Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Λόγων απορρήτων εκφορά....

Βρετανοί, στελέχη των SAS όπως παρουσιάζονται σε φωτογραφία αναρτημένη στο fb σε σελίδα αφιερωμένη γι' αυτούς. Φαίνονται χαρακτηριστικά η στολή τους, η εξάρτυσή τους, ο οπλισμός τους με σιγαστήρα, αλλά και ο σκύλος τους που φέρει σύστημα βιντεοκάμερας για λήψη εικόνων όταν τον αποστέλλουν σε αποστολή. Η φωτογραφία έχει ληφθεί κατά την διάρκεια επιχειρήσεων πιθανόν στο Ιράκ. Αναρτήθηκε όμως στις 17 Ιουνίου 2017 και πήραν φωτιά οι υπηρεσίες! (Πηγή)
"Πες μου με ποιόν κάνεις παρέα.. για να σου πω ποιός είσαι", λέει μια λαϊκή ελληνική παροιμία, βγαλμένη από την εμπειρία της ζωής. 

Αν το προσαρμόσουμε στα στρατιωτικά δεδομένα ασφάλειας πληροφοριών, θα μπορούσαμε να πούμε, "Πες μου τι φοράς, για να σου πω πόσο μετράς", ή αν κάνουμε ακόμη μια παράφραση, "Δείξε μου τι έχεις, για να ξέρω με ποιόν έχω να κάνω".

Η συλλογή πληροφοριών και ειδικότερα των στρατιωτικών πληροφοριών, είναι ολόκληρη επιστήμη. Από το τι φοράς μέχρι το πώς συμπεριφέρεσαι σε ασκήσεις ή άλλες εκδηλώσεις, είναι πηγές άντλησης πληροφοριών για τους έμπειρους αναλυτές πληροφοριών. Εξάγουν συμπεράσματα, αφού ψάξουν σε βάθος και την παραμικρή λεπτομέρεια σε όσα εμφανίζονται καθημερινά στη δημοσιότητα μέσα από έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και τα άλλα ΜΜΕ.

Ένα απλό παράπονο σε κάποιο φόρουμ του διαδικτύου, (από τα πολλά που έχουν εμφανισθεί) για την εκπαίδευση, ή τον εξοπλισμό, μπορεί να οδηγήσει τον ενδιαφερόμενο έμπειρο αναλυτή πληροφοριών στην ανεύρεση, πολύτιμων για την χώρα του, πληροφοριακών στοιχείων.

Στοιχεία που έχουν σχέση με την πειθαρχία, το ηθικό, τον εξοπλισμό και φυσικά την εκπαίδευση. Τα "αθώα" βίντεο ή οι "αστείες" φωτογραφίες που εύκολα πλέον μέσω των συγχρόνων κινητών τηλεφώνων βγαίνουν στον αέρα, κάνουν την ζωή των οργάνων πληροφοριών του ενδιαφερόμενου (αντιπάλου) ευκολότερη γιατί δεν έχoυν να βασανισθούν στο ψάξιμο για πολύ.

Έτσι το "παιχνίδι" των πληροφοριών αποκτά ενδιαφέρον. Ο εγωισμός, η κομπορρημοσύνη και η αυτοπροβολή, είναι σοβαρά ελαττώματα τα οποία αποτελούν γέφυρες στη διαρροή πληροφοριών. Το που πήγες για άσκηση, το τι είπες ή τι σου είπαν, οι φωτογραφίες χώρων ή προσώπων, ή εγκαταστάσεων, είναι ευπρόσδεκτα για την συμπλήρωση του "παζλ".

Πολύ περισσότερο στον χώρο των ειδικών δυνάμεων και των ειδικών επιχειρήσεων, που όλα στηρίζονται στον αιφνιδιασμό του αντιπάλου. Πώς όμως θα αιφνιδιασθεί ο όποιος δυνητικός αντίπαλος, εφ' όσον γνωρίζει τις δυνατότητές σου εκ των προτέρων; Γιατί αυτό που μετράει στρατιωτικά, δεν είναι η επιθυμία   και οι "ευσεβείς πόθοι" σου, αλλά το "τι δύνασαι" να πράξεις. Δηλαδή το τι μπορείς να κάνεις με αυτά που έχεις. 

Έτσι σιγά-σιγά "κτίζονται" οι εκτιμήσεις πληροφοριών και αξιοποιούνται  στο έπακρον για την αντιμετώπιση του ..."εχθρού" όταν έλθει η ώρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας; Απλά να το "βουλώσουμε" το ρημάδι, που για να δείξουμε ότι είμαστε κάποιοι, δείχνουμε και λέμε πολλά για μας, που αντί για καλό, προκαλούν άθελά μας κακό, πολύ κακό! Εκπαίδευση!!

Μια ακόμη επιχειρησιακή φωτογραφία των SAS που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο  fb τους. Μια εικόνα ..χίλιες λέξεις (Πηγή)
Κάπως έτσι σκέφτηκαν πριν από λίγο καιρό οι SAS και το βρετανικό ΥΕΘΑ, όταν είδαν στο fb φωτογραφίες προσωπικού τους, με πλήρη εξάρτυση οπλισμό και φόρτο, αν και είχαν "θολούρα" στα πρόσωπά τους. Τους φάνηκε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας πληροφοριών και άρχισαν να εντοπίζουν τους δράστες, που τελικά ήταν στελέχη τους. Όπως καταλαβαίνετε, συμβαίνει και στις "καλύτερες οικογένειες".

Πιθανολογούν, ότι η διαρροή μπορεί να προήλθε από προσωπικό του 18ου Συντάγματος Επικοινωνιών Ειδικών Επιχειρήσεων, αφού κάποιες φωτογραφίες εμφανίζουν μάλλον προσωπικό τους. Είναι αποφασισμένοι, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στον βρετανικό τύπο, "να κολάσουν το παράπτωμα" με αυστηρότητα, μέχρις απολύσεως!

Εάν ασχοληθούμε με τα καθ' ημάς, θα δούμε πληθώρα φωτογραφιών, που μπροστά τους αυτές που ανέβασαν οι Βρετανοί είναι πράγματι "αθώες". 

Ας αρκεστούμε παιδιά σε όποιες φωτογραφίες ανεβάζει η στρατιωτική υπηρεσία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Ξέρω ότι ο πειρασμός είναι μεγάλος! Αν έχουμε  να σχολιάσουμε ή να πούμε κάτι, με την καλή πρόθεση να διορθώσουμε πράγματα, αντί να τα βγάζουμε στον αέρα, καλύτερα να στείλουμε ηλεκτρονικό μήνυμα στο αντίστοιχο επιτελείο.Υπάρχουν διευθύνσεις και αποδέκτες γι' αυτά και τα κοιτούν (θέλω να πιστεύω) με μεγάλη προσοχή.

"Λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού" 

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.