Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οι Φινλανδοί

Πηγή
Οι εταίροι μας στην ΕΕ Φινλανδοί, αν και μας δυσαρέστησαν στις πρόσφατες συσκέψεις του Εurogroup, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι διατηρούν στο στρατό τους, μια πολύ καλή μονάδα ειδικών δυνάμεων:Το Σύνταγμα των Κυνηγών Utti (Utti Jaeger Regiment

Ένα Σύνταγμα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών δηλαδή, που αποτελείται από:

Το τάγμα Αλεξιπτωτιστών το προσωπικό του οποίου φέρει τον κόκκινο μπερέ,  αποτελείται από μονίμους, επαγγελματίες οπλίτες και εφέδρους.  Η θητεία των εφέδρων είναι ενός έτους, ενώ οι επαγγελματίες εισέρχονται με πενταετή σύμβαση, η οποία μπορεί ν' ανανεωθεί γι' άλλα πέντε χρόνια το μέγιστον, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Μετά απολύονται. 

Είναι ελαφρύ τάγμα δυνάμεως περίπου 350 ατόμων, με κύρια αποστολή, την εκτέλεση αναγνωρίσεων και καταδρομικών ενεργειών στα μετόπισθεν του εχθρού. Διεισδύουν είτε με ελικόπτερα είτε με την εκτέλεση άλματος με αλεξίπτωτα.

Πηγή
Το τάγμα ειδικών επιχειρήσεων ίδιας δυνάμεως, αποτελείται μόνο από μόνιμους και επαγγελματίες με καθεστώς χρόνου υπηρεσίας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Το προσωπικό μπορεί να δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή για κατάταξη, από οποιαδήποτε υπηρεσία, σώμα, όπλο ή κλάδο υπηρετεί. Η διάρκεια εκπαίδευσης-δοκιμασίας για την επιλογή στο τάγμα ειδικών επιχειρήσεων είναι 12 μηνών. Οι αποστολές που αναλαμβάνει καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα διείσδυσης από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Η φυσική κατάσταση, παίζει βασικό ρόλο για την αρχική επιλογή προσωπικού! Προηγούνται βέβαια τα ψυχολογικά τεστ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο της αρχικής φυσικής δοκιμασίας και αξιολόγησης.

1. Εξέταση μυϊκής δύναμης



60 δευτερόλεπτα / ανά άσκηση3 βαθμοί2 βαθμοί1 βαθμός
Αναδιπλώσεις (Κοιλιακοί)484032
Κάμψεις383022
Υπερεκτάσεις ραχιαίων605040
Έλξεις σε μονόζυγο14106
Άλμα εις μήκος χωρίς φόρα2,40 μ.2,20 μ.2, 00 μ.

2. Τεστ συντονισμού


Άσκηση/Επαναλήψεις1 βαθμόςΚανένας βαθμός
Τρέξιμο πήγαινε-έλα (συγκεκριμένη απόσταση)
10 επαναλήψεις
Λιγότερο από 1.30 λεπτάΠερισσότερο από  1.45 λεπτά
Ελιγμοί σώματος
10 επαναλήψεις
Λιγότερο από 1.30 λεπτάΠερισσότερο από  1.45 λεπτά

3. Δρόμος αντοχής σε κλειστό στίβο με αλεξίσφαιρο γιλέκο


Πηγή φωτογραφίας

Εκτελείται δρόμος απόστασης 5 χιλιομέτρων φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο βάρους 12 κιλών. Ο χρόνος προσμετράται στα 3 τελευταία χιλιόμετρα. Μέγιστη βαθμολογία είναι 20 βαθμοί, αν η απόσταση των 3 χιλιομέτρων διανυθεί μέσα σε 12 λεπτά. (άριστα). Κάθε 15 δευτερόλεπτα παραπάνω, αφαιρείται ένας βαθμός. Ο υποψήφιος αποτυγχάνει αν ξεπεράσει τα 14,30'' λεπτά.

4. Κολύμβηση


Πηγή
Η δοκιμασία κολύμβησης που γίνεται σε κλειστή πισίνα, περιλαμβάνει:

  • Άλμα μέσα στην πισίνα, από την εξέδρα ύψους 5 μέτρων. Όποιος δεν εκτελέσει αποκλείεται.
  • Κολύμβηση 200 μέτρα με μαγιό, χωρίς διάλειμμα. Μέγιστη βαθμολογία 3 βαθμοί, αν ο χρόνος είναι κάτω από 3,15'' λεπτά. Αποτυγχάνει όποιος υπερβεί τα 4,30'' λεπτά.
  • Βουτιά σε βάθος 4 μέτρων για την περισυλλογή 2 αντικειμένων από τον βυθό. Όποιος δεν μπορεί, κόβεται.
5. Δοκιμασία Σκι

Πηγή
Οι Φινλανδοί σαν βόρειος λαός, θεωρούν το σκι όχι απλά σαν ένα σπορ, αλλά αναγκαία δεξιότητα επιβίωσης και κίνησης στις χιονοσκεπείς περιοχές τους. Επομένως είναι φυσιολογικό γι' αυτούς να θέτουν αυτή την δεξιότητα  σε αξιολόγηση για το στρατιωτικό προσωπικό τους, όταν μάλιστα προορίζεται για υπηρεσία σε επίλεκτη μονάδα τους.

Έτσι έχουν θεσπίσει την δοκιμασία δρόμου σκι, (langlauf) μήκους 10 χιλιομέτρων, εκ των οποίων αρχίζουν να χρονομετρούν τα τελευταία 5 χιλιόμετρα. Το άριστα βαθμολογείται με 10 βαθμούς, ενώ ο χρόνος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η γενική τελική βαθμολογία, έχει ως άριστα τους 49 βαθμούς, ενώ το παραδεκτό όριο κυμαίνεται από 29 έως 32 βαθμούς. Η δοκιμασία λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα και διαρκεί περίπου 8 ώρες. Συνήθως από τους 400 υποψηφίους που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, μόνο οι 70 κατά μέσο όρο επιτυγχάνουν στα τεστ και κατατάσσονται στις ειδικές δυνάμεις. Οι γυναίκες, επιτρέπεται ελεύθερα να συμμετέχουν, αλλά ως τώρα καμμιά γυναίκα δεν έχει επιτύχει σε όλες τις δοκιμασίες.

Ειδικό σύστημα ιμάντων που προσδένεται πάνω από τα άρβυλα για να μη γλιστράνε στο χιόνι, όπως φοριούνται από τον φινλανδικό στρατό. (Πηγή)
Η σκληρή εκπαίδευση των Φινλανδών, ειδικά σε ακραίες καιρικές καταστάσεις, έχει προσελκύσει τις ειδικές δυνάμεις και άλλων χωρών για συνεκπαιδεύσεις μαζί τους, με βασικούς συνεκπαιδευόμενους τους Αμερικανούς πρασινοσκούφηδες.

Τελευταία, οι Φινλανδοί, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ανανέωση του ατομικού φορητού οπλισμού του προσωπικού των ειδικών δυνάμεων και έκαναν σύμβαση με τη βελγική εταιρεία FN ύψους 750.000 Ευρώ, για την προμήθεια 400 περίπου τυφεκίων τύπου FN SCAR-L 5,56x45 χιλ. σε αντικατάσταση ή συμπλήρωση του κλασσικού τυφεκίου τους  RK 95 TP 7,62 χιλ.

Το τυφέκιο αυτό,  που από καιρό χρησιμοποιείται από αρκετές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων διαφόρων χωρών, θα συνοδεύεται από βομβιδοβόλο τύπου FN40GL-L και από πρόσθετα εξαρτήματα, όπως καταδείκτες laser, τύπου (AN / PEQ-2A).

Τι να κάνουμε; Αυτοί δεν έχουν κρίση! Όμως έχουν όπως φαίνεται ένα πολύ καλό σύστημα επιλογής και πιστεύω εκπαίδευσης του προσωπικού τους.



Ανιχνευτής





Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών.



Με ικανοποίηση και ειλικρινή χαρά παρακολουθώ τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ελλήνων Εφέδρων Πεζοναυτών, που δημιουργούν πολύ καλές εντυπώσεις και κεντρίζουν το ενδιαφέρον παλαιών και νέων.


Έτσι μια πρόσφατη δραστηριότητα ήταν και αυτή με την ομιλία του γνωστού διεθνολόγου Δρ. Αθανασίου Δρούγου, που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, στην έδρα του συλλόγου στις 25 Φεβρουαρίου 2015 με θέμα: “ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ”

Θυμίζω ότι οι τελευταίες τέτοιες εκδηλώσεις ήταν κατά σειρά:

1. – Βιβλιοπαρουσίαση «ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» Συγγραφέας, ο κ. Γ. Δημητρόπουλος ε.ε. Αξκος των Ειδικών Δυνάμεων, στις 10 Δεκεμβρίου 2014 

Ομιλητές: ο κ. Γ. Δημητρόπουλος, Συγγραφέας , ο κ. Π. Τσιριγώτης ε.ε. Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων και ο κ. Σ. Βλάσσης – Εκδότης- Δημοσιογράφος του περιοδικού, “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ” 

2. - “ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – Λεωνίδα Τρόπαιο”, Ομιλητής, ο κ. Σ. Κουτρής, Αντιστράτηγος ε.α. μέλος της ομάδος διοργανωτών του «Λεωνίδα Τρόπαιο» στις 28 Ιανουαρίου 2015 

Ομάδα Διοργανωτών του «Λεωνίδα Τρόπαιο», κ. Π. Μαυρόπουλος Αντιστράτηγος ε.α., κ. Χρ. Νοταρίδης Ταξίαρχος ε.α.,  κ. Κων. Σκαρμαλιωράκης Αντιστράτηγος ε.α. και ο κ. Γ. Τσακαλώτος Ταξίαρχος ε.α.

Δείτε περισσότερα στην πολύ καλή ιστοσελίδα τους.

ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ

Ανιχνευτής


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η εξάπλωση των ειδικών επιχειρήσεων

Προσωπικό των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ετοιμάζεται για αεροκίνητη νυκτερινή άσκηση, επάνω σε αεροπλανοφόρο (Πηγή)
Στο συμπόσιο Ειδικών Επιχειρήσεων/Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης (Special Operations/Low Intensity Conflict ,SO/LIC 2015) που έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015 στην Ουάσινγκτον, ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το μέλλον των ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς. Παράλληλα στην αντίστοιχη έκθεση υλικού ειδικών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα εκθέματα.

Το κύριο μήνυμα είναι ότι οι ειδικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν μέγιστη σημασία στην συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών και στην διασύνδεσή τους με τις διπλωματικές υπηρεσίες σ' όλο τον κόσμο. (Αναφέρονται στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις).

Μόνο με την διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών εξοικονομείται χρήμα, χρόνος, αποφεύγονται οι διπλές προσπάθειες και επιτυγχάνεται ο σωστός συντονισμός, προς επίτευξη εθνικών στόχων και παροχής υποστήριξης σε συμμάχους.

Ο στρατηγός Βότελ, διοικητής της αμερικανικής διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, σε ομιλία του  έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι έχουν καταγράψει στρατολογηθέντες τζιχαντιστές από 90 κράτη μέχρι στιγμής, που προστρέχουν στο Ιράκ και στη Συρία να τεθούν υπό τα όπλα του ΙΚ. Οι ΗΠΑ υπολογίζουν τους ξένους μαχητές του ΙΚ   γύρω στις 19.000. Έχουν ήδη αρχίσει να διεισδύουν στη Β. Αφρική πιο δυναμικά.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (αρκετές εκατοντάδες) βρίσκονται σε τρία σημεία στο Ιράκ επί του παρόντος, με αποστολή την υποβοήθηση των Ιρακινών στην αντιμετώπιση του ΙΚ.

Οι Καναδοί (πάντα μέσα σ' όλα βρίσκονται) έχουν στείλει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή των Κούρδων, έχουν ήδη έλθει τρεις φορές σ' επαφή με τζιχαντιστές και αναλαμβάνουν αποστολές κατάδειξης στόχων με καταδείκτες laser.

Στο Αφγανιστάν οι επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Τον περασμένο χρόνο έφτασαν να εκτελέσουν μέχρι και 150 αποστολές μέσα στο μήνα. Βέβαια τώρα το βάρος το έχουν αναλάβει οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Η προσοχή αρχίζει να στρέφεται και προς την Ουκρανία τώρα τελευταία, λόγω των δραματικών εξελίξεων του εμφύλιου πολέμου. Υπάρχει η πληροφόρηση ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί υπέρ των αυτονομιστών με διάφορους τρόπους με σκοπό την απόσχιση της εξεγερμένης περιοχής.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τελευταία υπάρχει "αγαστή" συνεργασία μεταξύ τρομοκρατών και του οργανωμένου εγκλήματος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και καυσίμων, που αποδίδει αρκετά κέρδη και στις δύο πλευρές για τους δικούς τους σκοπούς. Το ΙΚ κερδίζει εκατομμύρια δολάρια το μήνα από λαθρεμπόριο πετρελαίου που εξάγει από Συρία και Ιράκ προς τρίτες χώρες. (Πάντα υπάρχουν αυτοί που το θέλουν)

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η συνεργασία  μεταξύ ειδικών  και συμβατικών δυνάμεων. Θεωρείται πλέον επιτακτική αυτή η ανάγκη μέσα σ' ένα κόσμο τόσο περίπλοκο και σε περιοχές που ο ανταρτοπόλεμος και οι εξεγέρσεις ανθίζουν. Επικοινωνίες, Πληροφορίες, και  Διαλειτουργικότητα είναι οι τρεις πυλώνες της καλής συνεργασίας.

Ένας άλλος τομέας που αρχίζει η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων είναι και ο κυβερνοχώρος, όπως τόνισε στο ίδιο συμπόσιο και ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Ντιμόντ. Εκεί γίνεται η διακίνηση όχι μόνο ιδεών αλλά και "ηλεκτρονικού χρήματος" Bitcoin, από υποστηρικτές προς λαθρέμπορους όπλων για τον εξοπλισμό τρομοκρατών και τζιχαντιστών, πολύ εύκολα και χωρίς να αφήνουν ίχνη. Η συνεργασία των ειδικών δυνάμεων με την CIA, το FBI και την NDA είναι πλέον δεδομένη στο κυνήγι της τρομοκρατίας.

Απαρίθμησε δε συνοπτικά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Ξεκίνησε με την Ουκρανία για να συνεχίσει με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, τον Αμπού Σαγιάφ στις Φιλιππίνες, την Αλ Σααμπάπ στη Σομαλία, τα καρτέλ ναρκωτικών της Κεντρικής Αμερικής.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτού του είδους οι ασύμμετρες απειλές μόνο με ειδικές επιχειρήσεις μπορούν ν' αντιμετωπιστούν και γι' αυτό η δύναμη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Η δύναμή τους ανέρχεται πλέον στις 70.000 προσωπικό, ενώ ο προϋπολογισμός τους έχει ανέβει σημαντικά.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν συνεργασθεί ή ενεργήσει σε 134 χώρες το 2014 και εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί ο αριθμός για το 2015. Εκτός από τις περιφερειακές διοικήσεις ειδικών επιχειρήσεων που έχουν "τομείς ευθύνης" μοιράζοντας την υφήλιο, (θυμίζει λίγο την ρωμαϊκή ηγεμονία), έχουν και προωθημένες ομάδες στα πλαίσια της στρατιωτικής υποβοήθησης μέσα σε συγκεκριμένες χώρες (για παράδειγμα στην Υεμένη) για να βοηθήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ή ανταρτικών απειλών.

Σε άλλες σύμμαχες χώρες, για να πετύχουν τον καλό συντονισμό μεταξύ των τοπικών ειδικών δυνάμεων και των δικών τους, διαθέτουν αξιωματικούς συνδέσμους (Special Operations Liaison Officers, SOLO), στα πλαίσια δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας μεταξύ των ειδικών δυνάμεων πολλών χωρών, που ήταν ευσεβής πόθος του απόστρατου ναυάρχου Μακ Ρέηβεν.

Επί του παρόντος τέτοιοι αξιωματικοί σύνδεσμοι υπάρχουν  στην Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία,  Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Καναδά, Κολομβία,, Κένυα, Πολωνία, Περού, και Τουρκία. Μέχρι το 2019, σχεδιάζεται  η διεύρυνση του θεσμού, σε συνολικά 40 χώρες.

Τελικά, θυμίζει λίγο το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, για τον παγκόσμιο στρατιώτη, που ίσως με πιο ρεαλιστικό τρόπο αρχίζει να δημιουργείται.

Βέβαια μέσα στην όλη την υπόθεση δυστυχώς συμβαίνουν και οι βρώμικες περιπτώσεις.


Ανιχνευτής











Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τα έξυπνα γυαλιά σκόπευσης

Στην έκθεση SHOT Show , που γίνεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας και στην οποία διάφορες εταιρείες κατασκευής φορητού οπλισμού επιδεικνύουν τα νέα τους όπλα, πυρομαχικά και άλλα είδη σπορ υπαίθρου και ιδιαίτερα κυνηγίου, εφέτος, στα τέλη Ιανουαρίου, μεταξύ των άλλων παρουσιάστηκαν γυαλιά που κέντρισαν το ενδιαφέρον και σε στρατιωτικούς κύκλους.

Πηγή φωτογραφίας
Η εταιρεία κατασκευής, εκμεταλλευόμενη  την τεχνολογία των "έξυπνων" αθλητικών γυαλιών  Recon jet δημιούργησε εφαρμογή (app) με την οποία διασυνδέει ασύρματα την έξυπνη σκοπευτική διόπτρα  με τα γυαλιά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μπορεί ένας σκοπευτής, να σκοπεύει χωρίς να χρειάζεται να βλέπει μέσα από τη διόπτρα, αλλά φορώντας τα γυαλιά να βλέπει τον νηματόσταυρο και μετακινώντας απλά τα χέρια του πίσω από γωνία ή άλλη θέση μάχης χωρίς να εκτίθεται, να σκοπεύει και να εκτελεί βολή ακριβείας. Καλό για τους κυνηγούς!

Πολύ καλή περίπτωση όμως και  από στρατιωτικής πλευράς, για ελεύθερους σκοπευτές και όχι μόνο! Τι άλλο κάνουν τα έξυπνα γυαλιά με την εφαρμογή; Βιντεοσκοπούν και ηχογραφούν το τι βλέπεις και το τι λες αντίστοιχα.

Μπορεί επίσης ένας άλλος, (πχ το ζευγάρι σου) να φορά τα ίδια γυαλιά και να βλέπει ό,τι εσύ βλέπεις σκοπεύοντας με το όπλο σου!

Κοστίζουν βέβαια αρκετά! Γύρω στα 1000 δολάρια ΗΠΑ. Φαντάζομαι ότι σε παραγγελία περισσότερων θα υπάρχει κάποιος διακανονισμός. Σκέτα τα αθλητικά έξυπνα γυαλιά τα έχουν γύρω στα 700 δολάρια ΗΠΑ.


Ανιχνευτής




Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ισπανική ..αποχώρηση

Οι φίλοι μας οι Ισπανοί, πιθανόν να πήραν από μας την ιδέα της προσθαλάσσωσης του Chinook, για την άφεση λέμβων από παλιά. Ίσως πάλι όχι, αφού και οι Αμερικανοί την χρησιμοποιούν.

Θυμάμαι, ήταν το 2000 τότε που κάναμε επίδειξη στην επιτροπή αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ, όταν επίσημα παρουσιάσαμε σ' όλους τη συγκεκριμένη τεχνική με το ελικόπτερο να αγγίζει το νερό και να βγαίνει η βάρκα με το προσωπικό. Είχε προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν η υιοθέτηση της τεχνικής.

Οι αρχηγοί έβλεπαν με μεγάλη προσοχή την τεχνική, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός, που δεν έκρυψε το μεγάλο ενδιαφέρον του, αφού για πρώτη φορά έβλεπε κάτι τέτοιο. Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε και οι φίλοι μας όχι μόνο υιοθέτησαν τη μέθοδο, αλλά προσπαθούν να την βελτιώσουν  όπως βλέπετε παρακάτω.

Την χρησιμοποιούν και για αποχώρηση, βέβαια τη δοκιμάζουν σε λίμνες σε πρώτο χρόνο με τα ήρεμα νερά και ίσως για το γλυκό νερό ώστε να μην προκαλέσουν φθορά στο ελικόπτερο με τ' αλάτια. Ποιός ξέρει;

Πηγή εικόνας



Με την προσ..λίμνωση, το ελικόπτερο αφήνεται να βυθιστεί λίγο, αφού ανοίξει τη ράμπα ώστε να μπει νερό.

Πλημμυρίσαμε! Πηγή 

Μετά έρχονται τα παιδιά!


Μπαίνουν ακάθεκτοι!


Μόλις μπουν, ασφαλίζουν τη βάρκα!


Και το ελικόπτερο φεύγει! Καλό ε;;


Αν θέλετε όλο το στιγμιότυπο, πατήστε εδώ!  Το ισπανικό προσωπικό που βλέπετε, ανήκει στους ΜΟΕ, Είχαμε γράψει γι' αυτούς ένα άρθρο στο παρελθόν.

Δείτε και μια αμερικανική αποχώρηση!

Δείτε τώρα ένα Soft Duck από τους  SEALs. Δεν νομίζω ότι γίνεται κάτι διαφορετικό. Προσοχή όμως στα κράνη! Ασφάλεια πάνω απ' όλα!

Άντε, νάμαστε καλά!

Ανιχνευτής

Πηγή














Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σχολή επιβίωσης..


Μαθήματα για σύγχρονους «Ροβινσώνες»... Για πρώτη φορά ξεκινά «σχολείο» επιβίωσης


Γράφει ο Δημήτρης Βάλλας

Βέβαια δεν έρχεται το τέλος του κόσμου και στους σύγχρονους καιρούς μας είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί κανείς χαμένος σε κάποιο άγνωστο νησί ή στη ζούγκλα στις όχθες κάποιου εξωτικού ποταμού!

Όμως όσο και αν όλα αυτά τα υποθετικά σενάρια είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, έστω και εάν πολλές φορές η φαντασία ξεπερνά την ίδια την πραγματικότητα, το να γνωρίσει και να ζήσει κανείς στη φύση, μαθαίνοντας να ελέγχει τον εαυτό του, και αρκετά άλλα χρήσιμα πράγματα, σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα και σαγηνευτική συνάμα πρόκληση που δεν περνά απαρατήρητη.

Παλιός καταδρομέας και για χρόνια στις Ειδικές Δυνάμεις, σαν πολίτης πλέον ο Ελασσονίτης Δημήτρης Λανάρης το αποφάσισε.

Να δημιουργήσει δηλαδή κάτι που είναι στο στοιχείο του και που έχει σχέση με τη φύση αλλά και με τη διαβίωση σε δύσκολες συνθήκες.

Ξεκινά λοιπόν το πρώτο «σχολείο» επιβίωσης σε υψόμετρο γύρω στα 1000 μέτρων στον Κίσσαβο με ειδική εκπαίδευση που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς ή του Ροβινσώνα Κρούσου...


Σχόλιο Ανιχνευτή: "Μάθε τέχνη κι' άστηνε κι' άμα πεινάσεις πιάστηνε..."

Μπράβο κομάντος! Συνέχισε δυναμικά! Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα και η συνεργασία με Λέσχες εφέδρων!


“Spearhead Force”: Η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας


Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης


ΝΑΤΟ-ΥΠΑΜ

Το ΝΑΤΟ συγκροτεί μια νέα δύναμη άμεσης αντίδρασης, με στόχο τον καθησυχασμό των χωρών μελών του της Ανατολικής Ευρώπης και την αποτροπή αυτού που εκλαμβάνεται ως ενδεχόμενη ρωσική απειλή κατά των Δημοκρατιών της Βαλτικής και άλλων μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας αποφάσισαν την Πέμπτη 5/2/15, την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg οι αποφάσεις θα «εξασφαλίσουν ότι διαθέτουμε τις σωστές δυνάμεις, στον σωστό χώρο και στον σωστό χρόνο.» Οι Υπουργοί ενέκριναν σχέδια ενόψει της μεταβολής του περιβάλλοντος ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση των δυνατοτήτων της δύναμης NRF (NATO Response Force) η οποία υφίσταται από το 2006, με τη συγκρότηση μιας νέας δύναμης υψηλής ετοιμότητας ή “Spearhead Force”.


Πηγή φωτογραφίας
Μιλώντας για τη νέα αυτή δύναμη ο κος Stoltenberg είπε: «Αποφασίσαμε ότι αυτή η πολύ υψηλής ετοιμότητας δύναμη θα αποτελείται από μία ταξιαρχία ξηράς δυνάμεως περίπου 5.000 στρατιωτών. Η δύναμη αυτή θα υποστηρίζεται από ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις.»


Συνέχεια ΕΔΩ


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αξιολόγηση και επιλογή προσωπικού Καταδρομών

Εκπαίδευση, στη διέλευση στίβου εμποδίων (Πηγή)
Βασικά όλα ξεκινούν με την εθελοντική προσφορά των υποψηφίων για υπηρέτηση στις ειδικές δυνάμεις. 

Πριν απ' αυτό όμως, θα πρέπει να τελειώσουν με επιτυχία τη βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτου στο αντίστοιχο Κέντρο κατάταξης.

Εκεί, σε διάστημα 10 εβδομάδων, μετατρέπεται ένας πολίτης σε στρατιώτη. Η πρώτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην προσαρμογή στολών, λόγων και ..έργων. Μαθαίνουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Μαθαίνουν τα βασικά του στρατιωτικού κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας.

Μετά, ξεκινά η 1η φάση εκπαίδευσης, η επονομαζόμενη "Κόκκινη Φάση". Στίβος εμποδίων, σωματική αγωγή εμπόδια αυτοπεποίθησης και στρατιωτικοί κανονισμοί, είναι τα αντικείμενα εκπαίδευσης που κυριαρχούν σ' αυτή τη φάση. Μα πιο πολύ δίνεται σημασία στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και στη συλλογικότητα ενεργειών. Όχι μόνο "εγώ" αλλά και "εμείς"

Ακολουθεί η επόμενη "Λευκή Φάση" για όσους δεν έχουν εγκαταλείψει.  Αρχίζουν οι βολές και οι πορείες! Πώς φτιάχνουμε το φόρτο μας και πώς περπατάμε σε διάφορα είδη εδάφους. Η ταχεία καταρρίχηση από πύργο είναι ένα απαραίτητο εμπόδιο αυτοπεποίθησης για όλους. Παράλληλα οργανώνονται και οι πρώτες μικρές ασκήσεις επιπέδου ομάδας όπως και σε ενέργειες άμεσης αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις. Ο βασικός στόχος αυτής της φάσης είναι η δημιουργία του αισθήματος αυτοπεποίθησης, του αισθήματος του μαχητή.

Η "Μπλε Φάση"  περιέχει πολλές νυκτερινές ασκήσεις.Οι βολές με ομαδικά όπλα και οι ρίψεις χειροβομβίδων πλαισιώνουν το πρόγραμμα μαζί με πορείες των 15 χιλιομέτρων με πλήρη φόρτο και οπλισμό! Όποιος περάσει αυτή τη φάση, θεωρείται επιτυχημένος στρατιώτης στη βασική εκπαίδευση, ορκίζεται και είναι έτοιμος να συνεχίσει την εκπαίδευση ειδικοτήτων που ακολουθεί. Εννοείται ότι αυτή η βασική εκπαίδευση γίνεται σε όλους ανεξάρτητα από Όπλο ή Σώμα κατάταξης.

Ναι,  μιλάω γι' άλλο στρατό! 

Οι ειδικότητες πολλές και διάφορες, αλλά αν πάρουμε την ειδικότητα του οπλίτη πεζικού, θα δούμε ότι η εκπαίδευση των πεζών περιλαμβάνει:
  • Οπλομηχανήματα
  • Συντήρηση οχημάτων
  • Τοπογραφία
  • Ναρκοπέδια και νάρκες
  • Διαβιβάσεις 
  • Κατασκευή θέσεων μάχης
  • Κατασκευή κωλυμάτων
Ο πεζός οπλίτης μαθαίνει πώς πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια μιας ομάδας μάχης, να χρησιμοποιεί και να συντηρεί όλα τα όπλα της ομάδας, να εκτελεί ατομικές εντολές και  αποστολές περιπόλων αναγνώρισης-μάχης και να χειρίζεται αιχμαλώτους και εχθρικά έγγραφα.

Κατά μέσο όρο η εκπαίδευση ειδικοτήτων διαρκεί περίπου 4  με 5 εβδομάδες και για ορισμένες απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Μόλις τελειώσει η εκπαίδευση ειδικοτήτων με επιτυχία, οι εθελοντές καταδρομείς, πρέπει να δηλώσουν αν επιθυμούν να γίνουν αλεξιπτωτιστές γιατί αλλιώς δεν μπορούν να επιλεγούν. Έτσι όσοι επιθυμούν, πηγαίνουν στη σχολή αλεξιπτωτιστών για να περάσουν ΣΒΕΑ. (σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού) και μετά από 3 εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά, έρχονται στο σχολείο επιλογής καταδρομών.

Από εδώ και μετά, αρχίζει η εντατική εκπαίδευση, που αν και κατά βάση έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε ατομικό επίπεδο, διαφέρει στη θεωρία σε ό,τι αφορά οπλίτες, από την αντίστοιχη που πρέπει να διδάσκεται σε μόνιμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς. Έτσι υπάρχουν αντίστοιχα δύο ειδών σχολεία καταδρομών.

Ας δούμε περισσότερο το σχολείο οπλιτών, διάρκειας 8 εβδομάδων.

Η 1η φάση των 4 εβδομάδων είναι γεμάτη από σωματική προπόνηση και ψυχολογική ..καταπίεση. Όποιος αντέξει.. Σκληρή προπόνηση που χαλυβδώνει το σώμα και την ψυχή! Παράλληλα διελεύσεις στίβου εμποδίων και τακτική μάχης μικρών κλιμακίων. Η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της αξιολόγησης. Όποιος δεν περνάει τα παραδεκτά όρια φεύγει!

Η 2η φάση επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σε βολές μάχης, εκρηκτικές ύλες-καταστροφές και στην επιχειρησιακή οδήγηση οχημάτων στο πεδίο μάχης.

Σε ό,τι αφορά σωματικές επιδόσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πετύχουν:
  • Τουλάχιστον 6 έλξεις στο μονόζυγο και επιπλέον γενική βαθμολογία φυσικής κατάστασης τους 240 βαθμούς.
  • Δρόμο 8 χιλιομέτρων με στολή,  σε λιγότερο από 40 λεπτά.
  • Πορεία 20 χιλιομέτρων με φόρτο 16 κιλών μέσα σε 3 ώρες.
  • Κολύμβηση 50 μέτρων με στολή και άρβυλα
Επιπλέον θα πρέπει να περάσουν τα ψυχολογικά τεστ, που τους θέτουν ειδικοί ψυχολόγοι.

Όσοι έχουν πετύχει, συμμετέχουν στην τελετή αποφοίτησης όπου τους απονέμεται ο σταχτής μπερές του 75 Συντάγματος των Ρέιντζερς.

Αυτοί που αντέχουν, συνεχίζουν για το σχολείο των Ρέιντζερς αργότερα, αφού τοποθετηθούν στη μονάδα τους.

Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα για το σχολείο επιλογής, πιέζοντας ΕΔΩ






Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοί που αγαπούν τον κίνδυνο..

Πηγή φωτογραφίας
Αναφέρομαι στα ακραία αθλήματα, ή όπως είναι πιο γνωστά στ' αγγλικά "extreme sports". Τυχαία έπεσε στην προσοχή μου ένα βίντεο, που συμπυκνώνει αγώνες, εγχειρήματα και γενικά αθλήματα που χαρακτηρίζονται σαν ακραία και έλαβαν χώρα μέσα στο 2014.

Μπορείτε να το απολαύσετε, πιέζοντας ΕΔΩ