Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε βαθμό αρχαιότητας στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων διεθνώς, αβίαστα θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις σαν τις αρχαιότερες, που από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, έδωσαν το έναυσμα και αποτέλεσαν το πρότυπο για την δημιουργία των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων πολλών άλλων χωρών, ανά τον κόσμο.
Σήμερα μπορεί αριθμητικά να μην έχουν την δύναμη που διαθέτουν άλλες μεγάλες χώρες, αλλά εξακολουθούν ν' αποτελούν ποιοτικά, τις καλύτερες σε διεθνή κλίμακα, ή έστω, να είναι μέσα στις πρώτες. Αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση και στα αυστηρά στρατιωτικά πλαίσια, γιατί είχα την τύχη να ζήσω με Βρετανούς των Ειδικών Δυνάμεων από κοντά, να εκπαιδευτώ, να συνασκηθώ και να συνεργασθώ μαζί τους, όπως συνεργάσθηκα και εκπαιδεύτηκα και με άλλες εθνικότητες. Υπάρχει λοιπόν ένα μέτρο σύγκρισης που αποκτήθηκε μέσα από την εμπειρία. Οι άνθρωποι είναι άριστοι επαγγελματίες με την καλώς εννοούμενη έννοια.
Το 1987, ήταν ένας σταθμός στην μετεξέλιξη των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων. Μετά την εμπειρία του πολέμου των Φώκλαντς, όπου βρετανικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων χρησιμοποιήθηκαν με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά όχι με τον επιθυμητό συντονισμό και ίσως στον επιθυμητό βαθμό, η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναβαθμίσθηκε και ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο συγκεκριμένων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, από όλους του κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι υλοποιήθηκε η διακλαδική ενότητα διοικήσεως στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Σήμερα η βρετανική ΔΕΔ διαθέτει:
- Τις μονάδες SAS
- Τους SBS
- Τη μονάδα ειδικής αναγνώρισης SRR
- Το Συγκρότημα υποστηρίξεως Ειδικών Δυνάμεων SFSG
- Το Σύνταγμα Διαβιβάσεων Ειδικών Δυνάμεων (18 UKSF Signal Regiment, SIG REGT)
- Μονάδες Αεροπορίας Στρατού και RAF Ειδικών Δυνάμεων (UKSF Aviation)
Το βρετανικό διακλαδικό μοντέλο διοίκησης Ειδικών δυνάμεων, είναι καλά δουλεμένο και δοκιμασμένο την τελευταία τουλάχιστον 5ετία. Ο Διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων, έχει το βαθμό του Υποστρατήγου και πλαισιώνεται από ένα κατάλληλο επιτελείο προσαρμοσμένο στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Βρετανών. Αυτό που επιτυγχάνεται κυρίως, είναι ο σωστός συντονισμός ειδικών επιχειρήσεων και η οικονομία δυνάμεων, αφού σε κάθε περίπτωση ειδικά τμήματα ενεργούν, χωρίς το ενδεχόμενο "διπλής προσπάθειας" όπως μπορεί να συμβεί και είχε συμβεί στο παρελθόν, όταν ενεργούσαν σε επίπεδο κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενιαίος διακλαδικός Διοικητής, διακλαδικό επιτελείο, κατανομή αποστολών, κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση, ενιαίες προδιαγραφές επιλογής προσωπικού και προμήθειας εξοπλισμού και ενιαία διοικητική μέριμνα, είναι οι "θεμέλιοι λίθοι" δημιουργίας σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων.
Ανιχνευτής
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.