ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το "τεχνητό" αίμα



Δεν είναι  πρόσφατο το γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλος πειραματισμός και προσπάθεια στην κατασκευή συνθετικού αίματος για την χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις όπου το χρειάζονται. Ειδικά όταν η αποθήκευση και η συντήρηση πραγματικού αίματος δεν είναι εφικτή.

Την νέα τεχνολογία την "άρπαξε" πάλι ο στρατός των ΗΠΑ για να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το τεχνητό αίμα στην περίθαλψη τραυματιών στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων. Το γενετικά κατασκευασμένο αίμα δημιουργήθηκε με χρήση κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο και με την υποστήριξη ενός μηχανήματος που μιμείται την λειτουργία του μυελού των οστών για την μαζική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.


photo: Oleg Popov / Reuters

Το πρόγραμμα του αμερικανικού Πενταγώνου, που έλαβε την ονομασία "Blood Pharming" (Φαρμακευτική Παραγωγή Αίματος), ξεκίνησε το 2008 από την αντίστοιχη Αμυντική Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένης Τεχνολογίας (Defence Advanced Research Projects Agency, DAPRA) το 2008, με σκοπό την υποστήριξη στρατευμάτων σε αίμα, σε απόμακρα θέατρα επιχειρήσεων και σε απομονωμένες εχθρικές περιοχές.

Η εταιρεία "Arteriocyte" ανέλαβε τη παραγωγή αυτού του είδους αίματος έναντι συμβολαίου ύψους 1,95 εκατομμυρίων δολαρίων.  Η παραγωγή αίματος σε τύπο 0-αρνητικό έχει ήδη πραγματοποιηθεί και ελεγχθεί  από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.




Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ομφάλιος λώρος μπορεί ν' αποδώσει μέχρι και 20 μονάδες τεχνητού αίματος. Ένας τραυματίας στρατιώτης στο θέατρο επιχειρήσεων, απαιτεί κατά μέσο όρο 6 μονάδες αίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. 

To πρόβλημα που λύνεται με τη νέα μέθοδο είναι, ότι ανεξαρτητοποιείται η στρατιωτική υγειονομική υπηρεσία από εράνους αίματος που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ικανοποιούν την συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας.  Επιπλέον δεν θ' απαιτείται  η μεταφορά αίματος σε μεγάλες αποστάσεις με τον κίνδυνο της λήξης του ορίου ζωής. Ήδη στο Αφγανιστάν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου έφτανε αίμα από την Ευρώπη ή την Αμερική μετά από 21 ημέρες από την ημέρα συλλογής του με όριο ζωής ακόμη μια εβδομάδα. Σε άλλες χειρότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε  "μπαγιάτικο" αίμα με αποτέλεσμα επιπλοκές υγείας των ασθενών.




Θα υπάρχει το ειδικό μηχάνημα παραγωγής αίματος στα κατά τόπους νοσοκομεία εκστρατείας και θα καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Βασικά θα παράγεται αίμα τύπου 0 RH αρνητικό, που είναι συμβατό με οποιοδήποτε τύπο αίματος. Αυτή είναι η "φιλοσοφία" της νέας τεχνολογίας σε στρατιωτική εφαρμογή, που όμως σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει από το 2015  και μετά.

Το κόστος παραγωγής μιας μονάδας αίματος με τη νέα τεχνολογία, ανέρχεται προς το παρόν σε 5.000$, με την επιδίωξη αν αρχίσει μαζική παραγωγή να μειωθεί στα 1000$. Υπ' όψη ότι μια μονάδα αίματος ισοδυναμεί περίπου στα 480 ml. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 8 με 10 μονάδες αίματος.

Σαφώς και η νέα τεχνολογία θα έχει εφαρμογή και στην  καθημερινή ζωή της κοινωνίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα πολύ πρόσφατα σε  σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας στην Αυστραλία χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία μετάγγιση τεχνητού αίματος. Η γυναίκα ήταν "μάρτυρας του Ιεχωβά", και λόγω των πεποιθήσεων της, δεν δεχόταν μετάγγιση φυσικού αίματος. Δέχτηκε όμως το τεχνητό και έτσι αποτέλεσε ένα ζωντανό ανθρώπινο πείραμα στην όλη υπόθεση.

Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.