Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μνημόσυνο πεσόντων Α' Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο

 Επιμνημόσυνη Δέηση Υπέρ Πεσόντων Καταδρομέων στην 1η ΜΑΛ

Την Κυριακή που μας πέρασε, όπως κάθε χρόνο -τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια έχει καθιερωθεί επίσημα- τελέσθηκε στο στρατόπεδο της 1ης ΜΑΛ (Μοίρας Αλεξιπτωτιστών) στο Μάλεμε, η επιμνημόσυνη δέηση των πεσόντων καταδρομέων της Α' Μοίρας Καταδρομών, στην Κύπρο το 1974. Και αυτό, γιατί το συγκεκριμένο στρατόπεδο ανήκε τότε στην Α' ΜΚ.

Μαζί με τους καταδρομείς, μνημονεύονται αναπόσπαστα και οι νεκροί ηρωϊκοί αεροπόροι. Αυτοί που κατόρθωσαν  ένα αδιανόητο για εκείνη την εποχή και τα διεθνή δεδομένα, τόλμημα!  Να πετάξουν νύκτα με χαμηλή πτήση μέσα σε εχθρικό εναέριο περιβάλλον και χωρίς υποστήριξη, από την Κρήτη στην Κύπρο για να μεταφέρουν την Μοίρα Καταδρομών για ενίσχυση του νησιού. Ήταν η επιχείρηση "ΝΙΚΗ", με το γνωστό αποτέλεσμα.

Το μνημόσυνο ξεκίνησε αρχικά σαν πρωτοβουλία των παλιών κομάντος της Α' Μοίρας, των συναδέλφων που συγκρατούν ανεξίτηλα στη μνήμη τους εκείνα τα γεγονότα. Τα γεγονότα που επηρέασαν όχι μόνο την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, αλλά την πορεία όλου του έθνους των Ελλήνων. 

Οι επίσημες αρχές τότε, δεν ήθελαν να ακούγονται τέτοιες " ιστορίες", προφανώς γιατί επιδρούσαν ίσως αρνητικά -κατά τη γνώμη τους- στις διπλωματικές "περικοκλάδες". Αγνοούσαν ηθελημένα τα γεγονότα, τις μάχες, την γενναιότητα και τον ηρωϊσμό των πεσόντων και των ζωντανών! Όπως ήθελαν(;) να αγνοήσουν ή μάλλον να "ξεχάσουν" τις προδοτικές ενέργειες κάποιων που ακόμη απολαμβάνουν τα καλά της ελεύθερης ζωής, αντί να βρίσκονται σε κάποιο κελί!

 Σιγά-σιγά τα πράγματα άλλαξαν και συνεχώς εξελίσσονται προς το καλύτερο. Σήμερα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει τις μάχες στην Κύπρο σαν ένα τμήμα των εθνικών αγώνων. Παρουσιάζεται στις τελετές και στα μνημόσυνα. Μένει όμως ακόμα κάτι! Η αναγνώριση των ηρωϊκών πράξεων τόσο των νεκρών όσο και των ζωντανών! Όλων των ηρωϊκών πράξεων!


Παλαιοί καταδρομείς της Α' ΜΑΚ. Κομάντος του'74
Η ηθική αμοιβή αυτών που πρόσφεραν τη ζωή τους και το αίμα τους. Η παρασημοφόρηση των ηρωϊκών πράξεων, που έχουν καταγραφεί και προταθεί από τους τότε διοικητές. Όχι σιωπηλά αλλά σε επίσημη τελετή. Αυτή η τελετή θα διώξει μακριά την πίκρα και το παράπονο των ζωντανών. Θα γαληνέψει τα φαντάσματα των νεκρών ηρώων.


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.