ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο ..κλεμμένος Κέρβερος!


Μια πολύ ωραία φωτογραφία εκπαιδευτικού άλματος ελεύθερης πτώσης από προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, με πλήρη φόρτο, πάνω από την ΖΡ Μεγάρων.  

Όπως γράφει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ήλθαν στην χώρα μας προσωπικό και μέσα της αμερικανικής 37ης Μοίρας Εναερίων Μεταφορών (37 Airlift Squadron) κάτι ανάλογο με το δικό μας 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), για συνεκπαίδευση με μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, στις ρίψεις εφοδίων, υλικών και προσωπικού. Η συνεργασία με την κωδική ονομασία "Stolen CerberusV" (Κλεμμένος Κέρβερος 5) έληξε χθες.

Μπράβο παιδιά!

Τώρα που κολλάει ο ..κλεμμένος Κέρβερος! Από την μυθολογία μας, αποτελεί τον 12ο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος κατέβηκε στον Άδη, έκλεψε τον φοβερό Κέρβερο το σκυλί του Άδη και τον έφερε στον Ευρυσθέα, ο οποίος αφού ...κατουρήθηκε από τον φόβο του τον ξαπόστειλε πίσω!

Τα C-130 Hercules τι μας θυμίζουν!


Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Διαστρέμματα, θλάσεις και κατάγματα














Καθηγητής Φυσικής. Αγωγής

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν κατά την άσκηση μας παρουσιάζονται διαστρέμματα, θλάσεις ή κατάγματα;

Συνδεσμικοί τραυματισμοί (Διαστρέμματα)

Είναι συνηθισμένοι τραυματισμοί και πραγματοποιούνται όταν οι σύνδεσμοι δέχονται μεγάλα μηχανικά φορτία ή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την άρθρωση.

Πολλές φορές μπορούν να προκληθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του βαδίσματος, ενώ στα σπορ συχνά προκαλούνται όταν μετά την προσγείωση από άλμα 'γυρίσει' το πόδι του αθλητή. Συνοδεύονται από πόνο, συχνά οίδημα και ίσως δυσκολία στην κίνηση.

Αυτό λοιπόν που κάνουμε αρχικά είναι να μειώσουμε το οίδημα τοποθετώντας πάγο(1), να επιδέσουμε σφικτά με ελαστικό επίδεσμο και να μην αφήσουμε τον τραυματία να επιβαρύνει ξανά την τραυματισμένη περιοχή.

Η χρήση ψυκτικού δεν ενδείκνυται διότι λειτουργεί ως αναισθητικό, με αποτέλεσμα ο αθλητής να μην αντιλαμβάνεται τον πόνο, να επιβαρύνει την περιοχή και στο τέλος και τον τραυματισμό του.

Τα διαστρέμματα χωρίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Στα πρώτα αρκεί ο τρόπος αντιμετώπισης που περιγράψαμε, ενώ σε πιο δύσκολες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και η τοποθέτηση νάρθηκα ή γύψου.

Θλάσεις

Πολλοί συχνοί τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν είτε από υπερβολική φόρτιση π.χ στον στίβο είτε από άμεση πλήξη π.χ στο ποδόσφαιρο.

Διακρίνονται σε θλάσεις πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και μπορούν αποκατασταθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή αρκετές εβδομάδες. Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα. Αυτά καταπολεμούνται με την τοποθέτηση πάγου(1) στην περιοχή και περίδεση.

Ο πάσχων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τραυματισμένη περιοχή μέχρι την εξέταση από ιατρό. 

Κατάγματα

Το κάταγμα παρουσιάζεται πιο σπάνια από τους προηγούμενους τραυματισμούς, κυρίως σε αγώνες ποδοσφαίρου. Στο σημείο προκαλείται έντονος πόνος, οίδημα, παραμόρφωση, αδυναμία κίνησης ή μερικές φορές μη φυσιολογική κίνηση. Η αντιμετώπιση του κατάγματος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού μια λάθος κίνηση μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ακινητοποιήσουμε το τραυματισμένο μέλος μαζί με τις αρθρώσεις. Γι’αυτό το σκοπό μπορούν να επιστρατευτούν από επίδεσμοι μέχρι ζώνες και ρούχα ή ακόμη και σανίδια(2). Αν υπάρχει αιμορραγία(3) θα πρέπει να υπάρχει σφικτό δέσιμο το οποίο θα χαλαρώνει και θα επανέρχεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν απαιτείται σφικτή περίδεση καθώς αυτή δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Δύο σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα είναι η μη ανάταξη του κατάγματος από μη ειδικό και η προσεκτική μεταφορά ατόμου με κάταγμα στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη(4). Αν κάποιος δεν γνωρίζει είναι προτιμότερο να φροντίζει για την ψυχολογική μόνο υποστήριξη του πάσχοντα περιμένοντας εξειδικευμένο άτομο για τη μεταφορά του.




Επεξηγήσεις

(1) Στην περίπτωση δραστηριότητας στο βουνό και γενικά στην ύπαιθρο, όπου δεν υπάρχει η διαθεσιμότητα πάγου (εκτός από την περίπτωση διαβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές), είναι καλό να μεταφέρεται στο υγειονομικό σακίδιο σπρέι ή  ζελέ πάγου. Και τα δύο βρίσκονται εύκολα στα φαρμακεία.

(2) Υπάρχουν πολλοί αυτοσχέδιοι τρόποι που περιγράφονται σε διάφορα εγχειρίδια αλλά και στο διαδίκτυο.  Στο εμπόριο βεβαίως υπάρχουν σχετικά οικονομικοί τυποποιημένοι νάρθηκες που είναι ελαφρείς, εύκολοι στην μεταφορά και δεν καταλαμβάνουν όγκο. Μπορείτε να βρείτε νάρθηκες αλουμινίου, όπως και φουσκωτούς νάρθηκες εξ ίσου αποτελεσματικούς.  Η παροχή πρώτων βοηθειών διαφέρει ανάλογα με το κάταγμα. Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα κατάγματα κνήμης για παράδειγμα και αλλιώς τα κατάγματα καρπού.

(3) Το σταμάτημα της αιμορραγίας είναι το υπ' αριθμόν ένα πράγμα που πρέπει να γίνει και σ' αυτό βοηθούν πολύ τα αιμοστατικά σκευάσματα και οι αιμοστατικοί επίδεσμοι. ή "Tourniquet" αγγλιστί Ένα καλό βιβλίο Α' Βοηθειών, κυκλοφορεί, γραμμένο από διασώστη και μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

(4) Τα κατάγματα αυχένα και σπονδυλικής στήλης είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις. Αν ο διασώστης δεν κινδυνεύει, μπορεί να φροντίσει τον τραυματία με τους κατάλληλους ακινητοποιητές, αυχένα και σπονδυλικής στήλης και με το ανάλογο φορείο μεταφοράς. Αν όμως υπάρχει κίνδυνος από επικείμενη πυρκαϊά ή έκρηξη, ή από φονικά πυρά και πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθεί ο τραυματίας, πιάνουμε γερά τα ρούχα του θύματος στους ώμους, στέκοντας από πίσω του και στηρίζοντας τον αυχένα και το κεφάλι του στα αντιβράχια μας τον τραβάμε όσο μπορούμε πιο προσεκτικά, (όπως μας επιτρέπει η επικρατούσα κατάσταση) μακριά από την επικίνδυνη περιοχή. Το πώς ενεργεί ένας διασώστης μάχης, μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ανιχνευτής


Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η χρήσιμη μαγειρική σόδα




Πολλές φορές τα πιο απλά υλικά είναι χρησιμότερα από τα πολύπλοκα και ακριβότερα για να αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα. Αρκεί να ξέρεις! Ειδικά όταν μιλάμε για επιβίωση σε έκτακτες καταστάσεις. Ένα απ' αυτά τα απλά υλικά, είναι η "ταπεινή" μαγειρική σόδα, που την αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ.

Το επιστημονικό της όνομα είναι "διττανθρακικό νάτριο" και εκτός από την μαγειρική χρησιμοποιείται και πολλές άλλες χρήσεις. Οι ιδιότητες της είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους ασχολούνται με αθλητισμό και διαβίωση στην φύση με καταβολή μεγάλης φυσικής προσπάθειας (πολύωρες πορείες, αναβάσεις, κάμπινγκ, κλπ).

To διττανθρακικό νάτριο (κοινώς σόδα) είναι ένα αλκαλικό άλας που μπορεί να χρησιμεύσει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Η λελογισμένη προληπτική χρήση του, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις σε αθλήματα. Γενικά η λήψη του βοηθά στην αποβολή της πλεονάζουσας ποσότητας του γαλακτικού οξέως, που δεν απορροφάται στον επιθυμητό βαθμό και δημιουργεί την αίσθηση της μυικής κόπωσης και του πόνου. 

"Η πραγματική όμως αιτία της μυικής κόπωσης, είναι το αποτέλεσμα συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου. Για κάθε μόριο γαλακτικού οξέος που παράγεται στο σώμα, ένα ιόν υδρογόνου επίσης σχηματίζεται. Τα ιόντα υδρογόνου μειώνουν το ph του αίματος και κάνουν τις μυικές ομάδες όξινες. Αυτή η οξύτητα ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις των μυών και προκαλεί πόνο και κάψιμο που λανθασμένα αποδίδονται στο γαλακτικό οξύ".

Η αλήθεια είναι ότι το γαλακτικό οξύ αποτελεί το καλύτερο καύσιμο για τον οργανισμό και η μοντέρνα προπονητική επιστήμη, επικεντρώνεται στο πώς θα εκπαιδευτούν οι αθλητές ώστε να καταναλώνουν το γαλακτικό οξύ έγκαιρα χωρίς συσσωρεύσεις. 

Σε πολύωρες όμως πορείες με φόρτο, με συνεχή καταπόνηση του σώματος, είναι λίγο δύσκολο να πετύχει κάποιος την επιθυμητή ισορροπία. Η προληπτική λήψη της αλκαλικής μαγειρικής σόδας διαλυμένης στο νερό, είναι ό,τι καλύτερο για την αποφυγή της πρόωρης κόπωσης εξ αιτίας της δημιουργουμένης οξύτητας των μυών. Επειδή στο βουνό δεν έχουμε την πολυτέλεια και την δυνατότητα να κάνουμε ειδική διατροφή με αλκαλικές τροφές,, η σόδα δίνει μια απλή λύση σε έκτακτες καταστάσεις.

Αν κάποιος, 90 λεπτά πριν από την δραστηριότητα, πιει ένα λίτρο νερό, με διαλυμένη σόδα σε αναλογία, 100mg/kg βάρους του, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η επίδοση θα είναι καλύτερη, αφού η κόπωση θα "απομακρυνθεί".
Η χρήσιμη μαγειρική σόδα (Πηγή)


Η σόδα επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση χαμένων ηλεκτρολυτών. Είναι απαραίτητο, όταν η θερμοκρασία είναι μεγάλη και οργανισμός με τον ιδρώτα χάνει σε άλατα και μέταλλα ή όταν η απώλεια συμβαίνει στην άσχημη κατάσταση της γαστρεντερίτιδας, ειδικά σε διαβίωση στην ύπαιθρο. Κανονικά η αναπλήρωση γίνεται είτε με τυποποιημένα προϊόντα ηλεκτρολυτών σε σκόνη ή χάπια, που βρίσκονται εύκολα σε φαρμακεία. Η εμπειρική μέθοδος είναι με τη χρήση μαγειρικής σόδας, αλατιού και ζάχαρης. Σ' ένα λίτρο νερό, ρίχνουμε 4 μικρές κουταλιές (του γλυκού) ζάχαρη, μισή κουταλιά μαγειρική σόδα και 1/4 του κουταλιού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και έχουμε ένα υγρό γεμάτο ηλεκτρολύτες. 

Για την πρόληψη των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων της γρίπης, αναφέρεται σαν ένα απλό και αποτελεσματικό φάρμακο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. με συγκεκριμένη δοσολογία:

"-Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας έξι φορές από μισό κουταλάκι (του γλυκού) σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό, κάθε περίπου δύο ώρες.

-Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας τέσσερις φορές από μισό κουταλάκι σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό, με την ίδια συχνότητα 

-Κατά την τρίτη ημέρα από μισό κουταλάκι σόδας με ένα ποτήρι δροσερό νερό πρωί και βράδυ.

-Στην συνέχεια μισό κουταλάκι σόδα με ένα ποτήρι δροσερό νερό κάθε πρωί μέχρι την αποθεραπεία.

Η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις επτά δόσεις με μισό κουταλάκι ανά ημέρα, και για ηλικίες άνω των 60 ετών δεν πρέπει να λαμβάνονται πάνω από τρεις δόσεις με μισό κουταλάκι την ημέρα. Επιπλέον, να μην χρησιμοποιείται η μέγιστη δοσολογία για περισσότερο από δύο εβδομάδες." 

Σε ελαφρά ηλιακά εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων, είναι άριστο. Δημιουργούμε πολτό με νερό και μαγειρική σόδα και τον τοποθετούμε επάνω στο έγκαυμα ή στο τσίμπημα.

Για μικρά θραύσματα γυαλιών ή ξύλου και ακίδες, διαλύουμε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μικρό κύπελλο νερό και στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα. Πολλά θραύσματα θα βγουν από μόνα τους μετά από μερικές μέρες, χρησιμοποιώντας αυτή τη θεραπεία.

Για ατομική υγιεινή στόματος και σώματος, επίσης χρησιμοποιείται η σόδα. 3 μέρη σόδας, ένα μέρος νερού.

Πρέπει μετά απ' όλα αυτά να ειπωθεί, ότι αν και η σόδα έχει αρκετές ιατρικές χρήσεις, δεν αντικαθιστά τις κανονικές ιατρικές και κλινικές αγωγές. Σε μια κατάσταση ανάγκης επιβίωσης όμως, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση. Επομένως καλόν είναι να υπάρχει διαθέσιμη σε μια λογική ποσότητα, στην ατομική συλλογή μας, γιατί ...ποτέ μη λες ποτέ!


Ανιχνευτής


Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Πώς να παραμείνεις ζωντανός σε εμπόλεμη ζώνη

Ουκρανός στρατιώτης εκτελεί αυτόματη βολή με ελαφρύ πολυβόλο από τη θέση του ορθίως, προς την κατεύθυνση των φιλορώσων αυτονομιστών. Είναι σαφές ότι η βολή είναι τελείως άστοχη καθώς βάλει με αυτόν τον τρόπο σπαταλώντας πυρομαχικά. (Πηγή)
Έχουν γραφεί πολλές εμπειρίες μαχητών στο παρελθόν, οι οποίες διασώθηκαν μέσα από βιβλία και προσωπικά απομνημονεύματα. Πολλές φορές αποδίδονται με γλαφυρό, λογοτεχνικό λόγο που προκαλούν συγκίνηση και συναίσθημα και σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρονται με ύφος περιπέτειας και ίσως ικανοποίησης! Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που με επαγγελματικό τρόπο περιγράφουν τα βιώματά τους και προσπαθούν να εντοπίσουν τα λάθη και τις σωστές κινήσεις.

 Όπως έχει δείξει η εμπειρία, ποτέ η ίδια ακριβώς κατάσταση δεν αποτυπώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην αντίληψη κάθε ατόμου, που συμμετείχε σ' αυτήν. Έτσι και στην κατάσταση μάχης. Αλλιώς την αντιμετωπίζει ένας εκπαιδευμένος μαχητής και αλλιώς ένας τελείως απροετοίμαστος. Η επιβίωση ενός προετοιμασμένου ανθρώπου, για μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, θεωρείται  πιθανότερη,  απ' αυτήν ενός "άψητου" και αμάθητου.

Κάποτε, όπως έλεγαν οι παλιοί, στους πολέμους, αφού σκοτώνονταν αρχικά πολλοί, οι άλλοι που έμεναν, επιβίωναν, γιατί τα παθήματα των νεκρών, είχαν γίνει μαθήματα για τους ζωντανούς! Τα μαθήματα καταγράφονταν και  διδάσκονταν στους νεότερους, σαν απαράβατοι κανόνες! Αυτοί οι γραμμένοι κανόνες, περιέχονται λοιπόν στους στρατιωτικούς κανονισμούς, για να μαθαίνουν οι επερχόμενες γενιές στρατιωτών, αν και εφ' όσον υπηρετούν την θητεία τους σαν πιστοί και φιλότιμοι και βέβαια δεν χάνουν τον χρόνο τους, αλλά εκπαιδεύονται! Τι γίνεται όμως όταν κάποιος εντελώς ανεκπαίδευτος βρεθεί αντιμέτωπος με τον πόλεμο;

Ουκρανοί στρατιώτες και εθελοντές, εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες, πριν μετακινηθούν προς την εμπόλεμη ζώνη. (Πηγή)
Πριν από λίγα χρόνια, όταν φούντωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας  Ουκρανός που δεν είχε κληθεί στα όπλα, πιθανόν λόγω του νεαρού της ηλικίας και θέλοντας να προετοιμασθεί, γιατί θεωρούσαν τότε  βέβαιη την ρωσική εισβολή, έκανε μια πρωτότυπη, (ίσως πλακατζίδικη) κίνηση. Μέσα στον φόβο, που του προκαλούσε η ανασφάλεια της έλλειψης στρατιωτικής εκπαίδευσης και μάλλον στην απελπισία του, άρχισε να "εκπέμπει" στο διαδίκτυο σε αγγλόφωνα κοινωνικά δίκτυα ερωτήματα  SOS και  να αναζητά πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιβιώσει στη μάχη, όντας ανεκπαίδευτος! Έγραψε:

"Γειά σας, είμαι ο Μαρκ και είμαι από την Ουκρανία. Έχουμε επιστρατεύσει περίπου 40.000 στρατιώτες λόγω της απειλής ρωσικής επέμβασης. Δεν επιστρατεύτηκα, αλλά αν η Ρωσία μας επιτεθεί, θα δηλώσω εθελοντής. Η κυβέρνησή μας δίνει στους στρατιώτες μας μόνο από ένα τυφέκιο  ΑΚ-47, λίγους γεμιστήρες και στρατιωτική στολή. Χωρίς εξάρτυση!

Δεν έχω υπηρετήσει ποτέ και δεν έχω  κάνει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική εκπαίδευση! Αυτό που ξέρω είναι ότι σε δυο εβδομάδες. πολύ πιθανόν να βρεθώ σε κάποιο όρυγμα πυροβολώντας Ρώσους. Ζητώ από οποιονδήποτε είχε στρατιωτική εκπαίδευση συμβουλές, για το πώς θα επιβιώσω σε πόλεμο Ευχαριστώ!"

Οι απαντήσεις του ήλθαν σαν βροχή θα έλεγα, από σχετικούς και ...άσχετους! Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από την ανταπόκριση, που μάλλον δεν περίμενε! Κάποιες όμως απαντήσεις, προέρχονταν από εμπειροπόλεμους βετεράνους Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Διαλέγοντας τις καλύτερες συμβουλές, δείτε τι του έγραψε ένας πρώην Αμερικανός αλεξιπτωτιστής:

" Δεν είμαι βέβαιος πόση βασική εκπαίδευση θα κάνεις, οπότε θα σου δώσω μερικές συμβουλές, χρήσιμες για κάποιον που μπαίνει στη μάχη με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση.


  • Μάθε πώς να πυροβολείς. Αν δεν σου δείξουν, βρες κάποιον βετεράνο να σε εκπαιδεύσει. Πάντα να χρησιμοποιείς τα σκοπευτικά όργανα του τυφεκίου σου. Ποτέ να μην κάνεις αυτόματη βολή. Πάντα να πυροβολείς από θέσεις που στηρίζουν το όπλο σου, είτε στο έδαφος είτε πάνω σε μάντρα ή τοίχο. Βολές χωρίς να στηρίζεις το όπλο σου είναι πολύ δύσκολες. Αν δε σου χορηγήσουν πολλά πυρομαχικά, να πυροβολείς μόνο σε ό,τι βλέπεις. Άφησε σε κάποιον άλλο να κάνει καλυπτικά πυρά.
  • Να καθαρίζεις το όπλο σου, όσο μπορείς πιο καλά. Να μην αφήνεις να γεμίζει βρωμιές.
  • Να πηγαίνεις με κάποιον που ξέρει τι κάνει
  • Μάθε όσα πιο πολλά μπορείς. Ειδικά πρώτες βοήθειες και ασύρματο, όπως και για τα εκρηκτικά και πώς να τα χρησιμοποιείς.
  • Να μην στριμώχνεσαι με άλλους. Αν δεις άλλους να μαζεύονται πολλοί μαζί, μέσα σε ένα  χαντάκι ή πίσω από τοίχο, μείνε 5 με 10 μέτρα μακριά τους. Αν τρέχουν όλοι μαζί σαν γκρουπ και εσύ είσαι μέσα σ' αυτό το γκρουπ, σταμάτα! Άφησέ τους να προχωρήσουν μπροστά 5 με 10 μέτρα και μετά ακολούθησέ τους.
  • Να πέφτεις κάτω! Να μην τρέχεις σκυφτός. Να πέφτεις στο έδαφος εάν γίνει κάποια έκρηξη κοντά σου ή αν κάποιος αρχίσει να πυροβολεί. Πέσε κάτω! Το έδαφος είναι φίλος σου. Χώσου κάτω από το έδαφος αν μπορείς. Χαντάκια, λακκούβες  και βαθουλώματα θα σε προστατεύσουν, πολύ καλύτερα απ' ό,τι ένας τοίχος από τούβλα. Αν κάτι κακό συμβεί, από ένστικτο ο άνθρωπος τρέχει να το αποφύγει, αλλά στη μάχη, έτσι θα σκοτωθείς.  Να πέφτεις στο έδαφος!
  • Αν καθηλωθείς μέσα σε χαντάκι ή σε δωμάτιο, ή πίσω από τοίχο, καθώς οι σφαίρες πέφτουν γύρω σου, καλύτερα να σκεφτείς τρόπο να φύγεις από εκεί. Σε καθηλώνουν, ενώ κινούνται εναντίον σου. Κινήσου έρποντας, παρά τρέχοντας σε τέτοιες καταστάσεις.
  • Όταν είναι να μετακινηθείς (σ.σ. σε άλλη θέση),  να σηκώνεσαι και ενώ τρέχεις να σκέφτεσαι, "Είμαι όρθιος, με είδε (σ.σ. ο εχθρός), πέφτω κάτω" και πέσε κάτω!
  • Μην πυροβολείς ελικόπτερα ή αεροπλάνα και κρατήσου μακριά απ' αυτούς που το κάνουν. Απλά προκαλούν την προσοχή, ενώ δεν μπορούν να τα κτυπήσουν έτσι και αλλιώς.
  • Βεβαιώσου ότι εσύ και οι σύντροφοί σου γνωρίζετε από αιμοστατικούς επιδέσμους. Η σωστή χρήση τους έχει σώσει τις περισσότερες ζωές στα σύγχρονα πεδία μάχης, από οτιδήποτε άλλο.
  • Αν μπορείς να καταταγείς σε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, είναι προτιμότερο από οπουδήποτε αλλού. Αυτού του είδους οι μονάδες, εκπαιδεύονται σωστά και διαθέτουν όλα τ' απαραίτητα υλικά για να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο αλλά και για να επιβιώσουν.
  • Πίνε νερό. Η αφυδάτωση θα σε σκοτώσει το ίδιο καλά, όπως μια σφαίρα.
  • Τρώγε όποτε μπορείς. Δεν πεινάς γιατί είσαι σε υπερένταση; Να τρως όπως και να είσαι. Κατάπινε ακόμη και με τη βοήθεια νερού.
  • Η διστακτικότητα σκοτώνει. Είναι καλύτερα να κάνεις κάτι λάθος, από το τίποτα.
  • Κράτα το ηθικό σου και την πίστη σου. Διατηρώντας θετικό πνεύμα, θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ζωντανός"


Καλές συμβουλές για να τις αγνοήσει κανείς. Συμβουλές που καταγράφονται μεν σε στρατιωτικά εγχειρίδια και μάλλον ακούγονται στην εκπαίδευση,  αλλά περνούν από τους "εν ειρήνη διάγοντες" στρατιώτες ωσάν ψιλά γράμματα.

Παράδειγμα: Πόσοι ξέρουν, έτσι αμέσως ν' απαντήσουν, όταν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ακούν πρώτα το πλατάγισμα, μετά την εκπυρσοκρότηση και μετά ...το σφύριγμα της σφαίρας, από ποιά απόσταση τους πυροβολούν;  Κάπως έτσι εννοούνται "τα ψιλά γράμματα" που δεν είναι καθόλου ψιλά! Αν είχαν την εμπειρία θα ήξεραν γιατί "όποιος έχει καεί, φυσάει και το γιαούρτι".

Εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση!

Ανιχνευτής