Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Οι Παρτιζάνοι

Λευκορώσοι αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου.  Πηγή


Οι παρτιζάνοι, δηλαδή οι αντάρτες, αποτέλεσαν κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, την εξέλιξη του κινήματος αντίστασης του ρωσικού λαού κατά των δυνάμεων του Άξονα και ειδικότερα των Γερμανών.

Το κίνημα αντίστασης και η δημιουργία ανταρτικών τμημάτων συντονίστηκε και ελεγχόταν από την σοβιετική κυβέρνηση, παράλληλα με τον έλεγχο και τη διοίκηση του "κόκκινου στρατού".

Ο πρωταρχικός ρόλος των σοβιετικών τμημάτων παρτιζάνων, ήταν η διακοπή των γραμμών επικοινωνιών των γερμανικών στρατευμάτων, η καταστροφή περιοχών διοικητικής μερίμνης, η παρεμπόδιση του ρεύματος ανεφοδιασμού και αναπληρώσεως προσωπικού και τελικά η απομόνωση και η καταστροφή των γερμανικών μονάδων πρώτης γραμμής, σε συνδυασμό με την επιθετική επιστροφή του σοβιετικού τακτικού στρατού.

Προς τούτο πολλά τμήματα παρτιζάνων συγκροτήθηκαν σε όλη την σοβιετική επικράτεια που ήταν υπό γερμανική κατοχή, πίσω από το μέτωπο του πολέμου, στα μετόπισθεν των γερμανικών δυνάμεων. Ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριών οργανώθηκε για την υποστήριξη των ανταρτών.

Ειδικοί σοβιετικοί στρατιωτικοί και μέλη της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας της γνωστής με τ' όνομα NKVD, εστάλησαν να οργανώσουν, εκπαιδεύσουν, διοικήσουν ή/και να υποστηρίξουν τους αντάρτες, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να προλάβουν εθνικιστικά κινήματα ανεξαρτησίας και απόσχισης από τα σοβιέτ.

Σχεδόν παντού υποστηρίχθηκαν από τον πληθυσμό, αν και η δράση τους στάθηκε η αιτία της ανήλεης καταστροφής και σφαγής πολλών πολιτών από τους Γερμανούς με αναλογία που έφτανε στο 100:1 σε αρκετές περιπτώσεις, δηλαδή για 1 Γερμανό νεκρό εκτελούνταν 100 πολίτες.

Η επιθυμία όμως της σοβιετικής σταλινικής κυβέρνησης να υπερισχύσει μετά τον πόλεμο εξουδετερώνοντας εθνικά κινήματα και παράλληλα να καταλάβει περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, που ήδη κατείχαν οι Γερμανοί, οδήγησε σε εσωτερικό πόλεμο και διώξεις ανταρτικών σωμάτων πατριωτών σε διάφορες χώρες, που προσπάθησαν να σχηματίσουν εθνικές κυβερνήσεις, όπως στη  Λιθουανία,  Λετονία,  Εσθονία,  στην  Πολωνία  στην Ουκρανία και στην  Φιλανδία.

Παρ' όλα αυτά, το έργο των παρτιζάνων κατά των Ναζί ήταν αποτελεσματικό και οι αντάρτες συντέλεσαν στον πιο γρήγορο τερματισμό του πολέμου στο ανατολικό μέτωπο. Από 90 χιλ. αντάρτες που ξεκίνησαν σε διάφορες περιοχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης  την αντίσταση το καλοκαίρι του 1941, έφτασαν στους  220 χιλ. το 1942 και πάνω από 550 χιλ. το 1943. Τεράστια ανταρτική δύναμη που προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό τους χιτλερικούς και προκάλεσε φοβερές απώλειες στο στρατό τους.  Μόνο στη Λευκορωσία σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 χιλ Γερμανοί στρατιώτες

Δείτε πιέζοντας ΕΔΩ  ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάστηκε στη ρωσική τηλεόραση το 2011 στα πλαίσια της εξιστόρησης του "μεγάλου πατριωτικού πολέμου" 

Ανιχνευτής 











Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η εξελιγμένη ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών

IFAK II. Αριστερά, στη θήκη φαίνεται η πλαστική καρτέλα οδηγιών με χαραγμένο το ανθρώπινο σώμα ώστε να μπορεί να καταδεικνύει κάποιος το ή τα σημεία τραυμάτων.  Δεξιά διακρίνεται το αλουμινένιο προστατευτικό ασπίδιο ματιών.  Πηγή
Όταν μιλάμε για ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών, εννοούμε ένα κουτί ή μια θήκη, κατάλληλα κατασκευασμένη, ώστε να φέρεται από ένα στρατιώτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Ο τρόπος παροχής πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να το γνωρίζουν οι μαχητές και γι' αυτό θεωρείται σαν ένα απαραίτητο αντικείμενο εκπαίδευσης σε όλους τους στρατούς του κόσμου.

Πολύ δε περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, όπου η τακτική κατάσταση και ο ιδιόμορφος αγώνας στον οποίο εμπλέκεται το προσωπικό, δεν επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι στις ειδικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν την εφαρμογή πρώτων βοηθειών και την  περίθαλψη ασθενών, σε όλες τις μορφές τραυμάτων και παθήσεων.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση, είναι η ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών, κατάλληλα εμπλουτισμένη με φαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση πολλών περιστατικών από τον ίδιο τον χειριστή ή από συνάδελφό του.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε παρουσιάσει την τελευταία συλλογή Α' βοηθειών (Individual First Aid Kit, IFAK) που έχει υιοθετήσει ο αμερικανικός στρατός. Η ίδια συλλογή, απ' ό,τι μαθαίνω, έχει εξελιχθεί, σε IFAK II, με την προσθήκη μερικών επί πλέον εξαρτημάτων όπως είναι το αλουμινένιο προστατευτικό ασπίδιο ματιού, που χρησιμεύει στην προστασία τραυματισμένου βολβού ματιού,  στο πεδίο, κατά την παροχή πρώτων βοηθειών. Ο σκοπός του είναι να απομακρύνει τον κίνδυνο εφαρμογής αθέλητης πίεσης στο τραυματισμένο μάτι με αποτέλεσμα την επιδείνωση του τραύματος.

Ακόμη, έχει προστεθεί στη συλλογή, ένας ακόμη αιμοστατικός επίδεσμος σε ξεχωριστή θήκη και μια πλαστική κάρτα οδηγιών, που βρίσκεται σε εξωτερική τσέπη της κύριας θήκης μεταφοράς, μαζί με ένα μικρό ανεξίτηλο μαρκαδόρο, για να σημειώνεται επάνω στην κάρτα οποιαδήποτε σημαντική ενέργεια έχει γίνει από πλευράς περίθαλψης στον τραυματία που την φέρει, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή αιμοστατικού επιδέσμου σε κάποιο άκρο του σώματός του.

Αριστερά, η μικρότερη θήκη περιέχει αιμοστατικό επίδεσμο ή ιμάντα και επάνω έχει επικολλημένη ταινία με την ομάδα αίματος του μαχητή που την φέρει. Η δεξιά θήκη περιέχει την υπόλοιπη συλλογή. Πηγή
Αυτά μπορεί να φαίνονται ή ν' ακούγονται σε κάποιους ...λεπτομέρειες μπροστά στους ..στρατηγικούς ελιγμούς που φαντάζονται, αλλά αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μαχητής στο πεδίο της μάχης, εκεί που παίζει κορώνα-γράμματα τη ζωή του, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος". Όλες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν βγει από εμπειρίες μάλλον οδυνηρές σε μάχες παλιές και πρόσφατες.

Επίσης μεγάλη σημασία δίνεται στην εργονομική κατασκευή της θήκης της συλλογής, ώστε να προσαρμόζεται οπουδήποτε στην εξάρτηση, ή στο αλεξίσφαιρο γιλέκο ή ακόμη και στο γυλιό μάχης. Θεωρώ ότι είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα στον ατομικό φόρτο του στρατιώτη. Μια τέτοια συλλογή πωλείται ελεύθερα στην αμερικανική  αγορά για 100 δολάρια περίπου!

Μπορεί όμως κάποιος να κατασκευάσει και τη δική του αυτοσχέδια συλλογή. Η λογική της οργάνωσης του περιεχομένου έχει μεγάλη σημασία.


Ανιχνευτής 


















Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Φορείο χωρίς ..χέρια!


Aς πούμε για ένα ακόμη καλό επίτευγμα μιας ισραηλίτικης εταιρείας της Agilite, σε σχέση με υγειονομικό υλικό!

Πρόκειται για ένα φορείο, που με τους ιμάντες που διαθέτει, μπορεί να μεταφέρει ένα τραυματία, προσδεδεμένο στους ώμους των 2 ή 4 μεταφορέων στρατιωτών, που όμως θα μπορούν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους για να χρησιμοποιούν το όπλο τους και να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια!

H ίδια εταιρεία έχει κατασκευάσει και τον ιμάντα μεταφοράς τραυματία, που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο και βλέπετε στην επάνω φωτογραφία

Το FlatEvac, έτσι ονομάζεται το νέο φορείο, είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό νάιλον ύφασμα, ζυγίζει 1,42 κιλά, διπλωμένο έχει διαστάσεις 25 Χ 40 εκατοστά, ενώ όταν αναπτύσσεται γίνεται 70 εκ. Χ 1,40 μετρά. Ακόμη δίνει και την δυνατότητα να σύρεται από ένα άτομο. Κοστίζει περίπου 100 δολάρια Αμερικής ανά τεμάχιο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες, μάλλον η τιμή προσαρμόζεται ανάλογα.


Ανιχνευτής






Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Επέτειος 60 Χρόνων της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών

Πηγή

Γιορτάζουν οι Αεροπόροι τα 60 χρόνια της Μοίρας των C-130! Παρακάτω δείτε την ανακοίνωσή τους!

"Η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια δράσης και κοινωνικής προσφοράς και διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 10:30, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών της Μοίρας, έκθεση φωτογραφίας, προβολή video καθώς και ρίψη αλεξιπτωτιστών. Στον εορτασμό προσκαλείται να παραβρεθεί το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο έχει υπηρετήσει στην 356 ΜΤΜ.

Πληροφορίες: 2105505330

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ένδυμα Στρατιωτικού προσωπικού Στολή Νο8.

Ιδιωτών-Περιπάτου"

Να είστε καλά και πάντα καλές πτήσεις φίλοι αεροπόροι, που πάντα σας θυμάμαι στο πλευρό μας, σε κάθε περίπτωση, από ασκήσεις άλματα, μέχρι και τακτικές μεταφορές σε πραγματικές καταστάσεις!

Οι ειδικές δυνάμεις όλων των κλάδων παλιοί και νέοι, σας ευχαριστούν, πρέπει να σας ευχαριστούν για την προσφορά σας!

Ανιχνευτής





Ετήσιοι αγώνες ΚΑΡΑΤΕ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2013

Πηγή
Την Κυριακή στις 15 Δεκεμβρίου 2013, σε κλειστή αίθουσα στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων στου Γουδή, έλαβαν χώρα οι ετήσιοι αγώνες ΚΑΡΑΤΕ μεταξύ αθλητών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η μόνη ιστοσελίδα που βρήκα να αναφέρει στοιχεία για τους συγκεκριμένους αγώνες είναι αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τη μια πλευρά επιβραβεύεις τους διοργανωτές και τους αθλητές, αλλά από την άλλη σε γεμίζει ερωτηματικά και ελαφρώς απογοήτευση η ..μικρή σημασία που επέδειξαν οι άλλοι κλάδοι στο γεγονός! Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την υποβάθμιση της είδησης! Σε άλλες χώρες  θα ήταν το πρώτο γεγονός των Ενόπλων Δυνάμεων!

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα γεγονότα βαρύνουσας αξίας, αλλά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναδεικνύεται, όπως όλα τα αθλητικά γεγονότα σε διακλαδικό επίπεδο!


Οι πολεμικές τέχνες, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, περισσότερο για τις ειδικές δυνάμεις, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα στην καθημερινή τους προπόνηση! Είναι ανάγκη όπως ακριβώς είναι η διατήρηση φυσικής κατάστασης, σκοπευτικής ικανότητας και άλλων στρατιωτικών δεξιοτήτων.

Το αν δίνεται η "δέουσα" προσοχή ή όχι ας το ψάξουν  οι ..άμεσα ενδιαφερόμενοι!

Ανιχνευτής







Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η έξοχη εκπαίδευση!

Εικόνα εκπαίδευσης Ελλήνων βατραχανθρώπων στο ΚΕΝΑΠ, σε επιχειρήσεις ανακατάληψης πλοίων Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, μετά από επιτυχή αξιολόγηση από τους αρμόδιους φορείς του ΝΑΤΟ, έλαβε τα εύσημα στον τομέα της εκπαίδευσης και πιστοποιήθηκε κατά ΝΑΤΟ!

Αναδείχθηκε τελικά σαν ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα της συμμαχίας, προς τιμήν του προσωπικού του, του Πολεμικού Ναυτικού και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, γιατί όπως ξέρω υπηρετεί προσωπικό και των άλλων κλάδων εκεί.

Ήταν κάτι που το βλέπω με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, αφού πριν από 3 χρόνια το είχα επισημάνει σε ανάλογο άρθρο!


Ανιχνευτής



Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι Γκούρκας

Μονάδα Γκούρκας κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ατομικών ειδών, δείχνουν το κούκρι τους στον επιθεωρούντα  αξιωματικό τους (Φωτογραφία του 1915) Πηγή
Οι Γκούρκας αποτελούν εδώ και 200 χρόνια μια επίλεκτη δύναμη του βρετανικού στρατού. Αλλά ποιοί είναι αυτοί οι φοβεροί και ατρόμητοι μαχητές που προέρχονται από το Νεπάλ;

"Καλύτερα νεκρός, παρά δειλός" είναι το σύνθημά των διεθνώς ξακουστών  νεπαλέζων μαχητών Γκούρκας .

Ακόμη και σήμερα, φέρουν επάνω τους το παραδοσιακό όπλο τους, ένα γυριστό μαχαίρι μήκους 46 εκατοστών, το κούκρι

Πιο παλιά, λέγεται υπήρχε η παράδοση, όταν έβγαινε το κούκρι από τη θήκη του κατά τη διάρκεια της μάχης, έπρεπε να "γευτεί αίμα" του εχθρού πριν ξαναμπεί μέσα. Αν δεν γινόταν αυτό, τότε ο κάτοχός του έπρεπε ο ίδιος να κοπεί, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία! Αλλιώς ήταν γρουσουζιά!

Δείτε παρακάτω ένα καλό ντοκιμαντέρ σχετικά με την επιλογή, την εκπαίδευση και την ιστορία των επίλεκτων μαχητών Γκούρκας.


Ανιχνευτής



Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κόλαση στον Ειρηνικό

Δύο στρατιώτες εχθροί του 2ου παγκόσμιου πολέμου, ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας, βρίσκονται ναυαγοί σε ένα ακατοίκητο νησάκι του Ειρηνικού.

Για να επιβιώσουν, καταλαβαίνουν τελικά ότι πρέπει να συνεργαστούν, παρά την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους.

Δεν ξέρει ο ένας τη γλώσσα του άλλου. κατορθώνουν όμως στο τέλος να συνεννοηθούν. Ένα πολεμικό φιλμ του 1968, που δεν έχει παρά ελάχιστο διάλογο! Μια πολύ ρεαλιστική και εκπληκτική ερμηνεία από 2 ηθοποιούς, που ήταν και στην πραγματικότητα  στρατιώτες στους στρατούς τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου, με πολεμική εμπειρία..

Ο Αμερικανός Λι Μάρβιν υπηρέτησε σαν πεζοναύτης στις επιχειρήσεις του Ειρηνικού, τραυματίσθηκε και παρασημοφορήθηκε με το παράσημο της "Πορφυρής καρδιάς" (Purple Heart). Ο Ιάπωνας Τοσίρο Μιφούνε, υπηρέτησε στην τότε αυτοκρατορική ιαπωνική πολεμική αεροπορία.

Η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα Βραχώδη νησιά του Παλάου στο βόρειο Ειρηνικό κοντά Φιλιππίνες.


Ανιχνευτής






Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

H παραλλαγή της ..σπατάλης

Είναι πλέον γνωστό ότι οι τέσσερις κλάδοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να προμηθεύουν το προσωπικό τους με στολές εκστρατείας σε επτά διαφορετικούς αλλά παρεμφερείς τύπους παραλλαγής!

"Σπατάλη χρημάτων εκθέτοντας πιθανώς κάποια στρατεύματα σε αυξημένο κίνδυνο στο πεδίο της μάχης" , αναφέρει σε σχετική αναφορά του 2012, το Ελεγκτικό Γραφείο της αμερικανικής κυβέρνησης (US Government Accountability Office, GAO).

Σ' αυτό το σημείο θέλω να σταθώ, γιατί με εντυπωσιάζει ο τρόπος που  λειτουργούν ανεξάρτητες αρχές στην Αμερική και καταδεικνύουν τα οικονομικά λάθη και τις ατασθαλίες κρατικών λειτουργών! Πολύ επίκαιρο θέμα για την χώρα μας.

Πριν από το 2002 , όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες  χρησιμοποιούσαν μόνο δύο βασικούς τύπους παραλλαγής - έναν για περιοχές με πράσινη βλάστηση που ταίριαζε  με τα δάση της ευρωπαϊκής ηπείρου και της Κορέας και ένα ερήμου. Ωστόσο, μετά από την πρωτοβουλία του  Σώματος  Πεζοναυτών να εισαγάγει την ψηφιακή παραλλαγή το 2002, ακολούθησαν και οι άλλοι κλάδοι που φρόντισαν να ..επινοήσουν τη δική τους παραλλαγή, με το επιχείρημα της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε κλάδου! Από όλες αυτές τις .."παραλλαγές" της στολής παραλλαγής, ιδιαίτερα η ονομαζόμενη "παγκόσμιο πρότυπο παραλλαγής" (Universal Camouflage Pattern UCP) του στρατού, που θεσπίστηκε το 2004, έγινε γνωστή για τις χαμηλές επιδόσεις της στο Αφγανιστάν. Το θέμα το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο. Ήταν κοινώς "πατάτα" από την οποία όμως κάποιοι μάλλον φαίνεται να έβγαλαν πολλά λεφτά!

"Οι ξεχωριστές και τμηματικές συμβάσεις που συνάπτουν οι κλάδοι των ΕΔ για παρόμοιες στολές, έχουν δημιουργήσει πολλά αποθέματα με αυξημένο κόστος για την αλυσίδα εφοδιασμού", υποστηρίζει το Ελεγκτικό Γραφείο, GAO.


Οι διαφορετικοί τύποι παραλλαγής, που χρησιμοποιούνται από τους τέσσερις κλάδους των αμερικανικών ΕΔ μπορεί να έχουν προκαλέσει σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από διπλές συμβάσεις. Φωτογραφία : GAO

Η αρχική έκθεση του Ελεγκτικού Γραφείου, που επεσήμανε το θέμα, δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 , αλλά και μέσα στον Απρίλιο του 2013, επανήλθε με νεώτερη έκθεση, υποστηρίζοντας ότι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, έχουν αποτύχει στο να έλθουν σε κοινή συμφωνία για την υιοθέτηση μιας ενιαίας κοινής παραλλαγής, ή συγκεκριμένων τύπων, που θα φέρονται ανάλογα με το κλιματικό περιβάλλον. Εαν το κάνουν εκτός από την καλή ποιότητα στολής και την προστασία που που θα παρέχουν στο προσωπικό τους, θα εξοικονομήσουν από τα κονδύλια της εθνικής άμυνας, γύρω στα 82 ..εκατομμύρια δολάρια! Απίστευτα ποσά!


Από το 2010, που μετά από δοκιμές πεδίου έγινε αντιληπτή η ανωτερότητα της πολυχρωματικής παραλλαγής Multicam σε σύγκριση με την αντίστοιχη "παγκοσμίου προτύπου" UCP, ο αμερικανικός στρατός άρχισε την χορήγηση στολών του πρώτου τύπου κατά προτεραιότητα στις δυνάμεις που εδρεύουν στο Αφγανιστάν με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις. Φωτογραφία : US Army .

Τώρα πλέον μετά από επανειλημμένες δοκιμές  ο αμερικανικός στρατός προσανατολίζεται στην πλήρη αποδοχή  στολής πολυχρωματικού τύπου Multicam,  που θα αντικαταστήσει πλήρως την UCP  μέσα στο 2014.

Αλλά όπως έχουμε  πει στο παρελθόν,  ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη δαπανήσει 5 δισ. δολάρια για στολές και εξαρτήσεις τύπου UCP και το GAO εκτιμά ότι  θα πρέπει να δαπανήσει άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για στολές και τον εξοπλισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με τον νέο εγκεκριμένο τύπο.

Πιθανόν μετά από ένα με δύο χρόνια, να δούμε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν ενιαία στολή παραλλαγής, αφού ακόμη και το κογκρέσο  "έβαλε χέρι" στο ΥΠΕΘΑ τους.

"Ημείς τι πράττωμεν;" Βασικά το πρόβλημα σε μας προσδιορίζεται περισσότερο στις ειδικές δυνάμεις! Πότε θα πεισθούν  ναυταίοι, στραταίοι και αεροπόροι, ότι είναι μεγίστη πολυτέλεια σε καιρό δυσχέρειας να διατηρούν διαφορετικές στολές παραλλαγής; Στο κάτω-κάτω της γραφής και από τακτικής πλευράς δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Ας συμφωνήσουν ποιά είναι η καλύτερη για το περιβάλλον μας, (όχι ποιά φαίνεται πιο όμορφη στο μάτι) και ας την υιοθετήσουν εκτελώντας ενιαία προμήθεια! Και αν δεν συμφωνήσουν, υπάρχει  το ΓΕΕΘΑ.


Ανιχνευτής

.


Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΕΞAΓΩΓΗ 9ης ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ NATO ΣΤΟ ΚΕΝΑΠ


Την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, η 9η Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (9th NATO SoF Headquarters Workshop - NSHQ WS), στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι Κρατών-Μελών της Συμμαχίας, της Ανώτατης Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe-SHAPE), της Διοίκησης Ναυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων (Allied Maritime Command-MARCOM), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Συμμαχίας Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (Combined Maritime Forces-CMF), της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NATO Maritime Interdiction Operational Training Center-NMIOTC) και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ).

Η εν λόγω ομάδα εργασίας εστίασε το ενδιαφέρον της στις Επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δόθηκε η ευκαιρία ανάλυσης των τριών διεθνών ναυτικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη («Ocean Shield» και «Atalanta» στην περιοχή της Σομαλίας, του Κόλπου του Άντεν και του Ινδικού Ωκεανού και της «Active Endeavour» στη Μεσόγειο) και παράλληλα η προβολή του έργου του ΚΕΝΑΠ μέσω της παροχής επιχειρησιακής εκπαίδευσης στις μονάδες που συμμετέχουν σε αυτές.

Απώτερος στόχος ήταν η συγκρότηση Κοινότητος Ενδιαφέροντος (Community of Interest) όσον αφορά στις Επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο οποίο θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται πληροφορίες και επιχειρησιακά διδάγματα αναφορικά με τη συνδρομή των Μονάδων Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις εν εξελίξει διεθνείς ναυτικές επιχειρήσεις («Ocean Shield», «Active Endeavour») και η βέλτιστη προετοιμασία των δυνάμεων αυτών μέσω εστιασμένης και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που παρέχεται στο ΚΕΝΑΠ.



Παγκράτιο ~ Η αυθεντική ελληνική πολεμική τέχνη

Πηγή
Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.

Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα. Ήταν θεαματικό και δημοφιλές ("Εν Ολυμπία το κάλλιον" , Φιλόστρατος), αλλά και επικίνδυνο, αφού είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές ως και το θάνατο του ενός των αντιπάλων (Παυσανίας Η,10.1).

Δείτε στο βίντεο παρακάτω πως αναβιώνει πάλι στην Ελλάδα.



                                  Παγκράτιο ~ Η αυθεντική πολεμική τέχνη History...

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η αναβάθμιση του πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ.







Η είδηση της αναβάθμισης, μου έφερε στη μνήμη στιγμές 18 χρόνια πριν, όταν παραλάβαμε στα χέρια μας τα πρώτα ΜΙΝΙΜΙ 5,56 χιλ στη Ζ' ΜΑΚ. Τότε για πρακτικούς λόγους προτιμήσαμε τον τύπο αλεξιπτωτιστή με πτυσσόμενο κοντάκιο, γιατί μεταφερόταν πιο εύκολα. Πραγματικά μας έλυσε τα χέρια τότε  η επιλογή του γιατί αμέσως αυξήθηκε η ισχύς και ο όγκος πυρός στα πλαίσια της ομάδας. Αργότερα, το '99 άρχισε να τα κατασκευάζει και η ελληνική εταιρεία η ΕΑΣ, (που θέλουν τώρα να την κλείσουν οι ξένοι για τους δικούς τους λόγους).

Ο συνδυασμός του με τα τυφέκια COLT Μ16 Α2, Α4 και Μ4 ήταν ιδανικός. Θυμάμαι κάποια φορά, το '97 που έτυχε ομάδες μας να κάνουν συνεκπαίδευση με Αμερικάνους πρασινοσκούφηδες, να "τρέχουν τα σάλια " στην κυριολεξία των τελευταίων, όταν με βλέμμα γεμάτο έκπληξη μας έβλεπαν με εξοπλισμό που δεν είχαν αυτοί! "Πως αυτοί οι f.. Έλληνες έχουν αυτά τα f.. όπλα που δεν έχουμε ακόμη πάρει εμείς;" σκεφτόντουσαν σκυθρωποί  εκείνη τη  νύχτα!

Είχαν έλθει με την πεποίθηση της καθολικής ανωτερότητας και βγήκαν τότε, ..κατώτεροι στον εξοπλισμό και ίσως όχι μόνο! Η εκπαίδευση πήγε καλά, τα δοκίμασαν όλα τα δικά μας, όπως και εμείς τα δικά τους και έφυγαν ευτυχισμένοι μέσα στην καλή χαρά! Αργότερα μετά από κάποιους μήνες μάθαμε ότι παρέλαβαν και αυτοί τα νέα μοντέλα  M16 της COLT.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν το συζητάμε ότι έχουν κάνει μεγάλα "ανοίγματα" και τρομερά "άλματα" στον τομέα των εξοπλισμών τους. Η σύγκριση είναι αδύνατη! Έτσι είναι! Όποιος έχει χρήμα έχει απ' όλα! Όποιος δεν έχει, "κάνει το σ@... παξιμάδι" λέει μια λαϊκή έκφραση. Σημασία όμως έχει ό,τι διαθέτεις να το ξέρεις και να το δουλεύεις άριστα.

Η εταιρεία FN Herstal παρουσίασε πρόσφατα, το ελαφρύ πολυβόλο Minimi της επόμενης γενεάς, όπως λένε,  που διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα τροφοδοσίας, καλύτερο μοχλό όπλισης, εργονομικότερο κοντάκιο και συνδυασμένο σύστημα δίποδα / χειροφυλακτήρα.

Από το 1985  στην πρώτη του έκδοση, το πολυβόλο αυτό, αντικατέστησε τα πιο άβολα οπλοπολυβόλα και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, σαν M 249 Ομαδικό αυτόματο όπλο ( Squad Automatic Weapon). Στον ελληνικό στρατό όπως είπαμε εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις  το '96 σαν έπίσης ομαδικό όπλο.

Το νέο FN Minimi Mk3 όπως λέγεται,  είναι μετατρέψιμο σε δύο διαμετρήματα,  5,56 χιλιοστών και 7,62 χιλιοστών με αλλαγή κλείστρου και κάννης φυσικά και  "προσφέρει στους χρήστες βελτιωμένη εργονομία και ευκινησία , διατηρώντας τον ίδιο μηχανικό πυρήνα όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να έχει περιορισμένη επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών" όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. "Είναι πολλά τα λεφτά" επισημαίνω εγώ!

"Οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο FN Minimi Mk3 είναι αποτέλεσμα  προτάσεων και παρατηρήσεων από τους χειριστές του σε πρόσφατα θέατρα επιχειρήσεων. Πράγματι, οι απαιτήσεις των μαχητών έχουν διαφοροποιηθεί  τα τελευταία 10 με 15 χρόνια λόγω των αλλαγών στον τρόπο που το πολυβόλο FN Minimi χρησιμοποιείται στον αγώνα (αυξημένη χρήση παρελκομένων και οπτικών οργάνων, εξελίξεις στον εξοπλισμό του μαχητή,  και αλλαγές στην τακτική του χρησιμοποίηση όπως βολές κατά την έφοδο, από διαφορετικές θέσεις και στάσεις)" αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία και σ' αυτό δεν έχει άδικο.

Πηγή
Οι τροποποιήσεις-βελτιώσεις που έχουν γίνει, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν :

- Ένα εργονομικό ρυθμιζόμενο σε μήκος κοντάκιο ( 5 θέσεων ) για να επιτρέπει την άνετη βολή φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο  και πλήρη φόρτο μάχης. Το κοντάκιο είναι επίσης ρυθμιζόμενο ως προς το ύψος του μάγουλου του σκοπευτή, ανάλογα με τη σωματική του διάσταση. Έτσι ο σκοπευτής, μπορεί να παίρνει τη σκοπευτική γραμμή* (και στη συνέχεια τη σκόπευση*), με το μάτι του σωστά ευθυγραμμισμένο με τα μεταλλικά σκοπευτικά , ή  τα οπτικά όργανα, διατηρώντας παράλληλα το μάγουλό του  στη σωστή θέση ως προς το κοντάκιο. Επιπλέον, υπάρχει ενσωματωμένο ένα πτυσσόμενο επώμιο στήριγμα και ένα υδραυλικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών, που σταθεροποιεί το ρυθμό βολής και μειώνει την ανάκρουση (το τράνταγμα του όπλου κατά την βολή) .

- Ένα βελτιωμένο δίσκο τροφοδοσίας με όνυχες συγκράτησης του αντίστοιχου ιμάντα τροφοδοσίας φυσιγγίων σωστά στη θέση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέμισης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο χειριστής βρίσκεται σε όρθια θέση και μάλιστα με συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Μπορεί να γεμίζει δηλαδή εύκολα με το ένα χέρι!

- Ένα νέο συγκρότημα χειροφυλακτήρα/δίποδα που παρέχει μια άνετη χειρολαβή και τρεις ράγες τύπου Picatinny MIL - STD 1913 . Ο ρυθμιζόμενος σε ύψος (3 θέσεων) δίποδας όταν διπλώνεται προς τα πίσω , προσαρμόζεται  στον  χειροφυλακτήρα άνετα, ακόμη και αν υπάρχει τοποθετημένο εξάρτημα (βοηθητική χειρολαβή) στην κάτω ράγα  Picatinny.

- Ένα εργονομικό σχήμα μοχλού οπλίσεως, που δίνει στο χειριστή τη δυνατότητα να οπλίζει   με οποιοδήποτε  χέρι.

- Ένα προαιρετικό περίβλημα κάννης για προστασία του σκοπευτή από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται σ' αυτήν κατά τη διάρκεια παρατεταμένης βολής,  μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εγκαύματος σε περίπτωση που την αγγίξει κάποιος με γυμνό χέρι κατά λάθος.

Όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο της εταιρείας, πελάτες που έχουν στη διάθεσή τους πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ,  μπορούν να τα αναβαθμίσουν με τις παραπάνω τροποποιήσεις ή όποιες απ΄αυτές θέλουν, στο χώρο τους κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης, ..αρκεί να υπάρχει το χρήμα, συμπληρώνω.

*(1) Σκοπευτική γραμμή : Είναι η νοητή γραμμή η οποία αρχίζει από το μάτι του σκοπευτή, διέρχεται από το κέντρο του οφλαλμιδίου και καταλήγει στο άνω άκρο του στοχάστρου. 
  (2) Σκόπευση : Είναι η προέκταση της σκοπευτικής γραμμής στο κέντρο του στόχου


Ανιχνευτής





Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ανθρώπινες τορπίλες

Ισραηλινό υποβρύχιο όχημα του  1967  (Πηγή)
Οι "ανθρώπινες τορπίλες" ήταν ένας τύπος υποβρύχιου οχήματος που μετέφερε ιππαστί, βατραχανθρώπους για μυστικές αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ο βασικός σχεδιασμός τέτοιων υποβρυχίων οχημάτων είναι σε χρήση ακόμη και σήμερα. 

Το όνομα "ανθρώπινες τορπίλες" δόθηκε τότε, για να προσδιορίζονται οι Ιταλοί βατραχάνθρωποι, που πρώτοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο διείσδυσης σε εχθρικά  λιμάνια της Μεσογείου για την καταστροφή εχθρικών πλοίων. Αργότερα, τους ακολούθησαν και οι Βρετανοί που βρήκαν αυτή την ιδέα εξαιρετική, όταν το ανακάλυψαν. Σήμερα, πολλές χώρες χρησιμοποιούν παρόμοια υποβρύχια οχήματα στο πολεμικό τους ναυτικό.

Τα πρώτα υποβρύχια οχήματα, που όπως είπαμε ήταν ιταλικά, τα λεγόμενα "Maiale"(Μαϊάλε), είχαν ηλεκτρική προώθηση και μετέφεραν επάνω τους 2 βατραχανθρώπους. Οδηγούσαν το υποβρύχιο με χαμηλή ταχύτητα και προσέγγιζαν τα ύφαλα των πλοίων για να τοποθετήσουν εκρηκτικά με μηχανισμό επιβράδυνσης. Συνήθως τα εκρηκτικά ήταν σε συσκευασία μαγνητικής νάρκης (Limpet mine) που προσδενόταν στο υποβρύχιο όχημα, ή ο κάθε βατραχάνθρωπος τη μετέφερε επάνω του, δεμένη στη μέση του . 

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης τα "Maiale" μεταφέρονταν κοντά στο στόχο από υποβρύχια. Συνήθως η ενέργεια γινόταν κατά τη διάρκεια ασέληνης νύκτας, για να μην εντοπίζονται εύκολα από παρατηρητές. Οι πρώτες επιχειρήσεις των Ιταλών είχαν επιτυχία.

Το επίσημο όνομα των πρώτων υποβρυχίων οχημάτων στα ιταλικά ήταν: "Siluro a Lenta Corsa, SLC" (Τορπίλη χαμηλής ταχύτητας) αλλά οι Ιταλοί βατραχάνθρωποι, της έδωσαν το παρατσούκλι "Maiale" που σημαίνει στη γλώσσα τους "γουρούνα" γιατί δυσκολευόντουσαν πολύ στην οδήγησή τους. Οι Βρετανοί ονόμασαν τα δικά τους όπως είπαμε σε άλλο άρθρο, "chariots" (άρματα)

Ένα τυπικό υποβρύχιο όχημα διαθέτει εκτός από την προπέλα του και υδροπτερύγια πίσω, αλλά και πλευρικά πτερύγια για να ελέγχεται πλήρως η κίνησή του από τους χειριστές. Για την πλοήγησή του και τον υποβρύχιο προσανατολισμό διαθέτει πυξίδα, ή/και πιο σύγχρονα μέσα όπως σόναρ,  GPS, και επικοινωνίες διαμόρφωσης υπερήχων. Επίσης μπορεί να διαθέτει σύστημα παροχής αέρα στους χειριστές, ώστε να μην καταναλώνουν τον αέρα ή το οξυγόνο από τις δικές τους ατομικές συσκευές.

Οι θέσεις των βατραχανθρώπων είναι ανοικτές ώστε να μπορούν εύκολα να φεύγουν από το όχημα. Γύρω από το όχημα υπάρχουν 4 δεξαμενές έρματος, (δύο μπροστά και δύο πίσω) που παίρνουν ή βγάζουν νερό για να διατηρείται το επιθυμητό βάθος κατά την πλεύση.

Δείτε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικά με  το θέμα, πιέζοντας τις "ανθρώπινες τορπίλες".


Ανιχνευτής







Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η Νόσος των Ορέων

Πώς επιδρά το μεγάλο υψόμετρο στον ανθρώπινο οργανισμό; Καλή ερώτηση! Ο ανθρώπινος οργανισµός είναι συνηθισµένος να δουλεύει σε ορισµένες συνθήκες. Όταν πηγαίνουµε ψηλότερα είναι απαραίτητη η προσαρµογή στις νέες συνθήκες. Το υψόµετρο αρχίζει να επιδρά στα 1500 µε 2000 µέτρα. Ο οργανισµός αρχίζει να συµπεριφέρεται λίγο διαφορετικά στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις µεταβολές της συγκέντρωσης του οξυγόνου. Ταχεία άνοδος στα 2500 µέτρα θα οδηγήσει στην εµφάνιση νόσων λόγω του υψοµέτρου. 

Αν προηγηθεί αρκετός χρόνος για προσαρµογή, οι περισσότεροι άνθρωποι µπορούν να τα καταφέρουν σε υψόµετρα ανάµεσα στα 5000 (καταυλισµός βάσης του Έβερεστ) και στα 5500 µέτρα. Πάνω από τα 5500 µέτρα λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι µπορούν πλέον να προσαρµοστούν. Η κατάσταση της υγείας και οι ικανότητες επιβαρύνονται. 

Εποµένως τι διαφέρει το ταξίδι σε µεγάλο υψόµετρο; Η κύρια διαφορά σχετίζεται µε το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται το υψόµετρο ελαττώνεται η ατµοσφαιρική πίεση του αέρα (ο αέρας γίνεται «αραιότερος») και αυτό σηµαίνει ότι µε κάθε αναπνοή εισέρχεται λιγότερο οξυγόνο στον οργανισµό. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, για την κίνηση, αλλά και απλά για να κρατηθεί ο οργανισµός ζωντανός - για τον εγκέφαλο και την πέψη, για την επούλωση τραυµάτων και όλα τα φυσιολογικά πράγµατα που κάνει ο οργανισµός µας χωρίς να το αντιλαµβανόµαστε. 

Καθώς το σώµα λαµβάνει λιγότερο οξυγόνο, προσαρµόζεται. Η αναπνοή γίνεται γρηγορότερη και βαθύτερη. Περισσότερα ερυθρά αιµοσφαίρια µεταφέρουν µεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου. Οι µεταβολές χρειάζονται χρόνο. Αν όλα γίνουν µε το ρυθµό που πρέπει, διαφυλάσσεται η υγεία. Η πολύ ταχεία άνοδος οδηγεί σε κίνδυνο για την εµφάνιση νόσων που σχετίζονται µε το υψόµετρο όπως η Οξεία Νόσος των Ορέων (ΟΝΟ). Πως την καταλαβαίνουμε; Πως την αντιμετωπίζουμε;

Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, αναλύονται και σε ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό βιβλίο που βρήκα ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο,  το οποίο ασχολείται με τα νοσήματα υψομέτρου και απευθύνεται προς όλους όσους αγαπούν την φύση και τους αρέσει να ανεβαίνουν σε ψηλά βουνά. Είναι ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης με συσσωρευμένες γνώσεις, γραμμένες από ειδικούς!

Διαβάστε το πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Ταξιδεύοντας σε μεγάλο υψόμετρο" Εκτός από αυτές τις γνώσεις, απαραίτητη είναι και η άριστη φυσική κατάσταση! Αν μάλιστα υπάρχει χιόνι και χειμερινές γενικά συνθήκες, χρειάζονται και γνώσεις για το πως διαβιώνουμε στο βουνό και γενικά στο κρύο.



Ανιχνευτής