΑΣ που οργανωμένα, συγκρότησαν ισχυρά ένοπλα τμήματα, στρατολογόντας είτε σε εθελοντική βάση είτε ακόμα και βίαια, υποψήφιους μαχητές. Ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα, με σποραδικές προσβολές σταθμών χωροφυλακής και τμημάτων του εθνικού στρατού.

Στην αρχή αντιμετωπίστηκαν σαν ..αναρχικοί και τρομοκράτες και ανέλαβε η τότε βασιλική χωροφυλακή να επαναφέρει την τάξη, χωρίς  να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Η δράση των ανταρτών γινόταν όλο και πιο έντονη ενώ  άρχισαν να ελέγχουν μεγάλα  ορεινά συγκροτήματα σ' όλη την Ελλάδα. Η εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων θεωρήθηκε αναγκαία για την εκκαθάριση των "μολυσμένων" περιοχών και την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στον άμαχο πληθυσμό.

Μαχητές του ΔΣΕ (Πηγή)
Μετά από 6 μήνες προσπάθειας και εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, έγινε αντιληπτό, ότι οι αντάρτες δεν αντιμετωπίζονταν εύκολα με τακτικό στρατό. Έπρεπε να υπάρχουν ειδικά τμήματα, ταχυκίνητα και ευέλικτα που να είναι σε θέση να συλλέγουν ακριβείς πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ανταρτών και να αφαιρέσουν την πρωτοβουλία δράσης στις απ' αυτούς  ελεγχόμενες περιοχές.

Έτσι περί το τέλος του 1946, κατόπιν σχετικής εισήγησης προς το ΓΕΣ του παλιού Ιερολοχίτη τότε Συνταγματάρχη Ανδρέα Καλλίνσκη, συγκροτήθηκαν οι 40 πρώτοι ανεξάρτητοι Λόχοι Ορεινών Καταδρομών γνωστοί σαν ΛΟΚ και διατέθηκαν στα Α', Β', και Γ' Σώματα Στρατού, 10 στο Α' ΣΣ, 15 στο Β' ΣΣ και 15 στο Γ' ΣΣ. 

Οι αποστολές που έλαβαν τότε, ήταν περιληπτικά:
  • Εξακρίβωση σταθμεύσεων, δικτύου ασφαλείας, θέσεων αρχηγείων, σταθμών επικοινωνιών και περιοχών εφοδιασμού ανταρτών.
  • Συνεχής καταπόνηση των ανταρτικών τμημάτων προς δημιουργία εντυπώσεως συνεχούς διώξεώς τους και προς αφαίρεση πρωτοβουλίας ενεργείας τους με ενέδρες, ελεύθερους σκοπευτές και συλλήψεις μεμονωμένων ανταρτών.
  • Ενέργειες επιθετικών εγχειρημάτων και αιφνιδιαστικές προσβολές κατά ανταρτικών βάσεων.
Κάτι όμως δεν πήγε καλά κατά την εκτέλεση. Οι 40 ανεξάρτητοι ΛΟΚ ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις αλλά δεν απέδωσαν! Οι λόγοι της αποτυχίας ήταν :
  • Η εκπαίδευσή τους ήταν ανοργάνωτη, στοιχειώδης και μικρής διάρκειας.
  • Δεν έγινε επιλογή κατάλληλων στελεχών ούτε κατάλληλων οπλιτών με μελετημένες προδιαγραφές.
  • Χρησιμοποιήθηκαν από τα Σώματα Στρατού σε στατικές αποστολές ασφαλείας εγκαταστάσεων, λόγω άγνοιας των επιτελείων για την τακτική χρησιμοποίηση τέτοιων τμημάτων.
Μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και εισήγηση του Καλλίνσκη, έγινε αναδιοργάνωση και τέθηκαν σε σωστή βάση η συγκρότηση, η υπαγωγή, η εκπαίδευση και η τακτική χρησιμοποίηση.

Το Απρίλιο του 1947 ξεκίνησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών που άρχισε να λειτουργεί στη Βουλιαγμένη, η εκπαίδευση των νέων 20 ΛΟΚ, που είχαν αρχικά συγκροτηθεί στο Κέντρο εκπαίδευσης του Χαϊδαρίου.

Αυτή τη φορά, η επιλογή έγινε διαφορετικά:
  • Όλα τα στελέχη προέρχονταν στην πλειοψηφία τους από τον Ιερό Λόχο και την Ταξιαρχία του Ρίμινι, με άριστη πείρα και πολεμική εμπειρία από τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, στο Αιγαίο και στην Ιταλία
  • Οι έφεδροι καταδρομείς προέρχονταν απ' όλα τα Κέντρα Βασικής Εκπαίδευσης  Νεοσυλλέκτων και επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή αξιωματικών Καταδρομών. 
  • Η αρχική επιλογή τους βασίστηκε στην σωματική τους αντοχή και στη σκληραγωγία τους από την πολιτική τους ζωή. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αποκλείονταν όσοι δεν κατάφερναν να περνούν με επιτυχία τις δοκιμασίες εκπαίδευσης.
Βρετανοί εκπαιδευτές SAS, παρακολουθούν εκπαίδευση Ελλήνων
στρατιωτών  των ΛΟΚ, στην διάρκεια του ανταρτοπολέμου. (Πηγή)
Βρετανοί εκπαιδευτές SAS, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στην οργάνωση της εκπαίδευσης. Στο τέλος με τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών-εκπαιδευτών, με σκληρή και επίπονη εκπαίδευση, παρουσιάστηκαν τμήματα ικανά ν' αναλάβουν πολεμικές αποστολές με μεγάλη επιτυχία όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Αργότερα, σχηματίστηκαν οι Μοίρες Καταδρομών με τη συνεχή αναπροσαρμογή στις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

ΛΟΚ!
Ανιχνεύοντας παλιά στρατιωτικά εγχειρίδια εκείνης της εποχής, βρήκα οδηγίες που συνοπτικά δίνουν το πνεύμα των ΛΟΚ.:

 ΟΔΗΓΙΕΣ

Α' ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ

Προσπάθησε:
  • Να γίνεις ΤΕΧΝΙΤΗΣ στη δουλειά σου, διότι μόνο τότε θα είσαι άξιος του ονόματός σου και της αποστολής σου.
  • Να φθάνεις στις θέσεις του εχθρού εντελώς απαρατήρητος
  • Να μη βαδίζεις ποτέ τυφλά
  • Να μάθεις να χειρίζεσαι καλά τα όπλα σου και να αφοπλίζεις τις νάρκες
  • Να εξουδετερώνεις αθόρυβα τον εχθρό
  • Να εξαφανίζεσαι εγκαίρως από τα μάτια του αντιπάλου
  • Να μη δώσεις την ευκαιρία στον εχθρό να ρίξει εναντίον σου έστω και ένα πυροβολισμό
  • Να ενεργείς μυστικά και να εξαπατάς τον εχθρό
  • Να παρακολουθείς τον εχθρό και τις συνήθειές του, διότι τότε θα σου δείξει μόνος του τι πρέπει να κάνεις για να τον εξοντώσεις.
Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι:
  • Ο εχθρός δεν είναι κάτι που πιάνεται χωρίς μεγάλο κόπο
  • Ο εχθρός δεν είναι πάντα ο ίδιος, διαρκώς αποκτά πείρα και διορθώνεται
  • Η πονηριά είναι το μεγάλο όπλο σου
  • Η προσεκτική προετοιμασία χρειάζεται πριν απ' όλα.
  • Η νύκτα και η κακοκαιρία είναι ο σύμμαχός σου.
Β' ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟΦΟΡΟ

Γνώριζε ότι:
  • Η δύναμή σου συνίσταται στη συνεχή αλλαγή τόπου, χρόνου, μεθόδων και δυνάμεως
  • Η καλύτερη εκπαίδευση είναι η σκληρή ζωή
  • Η επικίνδυνη ενέργεια δεν πρέπει να είναι παραλογισμένη και να ριψοκινδυνεύεις αφού σκεφθείς καλά
  • Η υπομονή είναι ο σπουδαιότερος οδηγός στις συγκεχυμένες καταστάσεις
  • Η επιτυχία σου  δεν πρέπει να σε μεθά
  • Η λύπη δεν πρέπει να εκδηλώνεται στους μαχητές σου
  • Η αιφνιδιαστική κρούση, η εξαφάνιση και η επανάληψη της κρούσεως σε άλλο σημείο, είναι η καλύτερη μέθοδος ενεργείας σου, για να μη δίνεις ποτέ στόχο
  • Η αμυντική μάχη σε φθείρει
  • Ό,τι σου λείπει από εφόδια θα το βρεις στον εχθρό

Πάντα επίκαιρες οδηγίες!

Οι αντάρτες από την άλλη πλευρά, προβληματίστηκαν πολύ με τη δράση των ΛΟΚ. Μετά από αρκετά καταδρομικά εγχειρήματα που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε προσωπικό τους, έδωσαν και αυτοί τις δικές τους οδηγίες,  για την αντιμετώπιση των ΛΟΚ. Τις βρήκα σ' ένα παλιό δελτίο πληροφοριών του ΓΕΣ εκείνης της εποχής και  τις αντιγράφω όπως έχουν:


Οδηγίες αντιμετώπισης εχθρικών νυχτερινών ενεργειών

Ο εχθρός το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιεί μια σειρά από διάφορες νυχτερινές επιθετικές ενέργειες ενάντια στα τμήματά μας. Κατά γενικό κανόνα ο εχθρός σ' όλες τις περιπτώσεις που επιχείρησε να εκτελέσει τέτοιου είδους ενέργειες, πέτυχε το σκοπό του με σοβαρά αποτελέσματα σε βάρος μας.

Η επιτυχία αυτή δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας από μέρους των τμημάτων μας και της υποτίμησης της ικανότητας του εχθρού να εκτελέσει νυχτερινές αιφνιδιαστικές διεισδύσεις στο βάθος της διάταξής μας. Θα αναφέρουμε ορισμένες τέτοιες ενέργειες του εχθρού όπως:

  1. Η νυχτερινή διείσδυση εχθρικής διλοχίας κατά τις επιχειρήσεις της Κόνιτσας στα νώτα της διάταξής μας με αποτέλεσμα να καταλάβει το Δερβένι βασικό ύψωμα  στα όρια της διάταξης των δύο ταξιαρχιών μας. Συνέπεια της επιτυχίας αυτής του εχθρού ήταν να διχοτομηθεί η διάταξη των τμημάτων μας και να δημιουργήσει εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για μας.

 2. Διάφορα νυχτερινά εγχειρήματα ενάντια σε μικρά τμήματα της 32ης Ταξιαρχίας που αποτέλεσμα είχαν τη φθορά των τμημάτων μας σε αξιόλογο βαθμό.

  3. Τον νυχτερινό αιφνιδιασμό λόχου της 16ης Ταξιαρχίας στα υψώματα Τρίκορφου-Βοΐου.

 4. Η περίπτωση του Τμήματος Σαμποτέρ της 16ης Ταξιαρχίας που έπεσε σε εχθρική ενέδρα μεταξύ Κοσμάτι και Γέφυρας Σταυρού στις 2 Φλεβάρη.

5. Η περίπτωση ενεδρών στις περιοχές Πάϊκου-Καϊμακτσαλάν και Βίτσι που είχαμε σοβαρές απώλειες.

Τρόποι αντιμετώπισης του εχθρού

1. Η διάταξη στα πλαίσια του τάγματος και της ταξιαρχίας πρέπει να έχει βάθος, με την κατοχή από την εφεδρεία, των στρατηγικών υψωμάτων στο βάθος της τοποθεσίας, που αποτελούν και την αποτελεσματική κύρια γραμμή αντίστασης και αφετηρία γι' αντεπιθέσεις.

2. Να υπάρχει στενή επαφή μέρα και νύχτα με προωθημένες περίπολες και τη νύχτα ενέδρες κοντά στις βάσεις εξόρμησης, για να δώσουν το σύνθημα του συναγερμού στην περίπτωση βεβαιότητας για έξοδο σοβαρών δυνάμεων του εχθρού... 

3.  Να μην εγκαταλείπουμε τελείως τα βασικά σημεία στήριξης στην περίπτωση νυχτερινών διεισδύσεων των τμημάτων μας και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες για έκτακτες δραστηριότητες του εχθρού.

4.  Τη νύχτα να στήνουμε παγίδες χειροβομβίδων ή άλλων εκρηκτικών μέσων στα πιο ύποπτα σημεία και τα πιο πιθανά δρομολόγια.

5.  Με φανερές κινήσεις σε υψώματα που δεν κατέχουμε, άναμα φωτιάς, στήσιμο σκηνών, σκάψιμο χαρακωμάτων, διάδοση και απαγόρευση πολιτών για τον φόβο ναρκοπεδίων, να δίνουμε την εντύπωση στον εχθρό ότι όλα τα βασικά σημεία κατέχονται.

6.  Να παραπλανήσουμε τον εχθρό και να τον ξεγελάσουμε τη νύχτα να βγει είτε για να στήσει ενέδρα ή να επιτεθεί σ' ένα στατικό μας  σημείο, να τον ενεδρεύσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι:
    
Να στείλουμε στον εχθρό έμπιστους πράχτορες ή πολίτες, προσανατολισμένους καλά στο τι θα πουν και που δεν πρέπει ν' απέχει από την πραγματικότητα, που σε γενικές γραμμές την ξέρει ο εχθρός από πραγματικούς λιποτάχτες και άλλες πηγές. Να του δώσουμε αληθοφανείς πληροφορίες τέτοιες, που να του ανοίξουν την όρεξη για νυχτερινή ενέργεια, είτε για στήσιμο ενέδρας, είτε για αρπαγή φυλακίου μας, είτε για νυχτερινή επίθεση. Πρέπει να επιμείνουμε για 3-4 βραδιές να στήνουμε ενέδρα σε κατάλληλο σημείο. Το τσάκισμα ενός τμήματος του εχθρού, θα του δημιουργήσει δυσπιστία στις καταθέσεις όλων των λιποταχτών και των πραχτόρων του και θ' αναγκαστεί να περιορίσει τις νυχτερινές εξόδους

7.  Να έχουμε εφεδρεία σε Πεζικό και βαριά μέσα πυρός για την ενέργεια άμεσων αντεπιθέσεων στην περίπτωση πετυχημένης διείσδυσης και κατάληψης βασικού σημείου απ' τον εχθρό. Αν αποτύχει η αντεπίθεση, να τον απομονώσουμε από ενισχύσεις και να του κόψουμε τον ανεφοδιασμό. Με πρωτοβουλία ή με σχέδιο, τα τμήματά μας που αποκόπηκαν να ενεργούν αντεπιθέσεις στα πλευρά και στα νώτα του εχθρού.

8. Σε κάθε σημείο στηρίγματος να εφαρμόζεται το σχέδιο συναγερμού και μάχης στο μικρότερο χρονικό διάστημα, με από πριν επισημασμένα πυρά.

9. Η μακρινή ασφάλεια να εξασφαλίζεται με περίπολες και ενέδρες και η εγγύς με διπλοσκοπιές. Οι μαχητές στις θέσεις μάχης να κοιμούνται έτοιμοι σε κάθε στιγμή για μάχη εκ του συστάδην.

10. Πρέπει να επικρατεί πειθαρχία πυρός. Οι μαχητές να βάλουν μόνο όταν βλέπουν τον εχθρό. Μόνο έτσι η διοίκηση θα μπορέσει να διαπιστώσει πιο σημείο προσέβαλε ο εχθρός για να προετοιμάσει την αντενέργεια που πρέπει.

11. Μελετημένη χρήση φωτιστικών μέσων για τον φωτισμό της τοποθεσίας. (φωτοβολίδες ολμίσκων και όλμων, πανιά βουτηγμένα σε πετρέλαιο, κ.α.)

12. Για την αντιμετώπιση ενεδρών του εχθρού σε νυχτερινές διεισδύσεις και κινήσεις μας, πρέπει να προωθούνται από την ημέρα στα πιο επικίνδυνα σημεία του δρομολογίου μας, ελαφρές ομάδες και να στήνουν ενέδρες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό την ημέρα λόγω ιδιομορφίας της αποστολής και της ταχτικής κατάστασης, να γίνεται νύχτα, με προχώρηση ισχυρού τμήματος εμπροσθοφυλακής, που στο δρόμο, στα επικίνδυνα σημεία (σταυροδρόμια, στενωποί, κλπ) να αφήνει σταθερές πλαγιοφυλακές υπό τύπο ενέδρας. 

13. Να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό και συνήθεια ότι την ενέδρα θα την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστική επιθετική κίνηση της εφεδρείας στα πλευρά και στα νώτα της διάταξης της εχθρικής ενέδρας που η έκτασή της κατά βάθος, θα εξακριβωθεί με τον αγώνα επαφής των τμημάτων αναγνώρισης της εμπροσθοφυλακής.

14. Κάθε καινούργια διαπίστωση και συμπέρασμα των Διοικήσεων πρέπει να μας υποβληθεί για την γενικότερη χρήση τόσο για την ταχτική του εχθρού τη νύχτα, όσο και για πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του εχθρού τη νύχτα.

Πολύ καλές οδηγίες για τον "αμυνόμενο" αντίπαλο! Κάποιες απ' αυτές έχουν διαχρονική αξία και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και σήμερα!

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι αντάρτες, μετατράπηκαν σε τακτικό στρατό και έβγαλαν οδηγίες για να προφυλάξουν τις μονάδες τους που αμύνονταν στα βουνά από ανορθόδοξες ενέργειες.

Επιβεβαιώνεται η αρχή του ανταρτοπολέμου: "Ο αντάρτης  πολεμιέται με αντάρτη", εννοώντας ότι αντιανταρτοπόλεμος πετυχαίνει πολύ πιο εύκολα με τη χρήση ειδικών τμημάτων και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων και όχι με συμβατικό στρατό.



Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.