ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Video Games στις Ένοπλες Δυνάμεις





Άσκηση προσομοίωσης με την κωδική ονομασία Boarders Ahoy πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMTIOTC) που εδρεύει στο Μαράθι Χανίων.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική εφαρμογή έχει ως στόχο την εκπαίδευση αγημάτων νηοψίας πολεμικών πλοίων σε διαδικασίες επιχειρήσεων νηοψίας σε ύποπτα εμπορικά πλοία και ανήκει στην κατηγορία παιχνιδιών διδακτικού χαρακτήρα (serious games).

Επιτρέπει τη διεξαγωγή ατομικής ή και συλλογικής εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων στον ίδιο χώρο, καθώς, μέσω του διαδικτύου μπορούν όλοι οι εκπαιδευόμενοι να βρεθούν στο ίδιο εικονικό περιβάλλον ταυτόχρονα και να εκπαιδευτούν. Επιπλέον, η εφαρμογή μπορεί να εκτελεστεί σε φορητό υπολογιστή (laptop), δίνοντας τη δυνατότητα για εκπαίδευση ακόμα και στο πεδίο πραγματικών επιχειρήσεων.

Ο τρόπος λειτουργίας των serious games είναι η δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, που θέτει τον εκπαιδευόμενο στο επίκεντρο της δράσης, δίνοντάς του έναν ρόλο, μια αποστολή. Με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευόμενος καλείται να δράσει, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή που του δίνεται.
Για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, ο εκπαιδευόμενος, καλείται να πράξει και να λάβει αποφάσεις, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχει διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο.

Η αλληλεπίδραση του εκπαιδευόμενου με το εικονικό περιβάλλον έχει καταλυτικό ρόλο στην αφομοίωση της θεωρητικής εκπαίδευσης. 

Ο στόχος των Series Games

Τα serious games αποσκοπούν στην κάλυψη του κενού μεταξύ θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και βοηθούν στην εμπέδωση αρχών και διαδικασιών, μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης τους στο εικονικό περιβάλλον.

Σε αρκετές περιπτώσεις όπου η πρακτική εκπαίδευση, είτε, δεν είναι εφικτή λόγω  μεγάλης απόστασης από τις εγκαταστάσεις πρακτικής εξάσκησης, είτε, υφίσταται κίνδυνος σωματικής ακεραιότητας των εκπαιδευομένων, είτε το κόστος αυτής είναι αρκετά υψηλό,  τα serious games αποτελούν, ίσως, τη μόνη εναλλακτική προσέγγιση για πρακτική εξάσκηση. 

Η ανάπτυξη του “Boarders Ahoy” γίνεται από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο Allied Command Transformation (ACT) στο Νόρφολκ των ΗΠΑ και εντάσσεται στην ευρύτερη αναζήτηση του ΝΑΤΟ με τίτλο “Exploiting Commercial Games and Technology For Use in NATO” που έχει ως στόχο την διερεύνηση του εμπορικού τομέα βιντεοπαιχνιδιών και τεχνολογιών, προς αναζήτηση τρόπων εφαρμογής τους για εκπαίδευση στο ΝΑΤΟ. Το “Boarders Ahoy” αποτελεί το πρωτότυπο, ενώ η έκδοση μιας επιχειρησιακά αξιοποιήσιμης της εφαρμογής αναμένεται εντός του 2011.

ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής)

Tο ΚΕΝΑΠ (NMIOTC) υπάγεται στον Α/ΓΕΕΘΑ με σχέση πλήρους διοικήσεως. Χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, η οποία επίσης καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του. Οι εκπαιδευόμενοι πληρώνουν όλα τα έξοδα που συνδέονται με την δική τους συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ και στην χρήση των εγκαταστάσεων και υλικών. Το κόστος των σεμιναρίων γλώσσας καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από τη Συμμαχία.

Το ΚΕΝΑΠ (NMIOTC) συνδέεται με τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού-ACT (Allied Command Transformation), με παρόμοιο τρόπο όπως και οι λοιπές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Το Κέντρο παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση επί θεμάτων που άπτονται σε Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής (MIO: Μaritime Interdiction Operation) , τόσο σε προσωπικό που προέρχεται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και σε προσωπικό χωρών μη μελών του ΝΑΤΟ, αρκεί να προέρχεται από τις χώρες που συμμετέχουν στη Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP:Partnership for Peace),στο Μεσογειακό Διάλογο (MD: Mediterranean Dialogue ) ή στην Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης ( ICI: Istanbul Cooperative Initiative).

Αποστολή

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας αυτών στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες , καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, για την υποστήριξη των αντίστοιχων έργων Ναυτικής Αποτροπής.

Φάσεις πρακτικής εκπαίδευσης (Practical Course Phases)

• Φάση Ι : Εκπαίδευση στις αίθουσες διδασκαλίας (Classroom Indoctrination). Στη διάρκεια της φάσης αυτής, οι εκπαιδευόμενοι ενημερώνονται στο ισχύον “ΝΑΤΟϊκό δόγμα” για την εκτέλεση “ΜΙΟ”. Οι εκπαιδευόμενοι εξετάζονται / πιστοποιούνται ως προς την γνώση των κανόνων / διατάξεων ασφαλείας και αφ’ ετέρου επί αυτού καθ’ εαυτού του “δόγματος”.

• Φάση ΙI: Εκπαίδευση στο προσομοιωτή (Simulator Training): Στη διάρκεια της φάσης αυτής, οι εκπαιδευόμενοι θα εξετάζονται ως προς την ικανότητα εφαρμογής των κανόνων / διατάξεων ασφαλείας, ως επίσης και στην ικανότητα λειτουργίας ως ομάδα / σύνολο, π.χ στην αλληλοκάλυψη, κατανομή έργου, εμμονή στο σκοπό, οργάνωση, εκτέλεση, κλπ.

• Φάση ΙII :Εκπαίδευση στη πράξη (Practical Training): Στη διάρκεια της φάσης αυτής, οι εκπαιδευόμενοι θα εξετάζονται ως προς την ικανότητα επιτυχούς και ασφαλούς διεξαγωγής επιχειρήσεων “ΜΙΟ”. 

Πηγή: News 247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.