ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η ανατίναξη του τραίνου στο Αιτωλικό.









Ανιχνεύοντας βρήκα την περιγραφή μιας ενέδρας του ΕΛΑΣ στην κατοχή, που έγινε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αιτωλικού με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση ενός συρμού και την εξουδετέρωση όλης της γερμανικής φρουράς.

Επειδή η αφήγηση είναι πολύ παραστατική, από μαχητή που συμμετείχε στην επιχείρηση, σας παραπέμπω στην ιστολόγιο: IeraPolis


Ανιχνευτής

4 σχόλια:

  1. Agapite Kosta. I epexeirisi itan aneu stratiotikis simasias eidika tin xroniki stigmi pou egine. I epoxi pou oi germanoi kserane oti tha ypoxorisoune apo tin Ellada syntoma. Oso gia tous xaraktires Zoula kai Saplaoura: Ptesmata, efialtes koprana kai kokinofasistes dolofonoi tou Ellinikou ethnous. Milate gia 30 nekrous? Kala re eiste toso Istorika anistoritoi oi gelioi?? 1094 Germanoui paitnane stin Ellada kata tin diarkei atis katoxis. Mono 376 apo tous Antates (Zerva kai EAM kai EKKA)
    Ta parakato milane apo mona tous.
    Saplaouras ektelesthi apo ton Elliniko Stratodikio sto Agrinio. Thimata tou, ekantotades. Anafero merika Stasinos Axileas, Visarion katsadouris, Panos maurommatis.
    (den anikane pouthena oxi kostaki mou den itane tagmatasfalites). To mono egglimatous itnane pou genithikane Ellines kai patriotes. Autoi einai i koryfi apo to pagovouno ekteleseon tou Sapaloura stin milia (lompotina) Aitoloakarnanias.
    Evxaristo
    Aplos enas Ellinas xoris tin mpogia tou KOKKINOU I MAUROU Fasismou.
    Den perimena apo to blogg ton Eidikon dynameon na anevasi kati xoris na to psaksei alithina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΑΡ. 27 610

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
    ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (WEHRMACTH)
    ΕΙCΗΒDAMN 167, D-1ΟΟΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 51

    Προς τον

    Για πληροφ.: Τμήμα ΙV/RΙ/ΒV-11 Ημ/νία; 26.2.1985

    Αξιότιμε κ.
    Επί της από" 27.11.1984 ερώτησης σας (ενδιάμεση επιστολή σας από 10.1.85), σας πληροφορούμε, ότι σχετικά με την επιθυμία σας να μάθετε τον αριθμό των πεσόντων γερμανών στρατιωτών, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μόνον βασει των δηλώσεων ταφέντων, που έχουμε στο άρχειο μας.
    Οι αριθμοί ωστόσο αυτοί δεν μπορούν επ' ουδενί λόγω να ε ίναι δεσμευτικοί, διότι
    α) Στρατιώτες, δηλωθέντες σαν αγνοούμενοι, οι
    οποίοι δεν εχουν ακόμα επιστρέψει στην πατρίδα
    " τους και οι οποίοι πιθανότατα έχουν πεθάνει,
    δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους αριθμούς
    αριθμους που ακολουθούν"
    β) Στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην Ελλάδα,
    υπέκυψαν στα τραύματα τους και σε τόπους εκτός της
    της επικράτειας της Ελλάδας
    γ) Αγνωστοι στρατιώτες, δηλ. νεκροί που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρισθούν, δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν» γιατί δεν έχει δηλωθεί η αιτία του θανάτου τους
    δ) Και τέλος οι δηλώσεις των ταφέντων που έχουμε, δεν είναι πιθανότατα πλήρεις.
    Μπορούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους αριθμούς των ονο¬μαστικά γνωστών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν τάφεί στα νεκροταφεία πεσόντων στρατιωτών του Διονυσου-Ραπεντόζα και Μάλεμε.
    Οι πεσόντες στην Ελλάδα το 1941 αναφέρονται στο Χρονικό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου",που εκδόθηκε από την ομάδα πολεμικών ερευνών το έτος 1966, στον Εκδοτικό Οίκο της Φραγκφούρτης BERNARD &GRAEFE ως εξής: 2.559 νεκροί, 5.820 τραυματίες και 3.169 αγνοούμενοι κατά την "Βαλκανική" -Εκστρατεία". Ωστόσο στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενος κατα την "Επιχείρηση Κρήτη".
    Μετά από επανεξέταση του αρχείου μας για τους ταφέντες στα δύο προαναφερθέντα νεκροταφεία, προέκυψαν οι ακόλουθοι αριθμοί:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν στην μάχη,
    μεταξύ αυτών και εκείνοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες και αεροπορικές επι χειρήσεις και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματα τους.................13.337

    2) Στρατιώτες, οι οποίοι τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιω¬τικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδα-φος........................................ 1.094
    3) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προσβληθέντες από μαλάρια, τύφο και, άλλες ασθένειες............ 721

    4) Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μά¬χες με αντάρτες. Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε ολες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο υπό 1) αναφερόμενος μικρότερος.................... 376
    5) Στρατιώτες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους.......................... 237

    6) Στρατιώτες, οι οποίοι δικάστηκαν από στρα¬τιωτικά δικαστήρια για διάφορα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.. 139

    7) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σαν αιχμά¬λωτοι πολέμου, μετά την Συνθηκολόγηση...... 121


    Η εξεύρεση των γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις αντάρτικες οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ είναι αδύνατη, γιατί λείπουν οι σχετικές -καταχωρήσεις.
    Συμφωνα με το τηρούμενο άρχε ίο μας, το έτος 1941
    στην Ελλάδα επεσαν στην μάχη ή υπέκυψαν στα τραΰματά τους
    τους 1040, τραυματίσθηκαν θανάσιμα 146 και πέθαναν
    απο διάφορες ασθενειες 111 γερμανοί στρατιώτες.
    Οσον αφορά την "Επιχείρηση Κρήτη", μπορέσαμε να
    εξακριβώσουμε 3.183 πεσόντες στην μάχη, 31 πληγω-
    θέντες θανάσιμα και 12 θανόντες από ασθένειες,
    ϊέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε άλλη μιά φορά, οτι οι παραπάνω αριθμοί δεν ε ίναι δεσμευτικοι παρά μόνον ενδεικτικοί, αναφορικά με την κατά προσέγγιση σχέση μεταξυ των κατ Ιδίαν κατηγσ-ριών των παραπάνω νεκρών»
    Ελπίζουμε ότι σας παρείχαμε χρήσιμες πληροφορίες και διατελούμε
    Μετά τιμής Μ.Ε.
    0 Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (Υπογραφή)

    Αθήνα, 20.3.85
    Πιστή μετάφραση από το γερμανικό πρωτ/πο
    Η μεταφραστρια
    Κ Πετροβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο δρόμο, όμως, συνήντησαν το Ζούλα, το Διοικητή του 36 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που κατήρχετο, έφιππος στη Σκάλα Καραισκου.
    Ο Ζούλας, μόλις αντίκρυσε τον Ψαρρό, που τόσο μισούσε, εξοργίσθη, τον εξύβρισε βάναυσα και, μετά βραχύ διάλογο, διέταξε την εκτέλεσή του, η οποία επραγματοποιήθη αμέσως. Οι ριπές του αυτομάτου τον έπληξαν στο μέτωπο και το στήθος.
    Κατά πληροφορίες του Παπαγιαννόπουλου, που περιλαμβάνονται στις σελίδες 92 και 93 του βιβλίου του, «5/42-Ψαρρός» εκδ. 1981, ο Ζούλας εβύθισε στο λαιμό του ημιθανούς Ψαρρού, τη μάχαιρά του με τόση λύσσα, ώστε οι χείρες του εβάφηκαν με το αίμα του θύματος.
    Ευθύς αμέσως κατεκρεουργήθη και ο Παπαγεωργίου, εκεί όπου κατέκειτο αιμόφυρτος ο Αρχηγός του. Στη συνέχεια ο Ζούλας διέταξε και φόρτωσαν το πτώμα του Ψαρρού και το μετέφεραν στο Κλήμα, όπου παρέμεινε άταφο για πολύ χρόνο, ενώ παρήλαυναν χλευάζοντάς το πολλοί αντάρτες του ΕΛΑΣ.

    Ήταν τόσο το μίσος του Ζούλα προς τον Ψαρρό ώστε την επομένη της δολοφονίας του, οδήγησε στο νεκροταφείο του Κλήματος τον αγρίως βασανιζόμενο Παπαγιαννόπουλο, τον αντιπρόσωπο του 5/42 στη διάσκεψη που επρόκειτο να γίνει στο Ραυτόπουλο αλλά είχε συλληφθεί αιχμάλωτος μαζί με τον Γιακουμάκη, του έδειξε το άταφο πτώμα του Ψαρρού και του είπε: Τον βλέπεις αυτόν; Ο Ψαρρός πέθανε σε πέντε λεπτά. Εσύ θα πεθαίνεις επί πέντε ημέρες! Τράβα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.