Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι μυστικές αποστολές

Ένα πολύ ενδιαφέρον, ενημερωτικό και κατά κάποιο τρόπο προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ, που αναφέρεται στο ρόλο και τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνει η αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, ειδικά στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν.

Βασικά προβάλλει το έργο τους προς την κοινή γνώμη.

Ανιχνευτής




Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Συγκαλυμμένη επιχείρηση

Ένας Αμερικανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων που υπηρετεί στην CIA, αναζητεί σημαντικές πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, μετά από υποκλοπή μηνύματος των ανταρτών και στέλνεται μέσα στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή, όπου επιστρατεύει όλες τις γνώσεις του και την εκπαίδευσή του για να επιβιώσει.


Ανιχνευτής



Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το αμφίβιο ρωσικό τυφέκιο

Πηγή
Οι Ρώσοι κατασκευαστές, παρουσίασαν πρόσφατα σε έκθεση πολεμικού υλικού, ένα νέο τυφέκιο  το ADS , που έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης βολής και μέσα στο νερό  όπως και στην ξηρά με τον ίδιο διαμέτρημα φυσιγγίου.

Έχει κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία Tula KBP Instrument Design Bureau και για τις υποβρύχιες βολές χρησιμοποιούνται ειδικά φυσίγγια, του ίδιου μεν διαμετρήματος 5,45 χιλ.,  αλλά διαφορετικού τύπου. Η βολίδα για νερό, έχει μεγαλύτερο μήκος (53,5 χιλ.) που σχεδόν αγγίζει το πυθμένιο του φυσιγγίου, του οποίου το συνολικό μήκος είναι 57 χιλ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει  ο χειριστής του όπλου, (εννοείται βατραχάνθρωπος) είναι να αλλάξει γεμιστήρα φυσιγγίων ξηράς με αντίστοιχο ..υποβρυχίων φυσιγγίων και αντίστροφα!

Μέχρι τώρα οι Ρώσοι υποβρύχιοι μαχητές έπρεπε να φέρουν μαζί τους δύο διαφορετικά ατομικά τυφέκια, ένα για αγώνα στην ξηρά και ένα για υποβρύχια εμπλοκή. Με το νέο τυφέκιο, απλά μεταφέρουν διαφορετικούς γεμιστήρες.






Στο ίδιο τυφέκιο τοποθετείται και εκτοξευτής βομβίδων 40 χιλ. Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι στην ξηρά η ακρίβειά του και η απόδοσή του είναι ίδια και καλύτερη από αυτή του θρυλικού Καλάσνικοφ ΑΚ-47.

Το αμφίβιο αυτό τυφέκιο, που πειραματικά έχει αρχίσει η δοκιμή του από το 2005, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην διεθνή έκθεση "Interpolitex 2013" που έγινε στη Μόσχα, πριν από λίγες ημέρες. 

Το βάρος του είναι 4,6 κιλά, χρησιμοποιεί φυσίγγια 5,45x39, έχει ταχυβολία 800 βολών/λεπτό και δραστικό βεληνεκές στην ξηρά, 500 μέτρα. Το δραστικό του βεληνεκές μέσα στο νερό,  φτάνει τα 25 μέτρα σε βάθος 30 μέτρων και μειώνεται στα 18 μέτρα σε βάθος 20 μέτρων.

Συγκρινόμενο με το παλιό υποβρύχιο όπλο των βατραχανθρώπων, το APS, της 10ετίας του '70, υπερέχει κατά πολύ στην χερσαία επίδοσή του, αφού λειτουργεί με αλλαγή γεμιστήρα σαν κανονικό όπλο. Το APS με τις "καρφοβελόνες" που εκτόξευε δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα στην ξηρά, εκτός από τον περιορισμό των 180 συνολικά βολών που μπορούσε να κάνει!

Το αμφίβιο ADS έχει ήδη δοκιμασθεί από τις μονάδες υποβρυχίων καταστροφών του ρωσικού ναυτικού και η εταιρεία Rosoboronexport, προωθεί την εξαγωγή του στη διεθνή αγορά.

Καλό όπλο που δίνει διαφορετική διάσταση στις υποβρύχιες  αποστολές ειδικών δυνάμεων και καλή ..υποβρύχια προστασία! Δείτε ένα σχετικό βίντεο, πιέζοντας τον σύνδεσμο: ADS


Ανιχνευτής

























Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η μάχη στο ύψωμα 731



Το λάθος των Ιταλών αλπινιστών

Στην Πίνδο, τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940, οι Ιταλοί έκαναν την εισβολή τους στο ελληνικό έδαφος, χρησιμοποιώντας τις επίλεκτες δυνάμεις τους, την μεραρχία των αλπινιστών "Julia". Οι αλπινιστές (alpini) αποτελούσαν και εξακολουθούν ν' αποτελούν ακόμη και σήμερα, επίλεκτο ιταλικό πεζικό, ορεινού κυρίως αγώνα. Προσωπικό τους έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ιταλοί αλπινιστές της μεραρχίας "Julia" σε πορεία προς τη γραμμή  εξόρμησης (Πηγή)
Η επιθετική ενέργεια των Ιταλών στην Ήπειρο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να να λειτουργήσει σαν τανάλια, με διπλή υπερκέραση, εγκλωβίζοντας τα ελληνικά τμήματα στη μέση και εξουδετερώνοντας τα με την κυρία δύναμη που ακολουθούσε.

Το αριστερό (για τους Ιταλούς) σκέλος της επίθεσης, το ανέλαβαν οι αλπινιστές της "Julia". Τα 7 επίλεκτα ιταλικά τάγματα  αλπινιστών, πέτυχαν μέσα σε δυο ημέρες να διασπάσουν την άμυνα του ελληνικού αποσπάσματος Πίνδου και αφού ανασυγκροτήθηκαν, προχώρησαν ραγδαία μέσα από την κοιλάδα του Αώου ποταμού και μέσα σε 5 ημέρες από την ημέρα της εισβολής, έφτασαν στο χωριό Βωβούσα σε απόσταση 30 περίπου χλμ. από τον αντικειμενικό τους σκοπό που ήταν το Μέτσοβο. Με αυτό τον τρόπο θα απέκοπταν τα ελληνικά τμήματα και θα εμπόδιζαν οποιαδήποτε ενίσχυσή τους.

Αυτό βέβαια, σε συνδυασμό με τις ενέργειες των υπόλοιπων ιταλικών δυνάμεων, που κινούνταν κατά μήκος του παραθαλάσσιου άξονα (Μεραρχία Ιππικού και Μεραρχία Σιένα), αλλά και της μεραρχίας Πιεμόντε που ήταν στο αριστερό πλευρό των αλπινιστών.

Η μέθοδος προχωρήσεως των αλπινιστών ήταν η ταχεία προχώρηση μέσα από τις βαθιές γραμμές του εδάφους, τις χαράδρες δηλαδή, προς εξαναγκασμό του αντίπαλου που  κατείχε τα δεσπόζοντα εδάφη σε παράδοση, αφού είχαν αποκοπεί οι γραμμές επικοινωνιών του. Δεν ήταν κάποια νέα μέθοδος. Την είχε εφαρμόσει παλιότερα εις βάρος τους ο αντίπαλός τους, ο αυστριακός στρατός κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος πέτυχε να τους νικήσει στη μάχη του Καπορέτο.


Έκαναν όμως  μοιραίο σφάλμα. Η ραγδαία κίνησή τους τους έκανε ν' αποκαλύψουν τα πλευρά τους, δεδομένου ότι οι άλλες ιταλικές δυνάμεις αριστερά δεν μπόρεσαν να τους ακολουθήσουν. Ο διοικητής της ιταλικής μεραρχίας, υποστράτηγος Μάριο Τζιρότι, πιστεύοντας ότι οι ορεινοί όγκοι της Πίνδου προστατεύουν τα πλευρά του, δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τα εδάφη τακτικής σημασίας και τα εγκάρσια ορεινά δρομολόγια, ειδικότερα στο αριστερό του πλευρό. Πίστεψε ότι  οι υποχωρούντες αρχικά Έλληνες, έχουν εξουδετερωθεί.

Δεν έλαβε υπόψη του ότι η Πίνδος είναι μεν ορεινή αλλά υπάρχουν τόσα πολλά μονοπάτια και ότι οι ανθεκτικοί Έλληνες μαχητές θα τα αξιοποιούσαν. Βασικά δεν φαντάστηκε την ευψυχία και την αντοχή του Έλληνα μαχητή αλλά και το καθολικό πνεύμα αντίστασης των κατοίκων, που βοηθούσαν τους στρατιώτες τους. 


Έτσι έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει! Οι δυνάμεις του εγκλωβίστηκαν στις χαράδρες και όταν άρχισαν οι αιφνιδιαστικές και ορμητικές ελληνικές αντεπιθέσεις, ήταν πολύ αργά για τους αλπινιστές ν' αντιδράσουν.  Μέσα σε λίγες ημέρες η μεραρχία "Julia" αποδεκατίστηκε, ευρισκόμενη μπροστά σε υπέρτερο αντίπαλο τοπικά και χρονικά και  αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ενώ οι Έλληνες προσπαθούσαν να την αφανίσουν. Από τους 9000 άνδρες της έχασε συνολικά γύρω στις 2000 (νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι). Οι αιχμάλωτοι ξεπέρασαν τους 1200!

Πηγή
Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 1940 η Πίνδος βρισκόταν σε ελληνικά χέρια ενώ οι Ιταλοί αλπινιστές προσπαθούσαν να συνέλθουν από το σοκ που υπέστησαν, (μαζί με τους συμμάχους τους Αλβανούς)  αναθεωρώντας τις απόψεις τους περί Ελλήνων!


Ανιχνευτής





















Αφιέρωμα στην 28 Οκτωβρίου 1940

Ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για το έπος του 1940-41! Εξιστορεί με αμερόληπτο τρόπο τον ελληνοιταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο καθώς και τη μάχη της Κρήτης.

Παρουσιάζει τις μάχες και τα κατορθώματα του ελληνικού στρατού και αναδεικνύει το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και την συμβολή της Ελλάδος στον αγώνα της ανθρωπότητας κατά του ναζισμού κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου!

Χρόνια Πολλά!

Ανιχνευτής




Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Exercise "Cabrian Patrol" 2013

Η ελληνική περίπολος, έλαβε χάλκινο μετάλλιο. (The Hellenic Reserves team from Greece). (Πηγή)
Έμαθα ότι χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στην ελληνική περίπολο εφέδρων, που συμμετείχε στη διεθνή διαγωνιστική στρατιωτική άσκηση   "Cabrian Patrol" 2013. (CP 13)

Περίπολοι από 17 κράτη, πέραν από από τους Βρετανούς, συμμετείχαν αυτό το χρόνο, (Νορβηγία, Ν. Ζηλανδία, Ουκρανία, Πακιστάν, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Καναδάς, Αλβανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ινδία, Αυστραλία, Εσθονία, Πολωνία, Ελλάδα και Γαλλία) Μια αυστραλιανή περίπολος του 2ου τάγματος του Βασιλικού Αυστραλιανού Συντάγματος ΠΖ ήλθε 1η σε βαθμολογία από τις διεθνείς ομάδες και έλαβε  χρυσό μετάλλιο, χωρίς να είναι όμως η μοναδική!.

Η απονομή μεταλλίων ή αναμνηστικών διπλωμάτων εξαρτάται από τη βαθμολογία που επιτυγχάνει κάθε συμμετέχουσα ομάδα. Σ' αυτή τη δραστηριότητα, συμμετείχαν συνολικά 110 ομάδες με το μέγιστο αριθμό προερχόμενο από τους Βρετανούς (55 ομάδες ενεργού στρατού, 13 ομάδες εφεδρείας και 16 ομάδες από στρατιωτικές πανεπιστημιακές σχολές)

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια διάβασης ποταμού στην CP 13 (Πηγή)
Η διήμερη  αυτή άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι περίπολοι έχουν να διανύσουν 55 χιλιόμετρα ανώμαλου και αφιλόξενου εδάφους με φόρτο 27 κιλών, απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και γνώσεις τακτικής και τεχνικής εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων που εμπεριέχει το σενάριό της. Μόνο εννέα ομάδες έφτασαν  εφέτος στην απονομή χρυσών μεταλλίων, 37 πήραν το αργυρό, 21 ομάδες (μεταξύ των οποίων και η ελληνική) το χάλκινο, 16 έλαβαν διπλώματα. Οι υπόλοιπες τερμάτισαν μεν αλλά απέτυχαν, ενώ 17 εγκατέλειψαν.   

Όπως φαίνεται, η ελληνική περίπολος "Foxtrot 21 Romeo" τα πήγε πολύ καλά. Το 2011 υπενθυμίζω ότι η ελληνική ομάδα, είχε λάβει πάλι χάλκινο μετάλλιο. Πολύ καλή πρωτοβουλία της Λέσχης Εφέδρων που προβάλλει τη χώρα μας στο εξωτερικό και δείχνει την ποιότητα του Έλληνα μαχητή. 

Ελπίζω την επόμενη φορά η συμμετοχή να είναι και από τον ενεργό στρατό. Δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, αφού αυτού του είδους η δοκιμασία, απαιτεί δεξιότητες ενός καλά εκπαιδευμένου μαχητή του Πεζικού.

Νεοζηλανδοί οπλίτες του μηχανοκίνητου συντάγματος Πεζικού "Queen Alexandra's", που συμμετείχαν στην άσκηση CP 13.  Η περίπολός τους, πήρε  αργυρούν μετάλλιο.
Θα μπορούσα να προσθέσω, ότι είναι ένα καλό έναυσμα και κίνητρο για πιο προσεκτική εκπαίδευση σε αντικείμενα περιπόλων. Η συναναστροφή με στρατιωτικές ομάδες  άλλων χωρών, διευρύνει τις γνώσεις σε τεχνικές και τακτικές που ακολουθούνται διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, με λίγη διαπραγμάτευση μέσω Ακολούθων Αμύνης, όλα επιλύονται.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους έφεδρους συμμετείχαν! 


Ανιχνευτής


Οι Ελεύθεροι σκοπευτές του Στάλινγκραντ

Ένα φιλμ, εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, έρχεται να θυμίσει τη μάχη του Στάλινγκραντ και την την τακτική των ελεύθερων σκοπευτών που ακολουθούσαν και οι δύο αντίπαλοι.

Τεχνάσματα και ευφυήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της πλοκής του έργου, που εξελίσσεται, με τη χρήση της ...γαλλικής γλώσσας όμως.

Για τους ελεύθερους σκοπευτές που παρουσιάζει, αξίζει τον κόπο να το δείτε, μεταγλωττίζοντας τους υπότιτλους.


Ανιχνευτής



Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ο μπερές των ρωσικών ειδικών δυνάμεων

Η απονομή του μπερέ στις ειδικές δυνάμεις, θεωρείται σαν πιστοποίηση της αξίας των στρατιωτών που πλαισιώνουν τέτοιες μονάδες στο ρωσικό στρατό.

Παρακάτω μεταφέρω αντιπροσωπευτικές πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονική ρωσική εφημερίδα η οποία εκδίδεται και στην ελληνική γλώσσα.

Ένα έμπειρο στρατιωτικό μάτι, με μια εικόνα καταλαβαίνει πάρα πολλά πράγματα!  Οι υπότιτλοι σε κάθε φωτογραφία, είναι της ρωσικής εφημερίδας.

Δείτε λοιπόν τις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, που απεικονίζουν το επίπεδο των δοκιμασιών επιλογής των υποψήφιων καταδρομέων του ρωσικού στρατού.

Ανιχνευτής




70 στρατιώτες που υπηρετούν θητεία σε μονάδες και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ, για να πάρουν μέρος σε ειδικά γυμνάσια πιστοποίησης του δικαιώματος να φορέσουν τους περίφημους καφέ κόκκινους μπερέδες των Ειδικών Δυνάμεων (Spetsnaz). Τα γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων εσωτερικού, Ερμακ, της περιφερειακής διοίκηση της Σιβηρίας που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.


Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων έπεσε έξω στη σκοποβολή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων έπεσε έξω στη σκοποβολή.


Από αυτούς μόνον οι 27 έλαβαν τον καφέ κόκκινο μπερέ.






Από αυτούς μόνον οι 27 έλαβαν τον καφέ κόκκινο μπερέ.Οι κύριες δοκιμασίες και οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, και περιλαμβάνουν πορεία, πέρασμα εμποδίων σε ακραίες συνθήκες, τον έλεγχο της ετοιμότητας στρατευμάτων για επιθέσεις σε πολυώροφα κτίρια, ακροβατικά, και μάχη σώμα με σώμα.


Οι κύριες δοκιμασίες και οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε μία ημέρα, και περιλαμβάνουν πορεία, πέρασμα εμποδίων σε ακραίες συνθήκες, τον έλεγχο της ετοιμότητας στρατευμάτων για επιθέσεις σε πολυώροφα κτίρια, ακροβατικά, και μάχη σώμα με σώμα .




Αν ένα μέλος της μονάδας έχει τρεις κακές επιδόσεις, τότε απομακρύνεται από τις περαιτέρω δοκιμασίες.



Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο το 20-30% των συμμετεχόντων καταφέρνουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο γύρο.


Αυτή τη φορά, δέκα διεκδικητές διάνυσαν όλη την απόσταση εμποδίων, φτάνοντας στο τελικό στάδιο

Κάμποσοι από τους εναπομείναντες τριάντα στρατιώτες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης σε μεγάλο υψόμετρο.

Κάμποσοι από τους εναπομείναντες τριάντα στρατιώτες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης σε μεγάλο υψόμετρο.




Οι πιο πολλοί μπερέδες απονεμήθηκαν στους στρατιώτες από τη Περιφερειακή Διοίκηση Σιβηρίας. 15 άνδρες κέρδισαν τον μπερέ.

Ο καφέ κόκκινος μπερές έχει σχεδιαστεί για να τον φορούν στρατιώτες και υπηρετούντες στις μονάδες εσωτερικών Ειδικών Δυνάμεων.


Ο μπερές είναι το πολυπόθητο απόκτημα υπερηφάνειας για κάθε μέλος των Ειδικών Δυνάμεων (Spetsnaz)…







... αν και δεν παρέχει κάποια προνόμια στους κατόχους του σε σχέση με τους άλλους στρατιώτες...




































Η ιστορία του ρωσικού φορητού οπλισμού



Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Παγιδεύσεις

Εγκατάσταση παγίδευσης σε μονοπάτι στο δάσος. (Πηγή φωτογραφίας)
Οι παγίδες ή παγιδεύσεις που στ' αγγλικά αναφέρονται σαν "booby traps" είναι συσκευές ή εγκαταστάσεις, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν τραυματισμό ή και να σκοτώσουν ακόμη τα ανυποψίαστα θύματα. Από τη λέξη και μόνο καταλαβαίνει κάποιος ότι ενέχουν δόλο.

Ετυμολογικά, η αγγλική λέξη "booby" προέρχεται από την ισπανική "bobo" που σημαίνει, "ηλίθιος", "ανόητος", "αφελής", "μπούφος". Επομένως η όλη φράση σημαίνει "παγίδα ηλιθίων" υπονοώντας ότι πέφτουν σ' αυτήν οι απρόσεκτοι! Στρατιωτικά όμως, πήρε άλλη τροπή, αφού έγινε ένα φοβερό όπλο στα χέρια των αντίπαλων σε διάφορους πολέμους, όπως μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν και όπου αλλού υπάρχει ανοικτό μέτωπο!   

Οι στρατιωτικές παγιδεύσεις, κάνουν συνήθως χρήση εκρηκτικών υλών χρησιμοποιώντας τυποποιημένους ή αυτοσχέδιους πυροδοτικούς μηχανισμούς. και επιφέροντας μεγάλες φθορές στον αντίπαλο. Προσφιλής μέθοδος τρομοκρατών, ανταρτικών τμημάτων, εγκληματικών οργανώσεων αλλά και ειδικών δυνάμεων.

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί δίνει μια καλή ιδέα για τη δραστικότητά τους.


Ανιχνευτής




Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τα μάτια του «Σούπερμαν» για τις ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις

Πηγή



Ένα νέο, φορητό ραντάρ μικροκυμάτων θα βλέπει τον εχθρό τρισδιάστατα μέσα από τοίχους και φυσικά εμπόδια. Έτσι, οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, αποκτούν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το νέο φορητό ολογραφικό ραντάρ θα περάσει αρκετά και επίπονα τεστ μέσα στο επόμενο διάστημα, για να αποδείξει την αξιοπιστία και τη χρηστικότητά του για τις μονάδες «κομάντος» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το high-tec μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΚΕΙ) Χημείας και Μηχανικής, προορίζεται για χρήση σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Ο «Ολογράφος», όπως λέγεται, λειτουργεί σε μια περιοχή των μικροκυμάτων που αντιστοιχεί σε μια ζώνη συχνοτήτων από 1-4 GHz. Τα κύματα που εκπέμπονται από τον πομπό διαπερνούν οποιαδήποτε υλικά και λαμβάνοντας το ανακλώμενο σήμα, το ραντάρ ανιχνεύει την κίνηση μέχρι και 6,5 m μακριά. Η φορητή μονάδα, έχει μικρό μέγεθος και βάρος 4,5 kg , μπορεί να αντέξει από πτώση πάνω σε μπετόν, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες από -20 C έως +50 C.

Για ειδικές αποστολές

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή της συσκευής, το ραντάρ είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Κάθε άνθρωπος μπορεί να μάθει να το χρησιμοποιεί μέσα σε 15 λεπτά. Επιπλέον, το μέγεθος και το βάρος του, επιτρέπουν τη λειτουργία του με το ένα χέρι. «Υπάρχουν πολύ λίγες ρυθμίσεις, πρακτικά ελάχιστες. Υπάρχει ένα κουμπί για τη λειτουργία, με ενδείξεις εναλλαγών που ρυθμίζονται εύκολα», δήλωσε συνεργάτης που εκπροσωπεί το ΚΕΙ Χημείας και Μηχανικής.

Όπως είπε ένας αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών (Γενική Διεύθυνση Κατασκοπείας) του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ΕΔ (GRU) και βετεράνος των μαχών στην Τσετσενία, η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να είχε σώσει πολλές ζωές, τόσο μεταξύ των αμάχων, όσο και μεταξύ των στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων.

«Το ραντάρ θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για μια αθόρυβη επίθεση, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Αυτή η συσκευή είναι καταρχήν αναγκαία για τις αντιτρομοκρατικές μονάδες, που επιχειρούν με στόχο τη διάσωση ομήρων, όπως για παράδειγμα η ομάδα «Άλφα». Μία άλλη περίπτωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ραντάρ μικροκυμάτων, είναι εκεί που υπάρχει κάποιου είδους υλικό ή αντικείμενα που δεν πρέπει να καταστραφούν ή ακόμα και να υποστούν την παραμικρή βλάβη. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση σε αεροσκάφος. 

Η χρήση του ολογραφικού ραντάρ, θα επέτρεπε χωρίς άμεση οπτική επαφή, τον εντοπισμό του στόχου, την οπτική απομόνωση του εχθρού και τη δυνατότητα ξαφνικής επίθεση στον εχθρό. Οι ενέργειες αυτές, είναι το 50% της επιτυχίας σε μια αποστολή. Έτσι, το ραντάρ, θα μπορέσει να σώσει πολλές ζωές», είπε ο ίδιος.



Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ελ Αλαμέιν

Η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 1942, στην τοποθεσία Ελ Αλαμέιν, δυτικά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Η μάχη υπήρξε σημείο καμπής των επιχειρήσεων του Άξονα και σήμανε την έναρξη της υποχώρησης των ιταλογερμανικών δυνάμεων στο βορειοαφρικανικό μέτωπο. Η επιτυχία των συμμαχικών δυνάμεων στη μάχη απέτρεψε οριστικά το ενδεχόμενο απώλειας της στρατηγικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ και των πετρελαιοπαραγωγικών περιοχών της Μέσης Ανατολής.

Δείτε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ παρακάτω

Ανιχνευτής







Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ειδικές δυνάμεις της αρχαιότητας

Αρχαίος δύτης (Πηγή)
Απόσπασμα από το 74ο βιβλίο της Ιστορίας της Ρώμης, του Δίωνος του Κασίου (Παράγραφος 12)

Η πολιορκία και η κατάληψη της πόλης του Βυζαντίου (διαβάστε την ιστορία της) από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο 

...Πολλὰ μὲν οὖν καὶ ἔδρασαν καὶ ἔπαθον οἱ Βυζάντιοι, ἅτε τοῖς ἐκ τῆς οἰκουμένης ὡς εἰπεῖν στόλοις ἐπὶ ὅλον τριετῆ χρόνον πολιορκούμενοι· λελέξεται δὲ ὀλίγα καὶ τὰ ἐχόμενά τινος θαύματος. ᾕρουν μὲν γὰρ καὶ πλοῖά τινα παραπλέοντα εὐκαίρως ἐπιτιθέμενοι, ᾕρουν δὲ καὶ τριήρεις τῶν ἐν τῷ ὅρμῳ τῶν ἐναντίων οὐσῶν. Τὰς γὰρ ἀγκύρας αὐτῶν ὑφύδροις κολυμβηταῖς ὑποτέμνοντες, καὶ ἥλους ἐς τοὺς ταρσούς σφων, καλῳδίοις ἐκ τῆς φιλίας ἐκδεδεμένους ἐμπηγνύντες, ἐπεσπῶντο, ὥστ´ αὐτὰς ἐφ´ ἑαυτῶν αὐτομάτας προσπλεούσας ὁρᾶσθαι, μήτ´ ἐρέτου μήτ´ ἀνέμου μηδενὸς ἐπισπέρχοντος...

Ελεύθερη Μετάφραση

...Πολλά λοιπόν έκαναν και έπαθαν οι Βυζάντιοι, αφού για 3 ολόκληρα χρόνια πολιορκούνταν με το στόλο όλης της οικουμένης θα έλεγα. Θα αναφέρω μερικά περιστατικά, που θεωρώ πραγματικά θαυμαστά! Συνήθιζαν να συλλαμβάνουν όχι μόνο πλοία που παρέπλεαν με αιφνιδιαστικές επιθέσεις, αλλά και τις εχθρικές τριήρεις που αγκυροβολούσαν στον κόλπο.

Το κατόρθωναν, χρησιμοποιώντας υποβρύχιους κολυμβητές, οι οποίοι έκοβαν τα σχοινιά των αγκυρών και στη συνέχεια περνούσαν άλλα σχοινιά μέσα από τους χαλκάδες που ήταν καρφωμένοι στα ύφαλα των πλοίων. Στη συνέχεια, με αυτά τα σχοινιά, μπορούσαν να τραβάνε το πλοίο από την ακτή, που φαινόταν να πλησιάζει προς το μέρος τους από μόνο του, χωρίς να κωπηλατεί κάποιος, ούτε να χρησιμοποιεί πανιά γι' αυτό...
...
Τέλος Μετάφρασης


Καταλαβαίνετε μέσα από το κείμενο, τι αντοχή είχαν αυτοί οι δύτες, που μπορούσαν να κρατούν την αναπνοή τους για πάνω από έξι λεπτά, μέχρι να καταφέρουν τις παραπάνω ενέργειες! Ήταν οι βατραχάνθρωποι εκείνης της εποχής, που γνωρίζοντας τον μεγάλο κίνδυνο, τολμούσαν τέτοια εγχειρήματα, βασιζόμενοι στις ικανότητές τους. Ήξεραν τις αντοχές τους!

Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, δίνεται μια εξήγηση του εγχειρήματος, της άγνωστης για πολλούς ιστορίας.


Ανιχνευτής





Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΙΧΝΕΥΜΩΝ

Πηγή
Είχαμε μιλήσει για τους Ιχνεύμονες σε προηγούμενο άρθρο. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, η ορθότητα της θεωρίας! Αφγανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, πριν από λίγες ημέρες, αφού πήρε όλο τον ειδικό εξοπλισμό του και άλλα μέσα, πυρομαχικά, οπλισμό και το ειδικό όχημα μάχης, ¨αποχαιρέτησε" τη σημαία και έφυγε με σκοπό να ενωθεί και να πολεμήσει στο πλευρό των ομόθρησκών του, ανταρτών Τάλιμπαν.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν επίσημες αρχές, αναφέροντας τις σχετικές λεπτομέρειες. Ο Μονσίφ Χαν λοιπόν, (το όνομα του λιποτάκτη), έδωσε άδεια στην εικοσαμελή διμοιρία του κατά τη διάρκεια τοπικής θρησκευτικής τελετής στην πόλη  Άσανταμπαντ της επαρχίας Κουνάρ, μάζεψε τον οπλισμό τους, διόπτρες νυκτερινής όρασης, μπήκε στο "Χαμβί" (Humvee) και έβαλε μπρος για τους Hezb-e-Islami, ένα γκρουπ, αδελφοποιημένο με τους Τάλιμπαν.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό παρόμοιας λιποταξίας, ούτε θα είναι και το τελευταίο κατά τη γνώμη μου. Προκαλεί όμως ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός, ότι ένας πολύ καλά επιλεγμένος και εκπαιδευμένος κομάντος και μάλιστα αξιωματικός, μπόρεσε να ξεγελάσει την υπηρεσία του για τις πεποιθήσεις του. 

Αν ληφθεί υπ' όψη ότι για να στρατολογηθεί ένας Αφγανός πολίτης χρειάζεται να περάσει  οκτώ επίπεδα ελέγχου και έγκρισης για να ενταχθεί στις δυνάμεις ασφαλείας και του εθνικού τους στρατού και από εκεί άλλα τόσα για τις ειδικές δυνάμεις, διαπιστώνεται ότι το σύστημα ασφαλείας και  ελέγχου παρουσιάζει "διαρροές"!

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο αντάρτης παραμένοντας στη σκιά, παρακολουθεί, με υπομονή και επιμονή. Όταν διαπιστώνει αδυναμίες τις εκμεταλλεύεται. Τον περασμένο χρόνο, υπήρξαν αρκετοί νεκροί στους κόλπους των στρατευμάτων της ISAF. Τώρα βλέπουμε έτοιμους καλοεκπαιδευμένους Αφγανούς κομάντος, να εμφανίζονται με το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των Τάλιμπαν.

Αυτό που φαίνεται αποκαρδιωτικό, για όσους έχουν καταναλώσει χρόνο, κόπο και ενίοτε αίμα στο Αφγανιστάν στα πλαίσια της συμμαχίας και έχουν χάσει συναδέλφους στην προσπάθεια της βοήθειας
της δύσμοιρης χώρας, είναι ότι δεν υπάρχει βελτίωση, μετά από 12 χρόνια αμείλικτου ανταρτοπολέμου. Τζάμπα ο κόπος! Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει μετά την πλήρη αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων. Ας τους βοηθήσει ο Θεός  ..τους!


Ανιχνευτής














Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το διεθνές Κέντρο Συντονισμού Ειδικών Επχειρήσεων

Πηγή
Στην Τάμπα της αμερικανικής Φλόριντα, εδρεύει μέσα στην αεροπορική βάση του Μακ Ντιλ, η αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωστή με την αγγλική σύντμηση "USSOCOM" (US Special Operations Command).

Εκεί, στις αρχές του μήνα, παρά τους τριγμούς της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την ενδεχόμενη παύση εργασιών του δημόσιου τομέα λόγω οικονομικών προβλημάτων, άνοιξε αθόρυβα ένα διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (International Special Operations  Forces Coordination Center, ISCC), με σκοπό να διευκολύνει την σχεδίαση, τον έλεγχο και τη διεύθυνση διακρατικών (συμμαχικών) ειδικών επιχειρήσεων οπουδήποτε στον κόσμο, για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση της τρομοκρατίας.

Μέχρι τώρα στην SOCOM, από το 2002 ξεκινώντας, μετά την προσβολή των δίδυμων πύργων το Σεπτέμβριο του 2001  και με πρωτοβουλία, προτροπή και πρόταση των ΗΠΑ, αρκετές χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας,  διαθέτοντας  ανώτατους αξιωματικούς συνδέσμους στο αμερικανικό στρατηγείο εκεί. Η διάθεση τέτοιων συνδέσμων, έγινε κατόπιν διμερών συμφωνιών με τα ενδιαφερόμενα κράτη και την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων συμφωνίας.

Υπήρχαν όμως αμερικανικά εθνικά "στεγανά" και όλοι οι αξιωματικοί των άλλων χωρών, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στη σχεδίαση και να εισέρχονται στα "άδυτα" του αμερικανικού στρατηγείου. Υπήρχε ξεχωριστός χώρος γι' αυτούς ώστε να γίνεται αλληλοενημέρωση και ίσως κάποιος συντονισμός όπου χρειαζόταν για συγκεκριμένες περιοχές.

Με το νέο Διεθνές Κέντρο συντονισμού, που αποτελούσε από παλιά  όραμα  του σημερινού διοικητή της αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, ναύαρχου Μακ Ρέιβεν, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης ξένων συμμάχων αξιωματικών σε μια αίθουσα επιχειρήσεων. Πάλι όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, θα υπάρχουν δικλείδες ασφάλειας και απαγορευμένες ζώνες για τους ξένους, που δεν θα μπορούν μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα να έχουν πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες εθνικές αμερικανικές πληροφορίες.

Για τις αμερικανικές προσπάθειες να προσελκύσουν και να πείσουν για συνεργασία  ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών, έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα. Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το σύγχρονο δόγμα τους;

Πηγή
Αλλά.. ενώ θεωρητικά τα πράγματα ακούγονται απλά, στην πράξη προσκρούουν σε θέματα συντονισμού και διαχωρισμού αρμοδιοτήτων! Όσο και αν ακούγεται περίεργο, την ευθύνη διεξαγωγής επιχειρήσεων, δεν την έχει η SOCOM, αλλά ο εκάστοτε περιφερειακός Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής, μέσω του αντίστοιχου διοικητή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Αυτός εν κατακλείδι αποφασίζει τοπικά με ποιούς και πώς θα συνεργαστεί. Αυτός σχεδιάζει και διευθύνει και διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στο αντίστοιχο θέατρο επιχειρήσεων.

Τι κάνει η SOCOM; Σχεδιάζει σε υψηλότερο επίπεδο! Επομένως οι αξιωματικοί σύνδεσμοι που ζητούνται εκεί, δεν συμμετέχουν σε σχεδίαση και συντονισμό τρεχουσών επιχειρήσεων, αλλά μάλλον σαν μέλη ομάδων εργασιών για ενδεχόμενες μελλοντικές επιχειρήσεις και βέβαια μεταφέρουν τυχόν αιτήματα της SOCOM στις χώρες τους.  Μετά πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του αμερικανικού ΥΕΘΑ, για το ποιες χώρες θα μπορούν συμμετέχουν με αξιωματικούς τους!

Μέχρι τώρα συμμετέχουν: Ν. Κορέα, Ουγγαρία, Ιορδανία, Πολωνία, Ιταλία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Λιθουανία και Ν. Ζηλανδία. Αναμένονται ακόμη 20 χώρες, μέχρι το τέλος του 2014.

Το όραμα είναι να καταστεί αυτό το διεθνές κέντρο συντονισμού, το επίκεντρο άλλων κατά τόπους περιφερειακών αντίστοιχων κέντρων, ώστε να υπάρχει ένα διεθνές πλέγμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει και το νατοϊκό Κέντρο συντονισμού Ειδικών Επιχειρήσεων, στο οποίο οι ΗΠΑ πάλι πρωτοστατούν, με τον ίδιο σκοπό.

Τελικά πολλά Κέντρα συντονισμού ειδικών επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να φυτρώνουν! Ας ελπίσουμε ότι είναι για καλό! Τα γεγονότα τρέχουν, η κατάσταση εξελίσσεται και όποιος δεν την παρακολουθεί από κοντά, χάνει!


Ανιχνευτής





















Το της θαλάσσης κράτος..

Ελληνική Άσκηση "Πυρπολητής"  Αριστερά διακρίνεται ταχύπλοο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της ΔΥΚ, στο βάθος φρεγάτα και δεξιά στον αέρα, συμπληρώνεται η αντιπροσωπευτική τριάδα του ΠΝ, με ελικόπτερο Σικόρσκι  (Πηγή)



Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Όταν αγριεύει η θάλασσα στην Αφρική..

Πηγή
Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει για την "Κοινότητα Ανάπτυξης Μεσημβρινής Αφρικής" (Southern African Development Community, SADC). Είναι μια κοινότητα 15 χωρών, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δεσμών, καθώς και της ασφάλειας της περιοχής.

Στα πλαίσια της τελευταίας, τα κράτη-μέλη από κοινού, διοργανώνουν σε ετήσια βάση, άσκηση ειδικών δυνάμεων. Αυτή τη φορά οργάνωσαν άσκηση διάρκειας 35 ημερών, στην έρημο της Ναμίμπια. Μέσα στο σενάριο, προβλεπόταν και διείσδυση καταδρομικού τμήματος από θαλάσσης. 

Κατά τη διεξαγωγή  όμως αυτής της αμφίβιας διείσδυσης από Νοτιοαφρικανούς καταδρομείς το βράδυ του Σαββάτου, κάτι "στράβωσε" κατά την πλεύση των 4 λέμβων τύπου Barracuda. Ο καιρός δεν ήταν όπως φαίνεται τόσο καλός και η θάλασσα είχε κύμα. Έτσι, μια από τις λέμβους κάνοντας απότομη στροφή, δέχτηκε πλευρικό κύμα και ανατράπηκε. Και οι 8 κομάντος βρέθηκαν στον νερό παλεύοντας με τα κύματα στις 3 τα ξημερώματα προς Κυριακή.

Η άλλη βάρκα, το "ζευγάρι", έσπευσε να βοηθήσει! "Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται" λέει μια λαϊκή παροιμία! ΄Με το που πλησίασε η βάρκα, όλοι πιάστηκαν από τη μια πλευρά με αποτέλεσμα, να ..ανατραπεί και αυτή, αφού την κτυπούσαν πλευρικά τα κύματα! Συνολικά 16 μέσα στο νερό! 

Αμφίβιοι καταδρομείς της Νότιας Αφρικής (Πηγή)
Η ακτή μάλλον ήταν σχετικά κοντά, αλλά... μόνο οι 11 κατόρθωσαν να κολυμπήσουν και να βγουν εκεί, ενώ άλλους 2 μάζεψε ένα σκάφος της Αγκόλα. Οι δύο βάρκες βρέθηκαν αργότερα 10 μίλια μακριά από το σημείο του ναυαγίου για να καταλάβετε τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν εκεί. Δυστυχώς 2 άτυχοι κομάντος δεν έχουν βρεθεί. Όλα τα διατιθέμενα εναέρια και θαλάσσια μέσα ακόμη ψάχνουν.

Μια άσκηση με όχι καλό τέλος, αφού ήταν η τελευταία φάση της, όταν συνέβη το ατύχημα. Ένα περιστατικό, που επαναφέρει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια, κανόνες ασφάλειας και τήρησής τους, τυποποιημένες οδηγίες ενεργειών, ενημέρωση προσωπικού και χειρισμό τέτοιων επεισοδίων, είτε σε ασκήσεις είτε σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Με τα πολυεστερικά σκάφη, είναι πιο εύκολη η ανατροπή. Συνήθως τα φουσκωτά, δεν ανατρέπονται εύκολα!  Μόνο αν τα κτυπήσει επανειλλημένα ισχυρό πλευρικό κύμα!

Θυμάμαι από παλιά, ότι ένα από τα αντικείμενα που πάντα υπήρχαν στην αμφίβια εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων ήταν (και πρέπει να είναι) η ανατροπή και η επαναφορά λέμβου. Εφαρμοζόταν μια μέθοδος αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης.


-Πως πρέπει να κινείται το σκάφος με καιρό;
-Πως ταξιδεύουμε με φουσκωτό στη φουρτούνα;
-Πως πρέπει να αντιδρά το προσωπικό όταν βρεθεί σε τέτοια κατάσταση;
-Πως πρέπει να ασφαλίζονται τα υλικά;
-Τι άλλα μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται;
-Πως πρέπει να γίνεται η διάσωση και η περισυλλογή ναυαγών;
- Τι σωστικά μέσα πρέπει να έχουν τα φουσκωτά;
-Πως αντιμετωπίζουμε την υποθερμία στη θάλασσα;

Ερωτήσεις που μόνο μέσα από την εκπαίδευση βρίσκουν την απάντησή τους. Τυποποίηση ενεργειών ανάγκης!


Ανιχνευτής
























Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Προπόνηση 10 λεπτών

Τι μπορούμε να κάνουμε ως προπόνηση όταν έχουμε στη διάθεσή μας μόνο 10 λεπτά;


Ένα σετ Tabata intervals: Πρόκειται για μια προπόνηση πολύ υψηλής έντασης που πήρε τον όνομα της από τον Izumi Tabata (Ph.D.Japan's National Institute of Fitness and Sports in Kanoya) ο οποίος την δημιούργησε.

Μετά από ένα πολύ καλό 5λεπτο ζέσταμα διαλέγεις μια πολυαρθρική άσκηση (άσκηση που εμπλέκει ταυτόχρονα πολλές και μεγάλες μυϊκές ομάδες, για παράδειγμα τα burpees, βαθιά καθίσματα), και για 4 λεπτά εναλλάσσεις 20 δευτερόλεπτα έντονης προσπάθειας στο maximum της απόδοσής σου και 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα.

Συνολικά, βγαίνουν 8 σετ άσκησης. Κάνε 5 λεπτά αποθεραπεία με διατάσεις και τελείωσες! Και μην βιαστείς να πεις ότι είναι εύκολο. Αν εκτελεστούν σωστά οι ασκήσεις, με την σωστή ένταση και χωρίς να ξεφεύγεις καθόλου από διαλείμματα, 1 τέτοιo τετράλεπτo είναι υπεραρκετό.

Πρέπει όμως στο τέλος κάθε σετ των 20 δευτερολέπτων, να έχεις εκτελέσει όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις μπορείς και να μην αντέχεις να κάνεις ούτε μια παραπάνω επανάληψη βασικά να μην μπορείς καν να μιλήσεις! 


Δοκίμασε τις αντοχές σου με ένα σετ tabata burpees, όπως το βλέπεις στο παρακάτω βίντεο





Πως θα κάνεις την προπόνηση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις είναι να βρεις τον πιο εύκολο και βολικό τρόπο να μετράς τον χρόνο άσκησης και διαλείμματος. Η άσκηση διαρκεί 4 λεπτά μέσα στα όποια εκτελείς 8 σετ των 20 δευτερόλεπτων με 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα μεταξύ τους.

 Ο καλύτερος τρόπος είναι, αν έχεις smart phone να κατεβάσεις την δωρεάν εφαρμογή tabata interval, αν δεν έχεις τέτοιο τηλέφωνο τότε πρέπει να ρυθμίσεις το χρονόμετρο ή να παρακολουθείς το ρολόι σου.

Κάνε ένα καλό ζέσταμα για περίπου 5 λεπτά, προτείνω να κάνεις 150 επαναλήψεις στο σχοινάκι και μερικές διατάσεις στις μεγάλες μυϊκές ομάδες ποδιών και κορμού.

Εκτέλεσε την άσκηση, προσπάθησε σε κάθε σετ των 20 δευτερόλεπτων να έχεις δώσει το 100% των δυνατοτήτων σου χωρίς να θυσιάζεις την τεχνική και ασφάλεια σου. Σημείωσε την επίδοση σου και προσπάθησε όταν την επαναλάβεις να είσαι καλύτερος.

Αποθεραπεία με διατάσεις κυρίως στα πόδια στήθος και ώμους.

Καλό είναι να μην εκτελείται πάνω από δυο φορές μέσα στην εβδομάδα (εφόσον εκτελείται σωστά) και όχι πάνω από 4 ασκήσεις τη φορά. Μην διαλέγεις ασκήσεις που εμπλέκουν μικρές μυϊκές ομάδες. Δεν έχει νόημα και πιθανότατα θα τραυματιστείς. Παράλληλα, ειδικά στην αρχή, μην χρησιμοποιείς έξτρα βάρος (αλτήρες, μπάρες κλπ).




Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Επιχειρήσεις Βάθους

Η πρόσφατη εμπειρία από συρράξεις σε θέατρα πολέμου ανά τον κόσμο, έδωσε ευκαιρία στους στρατιωτικούς επιτελείς-μελετητές πολλών σύγχρονων στρατών να επιβεβαιώσουν ή/και να βελτιώσουν την θεωρητική πλευρά της στρατιωτικής επιστήμης, μέσα από την πρακτική εφαρμογή κανόνων και αρχών.

Έτσι λοιπόν κάνοντας αναφορά για το θέατρο πολέμου, το οποίο είναι κατ' εξοχήν διακλαδικό, οι διεθνείς τάσεις προσδιορίζουν 4 κανόνες ή λειτουργίες:

  1. Διαμόρφωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να "εμφυτευθεί" στο μυαλό του αντίπαλου(πρωτίστως της πολιτικής του ηγεσίας) το αίσθημα της αμφιβολίας περί του νικηφόρου αποτελέσματος κάποιου στρατιωτικού εγχειρήματος και επομένως o φόβος της εθνικής και πολιτικής ήττας και της απώλειας οικονομικών πόρων της χώρας τους. Ο φόβος της ήττας δημιουργεί την αναστολή της πρόθεσης του αντιπάλου για πολεμική ενέργεια (επιθετική ή αμυντική), αποδεχόμενος ίσως και αναίμακτα τους όρους του νικητή. Αυτό επιτυγχάνεται με τις πληροφοριακές-ψυχολογικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ.
  2. Προσβολή της συνοχής του αντίπαλου, που θα τον αναγκάσει να χάσει τη διοίκηση και τον έλεγχο των δυνάμεών του και των πλουτοπαραγωγικών του πηγών. Προσβολή των ένοπλων δυνάμεων του σε χρόνο και τόπο που δεν είναι καθόλου βολικά γι' αυτόν. Βασικά προσβολή του κέντρου βάρους του, ανιχνεύοντας και καταστρέφοντας τα αποφασιστικά σημεία που το στηρίζουν. (Έμμεση προσέγγιση)
  3. Προστασία της συνοχής της δικής μας δύναμης, με διατήρηση του ηθικού και της ενότητας του αντικειμενικού σκοπού
  4. Δημιουργία και εκμετάλλευση ευνοϊκών συνθηκών, με την απόλυτη επιχειρησιακή επίγνωση της κατάστασης, ταχύτερη λήψη απόφασης και διατήρηση υψηλότερου επιχειρησιακού ρυθμού σε σχέση με τον αντίπαλο.

Με βάση τα παραπάνω, σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων, σε επιχειρησιακό αλλά και σε τακτικό επίπεδο, διαδραματίζονται 3 βασικές ενέργειες, σε σχέση με τον αντίπαλο: Ο εντοπισμός του, η καθήλωσή του και η προσβολή του.

Εντοπισμός σημαίνει, απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις του, τις δυνατότητές του, τις προθέσεις του και τις αδυναμίες του. Ο εντοπισμός του αντίπαλου  είναι αναγκαίος και επιτακτικός προκειμένου να ακολουθήσει η καθήλωσή του και στη συνέχεια η προσβολή του. 

Καθήλωση σημαίνει απαγόρευση του αντίπαλου να πετύχει τους στόχους του, παρενόχληση και αποπροσανατολισμός, στέρηση της ελευθερίας κινήσεων του αντίπαλου, έτσι ώστε να αυξήσουμε τη δική μας ελευθερία κινήσεων.

Η προσβολή του αντίπαλου, είναι αποτέλεσμα της δικής μας μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων που εκφράζεται με:

- Ελιγμό, δηλαδή κίνηση και τοποθέτηση δυνάμεων σε τόπο και χρόνο σε σχέση με τον αντίπαλο,  έτσι ώστε ο τελευταίος να απειλείται σοβαρά χωρίς να μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά.

- Πλήγμα το αντίπαλου αιφνιδιαστικά με πυρά ή/και με υπέρτερη δύναμη σε τόπο και χρόνο, ώστε να ηττηθεί.

- Εκμετάλλευση των ευνοϊκών για μας αποτελεσμάτων του πλήγματος που έχουμε καταφέρει στον αντίπαλο.

Οι τρεις αυτές  ενέργειες, είναι δυνατόν, ανάλογα με το επίπεδο διοίκησης, να εξελίσσονται ταυτόχρονα ή σταδιακά ή εναλλασσόμενα. Για παράδειγμα σε επίπεδο μεγάλου σχηματισμού, με την ύπαρξη και διάθεση πολλών μέσων, οι τρεις λειτουργίες είναι πιο εύκολο να εκτελούνται παράλληλα, απ' ότι σε επίπεδο ταξιαρχίας, που τα διατιθέμενα μέσα και οι δυνάμεις είναι λιγότερες. 

Για να είναι δυνατή όμως η εκτέλεση αυτών των τριών βασικών ενεργειών, οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι χερσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να σχεδιάζονται και να οργανώνονται στα πλαίσια της συνέργειας, αλλά και του γεωγραφικού χώρου, σε επιχειρήσεις βάθους, εγγύς επιχειρήσεις  και επιχειρήσεις μετόπισθεν. 

Οι επιχειρήσεις βάθους, έχουν σαν σκοπό να εντοπίσουν και να προσβάλουν εχθρικές δυνάμεις, εγκαταστάσεις και στρατηγεία,  σε βάθος της εχθρικής ζώνης μάχης και της ζώνης συγκοινωνιών, με σκοπό να εμποδίσουν τον εχθρό να επιτύχει τους δικούς του στόχους και να περιορίσουν την ελευθερία κινήσεών του. Το βάθος προσδιορίζεται σε χρόνο, χώρο και εξαρτάται από τα διατιθέμενα μέσα και το επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας του δικού μας προσωπικού.

Οι εγγύς επιχειρήσεις είναι η άμεση εμπλοκή δυνάμεων με σκοπό την φθορά και την μείωση της μαχητικής  ικανότητας του αντίπαλου.

Οι επιχειρήσεις μετόπισθεν, διασφαλίζουν την ελευθερία κινήσεων, με την προστασία ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων,  δυνάμεων και μέσων και γραμμών επικοινωνιών, ώστε να λειτουργεί το ρεύμα διοικητικής μέριμνας και να μετακινούνται οι εφεδρικές δυνάμεις, όπου και όταν απαιτείται.

Μόνο με  σωστό συντονισμό αυτές οι τρεις επιχειρήσεις μπορούν ν' αποδώσουν, έχοντας αρμονική ζεύξη διεύθυνσης και ελέγχου, ανά επίπεδο διοίκησης. 

Ο συνδυασμός επιχειρήσεων βάθους, εγγύς και μετόπισθεν, βοηθά ένα διοικητή στην εκτίμηση του ορθού συσχετισμού δυνάμεων, ως προς τον χρόνο, τον τόπο, τα μέσα και τις προθέσεις του. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται πάντα, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή επιχειρήσεων βάθους και  επιχειρήσεων εγγύς, διότι ο αντίπαλος καταβάλλεται πιο εύκολα, όταν προσβάλλεται ταυτόχρονα σε όλο του το βάθος!

Σχηματική παράσταση προσδιορισμού περιοχών διεξαγωγής επιχειρήσεων βάθους, εγγύς και μετόπισθεν.(Πηγή)
Ας επικεντρωθούμε όμως στις επιχειρήσεις βάθους, γιατί σ' αυτές ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων, ή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, είναι σημαντικός. Οι επιχειρήσεις βάθους συμπεριλαμβάνουν επί μέρους επιχειρήσεις όπως:

- Παραπλάνηση/Εξαπάτηση. Επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός του αντίπαλου, ως προς τη δράση μας, με αποτέλεσμα να ακολουθεί  τρόπο ενέργειας, που θα τον οδηγήσει σε σφάλματα, ενώ θα αυξήσει την ελευθερία κινήσεων των δικών μας δυνάμεων.

- Συλλογή πληροφοριών και εντοπισμός στόχων. Επιτυγχάνεται πληρέστερα συνήθως από επίπεδο σώματος στρατού και άνω, γιατί εκεί υπάρχει διαθεσιμότητα των κατάλληλων μέσων για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με εχθρικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, γραμμές συγκοινωνιών, αντιαεροπορικά μέσα, μονάδες και εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας, και εφεδρικές δυνάμεις.

- Απαγόρευση. Με τις επιχειρήσεις απαγόρευσης, επιδιώκεται η παρεμπόδιση του αντίπαλου να ενισχύσει τις κύριες δυνάμεις του, ή να αντιδράσει στις εγγύς επιχειρήσεις αποτελεσματικά και έγκαιρα, με την πρόκληση  φθοράς, σε στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για την διεξαγωγή επιχειρήσεων βάθους, χρησιμοποιούνται:
  • Πυρά (Πυροβολικό Μάχης, πύραυλοι εδάφους-εδάφους/αέρος, ναυτικό πυροβολικό κλπ)
  • Ηλεκτρονικός πόλεμος
  • Ψυχολογικός-Πληροφοριακός πόλεμος
  • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη
  • Επιθετικά ελικόπτερα
  • Μαχητικά αεροσκάφη, 
  • Μονάδες επιτήρησης
  • Μονάδες ειδικών επιχειρήσεων
  • Αεροκίνητες ή/και αεραποβατικές δυνάμεις.
  • Ναυτικές δυνάμεις 
Η διεξαγωγή επιχειρήσεων βάθους μόνο με πυρά, δεν επιφέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, γιατί ο αντίπαλος προσαρμόζεται και λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας που ελαχιστοποιούν τ' αποτελέσματα των πυρών. Ο συνδυασμός  πυρών και μονάδων ελιγμού ή/και μονάδων ειδικών επιχειρήσεων τον αναγκάζουν να αντιδράσει, με αποτέλεσμα  να εκτίθεται.


Σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις, όλες οι κατηγορίες μονάδων είναι δυνατόν να συμμετέχουν. Περισσότερο όμως εμπλέκονται μονάδες  ειδικών επιχειρήσεων και ταχυκίνητες μονάδες ελιγμού. Ειδικότερα στις επιχειρήσεις απαγόρευσης, όταν χρησιμοποιούνται ταχυκίνητες μονάδες ελιγμού, αεροκίνητες/αεραποβατικές δυνάμεις ή/και αμφίβιες δυνάμεις, σε συνδυασμό με υποστήριξη πυρών από πολεμική αεροπορία, επιθετικά ελικόπτερα, και πυροβολικό ξηράς ή ναυτικό κατά περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι καταλυτικό εις βάρος του αντιπάλου.

Ο συγχρονισμός ενεργειών και η σχεδίαση της στοχοποίησης, που βασίζεται στην εξάρθρωση των αποφασιστικών σημείων του αντίπαλου, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχία των επιχειρήσεων βάθους.

Με τη στοχοποίηση, εντοπίζονται όλοι οι στόχοι στην περιοχή του αντίπαλου που η προσβολή τους θα επηρεάσει ευμενώς τις φίλιες επιχειρήσεις, αναλύονται και προτεραιοποιούνται, μελετάται το προσφορότερο μέσον προσβολής τους και το αποτέλεσμα που επιδιώκεται από αυτή την προσβολή και εκτελείται λεπτομερής συντονισμός μέσων και προσωπικού σε τόπο και χρόνο, για την υλοποίησή της. Από εδώ απορρέουν συγκεκριμένες αποστολές που ανατίθενται σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή, είναι ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων βάθους, επίλεκτα τμήματα και των δύο αντιπάλων, ενεργούν, ή προσπαθούν να ενεργήσουν στα μετόπισθεν του άλλου. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα προστασίας ζωτικών γι' αυτόν χώρων, που αποτελούν πιθανούς στόχους για τον αντίπαλό του, θα έχει σημαντικές απώλειες  και θα έλθει σε δυσμενή θέση.

Αν οι δυνάμεις ασφάλειας μετόπισθεν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες και έτοιμες ν' αντιμετωπίσουν τα επίλεκτα τμήματα του εχθρού, θα ηττηθούν,  με ανυπολόγιστη καταστροφή για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους.

Ακόμη και στην περίπτωση αμυντικού αγώνα, ο αμυνόμενος οφείλει να σχεδιάζει επιχειρήσεις βάθους! Αλλιώς, θα επιτρέπει στον επιτιθέμενο αντίπαλό του, ακόμη μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων. Όταν μάλιστα ο τελευταίος διεξάγει με επιτυχία επιχειρήσεις βάθους, κυριολεκτικά τεμαχίζει τις αμυνόμενες δυνάμεις του αντιπάλου του, τις αποκόπτει από τις εφεδρείες τους και διακόπτει τις γραμμές συγκοινωνιών τους. Τελικά η άμυνα καταρρέει!

Οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούμενες ορθολογικά και διακλαδικά στις επιχειρήσεις βάθους, δημιουργούν συνθήκες επιτυχούς έκβασης των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων στις οποίες ανήκουν. Τ' αποτελέσματα των ειδικών επιχειρήσεων που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά, επιφέρουν πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου και διευκολύνουν τις εγγύς επιχειρήσεις. Οι αποστολές τις οποίες μπορούν να αναλάβουν αυτού του είδους οι μονάδες, λόγω της ειδικής εκπαίδευσής τους  και του εξοπλισμού που διαθέτουν, είναι:
Γενικότερα, οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να ενεργήσουν αποδοτικά, εάν τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Η διακλαδικότητα στη χρήση τους και στην υποστήριξή τους
  • Η διοίκηση και έλεγχος στο ανώτατο διακλαδικό επίπεδο, στο οποίο υπάρχει σαφής εικόνα των πολιτικών και διπλωματικών επιδιώξεων, πληθώρα πληροφοριών και μέσων, αλλά και ευρύτερη εκτίμηση της επικινδυνότητας των εγχειρημάτων και των συνεπειών τυχόν αποτυχίας.
  • Η αποφυγή χρήσης τους σε αποστολές που μπορούν να αναληφθούν από άλλες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και ειδικότερα σε αμυντικό αγώνα, που είναι τελείως αντίθετος με το δόγμα τους.
  • Η ανάθεση αποστολών που επιφέρουν μεγάλο όφελος εάν επιτύχουν, ώστε ν' αντισταθμίζεται η επικινδυνότητα της εκτέλεσής τους και η ανάλωση δυσαναπλήρωτων πόρων  που διατίθενται.
Υπάρχουν όμως και περιορισμοί στη χρήση τους, που θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπ' όψη.
  • Το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων που είναι αναλογικά μικρό σε αριθμό, υποβάλλεται σε λεπτομερή διαδικασία επιλογής και έχει μακρόχρονη εκπαίδευση, δεν μπορεί ν' αναπληρωθεί εύκολα, σε περίπτωση απωλειών. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και σε αποστολές που θα επιφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα.
  • Στις ειδικές επιχειρήσεις, η απαίτηση της λεπτομερούς σχεδίασης, προετοιμασίας, και δοκιμών συνθέτων ενεργειών με όλους όσους συμμετέχουν και υποστηρίζουν, δεν επιτρέπει την άμεση σε χρόνο, εκτέλεση αποστολών. Η επίσπευση εκτέλεσης μιας όχι λεπτομερώς σχεδιασμένης και συντονισμένης αποστολής, εγκυμονεί κίνδυνο αποτυχίας.
  • Οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να διεξάγουν παρατεταμένες επιχειρήσεις, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα συνεχούς υποστήριξης, όπως γίνεται στις συμβατικές δυνάμεις, εκτός και αν αυτό εξασφαλισθεί! Συνήθως το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στηρίζεται σε ό,τι μεταφέρει επάνω του. Επομένως έχουν περιορισμένη αυτονομία.
Οι ειδικές δυνάμεις είναι ένα πολύτιμο "εργαλείο" σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά. Στις επιχειρήσεις βάθους, μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστούν.


Ανιχνευτής