ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η Πολεμική Σημαία του Ιερού Λόχου



Η πολεμική σημαία απονεμήθηκε στον  Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής, στις 22 Ιουνίου του 1945, σαν αναγνώριση της υπέρτατης προσφοράς του προς την πατρίδα, με τους αγώνες και τις θυσίες των ανδρών του στη Βόρειο Αφρική και στη συνέχεια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου του 1945, ακολούθησε η διάλυση αυτής της υπέροχης μονάδας, ή Συντάγματος θα έλεγα, όπως είχε οργανωθεί  προς το τέλος του πολέμου και η σημαία παραδόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο όπου παραμένει σαν ιστορικό κειμήλιο μέχρι σήμερα. 

Το γιατί διαλύθηκε είναι κάτι που  προβληματίζει τους μετέπειτα μελετητές της ιστορίας. Πολύ απλά και συνοπτικά, η διάλυση του Ιερού Λόχου όπως και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, επιβλήθηκε από την ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής.


Σήμερα, μετά από σειρά αναδιοργανώσεων στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, εμφανίσθηκε ένας νέος "Ιερός Λόχος" που δεν είναι άλλος από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ιστορική αναδρομή για την εξήγηση του αριθμού "13", οδηγεί σε ένα παλιό Σύνταγμα Πεζικού, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1913 και έκτοτε με διαλείμματα έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Σεβαστή η ιστορία του 13ου Συντάγματος, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν έχει καμμιά σύνδεση με την ιστορία των Ειδικών Δυνάμεων, εκτός από την επίδοση του ονόματός του και της πολεμικής σημαίας του, που και αυτή βρισκόταν στο Πολεμικό Μουσείο, στο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών, που οργανώθηκε το Μάιο του 1988.


Ήταν  μεγάλη τιμή για εκείνη την εποχή! Θεωρώ όμως ότι για λόγους ιστορικής συνέχειας και αφού πλέον υπάρχει ένας νέος "Ιερός Λόχος" θα πρέπει να γίνει "επιστροφή στις ρίζες". Δηλαδή, να επανέλθει στην ενέργεια και στην "υπηρεσία" η σημαία του Ιερού Λόχου και να απονεμηθεί στους νέους συνεχιστές, ενώ παράλληλα η ένδοξη σημαία του 13ου Συντάγματος να επιστρέψει στο Πολεμικό Μουσείο. Για να μην γίνει παρανόηση, δεν μιλάμε για το "πανί" αλλά για τον τίτλο!

Θα ήταν πράγματι εξαιρετική τιμή η επίδοση της πολεμικής σημαίας από ένα ζώντα Ιερολοχίτη στη διοίκηση του σύγχρονου "Ιερού Λόχου". Θα ήταν πράξη συνάμα συμβολική για τη συνέχιση της επαγρύπνησης των νέων Ιερολοχιτών στο Αιγαίο.

Πιστεύω ότι αξίζει  μια τέτοια προσπάθεια! 


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.