Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Επιβίωση στη θάλασσα





Ο καιρός ευνοεί τις θαλάσσιες εξορμήσεις, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει από ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο ή ένα απρόβλεπτο περιστατικό! Αν δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος, μπορεί ξαφνικά να βρεθείς σε κατάσταση μεγάλου κινδύνου! Κινδύνου ζωής και θανάτου!

Πολύ δε περισσότερο είναι αναγκαία η κατάλληλη εκπαίδευση που γίνεται στο προσωπικό ειδικών δυνάμεων σε αντικείμενα επιβίωσης στη θάλασσα, για την επιτυχή διεξαγωγή ειδικών αμφίβιων επιχειρήσεων, όπου δεν είναι μόνο ο καιρός, αλλά και ο παράγοντας "εχθρός" που μετράει.

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα πολλές πληροφορίες και  άρθρα για το θέμα και ενώ είχα την πρόθεση να γράψω κάποιες οδηγίες, προτίμησα τελικά να κάνω παραπομπές στα καλύτερα άρθρα που βρήκα στα ελληνικά.

Έτσι λοιπόν, το θέμα επιβίωσης στη θάλασσα αναλύεται με πολύ καλό και κατανοητό τρόπο σ' ένα εγχειρίδιο των Αμερικανών πεζοναυτών. Πιέστε το σύνδεσμο: Επιβίωση στη θάλασσα.

Ένα άλλο άρθρο, αναφέρεται στις καταστάσεις ανάγκης ταξιδεύοντας με μικρό σκάφος φουσκωτό ή μη. Θα το βρείτε πιέζοντας τον σύνδεσμο: SOS .

Για σωστικά μέσα και άλλα βοηθήματα επιβίωσης μπορείτε να διαβάσετε μέσα από το σύνδεσμο: Σωστικά μέσα. Για ό,τι θεωρείται απαραίτητο να έχει ένα μικρό σκάφος όταν βρίσκεται σε ταξίδι δείτε  στο σύνδεσμο: Εφόδια σκάφους

Μια πολύ χρήσιμη τεχνική για την προσέγγιση ακτής σε περίπτωση κακοκαιρίας, με μικρό σκάφος ή σωστική σχεδία, είναι με τη μέθοδο της πλωτής άγκυρας, που πρέπει να υπάρχει  κατά τη γνώμη μου οπωσδήποτε στο σκάφος. 


(Πηγή)
Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί μια κακοκαιρία όταν ταξιδεύει κάποιος με μικρό σκάφος; Είναι ενδιαφέρουσες οι οδηγίες της διεθνούς ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας για ιστιοφόρα και οι αντίστοιχες οδηγίες για πολυεστερικά ή φουσκωτά σκάφη.  Πρέπει να ξέρει ένας χειριστής σκάφους τη δύναμη που εξασκεί το κύμα πάνω στο σκάφος για να κάνει τον κατάλληλο ελιγμό.

Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε και την πρόγνωση του καιρού. Αν έχεις ασύρματο και σύγχρονα ραδιοναυτιλιακά όργανα, εύκολα παίρνεις τις προγνώσεις. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως! Αν ξαφνικά τα χάσεις όλα τι γίνεται; Με την πάροδο του χρόνου συσσωρευμένη εμπειρία παλαιών ναυτικών από πολύ παλιά, διαμόρφωσε κάποιους πρακτικούς κανόνες πρόγνωσης καιρού στη θάλασσα. Δείτε τους πιέζοντας τον σύνδεσμο: Πρακτική πρόγνωση

(Πηγή)

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε να διακρίνουμε  τους ανέμους αλλά και την κλίμακα Μποφόρ, που πολλοί την ακούνε και λίγοι την ξέρουν. 

Υπάρχει και ένας πρακτικός τρόπος να μετατρέψετε τους κόμβους σε κλίμακα Μποφόρ. Η διαδικασία είναι απλή: Προσθέτουμε στους κόμβους το 5 και διαιρούμε το αποτέλεσμα με το 5. Για παράδειγμα: Έχουμε ταχύτητα ανέμου μετρημένη με ανεμόμετρο 35 κόμβους+ 5 = 40/5 = 8 της κλίμακας Μποφόρ.

Και μια και μιλάμε για ανεμόμετρα, ένα που κυκλοφορεί στην αγορά και φαίνεται σαν καλό, είναι και το Xplorer 1

Θέλετε να δείτε ρεαλιστική εκπαίδευση στις διαδικασίες διάσωσης επιβίωσης ναυτικών; Πιέστε το σύνδεσμο: Εκπαίδευση και παρακολουθείστε τι κάνουν οι Ολλανδοί!


Ανιχνευτής






Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

"Σκυλλίας 2013"




Από το 2011 με ιδιωτική πρωτοβουλία, ξεκίνησαν οι αγώνες διάπλου του Ευβοϊκού κόλπου με την ονομασία "Σκυλλίας". προς τιμήν του αρχαίου προγόνου μας Σκυλλία, γλύπτου αλλά και δεινού κολυμβητή. 

Η ιστορία του Σκυλλία ήταν και εξακολουθεί να είναι από τις πιο γνωστές που αναφέρεται σε "ύφυδρους πολεμιστές" όπως ονομάζει τους αμφίβιους στρατιώτες ή τους τότε βατραχανθρώπους, ο Θουκυδίδης. Ο Ηρόδοτος, ο ιστοριογράφος από την Αλικαρνασσό που ονομάστηκε και πατέρας της Ιστορίας, αναφέρει ότι το 500 π.Χ ο δύτης Σκυλλίας ύστερα από πολλά κατορθώματα του στη θάλασσα, συνελήφθη από Πέρσες στρατιώτες οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού στόλου.

 Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στην θάλασσα, έκοψε τα σκοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον Περσικό στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα κούφιο καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε 9 ναυτικά μίλια (80 στάδια) μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφερε στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Βέβαια, κυκλοφορούν πολλές άλλες εκδοχές, αλλά όλες συντείνουν στο γεγονός ότι ο Σκυλλίας ήταν φοβερός κολυμβητής και δύτης, Γι' αυτό οι Έλληνες μετά τον πόλεμο αφιέρωσαν στους Δελφούς και χρυσά αγάλματα σ' αυτόν και την κόρη του που επίσης ήταν δεινή κολυμβήτρια σαν τον πατέρα της και τον βοήθησε στις ενέργειές του, κατά των Περσών. 

Οι σύγχρονοι αγώνες περιλαμβάνουν κολύμβηση 15 χιλιομέτρων και θα γίνουν στις 27 Ιουλίου 2013. Όποιος ενδιαφέρεται θα δει πολλές πληροφορίες στο σύνδεσμο: "ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2013"



Ανιχνευτής


Πεζοναυτικό άλμα

Αμερικανοί Πεζοναύτες, εκτελούν άλμα ελεύθερης πτώσης  HAHO (High Altitude High Opening) από αεροσκάφος  τύπου  KC-130J, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας άσκησης "Eager Lion" που γίνεται στην Ιορδανία.



Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Περί γυναικών ο ..λόγος!


Αμερικανίδα Πεζοναύτης, πίνει αίμα κόμπρας  κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης επιβίωσης σε ζούγκλα. (Πηγή)

Αφού έγιναν του κόσμου τα σχόλια και οι αμφισβητήσεις από τους Αμερικανούς για το αν πρέπει ή όχι να παίρνουν μάχιμα καθήκοντα οι γυναίκες στο στράτευμα, ξεκίνησε μια διαδικασία ρυθμίσεων στρατιωτικών κανονισμών για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα και στις αποφάσεις που έλαβε το αμερικανικό ΥΕΘΑ. Φαίνεται ότι από το 2015 θα έχουν τις πρώτες γυναίκες Rangers  και το 2016 τις πρώτες SEALs.

Αμερικανίδες στρατιώτες, ασφαλίζουν ένα οικισμό κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Αφγανιστάν (Πηγή)
 Κάποιοι "πέταξαν" και την ιδέα της συγκρότησης  μονάδων με 100% προσωπικό από γυναίκες! Ένα είδος μονάδων αμαζόνων δηλαδή, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και λειτουργία, χωρίς τα παρατράγουδα της σεξουαλικής..ορμής ή παρενόχλησης. Αν όμως δούμε αυτή την ιδέα πιο προσεκτικά, θα αντιληφθούμε ότι κρύβει κάποια εκδικητική πρόθεση. Είναι σαν να λέμε, "Αν αποτύχουν θα φταίνε οι γυναίκες και όχι οι άνδρες! Τους το λέγαμε ότι δεν κάνουν". Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας επικίνδυνος διαχωρισμός. Όλα τα δάκτυλα του χεριού δεν είναι ίδια αλλά είναι εξ ίσου πολύτιμα! Όλα μαζί κάνουν τη γροθιά!

Στις ειδικές δυνάμεις, έγινε μεγάλος σάλος για το αν πρέπει ή όχι να γίνονται δεκτές οι γυναίκες. Μέχρι που ξεκίνησαν να επανεξετάζουν τα κριτήρια αξιολόγησης για τους ή τις υποψηφίους! 

Περίπολος αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με γυναίκα νοσοκόμο αριστερά (Πηγή)

 Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν πολλές άλλες απόψεις εμπειρογνωμόνων και βετεράνων, που είχαν προσωπικές εμπειρίες από ειδικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και βρήκαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα άνδρα στο πεδίο της μάχης! Και όμως δεν είναι κανόνας, γιατί υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Έκαναν και  σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για να δούν τι πιστεύει ο κόσμος! 40 υπέρ και 60 κατά,  είναι μέχρι στιγμής τα  αποτελέσματα σε ένα φόρουμ,  ενώ σ' ένα άλλο, 80 υπέρ και 63 κατά!


SEALs κατά τη διάρκεια αμφίβιας εκπαίδευσης (Πηγή)

Τελικά βγήκε και ένας παλιός "βάτραχος" SEAL και είπε το αυτονόητο: Καμιά εξαίρεση! Τα κριτήρια και οι δοκιμασίες αξιολόγησης πρέπει να είναι ανεπηρέαστα από το φύλο. Στις ειδικές επιχειρήσεις, χρειάζονται ικανοί μαχητές ώστε να ανταπεξέρχονται στις δύσκολες, επικίνδυνες, απαιτητικές συνθήκες μάχης.Τα κριτήρια έχουν θεσπιστεί με βάση τις συσσωρευμένες πολεμικές εμπειρίες. Όποιος περάσει αυτά τα κριτήρια, ανεξάρτητα από το φύλο του, σημαίνει ότι είναι ικανός μαχητής και είναι ευπρόσδεκτος! Όλα τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά προβλήματα στα οποία βρίσκεται λύση!

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο! Ότι είχα να πώ, το έγραψα σε προηγούμενο άρθρο!


Ανιχνευτής



Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Οι συσκευαστές




ΤΑΜΣ "ΒΕΛΟΣ 1" (Πηγή)

Κόκκινο φως! Αναμονή μερικών δευτερολέπτων ή ίσως λεπτών, πριν αρχίσει η ρίψη! Ο στατικός ιμάντας καλά σφιγμένος μέσα στο χέρι, η μασχάλη κλειστή! Το εφεδρικό καλά φορεμένο και ελεγμένο και το κύριο αλεξίπτωτο διπλοελεγμένο! Τελευταίος οπτικός έλεγχος από τον πίσω αλεξιπτωτιστή! Το αεροπλάνο μουγκρίζει δυνατά, ο αέρας κτυπά το πρόσωπο και η καρδιά κτυπά δυνατά και γρήγορα! Δεν υπάρχει πισωγύρισμα! Το άλμα είναι η μόνη διέξοδος μόλις ανάψει το πράσινο..!

Αλεξίπτωτα διπλοελεγμένα! Ο αρχηγός ρίψης τα έχει επιθεωρήσει στο έδαφος πριν  ανέβει ο αλεξιπτωτιστής στο αεροπλάνο! Μέσα σε κάθε αλεξίπτωτο, υπάρχει ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι, που γράφει πότε συσκευάστηκε και από ποιόν! Αυτός είναι ο ..αφανής συσκευαστής!

Άλμα την νύκτα με φόρτο μάχης κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης 4ου ΤΕΑΣ και τμήματος ειδικών δυνάμεων. (Πηγή)

Από τον συσκευαστή εξαρτάται μεταφορικά αλλά και ..κυριολεκτικά η ζωή του κάθε αλεξιπτωτιστή! Λάθη δεν χωρούν ούτε συγχωρούνται! 

Για να γίνεις καλός συσκευαστής πρέπει να είσαι και καλός αλεξιπτωτιστής! Άλλωστε με τα πρώτα αλεξίπτωτα που συσκευάζει ένας συσκευαστής, κάνει ο ίδιος άλματα και βεβαιώνεται αν τα έχει συσκευάσει καλά ή όχι!

Η εκπαίδευση κοπιώδης και εξαντλητική! Οι δοκιμασίες συνεχείς και απαιτητικές. Όποιος αποτυγχάνει αλλάζει ..."επάγγελμα"! Όποιος πετυχαίνει, γίνεται μέλος μιας αφανούς κοινότητας, που προσφέρει ένα πολύτιμο και αναγκαίο έργο! Γίνεται συσκευαστής! Παίρνει όρκο γι ό,τι κάνει!

Όρκος συσκευαστού της 10ετίας του '80. Γράφει σε μήνυμά του ο κομάντος που τον έστειλε:  
"ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΟΥ ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΟΥ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥ Λ.Ε.Α.Κ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΤΩΝΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ 15 ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΑ ΤΟ 6ΩΡΟ !"

Μέσα στο χώρο συσκευασίας, ανοίγονται τ' αλεξίπτωτα, τινάζονται, κρεμιούνται να στεγνώσουν αν έχουν βραχεί, ξεμπερδεύονται οι αρτάνες, "θεραπεύονται" οι εμπλοκές και τ' αλεξίπτωτα  απλώνονται στους πάγκους και αρχίζει με ιεροτελεστία το δίπλωμα! Όποια έχουν υποστεί φθορά ή βλάβη βγαίνουν στο πλάι για επιδιόρθωση!

Κινήσεις χεριών σταθερές, μελετημένες, τυποποιημένες! Τα μάτια βλέπουν και τα χέρια δουλεύουν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των επιθεωρητών! Τελειώνει το ένα και αρχίζει το άλλο και το άλλο και το άλλο.. Η δουλειά πρέπει να βγει και συγκεκριμένος αριθμός αλεξιπτώτων πρέπει να είναι έτοιμος σε συγκεκριμένο χρόνο!

Δεν υπάρχει σταθερό ωράριο! Αν κάτι απαιτείται να γίνει, θα γίνει! Δεν περιμένει γι' αύριο! Τ' αλεξίπτωτα πρέπει να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή!

Ποιοι  είναι όμως οι εκπαιδευτές των συσκευαστών; Είναι καταξιωμένοι καταδρομείς αλεξιπτωτιστές με μεγάλη πείρα και εμπειρία στ' άλματα και στ' αλεξίπτωτα! Άνθρωποι που έχουν ανδρωθεί και μεγαλώσει στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου! Άνθρωποι που έχουν γίνει σύμβολα στον χώρο των αλεξιπτωτιστών! 



Προσωπικό του τότε Λόχου Επισκευαστών Αλεξιπτώτων Καταδρομών, γνωστού με την σύντμηση ΛΕΑΚ. Ο  κυρ Γιάννης βρίσκεται όρθιος στο κέντρο, με πράσινη στολή χωρίς διακριτικά. Στα χαρτιά απόστρατος, στην πραγματικότητα όμως πάντα εν ενεργεία! Πολλοί, πιθανόν να αναγνωρίσετε πρόσωπα και φίλους εδώ!

(Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του κομάντος που επισημαίνεται με αστέρι πάνω από το κεφάλι του που ήταν και ο Επιλοχίας του Λόχου, ο Χρήστος Σιδεράς. )





Ένας τέτοιος ήταν και ο κυρ Γιάννης, όπως τον αποκαλούν ακόμη οι νεώτεροι αλεξιπτωτιστές! Ο Γιάννης Ζουμής, που ποτέ δεν έλειπε το χαμόγελο από τα χείλη του ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο άνθρωπος που γαλούχησε γενιές αλεξιπτωτιστών. Όλοι του χρωστούν απέραντη ευγνωμοσύνη για την προσφορά του που ακόμη συνεχίζεται με τη μελέτη κατασκευής νέου τύπου εξάρτησης και συσκευασίας αλεξιπτώτων.


"ΔΙΔΑΧΘΗΚΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΜΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΑ ‘’ΗΕ DID’’ TOY (AKOMA KAI TO ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ …ΚΑΨΩΝΙ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΩΝ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ)" γράφει για τον κυρ Γιάννη ο Χρήστος.

Ο Χρήστος Σιδεράς, μου θύμισε ότι από τότε, από το 1980, ξεκίνησε η εκπαίδευση και εφέδρων υπαξιωματικών Καταδρομών στην ελεύθερη πτώση! Ήταν ένας από τους πρώτους που πέρασε την εκπαίδευση. 

Το 1982 που τοποθετήθηκα στο ΕΤΑ, βρήκα αρκετούς έφεδρους ελεύθερης πτώσης, αλλά και με άλλους, ξεκινήσαμε μαζί την εκπαίδευση! Πάντα ο κυρ Γιάννης ήταν παρών με τις συμβουλές του και τ' αστεία του! 

Ανιχνευτής




Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Μαζί με τους Αλεξιπτωτιστές

Ο  Α/ΓΕΕΘΑ μέσα σε C-130 συνοδεύει τους αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ κατά την πτήση τους προς τη ΖΡ για εκτέλεση άλματος στα πλαίσια της άσκησης "ΒΕΛΟΣ 1" 


Λίγο πριν το άλμα.. Αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ ετοιμάζονται για το άλμα με πλήρη επιχειρησιακό φόρτο! Τα χρώματα των Λόχων φαίνονται από τα περιβραχιόνια που φορούν. Κάτω.. θα συγκεντρωθούν ο καθένας στην περιοχή του..

Πηγή

Η κινέζικη ..διαβολοημέρα!


Δείτε μερικές φωτογραφίες από την εκπαίδευση Κινέζων νεοσυλλέκτων οπλιτών για ειδικές δυνάμεις!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που έγινε στις αρχές του 2012, επελέγησαν 89 εθελοντές της γενιάς του '90 για να εκπαιδευτούν σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων, παρακολουθούμενοι και εκπαιδευόμενοι από ...109 παλαιούς, βετεράνους όπως αναφέρει το κινεζικό ρεπορτάζ!

Χωρίστηκαν σε τρία τμήματα, ανάλογα με τις φυσικές τους ικανότητες και ακολούθησαν ξεχωριστό πρόγραμμα εκπαίδευσης 6 μηνών, προσαρμοσμένο στις δυνατότητές τους! 

Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής εβδομάδας, περνούν την ..διαβολοημέρα, που στην ουσία είναι η ημέρα της εβδομαδιαίας αξιολόγησης και σαφώς είναι πιο ζορισμένη από τις άλλες!

Στο τέλος της εξαμηνιαίας εκπαίδευσης, περνούν την διαβολοβδομάδα που είναι και το τελικό τεστ για το αν τελικά κάνουν για ειδικές δυνάμεις ή όχι. Συνήθως το 40% των υποψηφίων εγκαταλείπουν  την προσπάθεια γιατί δεν αντέχουν! Οι νέοι έχουν να διατρέξουν ανώμαλο έδαφος σε απόσταση 10 χιλιομέτρων με 20 κιλά φόρτο και να περάσουν άλλες 18 δοκιμασίες μέσα σε 3 ώρες, χωρίς νερό και ..τουαλέτα!

Αν περάσουν, γίνονται μέλη των ειδικών δυνάμεων!



Στο πεδίο βολής! Ή μάλλον στο σκοπευτήριο!




Εκπαίδευση στη σκόπευση! Προσέξτε την ψηφιακή στολή παραλλαγής και τα άρβυλα!


Εκπαιδευτική βολή με το κινεζικό τυφέκιο QBZ-95
Πάλη σώμα με σώμα


Η  διαβολοημέρα ξεκινάει ευχάριστα


Στιγμές απείρου ...κάλλους!

Η μέθοδος .."βαράτε" είναι πάντα αποτελεσματική!
Μετά ακολουθεί ατομική καθαριότητα!



Στέγνωμα!


Και λίγο ..κάπνισμα δεν βλάπτει!




Ανιχνευτής







Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Επικοινωνίες και επιχειρησιακή αντίληψη

Η εταιρεία Harris έλαβε 36 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την επιτάχυνση και διάθεση των νέων φορητών  σταθμών ασυρμάτου επικοινωνίας (Σ/Α)  τύπου FALCON III wideband (ευρείας δέσμης) AN/PRC-117G και AN/PRC-152A στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Η επιδίωξη είναι με αυτούς τους νέους ασυρμάτους να μπορεί το προσωπικό να επικοινωνεί ακόμη και στις πιο απόμακρες και δύσκολες περιοχές επιχειρήσεων. 

Οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους, περιλαμβάνουν την διασύνδεση τους τόσο με το στρατιωτικό  όσο και το πολιτικό διαδίκτυο, την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), εικόνων, βίντεο και φωνητικής επικοινωνίας μέσω internet (Voice Over Internet Protocol, VOIP). 

Με αυτού του είδους τις επικοινωνίες, αποκτάται σε ικανοποιητικό βαθμό η επιχειρησιακή αντίληψη (situational awareness). Επειδή σαν έκφραση ακούγεται όμορφα αλλά σαν νόημα ίσως να μη λέει κάτι σε μη ειδικούς, "επιχειρησιακή αντίληψη" σημαίνει να ξέρεις τι γίνεται γύρω σου, τι κάνουν οι φίλοι σου και τι οι εχθροί σου. Τι συνέπειες μπορούν να επιφέρουν οι δικές σου ενέργειες και τι οι ενέργειες των άλλων επάνω σου! 

Πιο απλοϊκά να ξέρεις τι σου γίνεται, τι κινήσεις πρέπει να κάνεις, για ν' αποφεύγεις τα λάθη που θα σου κοστίσουν ακριβά αν τα κάνεις! Τι χρειάζεται να έχεις για να καλύπτεις τις αδυναμίες σου! Βέβαια υπάρχει ολόκληρη διαδικασία και κανόνες που οδηγούν στην επίτευξή της! Αυτά ισχύουν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Εννοείται και στην πολιτική, κάτι που μάλλον είναι λίγο για να μην πω ότι ίσως μας λείπει ολοσχερώς εδώ!

Μιλώντας όμως γι' ασυρμάτους, ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή να είναι συμβατοί και να συνεργάζονται με οποιοδήποτε άλλο τύπο ασυρμάτου διαθέτουν οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων. Ιδιαίτερα απαραίτητο για τις ειδικές επιχειρήσεις! Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με την κατεύθυνση και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε διακλαδικό επίπεδο.

Οι ασύρματοι αυτοί, που αγοράζονται με μέριμνα της αμερικανικής SOCOM, εξασφαλίζουν ακριβώς αυτό! Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της στην ουσία! Δόγμα, εκπαίδευση, εξοπλισμοί! Τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων την αναλαμβάνουν οι κατά τόπους περιφερειακές στρατιωτικές διοικήσεις, κάτι που δεν πολυαρέσει  στο ναύαρχο Μακ Ρέιβεν. Αλλά τι να κάνει;

Προς το παρόν φαίνεται να έχει πείσει τη γερουσία της χώρας του για αυξημένο προϋπολογισμό 2014, που θα του επιτρέπει τη αποστολή κινητών ομάδων εκπαιδευτών σε πολλές χώρες του κόσμου για "σύσφιγξη σχέσεων" που θα επιφέρει τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ. 

"Μικρή παρουσία και μεγίστη συνεργασία" είναι το νέο δόγμα που αναπτύσσεται για το ρόλο των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι προτεραιότητες που έχει δώσει η αμερικανική SOCOM μέχρι το 2020 έχουν ήδη παρουσιασθεί στη Γερουσία. Αυτό όμως απαιτεί άριστα δίκτυα επικοινωνιών και διεθνή κοινή "επιχειρησιακή αντίληψη" και εικόνα.


Ανιχνευτής






Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Πως να σκοπεύετε με smartphone!

Inteliscope is currently accepting pre-orders through its website, with adapters available...


Τελικά το smartphone αρχίζει να εξελίσσεται σε πολυεργαλείο! Μια αμερικανική εταιρεία, η InteliScope, έχει αρχίσει να προσθέτει ειδικό λογισμικό σε τέτοιου είδους κινητά τηλέφωνα, ώστε να προσαρμόζονται σε ατομικό οπλισμό και να μπορεί ο σκοπευτής να βλέπει το στόχο, να σκοπεύει γρήγορα και εύκολα, να έχει όλες τις παραμέτρους καλής σκόπευσης στη διάθεσή του (όπως άνεμος, θερμοκρασία κλπ.) και ταυτόχρονα να βιντεοσκοπεί αυτά που βλέπει!

The Inteliscope adapter provides a protective cover for an iPhone or iPod Touch that can q...

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσφέρονται με την προσθήκη του ειδικού λογισμικού είναι:

  • Ειδικό κάλυμμα προστασίας του τηλεφώνου
  • Ταχεία και εύκολη προσαρμογή επάνω σε βάση τύπου Picatiny ή σε πλαϊνό παρέκταμα ώστε ο σκοπευτής να έχει ελεύθερο το μεταλλικό κλισιοσκόπιο και το στόχαστρο του τυφεκίου
  • Ελαστική επένδυση του τηλεφώνου για προστασία από κτυπήματα
  • Ρυθμιζόμενη βάση προσαρμογής
  • Προσανατολισμός του πεδίου παρατήρησης
  • Δυνατότητα εκτέλεσης βολής πίσω από γωνία χωρίς έκθεση  του σκοπευτή
  • Φωτισμός στόχου με ενσωματωμένο φακό τύπου LED

InteliScope Red Scope

Το λογισμικό σκόπευσης περιέχει:

  • Οδηγίες χρήσης
  • Νηματόσταυρους διαφόρων τύπων 
  • Μεγέθυνση Χ 5
  • Βιντεοσκόπιση του πεδίου παρατήρησης του σκοπευτή
  • Βαλιστικές πληροφορίες και υπολογισμοί
  • Πυξίδα
  • GPS
  • Τοπικοί επικρατούντες άνεμοι κατά την βολή
  • Χρονόμετρο βολών
Πρέπει όμως να πούμε και κάποιους περιορισμούς. Ο κυριότερος είναι ότι με το κινητό μπορεί κάποιος να κάνει βολή τυφεκίου, μόνο μέχρι διαμέτρημα 5,56 χιλ. Μεγαλύτερα διαμετρήματα πιθανόν να προκαλέσουν ζημιά στο κινητό, κατά τα λεγόμενα της εταιρείας.

Ο προσαρμογέας Inteliscope παρέχει ένα προστατευτικό κάλυμμα για το iPhone ή το iPod Touch που μπορεί q ...
Προσαρμογέας IneliScope. Φαίνεται η βάση μαζί με το κάλυμμα του κινητού. Το λογισμικό είναι ενσωματωμένο και συνδέεται κατά την προσαρμογή με το κινητό τηλέφωνο.

Οι δοκιμές που έγιναν, έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ως τώρα. Αν και έχουν γίνει δοκιμαστικές βολές με πολεμικό τυφέκιο, φαίνεται να είναι καλό για σκοπευτικά αθλήματα, για κυνήγι, ακόμη ίσως πιο καλό για παιχνίδια με αεροβόλα ή και για paintball. Φαίνεται περισσότερο αξιόπιστο για κοντινές αποστάσεις.

Με το φως της ημέρας, δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος  να δει καθαρά την οθόνη. Τη νύκτα πάλι ίσως να φωτίζει πολύ και να προδίδει την θέση. Πιθανόν να έχουν αντιμετωπιστεί τέτοιου είδους προβλήματα. Πάντως είναι ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον, αναντίρρητα.

Προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ή καλύτερα δεν έχει ακουστεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ειδικές δυνάμεις αλλά δεν αποκλείεται τέτοιου είδους gadgets να το ..κεντρίσουν! Από το να κουβαλάς πολλά και διάφορα όργανα και ..οργανάκια, καλό είναι να έχεις ένα που να κάνει πολλά!

Όποιος  όμως ενδιαφέρεται, μπορεί να κοιτάξει την ιστοσελίδα της εταιρείας για περισσότερες πληροφορίες.

Η εταιρεία ήδη έχει αρχίσει να δέχεται παραγγελίες και στέλνει τους προσαρμογείς  (adapters) μαζί με το λογισμικό, για τηλέφωνα τύπου   iPhone 4, iPhone 4S,  iPhone 5 και iPod Touch. μόνο με 70 δολάρια ΗΠΑ το τεμάχιο, συν τα έξοδα μεταφοράς.


Ανιχνευτής



Πηγή

Η αναίρεση..

Έλληνες αμφίβιοι καταδρομείς, εκτελούν "αναίρεση" της ελαστικής τους λέμβου μέσα σε αερόστρωμνο Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ZUBR του ΠΝ, μετά από νυκτερινή ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης "Πυρπολητής 4/13"

Πηγή

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η μοτοσυκλέτα με την τεχνολογία "Stealth"

2013 Zero MMX military motorcycle (Photo courtesy of Zero)
Μηχανή Zero MMX

Η αμερικανική εταιρεία "ZERO" έχει κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και προς το παρόν,  βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές. Το μοντέλο λέγεται "MMX"

Η διαφορά της με τις μέχρι σήμερα σε χρήση μηχανές, είναι εμφανής!

Κονσόλα με κουμιά χειρισμού.

Είναι απόλυτα αθόρυβη, χωρίς εξάτμιση, μπορεί να λειτουργεί  και με απόλυτη συσκότιση αφού όλα τα συστήματά της φωτίζονται και με υπέρυθρο φως, ενώ δεν χρειάζεται κανένα κλειδί για να παίρνει εμπρός! Απλά ανάβει πολύ γρήγορα με ένα πάτημα κουμπιού! "Ανάβει" τρόπος του λέγειν γιατί στην πραγματικότητα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια.

Χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι ειδικών μπαταριών και μπορεί να κινείται ακόμη και μέσα σε νερό, ύψους ενός μέτρου, αφού δεν έχει πρόβλημα για εισαγωγή αέρα στη μηχανή της ή για εξαγωγή αερίων. 

Με τις μπαταρίες αυτές μπορεί να ταξιδεύει σε οποιοδήποτε έδαφος για πάνω από 2 ώρες και μετά ο χειριστής μπορεί ν' αντικαταστήσει πολύ εύκολα τις μπαταρίες και σε λιγότερο από 1 λεπτό, με ένα εφεδρικό ζευγάρι που υπάρχει στη μηχανή.


 


Αξιοπρόσεκτη μηχανή! Αν κατορθώσουν οι τεχνικοί της εταιρείας να ρυθμίσουν την επαναφόρτιση των εφεδρικών μπαταριών κατά την διάρκεια κίνησης, θα έχουν πετύχει την μέγιστη αυτονομία, γιατί εκτιμώ ότι οι δύο ώρες είναι  οριακές.

Όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενο άρθρο, οι μηχανές γενικά είναι εξαιρετικά κατάλληλες για τις ειδικές επιχειρήσεις σε ρόλους αναγνώρισης ή και διείσδυσης σε βάθος! Δίνουν τη δυνατότητα σχεδίασης χωρίς την πολύ αυστηρή δέσμευση των παραγόντων "απόσταση-χρόνος"  όπως γίνεται στην περίπτωση πεζοπόρων περιπόλων. 

Ο συνδυασμός δε εναέριας ή αμφίβιας  και χερσαίας διείσδυσης, παίρνει άλλες διαστάσεις. Η αφανής, αθόρυβη και μυστική κίνηση μπορεί να υλοποιηθεί ικανοποιητικά με τέτοιου είδους δίτροχα, αρκεί να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές και να μη ζητούν πολλά για τεχνική υποστήριξη και φροντίδα. Άλλωστε για  επιχειρήσεις χρειάζονται και όχι για χόμπι!


Ανιχνευτής





Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι Ανιχνευτές

Μια πραγματική ιστορία για τους ανιχνευτές, τους Pathfinders, όπως αναφέρονται στ' Αγγλικά! Γι' αυτούς τους εκλεκτούς των εκλεκτών αλεξιπτωτιστών, που 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την αεραπόβαση, πέφτουν στην άγνωστη ακόμη ζώνη, για να την ασφαλίσουν και να την οργανώσουν περιμένοντας τους υπόλοιπους αλεξιπτωτιστές.

Αυτό το φιλμ, γυρισμένο το 2011, αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν μια μέρα πριν την μεγάλη απόβαση στην Νορμανδία. 

Πιέστε: Ανιχνευτές και ελπίζω να το απολαύσετε.

Επιπλέον, στον σύνδεσμο: D-Day minus one δείτε και ένα ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής σχετικά με το θέμα.



Ανιχνευτής


Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ακολουθώντας τον αρχηγό

Αμερικανοί Πεζοναύτες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εκπαιδευτικού άλματος ελεύθερης πτώσης πάνω από την έρημο του Κατάρ










Πηγή

Εντοπίζοντας σκοπευτές με smartphone



A new smartphone-based system is able to triangulate the approximate whereabouts of sniper...

Αν βρίσκεσαι έξω στο δρόμο και ακούσεις ξαφνικά πυροβολισμούς, το πρώτο πράγμα που ασυνείδητα θα κάνεις είναι να καλυφθείς. Αλλά από που προέρχονται οι πυροβολισμοί; Δύσκολο να το βρεις αν δεν είσαι κατάλληλα εκπαιδευμένος. Το πρόβλημα είναι από που προέρχεται ο ήχος. Δεν είναι πάντα προφανές!

Μπορεί να κρυφτείς πίσω από ένα αντικείμενο που πιστεύεις ότι θα προστατεύσει από τις σφαίρες, αλλά μπορεί και να παρουσιάζεις ένα άριστο στόχο μέσα από τη διόπτρα ενός σκοπευτού.

Με αυτό το πρόβλημα ασχολήθηκε μια ομάδα επιστημόνων, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, από το πανεπιστήμιο Βαντερμπιλτ του Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέπτυξε ένα σύστημα που με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου smartphone, πορεί κάποιος να επισημάνει τη θέση από την οποία προέρχονται πυροβολισμοί, δηλαδή τη θέση του σκοπευτή.

Αυτό το σύστημα ή το πρόγραμμα αν θέλετε, βασίζεται σε ένα προηγούμενο που αναπτύχθηκε έξι χρόνια πρίν από μια άλλη ερευνητική ομάδα με επκεφαλής τον καθηγητή Akos Ledeczi. Σ' εκείνο το πρόγραμμα, αισθητήρες με μικρόφωνα που τοποθετούνται σε κράνη στρατιωτών, συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας.

Κάθε αισθητήρας καταγράφει το αρχικό εκρηκτικό κύμα που προέρχεται από την κάννη ενός πυροβόλου όπλου, καθώς και τα παραγόμενα στη συνέχεια ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από την βολίδα καθώς διασχίζει τον αέρα. Ένας κεντρικός μικροεπεξεργαστής χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά ακριβές ρολόι για να συγκρίνει τους διαφορετικούς χρόνους, που οι επι μέρους αισθητήρες καταγράφουν τους παραπάνω ήχους. Έτσι, με βάση τις θέσεις που βρίσκονται οι αισθητήρες (θέσεις των στρατιωτών που φορούν στο κράνος τους αισθητήρες) ο μικροεπεξεργαστής με τη μέθοδο του τριγωνισμού μπορεί να εντοπίσει κατά προσέγγιση τη θέση του σκοπευτή.

Το νέο σύστημα αντί να χρησιμοποιεί  αισθητήρες επάνω σε κράνη, τους χρησιμοποιεί σε smarphones. Επειδή απαιτούνται περισσότερα του ενός κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ομάδα ατόμων. Ο μικροεπεξεργαστής, που έχει το μέγεθος μιας τράπουλας, μετά τη συγκέντρωση και ανάλυση όλων των δεδομένων τα μεταφέρει μέσω bluetooth σε όλα τα κινητά της ομάδας και καταδεικνύει σε χάρτη που εμφανίζεται στην οθόνη, την περίπου θέση του αντίπαλου σκοπευτή.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο παραλλαγές του νέου συστήματος. Στη μια περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον έξι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που ο καθένας διαθέτει το μικρόφωνό του. Καταγράφοντας τον αρχικό πυροβολισμό και τα ηχητικά κύματα που παράγει η βολίδα, εκτιμάται η θέση του σκοπευτή. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται δύο αισθητήρες με τέσσερα μικρόφωνα ο καθένας. Εδώ καταγράφεται μόνο ο αρχικός πυροβολισμός και καταδεικνύεται απλά η κατεύθυνση από την οποία προέρχεται με μια πρόχειρη εκτίμηση της θέσης του όπλου.

Το πρόβλημα όμως δυσκολεύει πολύ, όταν ο σκοπευτής χρησιμοποιεί σιγαστήρα! Μόνο με πολύ καλή εκπαίδευση ελαττώνεται ο κίνδυνος. Τα gadgets απλά βοηθούν αλλά δεν αντικαθιστούν την εκπαίδευση!


Ανιχνευτής

Πηγή






Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Όταν οι βατραχάνθρωποι πετούν..

(Πηγή)
 Πιστεύω ότι όλοι έχετε ακούσει για τα JET-SKI  αλλά για JET-PACK;  Στη Διάσκεψη-Έκθεση βιομηχανιών  υλικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του 2013, γνωστή σαν SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) που έλαβε χώρα στην Τάμπα της Φλόριντα τον περασμένο μήνα, ένας ή μάλλον δύο άτομα έκαναν βόλτες πάνω από τα νερά του κόλπου της Τάμπα, φορώντας μια .. αλλόκοτη συσκευή, που εκτόξευε με πίεση νερό, και τους σήκωνε κυριολεκτικά στον αέρα!

Αυτό είναι και το Jet-Pack για το οποίο μιλάμε εδώ!  Το διευκρινιζω, γιατί ατομικές συσκευές αιώρησης και πτήσης έχουν παρουσιαστεί πολλές κατά καιρούς, από κατασκευαστές εμπνεόμενους από ιστορίες φαντασίας. Ίσως κάποτε να κυκλοφορούν τέτοιες για να κάνουν βόλτες στον αέρα όσοι θέλεουν! Ποιός ξέρει;

Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα. Ο κατασκευαστής αυτού του ..υδρόβιου Jet-Pack πήρε άδεια και το παρουσίασε στην έκθεση υλικών ειδικών δυνάμεων, γιατί προφανώς κάποιοι ενδιαφέρθηκαν γι' αυτό. Πολύ πιθανόν βατραχάνθρωποι.

Ο λόγος φαίνεται ..ελκυστικός! Η αθόρυβη και αιφνιδιαστική στη συνέχεια προσέγγιση θαλάσσιου πλωτού στόχου! Πώς επιτυγχάνεται αυτό, το εξηγεί ο κατασκευαστής. Η προσέγγιση ενός θαλάσσιου στόχου μέχρι σήμερα, γίνεται με δύο τρόπους, από αέρα και από θάλασσα φυσικά. Η προσέγγιση με χρήση ελικοπτέρου και ταχεία καταρρίχηση στη συνέχεια, γίνεται αντιληπτή αρκετά έγκαιρα ώστε ό αντίπαλος να μπορεί ν' αντιδράσει.

Η ρίψη αλεξιπτωτιστών με λέμβο, απαιτεί στη συνέχεια προσέγγιση του στόχου με μηχανή, που και πάλι ο θόρυβος είναι αρκετός για να συνεγείρει τον αντίπαλο επί του στόχου, εκτός και αν υπάρχει αντιπερισπασμός με πυρά!

Το ίδιο ισχύει όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ταχύπλοα σκάφη για την προσέγγιση και στη συνέχεια παραβολή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σκάλα για την αναρρίχηση του προσωπικού επάνω στο σκάφος-στόχο. Όσο αθόρυβα και αν είναι τα παραπάνω μέσα, πάντα ο θόρυβος που προκαλούν είναι εύκολα αντιληπτός και ο αιφνιδιασμός αμφισβητούμενος.  Δίνει το χρόνο στον αντίπαλο να βάλει πυρά εναντίον των βατραχανθρώπων στην πιο ευάλωτη φάση της αναρρίχησης

Αν φαντασθούμε όμως μια ομάδα βατραχανθρώπων να κινείται 10 μέτρα κάτω από το νερό, όχι με συμβατικές συσκευές κλειστού κυκλώματος και βατραχοπέδιλα, αλλά με ειδικό σύστημα πρόωσης που δίνει μια ταχύτητα μέχρι και ...30 κόμβους, με διάρκεια κίνησης μέχρι και 4 ώρες και τροφοδοσία οξυγόνου για διπλάσιες ώρες και μόλις φτάσει στο στόχο να ...πετάγεται έξω από το νερό ξαφνικά και να προσνηώνεται στο στόχο για ανάληψη δράσης τι θα λέγατε;  Αμερικανιστί ίσως: "Ουάου!!"

(Πηγή)

Αυτή είναι η φιλοσοφία του Jet-Pack το οποίο δεν έχει μείνει απλά στο πειραματικό στάδιο, αλλά έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από ιδιωτικές εταιρείες παροχής ασφαλείας για την απελευθέρωση γιότ που είχαν καταληφθεί από πειρατές! Ξαφνικά είδαν δύο ..τέρατα να πετάγονται από το νερό και να πέφτουν στο κατάστρωμα πυροβολώντας ασταμάτητα! Το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να ..πέσουν αυτοί στο νερό για να γλυτώσουν, όπως αφηγήθηκε την ιστορία ο κατασκευαστής. Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και πώς να μην είναι όταν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για επιθετική ενέργεια!

Πέρα από αυτή την τακτική χρησιμοποίηση, φαίνεται καλό και για έρευνα περιοχής αφού μπορεί ο χρήστης να υπερίπταται πάνω απο μια θαλάσσια περιοχή και να βλέπει καλύτερα λεπτομέρειες για επιπλέοντα αντικείμενα.

Η συσκευή μπορεί να συνοδεύεται από ειδικό σωλήνα μήκους 10 μέτρων μέσα από τον οποίο περνά το νερό για να γίνεται στη συνέχεια η εκτόξευσή του με πίεση που σηκώνει το χειριστή στον αέρα. Ο σωλήνας είναι συνδεδεμένος με πλωτό μικρό σκάφος που ακολουθεί στο νερό σαν.. ουραγός, ενώ ο χρήστης είναι μπροστά και πετάει.

Η συσκευή έτσι ..ξεκουράζεται, γιατί δεν έχει ανάγκη σωλήνες για να λειτουργήσει. Λειτουργεί από μόνη της με τον ειδικό βενζινοκινητήρα 260 ίππων που διαθέτει και στέλνει πίσω στις δύο .."εξατμίσεις" της με πίεση νερό 1000 γαλόνια ανά λεπτό! Όταν απαιτείται, πετάει και χωρίς νερό και τότε εκτοξεύει αέρα με πίεση.

Προς το παρόν ο πολιτικός τύπος που πωλείται στην αγορά, κοστίζει μόνο  ...68.500 δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.

Τι άλλο θα δούμε!



Ανιχνευτής


























Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το πυρίμαχο παντελόνι


Ο αμερικανικός στρατός έχει υιοθετήσει ένα νέο παντελόνι εκστρατείας, που αντικαθιστά το μέχρι σήμερα σε χρήση. Πρόκειται για το παντελόνι (περισκελίδες) μάχης. (Army Combat Pant, ACP).

Είναι παντελόνι κατασκευασμένο από ύφασμα εξαιρετικής αντοχής στην τριβή και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με ύφανση τύπου ψαροκόκαλο (twill) και προπαντός πυρίμαχο. 

Φέρει ενσωματωμένες ρυθμιζόμενες επιγονατίδες που όμως το σκληρό κέλυφος μπορεί και ν' αφαιρεθεί κατά περίπτωση. Το ύφασμα του παντελονιού αποτελείται από μείγμα πυρίμαχου ρεγιόν, παρα-αραμιδίου και νάιλον.

Με αυτού του είδους τα παντελόνια προμήθευσε η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, (SOCOM) το προσωπικό της στο Αφγανιστάν. Οι ειδικές δυνάμεις πάντα πρωτοπόρες σ' αυτά! Τα σχόλια είναι μέχρι στιγμής πολύ θετικά από τους χρήστες.

Στο εμπόριο εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα,  με κόστος που κυμαίνεται  γύρω στα 200 Ευρώ!


Ανιχνευτής




Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

"Αν ο εχθρός γνωρίζει τι πράττει ο εχθρός...."

Πηγή

"Αν ο εχθρός γνώριζε τι πράττει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκα τον εχθρόν". Είναι μια φράση που αποδίδεται στον Μέγα Ναπολέοντα, ο οποίος  με αυτό τον τρόπο τόνισε την ανάγκη της απόκτησης ορθών πληροφοριών κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

"Γνώρισε τον εχθρό, γνώρισε τον εαυτό σου, και η νίκη σου ποτέ δεν θα διακινδυνεύσει. Γνώρισε το έδαφος, γνώρισε τον καιρό και τότε η νίκη σου θα είναι συνολική. " είπε παλιότερα ο Sun Tsu o ο Κινέζος συγγραφέας της "Τέχνης του πολέμου" τονίζοντας και αυτός την αξία των επίκαιρων και ακριβών πληροφοριών.

Αλλά και ένας δικός μας βυζαντινός αυτοκράτορας, λόγιος και πολυμαθέστατος, έγραψε μια πραγματεία σε σχέση με τα στρατιωτικά, που εκτιμώ ότι βασίστηκε σε προϋπάρχουσες αρχαίες πηγές Ελλήνων και Ρωμαίων και αναφέρει για την ορθή προπαρασκευή των επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν σαφώς και την συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών προκειμένου να μπορεί ένας στρατηγός να εκτιμά σωστά την κατάσταση και να παίρνει ορθές αποφάσεις.

"Τα Τακτικά" του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού, συντάχθηκαν περί το 900 μ.Χ., και παραθέτουν 294 αξιώματα ή μάλλον παραγγέλματα για το πώς μπορεί ένας πόλεμος να κερδηθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πρόκειται για αξιώματα τα οποία, παρά τη διαχρονική τους αξία, ελάχιστα έχουν μελετηθεί έως τώρα. Αποτελούν έναν άριστο στρατιωτικό κανονισμό εκείνης της εποχής, που σε αρκετά σημεία, οι αρχές του παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα όπως διαπιστώνεται μέσα  στα διάφορα στρατιωτικά δημοσιεύματα ελληνικά και ξένα. Τα μέσα έχουν αλλάξει!

Οι ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες είναι αυτό που απασχολούσε και εξακολουθεί ν' απασχολεί τους στρατιωτικούς ηγήτορες όλων των εποχών. Πολύ δε περισσότερο απασχολεί τους διοικητές και τους επιτελείς των ειδικών επιχειρήσεων, διότι μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή παταγώδους αποτυχίας, όταν μια επιχείρηση στηρίζεται στην αφάνεια, στη μυστικότητα και στον αιφνιδιασμό. Μια μικρή πληροφορία να ξεφύγει και όλα σωριάζονται σαν ντόμινο!

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κληθεί να προσφέρει την υποστήριξή της στον τομέα αυτό, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας! Γι' αυτό άλλωστε όλοι οι στρατοί πασχίζουν να διατηρούν και να εξοπλίζουν ειδικά τμήματα αναγνώρισης που να είναι ικανά να διεισδύουν σε βάθος και να αποστέλουν πληροφορίες για όποιο στόχο κρίνεται απαραίτητο.

Αλλά δεν είναι μόνο η διεύθυνση, η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών το  πρόβλημα! Είναι και η ταχεία εκμετάλλευσή τους. Στις ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, η ορθή διαχείριση πληροφοριών, η γρήγορη αντίληψη της κατάστασης, η λήψη απόφασης  και η έγκαιρη απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας από όλους τους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα, παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Στην ετήσια διάσκεψη Αμυντικής Βιομηχανίας Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αμερική το 2013, SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) όλοι οι Αμερικανοί ανώτατοι διοικητές ζήτησαν από τους εκπροσώπους των διαφόρων εταιρειών, σε συζήτηση που άνοιξε, ακριβώς αυτό! Να σχεδιαστούν συστήματα για ταχύτερη απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας! Συστήματα επικοινωνιών, εντοπισμού στόχων και μεταφοράς δεδομένων εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα!

Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, έξυπνα σκεπτόμενος ο σύνδεσμος αμυντικών εταιριών, οργανώνει με δικά του χρήματα τέτοιες διασκέψεις, και παίρνει απ' ευθείας από τον "πελάτη", τις ανησυχίες του και τις απαιτήσεις του! Καθόλου άσχημα για τους Αμερικανούς!

Πηγή

Αλλά ας πάμε πάλι στο θέμα! Η προτεραιότητα  που έδωσαν οι διοικητές των διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων ήταν  στην προηγμένη συλλογή πληροφοριών, στην αναγνώριση και στην επιτήρηση  (Improved Intelligence, Surveillance, Reconnaissance- ISR). Ζήτησαν τρόπους ταχείας ανάλυσης όγκου πληροφοριών (προφανώς μέσω διαδικτύου και όχι μόνο) και του συντομότερου δυνατού εντοπισμού κρισίμων πληροφοριών.

Όλοι οι διακλαδικοί διοικητές επιθυμούν την καλύτερη δυνατή διανομή πληροφοριών  και αλληλοενημέρωση. Θέλουν την κατάλληλη "μηχανή" γι' αυτό. Θέλουν πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο, τρομοκράτη ή μη!

Ζήτησαν συσκευές ασυρμάτων πολλαπλών δυνατοτήτων αλλά με δυνατότητες διαλειτουργικότητας  με οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά.

Ακόμη συζητήθηκε η κατασκευή νέων μέσων διείσδυσης από ξηρά και θάλασσα. Για τα τελευταία μάλιστα υπήρξε ομόφωνη επιθυμία να έχουν την δυνατότητα καθαίρεσης από οποιοδήποτε πλωτό μέσον!

Οι βάτραχοι που είχαν και αυτοί  συμμετοχή στη συζήτηση, ανακοίνωσαν ότι ψάχνουν για την βέλτιστη συσκευή κλειστού κυκλώματος με άπειρες ώρες διάρκειας, υποβρύχια οχήματα με καλύτερες ταχύτητες αλλά και όπλα που να λειτουργούν εξ ίσου καλά στο νερό και στην ξηρά. Λίγο άσχετα με το θέμα των πληροφοριών, αλλά αυτός είναι τώρα ο καημός τους.

Και για λόγους ..οικονομίας, ειπώθηκε ότι θα απαιτήσουν όχι αγορές νέων προϊόντων, αλλά ανακατασκευές υπαρχόντων σε πρώτη φάση, μέχρις ορίου ζωής τους.

Υλικά beacons εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων ειδικών επιχειρήσεων (Tagging, Tracking, Locating,TTL)

Προς το παρόν η SOCOM, υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκτόξευσης και εγκατάστασης  μικρών δορυφόρων 300 μίλια πάνω και γύρω από τη γη προκειμένου να έχει γρήγορες, ασφαλείς, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επικοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, ακόμη και στην πιο απόμακρη και απομονωμένη περιοχή. Παράλληλα προσδοκά ότι έτσι θα εντοπίζει όλους τους δυνητικούς αντίπαλους με  μεγάλη ευκολία. Από τους 28 νανοδορυφόρους που θα εκτοξευτούν συνολικά οι 8 θα διατεθούν στις ειδικές επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά και διαφορετικά μέσα για τον εντοπισμό στόχων. Ο πιο κλασσικός τρόπος είναι μια περίπολος αναγνώρισης να εντοπίσει τον στόχο και στη συνέχεια να "μαρκάρει" την περιοχή με συσκευές beacon ή ακόμη πιο απλά και με φώτα υπερύθρου φωτός, ώστε να παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους ή/και να κατευθύνονται μέσα πυρός εναέρια κατά το πλείστον, για την καταστροφή του.

Επιπλέον, αξιοποιούνται στο έπακρον συσκευές αποκρυπτογράφησης wi-fi και παρακολούθησης ηλεκτρονικών εκπομπών και εργασιών του ή των ανθρώπινων στόχων. Με αυτού του είδους τα συστήματα δίνεται η δυνατότητα παρεμβολής, ανακατασκευής, διασκευής ή και πλήρους αλλοίωσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς όφελος του χρήστη, δηλαδή του "Μεγάλου αδελφού" και φυσικά των ειδικών δυνάμεων.

Αρχίζει να προδιαγράφεται μια νέα εποχή στον τομέα των πληροφοριών και της ειδικής αναγνώρισης με "επαναστατικές" και νεωτεριστικές μεθόδους. Όποιος δεν τις παρακολουθεί, αυτός ..χάνει!

Για όσους έχουν να κρύβουν μυστικά και ν' αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, έχω να δώσω μια μικρή συμβουλή: Να σκοτώνετε όλα τα ..κουνούπια γύρω σας γιατί μπορεί να είναι ..κατάσκοποι, όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω. Ποτέ κανείς δεν ξέρει...

Πηγή


Ανιχνευτής















Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η παράδοση συνεχίζεται..

Ένας σύγχρονος καταδρομέας της Ζ' ΜΑΚ, όπως φαίνεται από το σήμα στο φουλάρι του, στέκεται τιμητικός φρουρός στο μνημείο των ΛΟΚ, κατά τη διάρκεια της τελετής του μνημοσύνου Καταδρομέων -Ιερολοχιτών που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Καβούρι.

Μέσα στο μνημείο φαίνονται τα ονόματα των νεκρών στις διάφορες μάχες. Η παράδοση συνεχίζεται!

Πηγή