Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Στρατηγός Πετρέους, διοικητής των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, για να περιγράψει συνοπτικά τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Συνηγορεί και υποστηρίζει τον πρόεδρο Καρζάι στις διαπραγματεύσεις του με τους Ταλιμπάν για την εύρεση ειρηνικής λύσης της διαφοράς, μεταξύ των τελευταίων και της κεντρικής κυβέρνησης.
Τα προβλήματα βέβαια δεν λύνονται τόσο εύκολα, με το "μαγικό ραβδί". Οι επιχειρήσεις σε απόμακρες επαρχίες της πολύπαθης χώρας συνεχίζονται και κυρίως στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ. Χωρίς να τποθετούνται σε δεύτερη θέση οι προσβολές των Ταλιμπάν στο Βαζιριστάν κατά μήκος της μεθορίου με το Πακιστάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν.
Το κύριο βάρος έχουν πλέον οι ειδικές επιχειρήσεις, ζυγισμένες και προσαρμοσμένες απόλυτα στην απειλή των ανταρτών. Κανείς δεν θέλει παράπλευρες απώλειες. Δυστυχώς όμως συμβαίνουν, με τελευταία αυτή που έγινε πρόσφατα, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Βρετανίδας ακτιβίστριας Νοργκρόουβ. Η επιχείρηση που έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε στην επαρχία Κουνάρ, από τμήμα ειδικών δυνάμεων, δεν είχε αίσιο τέλος, αφού η αποστολή απέτυχε με το θάνατο της άτυχης κοπέλας που έπρεπε ν' απελευθερωθεί. Το τι έφταιγε θα το βρούν. Είτε λάθος σχεδίαση, είτε λανθασμένος χειρισμός, όπως συζητείται, το κακό έγινε και δεν διορθώνεται. Αυτό μου επαναφέρει στη μνήμη πολύωρες συζητήσεις και μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν, για την χρήση μη θανατηφόρων όπλων σε τέτοιες περιπτώσεις. Μάλλον κάποιος δεν το σκέφθηκε πολύ αυτό.
Ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής στο Αφγανιστάν είναι, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα, η ολοκλήρωση της οργάνωσης και της συγκρότησης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ώστε να μπορούν οι Αφγανοί μόνοι τους να διαχειρίζονται την κατάσταση που επικρατεί. Αυτό θα σημάνει και την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Πότε ακριβώς θα συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, καίτοι έχουν τεθεί από τον Λευκό Οίκο χρονικές επιδιώξεις.
Αν οι Ταλιμπάν αποφασίσουν να παραδώσουν τα όπλα, να ενταχθούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να υπακούσουν το σύνταγμα της χώρας, ίσως τότε να υπάρξει μία αναστροφή της αστάθειας που επικρατεί, επί του παρόντος. Μα είναι μόνο οι Ταλιμπάν; Οι πολέμαρχοι; Οι διαφορές των φυλών; Το λαθρεμπόριο όπλων; Η παράνομη παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών; Η μεγάλη διαφθορά; Ο θρησκευτικός φανατισμός;
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και θα συνεχίζουν να γίνονται. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.
Ανιχνευτής
Πηγή: CNN
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.