Το Γκραν Σάσσο είναι ένα ιταλικό βουνό, που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, στην οροσειρά των Απέννινων. Εκεί έλαβε χώρα η γερμανική καταδρομική επιχείρηση "Eiche" (Δρυς), για την διάσωση του Μουσολίνι, τον Σεπτέμβριο του 1943.
Ήταν μια αεροκίνητη καταδρομική επιχείρηση που εκτελέσθηκε από Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές, υπό τον Ταγματάρχη Ότο Χάραλντ Μος και κομάντος των Ες-Ες (Waffen-SS). Υπήρξε τόσο μεγάλη η σημασία της για τους Γερμανούς, που διατάχθηκε προσωπικά από τον Χίτλερ, σχεδιάσθηκε από τον Μορς και εγκρίθηκε το τελικό σχέδιο από τον πτέραρχο Στούντεντ, που μετέπειτα δικάστηκε για τα εγκλήματα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη, όντας ο ανώτερος διοικητής των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών.
Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά την απόβαση των συμμάχων στην Σικελία και τον βομβαρδισμό της Ρώμης. Το Ανώτατο Φασιστικό Συμβούλιο , αποφάσισε να καθαιρέσει τον Ντούτσε από αρχηγό και τον αντικατέστησε με τον Στρατηγό Μπαντόλιο. Ο Μουσολίνι συνελήφθη, κατ' εντολή του τότε βασιλιά της Ιταλίας, Βιτόριο Εμανουέλε, που είχε προσχωρήσει στο φασιστικό κίνημα! "Έπαιξε κι' έχασε" κι' αυτός!
Το "Κάμπο Ιμπερατόρε" το 1943 |
Ο Μουσολίνι μετά από περιπλάνηση εντός Ιταλίας κατέληξε σ' ένα τουριστικό χειμερινό θέρετρο εκείνης της εποχής στο ξενοδοχείο "Κάμπο Ιμπερατόρε", που βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο, σε αλπικό τοπίο, στο κέντρο του Γκραν Σάσσο. Προσπάθησαν να κρατήσουν μυστικό τον χώρο κράτησης.
Κάμπο Ιμπερατόρε σήμερα |
Όχι για πολύ όμως! Ο Χίτλερ, ενοχλημένος απ' αυτή την κίνηση των μέχρι τότε συμμάχων του και για λόγους κύρους του άξονα συμμαχίας, αποφάσισε την απελευθέρωσή του. Πέρα από τη σχεδίαση της αποστολής, ανέθεσε στον αντισυνταγματάρχη των Ες-Ες Όττο Σκορτσένι, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και ήρωα των Ναζί, για την τόλμη του στην εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων, να είναι ο επικεφαλής της όλης αποστολής. Ο Σκορτσένι, με το δικό του δίκτυο πληροφοριών, κατόρθωσε να τον εντοπίσει.
Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου του 1943 η καταδρομική δύναμη επιβιβάσθηκε σε ανεμόπτερα τύπου DFS 230 για να εκτελέσει την ιδιόμορφη αποστολή. Όλοι ανήκαν στις δυνάμεις των Γερμανών αλεξιπτωτιστών (Fallschirmjägers). Χρησιμοποιήθηκαν 9 ανεμόπτερα που προσγειώθηκαν σε κοντινά υψώματα. Ο αιφνιδιασμός των σκοπών Ιταλών "καραμπινιέρι", ήταν απόλυτος! Δεν έπεσε ούτε μια τουφεκιά!
Η πανουργία στο όλο σχέδιο ήταν η παρουσία ενός Ιταλού Στρατηγού που συνόδευσε την καταδρομική δύναμη και ο οποίος, πιστός οπαδός του Μουσολίνι, κλήθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Γερμανών και Ιταλών φρουρών. Φορώντας τη στολή του, παρουσιάσθηκε μπροστά στους σκοπούς και με αποφασιστικό τόνο " διέταξε" την παύση οποιασδήποτε αντίστασης. Το κόλπο έπιασε. Οι σκοποί δίστασαν να αμυνθούν προβληματισμένοι για την ταχεία εξέλιξη της κατάστασης. Αφοπλίστηκαν από τους Γερμανούς αμέσως.
Ο Σκορτσένι έσπευσε να καταστρέψει τον σταθμό ασυρμάτου της φρουράς και στη συνέχεια συνάντησε τον Μουσολίνι στο δωμάτιο που τον είχαν περιορίσει λέγοντάς του: " Ντούτσε, Ο Φύρερ με έστειλε να σας απελευθερώσω". Ο Μουσολίνι απάντησε: "Το ήξερα πως ο φίλος μου δεν θα με ξεχνούσε".
Η απελευθέρωση του Μουσολίνι |
Στην συνέχεια επιβιβάσθηκε σ' ένα αεροπλάνο τύπου Fieseler Fi 156C-3/Trop Storch STOL (τύπου ΕΠΑΡ) το οποίο είχε ήδη προσγειωθεί κατόπιν συνθηματικής επαφής με ασύρματο, συνοδευόμενος από τον Σκορτσένι, με κατεύθυνση προς Βιέννη. Η επιχείρηση έγινε γνωστή μέσα από κατάλληλη προπαγάνδα των Γερμανών, σ' όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα αν ο Μουσολίνι κατάντησε να είναι ο κυβερνήτης-μαριονέτα στο γερμανοκρατούμενο ακόμη, κομμάτι της Ιταλίας, η απελευθέρωσή του είχε μεγάλη απήχηση!
Τελετή απονομής παρασήμων για τους συμμετέχοντες αλεξιπτωτιστές στην καταδρομή. Όλοι όσοι βρίσκονται αριστερά από την κυρία, ήταν οι επικεφαλής των τμημάτων. |
Στον Σκορτσένι, απονεμήθηκε ο "Σταυρός των Ιπποτών" και διαδόθηκε η φήμη του σαν τον πιο επικίνδυνο άνδρα της Ευρώπης! Όλοι οι συμμετέχοντες τιμήθηκαν ανάλογα. Οι Γερμανοί άρχισαν να καυχώνται για τις δυνατότητες των ειδικών τους δυνάμεων. Οι αρμόδιοι όμως επιτελείς, δεν άκουσαν τις προτάσεις του Σκορτσένι γι' αναβάθμιση του ρόλου τους στη συνέχιση του πολέμου!
Η ιστορία απέδειξε αργότερα ότι αυτή η καταδρομική επιχείρηση ήταν και η τελευταία προσπάθεια του Χίτλερ, γι' ανάκαμψη του κακού κλίματος που άρχιζε να δημιουργείται στις τάξεις του γερμανικού στρατού.
Πάντως η επιχείρηση "Δρυς", δεν παύει να είναι μια από τις αριστοτεχνικές καταδρομικές επιχειρήσεις του 2ου ΠΠ.
Ανιχνευτής
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.