Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Μνήμες πολέμου..

Άνδρες των ΛΟΚ σε πορεία (Φωτ. αρχείου ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, με τον τίτλο:

"ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 1897-1974 ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ" έκδοσης 2012, μπορεί ο αναγνώστης να διατρέξει την νεότερη στρατιωτική ιστορία μας και όχι μόνο, μέσα από αφηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις δύσκολες, τραγικές και συνάμα ηρωικές εποχές. Στην ουσία είναι σταχυολογήσεις από πολλά βιβλία που έχουν γραφεί στο παρελθόν από αυτούς τους ανθρώπους.

Μια πολύ ωραία παρουσίαση του βιβλίου, με αποσπάσματά του, κυρίως για την περίοδο 1946-1949, που προέρχονται και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, μπορείτε να διαβάσετε σε ένα εξαιρετικό ιστολόγιο που ασχολείται με ιστορικά γεγονότα.

Από αυτά τ' αποσπάσματα, παρουσιάζω εδώ ένα, που αφορά στις Δυνάμεις Καταδρομών: 

"Κοιλάδα Σινιάτσικου Κοζάνης, Νοέμβριος 1949

Η εικόνα που παρουσίαζαν τα υποχωρούντα τμήματα των Μοιρών Καταδρομών, που ενώ έδιναν σκληρό αγώνα κουβαλούσαν και στους ώμους τους, τους νεκρούς και τραυματίες αξιωματικούς και οπλίτες, ήταν και συγκινητική και ωραία σαν πολεμική σκηνή. Έδειχνε τους ψημένους και εμπειροπόλεμους άνδρες των Μοιρών Καταδρομών να εκτελούν ένα υποδειγματικό ελιγμό κάτω από τα δυνατά πυρά και την  σκληρή πίεση του εχθρού, μεταφέροντας συγχρόνως στους ώμους τους όλους τους νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους τους, εκτός από δύο ανθυπολοχαγούς που έπεσαν νεκροί σε προωθημένη θέση και όλες οι προσπάθειες που έγιναν να τους αποσύρουν απέτυχαν, γιατί ο τόπος είχε κατακλυσθεί από αντάρτες. 

Για την ιστορία αναφέρω ότι το ίδιο βράδυ, όταν είχαμε πια εγκατασταθεί ισχυρά στα νότια υψώματα, ένας επιλοχίας με μερικούς Καταδρομείς, χωρίς να αναφέρουν τίποτα σε κανένα, γιατί ήξεραν ότι δεν θα τους αφήναμε, ξαναμπήκαν αργά τη νύχτα βαθιά μέσα στην κοιλάδα, πήγαν στο μέρος που κείτονταν άταφοι οι δύο ανθυπολοχαγοί και τους έφεραν τα ξημερώματα πίσω, περνώντας κοντά από αντάρτες, που κοιμόνταν κατάκοποι και αυτοί."

Αυτές οι σκηνές περιγράφονται στο βιβλίο "Μνήμες πολέμου και ειρήνης" του Στρατηγού Κυριάκου Παπαγεωργόπουλου, παλιού Ιερολοχίτη και Καταδρομέα, ενός από τους ιδρυτές της πρώτης και παλιότερης Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών, για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.


ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.