ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στρατιωτική υποβοήθηση στην Υεμένη.

Αμερικανός εκπαιδευτής, παρακολουθεί την βολή που εκτελούν άνδρες της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της Υεμένης (Πηγή)
Υεμένη, η χώρα των αντιφάσεων. Κάπου στα βουνά της, βόρεια της πρωτεύουσας Σάνα, βρίσκεται το Κέντρο εκπαίδευσης Αντιτρομοκρατικού Αγώνα του Υεμενικού στρατού. Εκεί υπάρχουν περίπου 50 εκπαιδευτές, Αμερικανοί και Βρετανοί, στελέχη των ειδικών δυνάμεων, με αποστολή την εκπαίδευση της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας της χώρας για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Ιδιαίτερα της Αλ Κάϊντα, που έχει και αυτή, βάσεις εκπαιδεύσεως εκεί και εκπαιδεύει τους μαχητές της, κάπου σε αραιά κατοικημένες και ακυβέρνητες αγροτικές περιοχές, υπό την προστασία τοπικών φυλών.


Οι εκπαιδευτές πολύ σπάνια έρχονται σε επαφή με τον κόσμο, πολύ σπανιότερα με δημοσιογράφους και προσπαθούν πάντα να έχουν πολύ χαμηλό προφίλ. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγάλη σημασία στην Υεμένη, όπως και στο Πακιστάν, με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπάρχουν διμερείς συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και έχουν διατεθεί πολλά εκατομμύρια δολάρια γι΄αυτό το σκοπό.

Υπάρχει  για την Υεμένη μεγάλη ευαισθησία και δεν είναι επιθυμητή η αύξηση της  αμερικανικής στρατιωτικής  παρουσίας, γιατί ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντίθετα αποτελέσματα, με τον πληθυσμό να εναντιώνεται στην ξένη παρουσία και τους οπαδούς της Αλ Κάιντα να το εκμεταλλεύονται αυτό στο έπακρο, για αύξηση της επιρροής τους.

Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Η τρομοκρατία ανθίζει όπου υπάρχει φτώχεια, διαφθορά και κακή διακυβέρνηση  και αυτά, πρέπει επίσης να καταπολεμηθούν. Επομένως το πρόγραμμα βοήθειας και αρωγής προς την Υεμένη καλύπτει ένα αρκετά ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Όλα όμως σε ισορροπία γιατί το οικονομικό βάρος είναι μεγάλο. Έχει σχεδιασθεί ένα "πακέτο", $300 εκατ.  για στρατιωτική και κοινωνική βοήθεια αυτό το χρόνο, επί συνόλου $ 1,5 δισ. για την επόμενη 5ετία. Το μισό διατίθεται για στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας, αλλά έχει θέσει προτεραιότητα στην παροχή υποστήριξης για οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι επιθυμητή η υπέρμετρη στρατιωτική βοήθεια, διότι εγκυμονεί τον κίνδυνο μετατροπής της κυβέρνησης σε στρατιωτικό καθεστώς, με συνέπεια την ανάφλεξη εμφυλίων συγκρούσεων μεταξύ  του Νότιου Αποσχιστικού Κινήματος, που διάκειται ευμενώς προς την Αλ Κάϊντα  και Σιιτών ανταρτών που ήδη υπάρχουν στα βόρεια της χώρας.

Τον περασμένο χρόνο οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν, εκτός από τα μέσα επιτήρησης, αναγνώρισης και  λοιπά όργανα συλλογής πληροφοριών, σε συνεργασία πάντα με τις αρχές, κατευθυνόμενα βλήματα, για προσβολή επιλεγμένων στόχων, αρχηγών της Αλ Κάιντα. Τον Δεκέμβριο του 2009 προκάλεσαν τον θάνατο 40 αμάχων, που είχε σαν αποτέλεσμα, να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων.




Εφέτος προτιμούν τους χαμηλούς τόνους, συμμεριζόμενοι τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Υεμένης για πιθανή μομφή από τον ισλαμικό ορθόδοξο κόσμο, ότι συνεργάζεται με "απίστους" εναντίον αδελφών! Βλέπετε υπάρχει πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ τρομοκρατίας και "αγώνα της πίστης". Φοβούνται μη χάσουν τις καρδιές και το μυαλό του πληθυσμού, που βλέπει τους ξένους με δυσπιστία.

Η Αλ Κάιντα, από την άλλη πλευρά, έχει ανακτήσει δυνάμεις και ενεργεί ακόμη και με το φως της ημέρας πλέον. Ειδικά στην νότια επαρχία Άμπιαν που είναι κυριολεκτικά στα χέρια των νότιων αποσχιστών. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αντάρτες έκαναν 6 επιθέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένα στρατιωτικό φυλάκιο, στην πόλη Τζάαρ, όπου 11 στρατιώτες και 1 πολίτης σκοτώθηκαν.

Επιρροή της Αλ Κάιντα στην Υεμένη
Πιέστε εδώ για μεγέθυνση της εικόνας
Στην πόλη Λόντερ μία άλλη επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα, κόστισε την ζωή 33 ανθρώπων. Μετά την σύγκρουση , μέλη της Αλ Κάιντα μοίρασαν στην πόλη φυλλάδια, παρακινώντας τους κατοίκους, να μην συνεργάζονται με στρατιώτες για να μη σκοτώνονται. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι νότιοι έχουν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα, με σκοπό, την αποσταθεροποίηση και απόσχιση της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως και φύλαρχοι που αρνούνται τη συνεργασία και αυτό δίνει κάποια ελπίδα. Αυτά συμβαίνουν, στην φτωχή χώρα της Υεμένης.

Σε αυτές όλες τις περίεργες, λεπτές και δύσκολες πολιτικές κινήσεις, έρχονται οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων να παίξουν τον ρόλο τους, να μάθουν πρόσωπα και πράγματα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων της χώρας, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και τη φιλία τους που μπορεί στο μέλλον να χρειασθεί. Ποιος ξέρει;

Έτσι λοιπόν επιλέγουν τους καλύτερους στρατιώτες, τους αρχίζουν με τη βασική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων οι Βρετανοί και στη συνέχεια τους αναλαμβάνουν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές . Όλη η εκπαίδευση γίνεται με την αρχή της επιλογής και όποιος αποτυγχάνει σε κάποια φάση της εκπαίδευσης "κόβεται" και επιστρέφει στην αρχική μονάδα του. 

 Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκαν στην Υεμένη την στρατιωτική βοήθεια στην εκπαίδευση, ήταν οι μεγάλες απώλειες σε προσωπικό, όταν θέλησαν να τα βάλουν με την Αλ Κάιντα και είδαν ότι είχαν να κάνουν με σκληρούς επαγγελματίες μαχητές, με καλύτερο εξοπλισμό από τον δικό τους. Τώρα τα πράγματα έχουν αρχίσει να  βελτιώνονται.

Δείτε και ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο για το θέμα. 


Σας χαιρετώ,

Ανιχνευτής

Πηγή: CNN
          Associated Press
          Dawn com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.