Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η χρήσιμη μαγειρική σόδα




Πολλές φορές τα πιο απλά υλικά είναι χρησιμότερα από τα πολύπλοκα και ακριβότερα για να αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα. Αρκεί να ξέρεις! Ειδικά όταν μιλάμε για επιβίωση σε έκτακτες καταστάσεις. Ένα απ' αυτά τα απλά υλικά, είναι η "ταπεινή" μαγειρική σόδα, που την αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ.

Το επιστημονικό της όνομα είναι "διττανθρακικό νάτριο" και εκτός από την μαγειρική χρησιμοποιείται και πολλές άλλες χρήσεις. Οι ιδιότητες της είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους ασχολούνται με αθλητισμό και διαβίωση στην φύση με καταβολή μεγάλης φυσικής προσπάθειας (πολύωρες πορείες, αναβάσεις, κάμπινγκ, κλπ).

To διττανθρακικό νάτριο (κοινώς σόδα) είναι ένα αλκαλικό άλας που μπορεί να χρησιμεύσει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Η λελογισμένη προληπτική χρήση του, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις σε αθλήματα. Γενικά η λήψη του βοηθά στην αποβολή της πλεονάζουσας ποσότητας του γαλακτικού οξέως, που δεν απορροφάται στον επιθυμητό βαθμό και δημιουργεί την αίσθηση της μυικής κόπωσης και του πόνου. 

"Η πραγματική όμως αιτία της μυικής κόπωσης, είναι το αποτέλεσμα συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου. Για κάθε μόριο γαλακτικού οξέος που παράγεται στο σώμα, ένα ιόν υδρογόνου επίσης σχηματίζεται. Τα ιόντα υδρογόνου μειώνουν το ph του αίματος και κάνουν τις μυικές ομάδες όξινες. Αυτή η οξύτητα ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις των μυών και προκαλεί πόνο και κάψιμο που λανθασμένα αποδίδονται στο γαλακτικό οξύ".

Η αλήθεια είναι ότι το γαλακτικό οξύ αποτελεί το καλύτερο καύσιμο για τον οργανισμό και η μοντέρνα προπονητική επιστήμη, επικεντρώνεται στο πώς θα εκπαιδευτούν οι αθλητές ώστε να καταναλώνουν το γαλακτικό οξύ έγκαιρα χωρίς συσσωρεύσεις. 

Σε πολύωρες όμως πορείες με φόρτο, με συνεχή καταπόνηση του σώματος, είναι λίγο δύσκολο να πετύχει κάποιος την επιθυμητή ισορροπία. Η προληπτική λήψη της αλκαλικής μαγειρικής σόδας διαλυμένης στο νερό, είναι ό,τι καλύτερο για την αποφυγή της πρόωρης κόπωσης εξ αιτίας της δημιουργουμένης οξύτητας των μυών. Επειδή στο βουνό δεν έχουμε την πολυτέλεια και την δυνατότητα να κάνουμε ειδική διατροφή με αλκαλικές τροφές,, η σόδα δίνει μια απλή λύση σε έκτακτες καταστάσεις.

Αν κάποιος, 90 λεπτά πριν από την δραστηριότητα, πιει ένα λίτρο νερό, με διαλυμένη σόδα σε αναλογία, 100mg/kg βάρους του, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η επίδοση θα είναι καλύτερη, αφού η κόπωση θα "απομακρυνθεί".
Η χρήσιμη μαγειρική σόδα (Πηγή)


Η σόδα επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση χαμένων ηλεκτρολυτών. Είναι απαραίτητο, όταν η θερμοκρασία είναι μεγάλη και οργανισμός με τον ιδρώτα χάνει σε άλατα και μέταλλα ή όταν η απώλεια συμβαίνει στην άσχημη κατάσταση της γαστρεντερίτιδας, ειδικά σε διαβίωση στην ύπαιθρο. Κανονικά η αναπλήρωση γίνεται είτε με τυποποιημένα προϊόντα ηλεκτρολυτών σε σκόνη ή χάπια, που βρίσκονται εύκολα σε φαρμακεία. Η εμπειρική μέθοδος είναι με τη χρήση μαγειρικής σόδας, αλατιού και ζάχαρης. Σ' ένα λίτρο νερό, ρίχνουμε 4 μικρές κουταλιές (του γλυκού) ζάχαρη, μισή κουταλιά μαγειρική σόδα και 1/4 του κουταλιού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και έχουμε ένα υγρό γεμάτο ηλεκτρολύτες. 

Για την πρόληψη των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων της γρίπης, αναφέρεται σαν ένα απλό και αποτελεσματικό φάρμακο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. με συγκεκριμένη δοσολογία:

"-Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας έξι φορές από μισό κουταλάκι (του γλυκού) σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό, κάθε περίπου δύο ώρες.

-Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας τέσσερις φορές από μισό κουταλάκι σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό, με την ίδια συχνότητα 

-Κατά την τρίτη ημέρα από μισό κουταλάκι σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό πρωί και βράδυ.

-Στην συνέχεια μισό κουταλάκι σόδα με ένα ποτήρι δροσερό νερό κάθε πρωί μέχρι την αποθεραπεία.

Η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις επτά δόσεις με μισό κουταλάκι ανά ημέρα, και για ηλικίες άνω των 60 ετών δεν πρέπει να λαμβάνονται πάνω από τρεις δόσεις με μισό κουταλάκι την ημέρα. Επιπλέον, να μην χρησιμοποιείται η μέγιστη δοσολογία για περισσότερο από δύο εβδομάδες." 

Σε ελαφρά ηλιακά εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων, είναι άριστο. Δημιουργούμε πολτό με νερό και μαγειρική σόδα και τον τοποθετούμε επάνω στο έγκαυμα ή στο τσίμπημα.

Για μικρά θραύσματα γυαλιών ή ξύλου και ακίδες, διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μικρό κύπελλο νερό και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα. Πολλά θραύσματα θα βγουν από μόνα τους μετά από μερικές μέρες, χρησιμοποιώντας αυτή τη θεραπεία.

Για ατομική υγιεινή στόματος και σώματος, επίσης χρησιμοποιείται η σόδα. 3 μέρη σόδας, ένα μέρος νερού.

Πρέπει μετά απ' όλα αυτά να ειπωθεί, ότι αν και η σόδα έχει αρκετές ιατρικές χρήσεις, δεν αντικαθιστά τις κανονικές ιατρικές και κλινικές αγωγές. Σε μια κατάσταση ανάγκης επιβίωσης όμως, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση. Επομένως καλόν είναι να υπάρχει διαθέσιμη σε μια λογική ποσότητα, στην ατομική συλλογή μας, γιατί ...ποτέ μη λες ποτέ!


Ανιχνευτής




3 σχόλια :

  1. Αν μπορεί κάποιος ας εξηγήσει τα mg/kg ή προφανώς μιλάμε για τυποποιημενο προϊόν, που όσο κ αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω. Με mg συνήθως μιλάμε όταν υπάρχει μετρησιμο προϊόν π.χ 1000mg παρακεταμολη δισκιο. Λριν ανακτήσετε κ αναπαράγετε κάτι ψάξτε το πρώτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη,

      Όταν μιλάει ο ειδικός για 100mg/kg βάρους, πράγματι σε βάζει στην διαδικασία του υπολογισμού.

      Για να σε διευκολύνω λοιπόν γράφω παρακάτω τις αντιστοιχίες, που πιστεύω να βοηθήσουν:

      Όπως θα ξέρεις, 1 γραμμάριο ισούται με 1000mg (Χιλιοστόγραμμα) και αντίστροφα τα 100 mg ισούνται με 0,1 γραμμάρια

      Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, ζυγίζει 5 γραμμάρια, δηλαδή, 5000 mg

      Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ζυγίζει 70 κιλά. Πολλαπλασιάζοντας τα κιλά του επί 100 (100mg/kg) μας εξάγει 7000 mg.

      Πρακτικά λοιπόν, χρειάζεται ενάμισι κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ένα λίτρο νερό.

      Φιλικά,

      Ανιχνευτής

      Διαγραφή
  2. Συγχωρέστε το αυστηρό ύφος μου, δεν τα έχω μαζί σας αλλά με τους αρθρογράφους που ακόμα κ σε θέματα που αφορούν τη υγεία δεν διευκρινιζουν τα απαραίτητα.
    Παραθέτω έγγραφο του FDA(Αμερικάνικου οργανισμού φαρμακων) που μιλάει για μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη διττανθρακικής σόδας περιέχουν 616mg δραστικής

    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.danielyoung.net/docs/Bicarb.pdf&ved=0ahUKEwjBhquAnNjTAhUsAsAKHaTKARsQFggaMAA&usg=AFQjCNGTzK9413Gs8xcopDdA6sILq9Y0gA&sig2=0XM2MbMfktoSYjxD-Ig_3w

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.